Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi"— Sunum transkripti:

1 Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi

2 Sahabî Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi

3 Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (Halid bin Zeyd) (radıyallahu anh)
İkinci Akabe biatında İslâmiyet’i kabul etti. Medine’ye dönerek İslâm’ı tebliğ etmeye başladı ve kısa zamanda bütün kabilesinin Müslüman olmasına vesile oldu. Mekke’den Medine’ye hicret edilince Medine’de Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) devesi Kusra Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr’ın (radıyallahu anh) evinin önüne çökmüş ve Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Medine’de onun evinde yedi ay misafir olmuştur. Bundan sonra “Mihvandar-ı Nebevi” (Peygamber’i misafir eden kimse) ünvanıyla anılmıştır. Efendimiz’in (aleyhissalâtu vesselâm) sakal-ı şeriflerine kuş tüyü konduğunda hemen koşarak kaldırdı. Rasulullah’ın “Ey Eba Eyyûb, sana kötülük isabet etmez” müjdesine sadır oldu. Vahiy katibi ve Ensâr’ın önemli hafızlarındandı. Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) ile bütün savaşlara katıldı ve Dört Halife Devri’nde de önemli hizmetlerde bulundu. Kıbrıs’ın fethinde bulundu. Hazret-i Muaviye’nin (radıyallahu anh) İstanbul’un fethi için teşkil ettiği orduya katıldı ve İstanbul surları yakınlarında vefat etti. “Konstantiniyye surlarının yanında salih bir zat defnolunacak.” hadisinin müjdesine kavuştu. Kabri asırlar boyu Bizans toprakları içinde olduğu halde ayaklar altında kalmadı. Kabrini Akşemseddin Hazretleri keşfetti. Kabri kendi adıyla anılan İstanbul Eyüp Sultan semtindedir. Fahr-i Cihan’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) Medine’deki kapı komşusuna kabir komşusu olmak için İstanbul’da Karyağdı Tepesi’nden Edirnekapı’ya kadar mezar şehir oluştu.

4 Eyüp Sultan Camii

5 Eyüp Sultan Camii

6 Eyüp Sultan Camii

7 Eyüp Sultan Camii

8 Eyüp Sultan Camii

9 EYÜP SULTAN KÜLLİYESİ Eyüp Semtinin merkezinde, Haliç kenarındadır. Külliyenin ilk inşa edilen kısmı türbedir. Bu türbe, Sahabî ve Peygamber Efendimiz’i Medine'ye ilk geldiğinde evinde misafir eden Hazreti Ebu Eyyûb el-Ensari'ye aittir. Halk arasında "Eyüp Sultan" olarak isimlendirilir. Emevilerin ’daki İstanbul kuşatmasına katılmış ve şehid olmuştur. Mezarının bulunduğu yer İstanbul'un fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemseddin tarafından bir rüyada keşfedilmiştir. Fatih, bu mezarın üzerine türbe inşa ettirmiştir yılında ise yine Fatih Sultan Mehmed tarafından, türbenin yanına cami, medrese, imaret ve hamam yaptırılmış, böylece külliye oluşmuştur. Yaptırılan bu ilk cami 1766 depreminde çok büyük zarar görmüş ve tamir edilemeyeceği anlaşılınca, Sultan 3.Selim tarafından 1798'de tamamen yıktırılmış ve yerine yeni bir cami yaptırılmıştır. Bu yeni cami 1800 yılında tamamlanmış ve padişahın da katıldığı bir törenle ibadete açılmıştır. Günümüze kadar ulaşmış bulunan, bu ikinci camidir. Caminin iki minaresi vardır. Külliyenin en önemli öğesi, diğer bütün külliyelerden farklı olarak, türbedir. Külliyeye dahil olan hamam günümüze kadar ulaşabilen en eski Osmanlı hamamıdır. Medrese ve imaret ise günümüze ulaşmamıştır. Ayrıca, Eyüp Sultan'a verilen büyük değerden ötürü, bir çok kimse mezarının burada olmasını istemiş; bunun neticesinde de külliyenin etrafı yüzlerce yıl boyunca türbe ve mezarlarla kaplanmıştır. Etrafında bulunan bu türbeler ve mezarlar, külliyeye ayrı bir özellik kazandırmıştır. Eyüp Sultan Külliyesi ve özellikle de türbesi tarih boyunca hep olduğu gibi, bu gün de hem İstanbul, hem de diğer şehirler de yaşayan bir çok insan için çok önemli bir ziyaretgahtır. Tahta çıkan padişahların kılıç kuşanma törenlerinin de yapıldığı bu mekan sadece halk için değil, devlet ricali için de çok önemli olmuştur.

10 Eyüp

11 Mihrimah Sultan Camii - Edirnekapı Zal Mahmud Paşa Camii Eyüp Sultan Camii

12 ZAL MAHMUD PAŞA KÜLLİYESİ
Eyüp ilçesinde, Defterdar Caddesi ile Zal Paşa Caddesi arasında yer alır. Külliye bir cami, medrese, türbe ve çeşmeden oluşmaktadır. 1570'li yıllarda Sadrazam Zal Mahmud Paşa ile eşi Şah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın eseridir. Külliyenin merkezini cami oluşturmaktadır. Daha önceleri birçok tamirat geçiren cami son olarak yılları arasında restore edilmiştir. Minaresi tek şerefelidir.

13 Zal Mahmud Paşa Camii

14 Eyüp

15 Eyüp semtinin her tarafında başka bir yerde görülmeyecek şekilde mezarlar ve türbeler yer alır.

16 Mihrişah Sultan Sebili

17 Mihrişah Sultan Türbesi Haziresi

18 Sokollu Mehmed Paşa Medrese ve Türbesi

19 Sokollu Mehmed Paşa Türbesi

20 Siyavuş Paşa Türbesi

21 Kanuni Sultan Süleyman dönemi dahil Devlet-i Âli'de
28 yıl şeyhülislamlık yapan Ebu's-Suûd Hazretleri'nin kabri Eyüp'te kendi yaptırdığı sıbyan mektebinin bahçesindedir.

22 Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşad Han'ın vasiyeti üzerine 1910 yılında yaptırdığı okulun bahçesine daha kendisi hayatta iken türbesi de yapılmıştı. O vasiyetinde, "Ben çocukları çok seviyorum, yattığım yer-den onların sesini duymak istiyorum. Onun için benim kabrimi bu okulumun bahçesine yapınız." demişti.

23 Necip Fazıl'ın vasiyeti üzerine mezar taşının üzeri yazısızdır. 
Necip Fazıl'ın Kabri


"Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları