Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

S CAMI (STRENGHT GLASS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "S CAMI (STRENGHT GLASS)"— Sunum transkripti:

1 S CAMI (STRENGHT GLASS)
İREMNUR AKÇAKOCA NAZLICAN YÜKSEL SAİTALİ TOMOĞLU

2 İçerik: Giriş Kimyasal Bileşimi ve Özellikleri Fiziksel Özellikleri Üretim Şekli Kullanım Alanları Kaynaklar

3 • İzolasyon tipi cam elyafı (cam yünü), • Tekstil tipi cam elyafı,
1. GİRİŞ CAM ELYAF Cam elyafı, düz cam yapımında kullanılan benzer cam hammaddelerinin kullanılmasıyla üretilen ince lif (fiber veya tel) şeklinde malzemelerdir. Farklı bileşenlerin ilavesiyle farklı türlerde cam elyaflar üretilebilir. Günümüzde 3 farklı cam elyaf çeşidi üretilmektedir. Bunlar; • İzolasyon tipi cam elyafı (cam yünü), • Tekstil tipi cam elyafı, • Optik cam elyaf

4 A-camı: İlk üretilen cam fiberi türüdür
A-camı: İlk üretilen cam fiberi türüdür. Özellikle alkalilere olan dayanıksızlığı nedeniyle geliştirilmesi gerekmiştir. E-camı: Alumino-borasilikat. Alkaliye dayanıklı ve elektriksel özellikleri olan bir cam fiberidir. S-camı: E-camından daha yüksek çekme mukavemeti ihtiyacından üretilmiştir. (S: yüksek mukavemet(high-strength) C-camı: Kimyasallara (özellikle asitlere) dayanıklı olarak üretilmiştir.(Kuzey Amerika’da T-camı olarak adlandırılır)

5

6 2. KİMYASAL BİLEŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ S CAMI
Kimyasal bileşim olarak S-Camı bor içermeyen bir “Silikat-Alümina-Magnezyum” kompozisyonudur. Cam elyaflar içerisinde bor miktarının azaltılması iki açıdan önemlidir; • Cam elyaf üretiminde hammadde maliyetlerinin düşürülmesi, • Atmosferik yayınmayı azaltmak. Camların ergitilmesi esnasında bor uçucu hale gelebilir ve bacadan dışarıya çıkarak çevre kirliliğine neden olabilir. Bu nedenle, cam elyaf içerisindeki bor miktarının azaltılması çevre kirliliği açısından önemlidir.

7 İplik şeklindeki cam-fiberlerin temeli “silika”dır.
Saf formunda “polimer” şeklindedir. “(SiO2)n” Kesin bir erime noktası olmamakla birlikte 2000°C civarında yumuşar. -S-Camının tipik bileşimi SiO2 ağırlıkça 65%, Al2O3 25% ve MgO 10%’ten oluşur. Diğer bazı maddeler de empürite düzeyinde bulunabilir.

8 3.FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Aşağıdaki özelliklerle S-camı diğer fiberglaslardan ayrılır          Üretim Kolaylığı          E-camına nazaran geliştirilmiş mekanik özellikler          Yüksek dayanım          Yüksek sertlik          Nispeten düşük yoğunluk          Yanmaz          Isı dayanımı yüksektir          Kimyasallara dayanıklıdır          Neme nispeten daha dayanıklıdır          Bir çok koşulda kullanımı güvenlidir

9

10 Yüksek çekme dayanımı ve young
modülü ile S-camı yoğunluğun önemli olmadığı durumlarda “kevlar” yerine kullanılabilecek kadar sağlam bir kompozit bileşenidir.

11 4. ÜRETİM ŞEKLİ

12 5. KULLANIM ALANLARI S-Camı endüstride genelde epoksi reçinelerle oluşturulan kompozit malzemeler halinde kullanılır. Yanmaz ve ısıya dayanıklı kumaş üretiminde fiber halinde de kullanılabilir. Üretim kolaylığı ve uygun fiyatı sayesinde bir çok alanda kullanıma sahiptir.

13 S-Camı, yüksek mukavemeti ve darbe dayanımı, hafifliği, kimyasallara karşı yüksek direnci ve genellikle düşük maliyeti sebebiyle çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Örneğin; Uzay ve Havacılık Sanayisinde

14 Askeri uygulamalarda, Silah, Roket Ve Diğer Mühimmat Sanayisinde

15 Epoksi reçine içinde sağlamlaştırıcı faz olarak otomotivde kullanılır.

16 6. KAYNAKLAR

17 TEŞEKKÜRLER…


"S CAMI (STRENGHT GLASS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları