Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Metallere Plastik Şekil Verme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Metallere Plastik Şekil Verme"— Sunum transkripti:

1 Metallere Plastik Şekil Verme

2 Sertlik,; batmaya karşı dirençtir.
Malzemenin aşınma ve çekme dayanımı hakkında yaklaşık fikir verir. Kayma Modülü, kayma akma sınırı, kırılma modülü saptanır. Yüksek sıcaklıkta burulma deneyi uygulanarak dövülebilme kabiliyeti hakkında fikir edinilir.

3

4

5 Kalıntı Gerilmeler Plastik şekillendirmede uniform olmayan bir şekilde biçim değiştirmede, tüm dış kuvvetler kalktıktan sonra bile iş parçasının içinde var olmaya devam eden gerilmelere kalıntı gerilmeler denir.

6 Kalıntı Gerilmeler Sıcaklık gradyanları ve faz değişimleri de kalıntı gerilmelere yol açar. Özellikle sıcak şekillendirme proseslerinde önemlidir.

7 Kalıntı Gerilmeler Kalıntı gerilmeler gerilim giderme tavlaması ya da ek plastic şekil değişimi ile giderilebilir veya azaltılabilir. Haddelenmiş bir levhada kenarda çekme ortada basma kalıntı gerilmesi oluşumu. Istenen şekil ve boyutların elde edilebilmesi için tavlama işleminden sonra çarpılma olabilme ihtimaline karşı parçada işleme payı bırakılmalıdır.

8 Akma Kriterleri Plastik şekil değişiminin başlaması için gerekli olan gerilmeleri açıklayan bağıntılara akma kriteri denir. Sünek malzemeler için kullanılan 2 akma kriteri vardır: maksimum kayma gerilmesi (Tresca) kriteri ve distorsiyon işi (von Mises).

9 Maksimum kayma gerilmesi (Tresca) kriteri
Plastik şekil değişimine başladığı anda maksimum kayma gerilmesi kritik bir değer alır Malzemenin basit çekme halindeki akma sınırı σY ise Asal gerilmeler σ1 > σ2 > σ3 olmak üzere Çekme gerilmeleri pozitif, basma gerilmeleri negatif Tresca Kriteri

10 Distorsiyon işi (van Mises) kriteri

11

12 Plastik şekil değiştirmede Poisson oranı ν=0,5 dir. Dolayısıyla
σ2 = (σ1 + σ3 ) / 2 Distorsiyon işi kriteri ( von Mises):

13 Toplam şekil değiştirme işinin (W) bulunması için u iş parçasının hacmi ile çarpılır

14 Gerçek birim hacim şekil değiştirme işi ug ile gösterilirse.
Dış şekil değiştirme Sürtünme işi (takım-iş parçası arasındaki) İç şekil değiştirme (distorsiyon işi) Gerçek birim hacim şekil değiştirme işi ug şekil değiştirme işinin verimi Sürtünmesiz şekil verme işleminde iş parçası sıcaklığındaki artış

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Auxetic materials has negative poisson ratio

26 Plastik Alanda Gerilme-Şekil Değiştirme Bağıntıları
Rijit, tam plastik malzeme için elastik şekil değişimi ihmal edilerek Levy-von Mises denklemleri elde edilir. Plastik Şekil Değişiminde Hacim Sabitliği ΔV=O ‘dan


"Metallere Plastik Şekil Verme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları