Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,"— Sunum transkripti:

1 02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir, iflas edebilir, faaliyetine son verilebilir, siparişi üretimden sonra iptal edebilir. İthalatçı malları kendi gümrüğünden çekmeyebilir. 2. ÜLKE RİSKİ: Alıcının bulunduğu ülkenin istikrarsız bir bölgede bulunması, kanun ve kararların değişebilmesi, iç karışıklık çıkması, sivil ayaklanmalar, etrafındaki ülkelerde savaş çıkması, abluka altına alınması. 3. TAŞIMA RİSKİ: Malların taşıma esnasında kaza ya da çalınması ile zarar görmesi ya da yok olması riskidir. 4. KUR RİSKİ: Vadeli satışlarda dövizlerin geleceği tarihteki kurların tahmin edilememesi ya da dalgalı kur ortamında yüksek kurlardan verilen fiyatların kurların düşmesi ile ihracatçıya zarar vermesidir. 5. BANKA RİSKİ:Yurtdışından gelen dövizleri zamanında haber vermemesi, ihracat belgelerinin dikkatli incelememesi ya da kaybedilmesi, karşı bankanın ihracat dökümanlarını mal bedelinin tahsil etmeden salıvermesidir. 6. KREDİ RİSKİ: Kredi sağlayamama riskidir.

2 02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ Yurt Dışı Satış ile Yurt İçi Satış Arasındaki Başlıca Farklar  Bankacılık sisteminin yer alır,  Bürokrasi vardır.  Çok çeşitli taşıma sistemleri kullanılır.  Genellikle yabancı para birimleri kullanılır.  Hataların telafisi yüksek maliyetlidir.  Ödeme sistemleri farklılık gösterir.  Örf, adet, farklı kültür, ticari ahlak gibi faktörler dâhil olur.  Uluslararası anlaşmaları uygulanır.  Riskin yüksektir. İhracatta riskleri ortadan kaldırabilmek için;  İyi bir sözleşme,  Kredi sigortası,  Taşıma sigortası,  Kur risklerine karşı türev ürünlerden faydalanılmalıdır. Döviz türev ürünlerine çalışmanın üçüncü bölümünde ayrıntılı olarak yer verilmiştir.

3 02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ İHRACATTA RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMA YÖNTEMLERİ  İYİ BİR ANLAŞMA YAPILMALIDIR: Alıcının vermiş olduğu siparişi mutlaka yazılı olarak almak, gerekirse kontrat yapmak, peşin ödemeli çalışmak ya da avans almak, akreditifli ödeme ile çalışmak, eximbank ihracat sigortası yaptırmak, alıcı hakkında bankalar kanalı ile araştırma yaptırmak ya da banka teminatı almak alıcı riskini azaltabilir.  İHRACAT KREDİ SİGORTASI YAPILMALIDIR: Ülke riskini azaltmak için ihracat sigortası yaptırmak bu riski azaltabilir.  TAŞIMA SİGORTASI YAPILMALIDIR: Malların yolda zarar görmesini önlemek için  TÜREV ÜRÜNLERİNDEN FAYDALANILMALIDIR Vadeli alacaklarda kur riski bankalar ile yapılacak vadeli döviz alım satım sözleşmesi ile giderilebilir. Bankalar ile yapılacak bir sözleşme ile ileri tarihteki kur sabitlenebilir.

4 02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ Üretime Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1) ÜRÜNLERİ İHRACATA HAZIRLAMA 2) İŞLETMENİN İHRACATA HAZIRLANMASI 3) ARACI BANKA SEÇİMİ 4) GÜMRÜK MÜŞAVİRİNİN SEÇİMİ 5) HEDEF PAZARA YÖNELİK DAĞITIM KANALININ SEÇİMİ 6 ) RİSK VE TEŞVİKLERİN ANALİZ EDİLMESİ GEREKİR. Ayrıca; kalite, fiyat, ödeme, termin, sertifikalar konu başlıklarından her biri satışı etkiler. Sayılan bu konu başlıklarından her biri satışı etkiler. Görüşme sonrasında bu maddeleri içeren bir sözleşme ya da teyit metni imzalanmalıdır.

5 02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ İhracat Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. İHRAÇ EDİLECEK MALIN ;  FİYATI  MARKASI  FARKLI ÖZELLİĞİ  KALİTESİ  TOPLAM TUTARI ve MİKTARI  PAKETLEME - ETİKETLEME  KOLİ ÜZERİNDEKİ İŞARETLER 2. ÖDEME ŞEKLİ 3. TESLİM ŞEKLİ 4. TAHKİM MERCİ 5. MÜCBİR SEBEBLER: İhracatçı ve ithalatçının tahmin edemeyeceği olağanüstü gelişmeler. 6. KANUNİ ADRESLER VE İMZALAR 7. ÖZEL ŞARTLAR VE CEZALAR 8. İSKONTO VE KOMİSYONLAR 9. KALİTE STANDARTLARI VE ÖZELLİKLERİ


"02.04.2015 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları