Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER
pedagojiformasyon.com

2 Kazanımlar Kaza ve kader kavramlarını açıklar.
İnsanın kaderle ilgili olarak akıl ve irade sahibi, özgür ve sorumlu olmak gibi özelliklerini sorgular Allah’ın ve kulun iradesi arasındaki ilişkiyi fark eder. Ecel, ömür, rızık, tevekkül, başarı, başarısızlık, afet, sağlık ve hastalık, hayır ve şer kavramlarının kaderle ilişkisini kurar. Kaza ve kader ile ilgili toplumda yaygın olan yanlış anlamaların neler olduğunu araştırır ve bunların nedenlerini fark eder. Hayır ve şerrin, insanın kendi tercih ve eylemleriyle ilişkisini fark eder. Kaza ve kader inancının bireyin tedbir almasına engel olmadığını anlar. Kazanımlar

3 I.KAZANIM: Kaza ve kader kavramlarını açıklar.
BUNU SEN Mİ SÖYLÜYORSUN? Bir gün Hz. Ömer, Şam’a doğru yola çıkar. Başkomutan Ebu Ubeyde, Hz. Ömer’i karşılar ve Şam’da veba hastalığının yayıldığını söyler. Bunun üzerine Hz. Ömer, arkadaşlarıyla Şam’a girip girmeme hususunda görüş alışverişinde bulunur. Onlardan bir kısmı Şam’a girmeyi uygun görürken diğer bir kısmı girmeyi uygun görmez. Bunun üzerine Hz. Ömer, orada bulunanlara sabahleyin erkenden geriye döneceklerine ve Şam’a girmeyeceklerine karar verdiğini söyler. Ebu Ubeyde, - Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun? diyerek Hz. Ömer’e itiraz eder.

4 Hz. Ömer, - Bunu sen mi söylüyorsun ey Ebu Ubeyde
Hz. Ömer, - Bunu sen mi söylüyorsun ey Ebu Ubeyde? Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz. Ne dersin, senin develerin olsa da bir tarafı verimli diğer tarafı çorak bir vadiye inseler. Develerini verimli yerde otlatsan Allah’ın kaderiyle otlatmış, çorak yerde otlatsan yine Allah’ın kaderiyle otlatmış olmaz mıydın? der. Bu sözüyle Hz. Ömer, doğruyu tercih etmenin ve gerekli tedbirleri almanın da kader olduğunu vurgulamıştır. Abdullah bin Abbas da bu konuda Hz. Ömer’i destekleyerek Peygamberimizin şu sözünü aktardı: “Bir yerde veba olduğunu işittiğinizde oraya girmeyiniz. Bir yerde veba ortaya çıkar, siz de orada bulunursanız, hastalıktan kaçarak oradan dışarı çıkmayınız.”

5 YUKARIDAKİ METNE GÖRE KADER NASIL ANLAŞILMADIR?

6 II.KAZANIM : Üç balık güzel ve şirin bir beldede ki küçük bir gölde tatlı tatlı şakalaşıyordu. Birden uzaktan bir balıkçı teknesinin motor sesi duyuldu. Birinci balık arkadaşlarıyla kısa bir vedalaşmadan sonra hemen gölün derinliklerine dalarak tehlike bölgesinden hızla uzaklaştı. İkinci balık ise benim kaderim bir insanın midesine gıda olmaksa eninde sonunda mukadder olan son gelip çatacaktır. Beni yaratan belki de beni korur ve kurtulurum kaderden kaçılır mı hiç? diyerek göl sularının serinliğinin tadını çıkarmaya ve gününü gün etmeye devam etti Tedbir de neymiş dedi içinden o dilerse benim yerime tedbir de alır taktiri de değiştirir diye düşünüyor tatlı tatlı oynaşmaya devam ediyordu. Derken beklenen oldu ve balıkçının sert ağlarına takıldı ve kızgın bir mangalda köz kebap ya da tavada kızartma olacakken birden kendini son bir çırpınışla gölün sularına atarak balıkçının ağından kurtuldu.

7 Üçüncü balık ise balıkçının motor sesini duyar duymaz hiç kıpırdamadan ve istifini bozmadan gölün serin sularında yüzmeye devam etti ve usta balıkçının ağlarına takılarak balıkçıya yem oldu. BU BALIKLARDAN HANGİSİ SİZCE DOĞRUYU YAPMIŞTIR ? KADER DEĞİŞİR Mİ DEĞİŞMEZ Mİ? BU HİKAYEYE SİZDE NASIL BİR BAŞLIK KOYMALIYIZ?

8 III.KAZANIM : Ecel, ömür, rızık, tevekkül, başarı, başarısızlık, afet, sağlık ve hastalık, hayır ve şer kavramlarının kaderle ilişkisini kurar.

9 TEVEKKÜL ETMEK İNSANLARA NELER KAZANDIRIR?
KADER İLE RIZIK ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR? İNSANIN ÇALIŞMALARI SONUCUNDA BAŞARIYA ULAŞACAĞINI BİLMESİ, DAVRANIŞLARINA NASIL YANSIR?


"ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları