Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR"— Sunum transkripti:

1 WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR

2 Web Tasarımında Temel Kavramlar
HTML CSS Dinamik ve Statik Web Sitesi Web Tarayıcısı Sunucu ve İstemci Hosting Domain FTP

3 HTML Nedir ? Web sitelerini yaparken HTML (Hyper Text Markup Language) adı verilen bir dilde kodlarımızı yazarız. Bu dil, etiket ve parametre adı verilen unsurlardan oluşur ve temel olarak sayfada bulunan elemanların ne olduğunu belirlemeye yarar. Bu dili kullanarak oluşturduğumuz kodları uzantısı html olacak şekilde kaydederek web sayfalarımızı bu şekilde oluştururuz.

4 HTML Web sayfalarımızın nasıl görüneceği, yani tasarımla ilgili unsurlar HTML'nin kapsamına girmez. HTML ile sadece web sayfalarında bulunmasını istediğimiz elemanları oluştururuz. Bu elemanların sayfada nasıl görüntüleneceği CSS'nin alanına girer.

5 CSS Nedir ? CSS'in görevi HTML ile sayfaya eklenmiş olan elemanların nasıl görüntüleneceğini ayarlamaktır. Örneğin HTML ile sayfaya bir paragraf ekleriz, fakat bu paragrafın sayfada nasıl görüneceğini CSS ile ayarlarız. Ayrıca, paragraftaki yazılar ne renk olacak, paragrafın hizalanması nasıl olacak, hangi yazı tipi kullanılacak gibi ayarlamalar yapılabilir.

6 Dinamik ve Statik Web Sitesi
Web sitelerini dinamik ve statik olarak ikiye ayırabiliriz. 1) Dinamik Web Sitesi 2) Statik Web Sitesi Bu ikisi arasında temel bir fark vardır.

7 Dinamik Web Sitesi Dinamik Web Sitesi :
Kullanıcı ile etkileşime girer. Örneğin dinamik web sitesinde kullanıcı herhangi bir yazıya yorum yazabilir, bir ankete cevap verir veya bir içeriği puanlayabilir.

8 Statik Web Sitesi Statik web siteleri ise kullanıcı ile etkileşime girmez. Statik web sitelerinde ise ki günümüzde pek fazla statik site kalmadı, sadece sabit bir içerik vardır ve değişmez. Kullanıcı içeriğe müdahalede bulunamaz.

9 Web Tarayıcısı Web tarayıcısını kabaca web sayfalarını görüntülemeye yarayan program olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılar arasında Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari ve Internet Explorer bulunur.

10 Sunucu ve İstemci Öncelikle bu iki terimi kısaca tanımlayalım. Sunucu web sitelerini barındıran bilgisayar, istemci ise web sayfalarını görüntüleyen bilgisayardır. Bir web sitesi yaptığımız zaman bunu internet ortamına taşımak için sunuculara ihtiyaç duyarız. Bunlar monitörü falan olmayan, 24 saat açık tutulan (sitenin 24 saat görünmesi için) süper güçlü bilgisayarlardır.

11 Sunucu ve İstemci Aşağıda bir sunucu odasının resmini görmekteyiz. İşte bu güçlü makinalar bizim web sitelerimizi barındırırlar.

12 Hosting Hosting teriminin anlamı  ‘ Barındırmak ’
Hosting işlemini yapan, yani web sitelerimizi "barındıran" firmalar mevcuttur. Bu firmaların sunucuları vardır ve bu sunuculara erişip, kullanabilmek için ücret ödemek ve bazı şifreler almak gerekir.

13 Domain Hosting firmalarının sunduğu bir başka hizmet de domain satışıdır. Domain, yani alan adı, web sitelerimize koyduğumuz güzel isimlerdir. Örneğin; Hosting firmalarına belirli bir ücret ödeyerek bu alan adını belirli bir süre için kendi adımıza kayıt ettirebiliriz. Böylece bizden başka kimse o alan adını alamaz. Bu işleri DNS (Domain Name System) adı verilen bir hizmet sağlıyor. Eğer o olmasaydı web sitelerine girmek için site adresi yerine gibi IP numaralarını kullanmamız gerekirdi.

14 File Transfer Protocol ( FTP )
Hosting firmalarının sahip olduğu sunuculardan bahsetmiştik. Parasını verip bu sunuculara erişebiliyorduk. İşte bu işlemi yapmak için FTP adında bir protokol kullanılmaktadır.

15 FTP Bu protokol ile sitemizi oluşturan dosyalara ulaşabilir, kaydedebilir, kendi bilgisayarımızdan oraya dosya yükleyebiliriz. Genellikle FTP için ‘Filezilla’ veya ‘CuteFTP’ gibi FTP programları kullanılır. Ya da HTML yazmak için kullandığımız editörün dahili FTP aracını kullanabiliriz.


"WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları