Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BORON FİBERLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BORON FİBERLER."— Sunum transkripti:

1 BORON FİBERLER

2 Genel Özellikleri Nelerdir ?

3 Oda sıcaklığında katı durumda bulunurlar
Oda sıcaklığında katı durumda bulunurlar. Boron'un yapısı 2-3 nm çaplı küçük kristallerden oluştuğu için , genellikle ‘’ Şekilsiz ‘’ olarak adlandırılırlar.

4

5 Elementin üç yapı değişimi mecvuttur ; Sıcaklık 800 – 1100°C ise , α-rombohedral Sıcaklık 1250°C ise , β- rombohedral Sıcaklık 1300°C ise , tetragonal formları oluşur.

6 Yüksek spesifik ağırlık Yüksek dayanım Rijitlik Yüksek basma dayanımı

7 Genellikle yüksek elastik modüllü ve yüksek çekme dayanımlı kompozit malzemelerin üretiminde tercih edilir. Yüksek dayanımlı metallerle birleştirilmeleri kolaydır.

8 Bor-Karbür Nanofiber

9 Boron-Alüminyum Kompozit

10 Diğer fiberlere göre daha büyük çapta yapılara sahiptirler
Diğer fiberlere göre daha büyük çapta yapılara sahiptirler. Yuvarlak kesitli ve sürekli fiberlerdir. En önemli dezavantajları ise , maliyetlerinin yüksek olmasıdır.

11 Nasıl Üretilir ?

12 Kimyasal buhar biriktirme (CVD) yöntemi ile üretilir
Kimyasal buhar biriktirme (CVD) yöntemi ile üretilir. Bor ; hidrojen ve bor triklorür’ün reaksiyonu sonucu elde edilir : 2BCl3 + 3H2  2B + 6HCL

13 Hidrojen ile Bor triklorür’ün reaksiyonuyla ; elektriksel olarak yaklaşık 1300°C sıcaklığa kadar ısıtılmış tungsten teli veya son zamanlarda karbon üzerine çökeltilmesiyle elde edilir.

14 Çekirdek genellikle Tungsten’dir
Çekirdek genellikle Tungsten’dir. Karbon çekirdek de kullanılabilir ama bu yeni bir uygulamadır. Tungsten flamanın dışında bor plaka oluşturulur.

15

16 Kaplama yapılmadan önce hidrojen ile ısıtılarak Tungsten’in dikkatlice temizlenmesi gerekir. Elyafın dayanımını azaltabilecek aşırı kristal büyümesini önlemek için sıcaklık dikkatlice kontrol edilmelidir.

17 Kullanım Alanları Nelerdir ?

18 Boron fiberler ; yüksek ısıya dayanım , esneklik , hafiflik , güç ve üretim kolaylığı gibi özellikleri sayesinde birçok alanda , farklı amaçlarla kullanılmaktadırlar.

19 Cam Sanayi : Asitlere , darbelere ve ısıya karşı direnci artırır
Cam Sanayi : Asitlere , darbelere ve ısıya karşı direnci artırır. Seramik Sanayi : Fiziksel etkilere karşı direnç ve dayanıklılığı artırır. Temizlik Sanayi : Deterjan’da beyazlatıcı olarak ; Sabun ve diğer ürünlerde mikrop öldürücü ve su yumuşatıcı olarak kullanılır.

20 Seramik ve Cam Sanayi

21 Elektronik Sanayi : Isıya ve aşınmaya karşı dayanıklılığı artırır
Elektronik Sanayi : Isıya ve aşınmaya karşı dayanıklılığı artırır. Uzay-Havacılık Sanayi : Isıya , aşınmaya ve sürtünmeye karşı dayanıklılığı artırır. Boron takviyeli alüminyum esaslı borular uzay araçlarında konstrüksiyon malzemesi olarak kullanılmıştır.

22 Askeri-Zırhlı Araçlar : Isıya karşı dayanıklılığı artırır
Askeri-Zırhlı Araçlar : Isıya karşı dayanıklılığı artırır. Ayrıca hafiflik ve güç özellikleri de katar. İnşaat Sanayi : Mukavemet artırıcı ve izolasyon amaçlı kullanılır. Otomobil Sanayi : İzolasyon ve hafiflik sağlaması amacıyla kullanılır.

23

24 KAYNAKLAR www. bilgiustam. com www. composite. about. com www
KAYNAKLAR

25 TEŞEKKÜRLER 1311100043 Tümer Türkay ERKAN 1311110019 İlkay BÜLBÜL 1311110054 Sefa ALPER


"BORON FİBERLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları