Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan; Ayten ÖZER Danışman; Doç. Dr. Hilmi NAMLI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan; Ayten ÖZER Danışman; Doç. Dr. Hilmi NAMLI"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan; Ayten ÖZER Danışman; Doç. Dr. Hilmi NAMLI
kozmetik Hazırlayan; Ayten ÖZER Danışman; Doç. Dr. Hilmi NAMLI

2

3 Kozmetik; İnsan vücuduna sürülen, serpilen veya sprey
şeklinde uygulanan temizleme, güzelleş tirme,çekiciliği arttır ma veya görüntüyü değiştirme amacıyla kullanılan maddelerdir.

4 Kozmetik; cildi güzelleştirme, yaşlanmayı geciktirme,cildin nemi sağlama selülitleri azaltma gibi bir takım faydaları olsa da birçok kişi kozmetik kullanımında sorun yaşamaktadır.

5 Deodarantlar,parfümler,
nemlendiriciler rujlar, pudralar………… ve isteğe göre çok değişik ürünler,güzelleşmek ve kendini daha iyi hisset – tirmek için kullanılır .

6 Kozmetiklerde kullanılan bazı zararlı ve zehirli maddeler;
Stearik asit,sorbitol,gliserin, sodyum borat TEA,alkol,EDTA,fenoksi etanol,propilen glikol,guins ekstrakt,potasyum sorbat,alantoin, metil paraben propil paraben, mentol , C alkil benzoat..…

7 Kozmetiklerin sağlık açısından bedeli nedir
???

8 1-Kozmetiklerin kanserle bağlantısı
Yıllardır kuaför ve kozmetik uzmanlarında,kan ve lenf sistemlerinde miyelom, bağışıklık sistemi kanseri ve lösemi gibi kanser türleri nde artış olduğu görülmüştür. Kanser yapıcı kozmetikler arasında saç boyalarının ağırlıklı bir yeri vardır.Saç derisine çok yakın kısımlara ve saç diplerine uygulanan boyalardaki maddeler deri tarafından emilerek kana,oradanda vücudun heryerine yayılabilmektedir.

9 2-Kozmetikler alerji ve tahriş
Alerjiye neden olan maddelerin yaklaşık üçte biri kozmetikler,vücut bakım ürünleri ve temizlik maddeleridir.

10 Parfümlerde bitki ve hayvan olmak üzere organik-inorganik 4000 den fazla madde kullanılır.Bazı koku verici maddeler alerjik deri hastalıklarına ,nefes darlığı ve öksürüğe,astımlı hastalarda solunum yolu tıkanmasına sebep olur. Ter kokularına karşı sürülen krem, stik ve sprey formunda kullanılan deodarantlarda içerdikleri formaldehit,sülfokarbonat, benzoikasit ve kostik soda gibi,zehirli maddeler sebebiyle derinin tahrişine ve yanmalara sebep olmaktadır. Yine deodarantlarda kullanılan kloral hidrat , ter bezlerini tıkayarak tabi durumun bozulmasına yol açar.Yağların dışarı çıkmasını engeller,sivilce ve siyah noktaların ortaya çıkmasına neden olur.

11 3-Kozmetikler ve diğer sakıncalar
Kozmetikler kanser,alerji,tahriş gibi sorunların yanında sağlık sakıncaları taşımaktadır. Daha ucuz ve yaygın kullanılmasının sağlanması için parfümlerin %95 i sentetik olarak patrolden elde ediliyor ki bunlar,benzen ve aldehitler ile benzeri zehirli maddelerdir. Mesela,parfümlerde kullanılan benzoinin, farelerin lenf düğümlerinin genişlemesine, dalakların büyümesine ve karaciğerin zarar görmesine sebep olduğu kanıtlanmıştır.

12 Kozmetik ve vücut bakım ürünlerinde toksik kimyasal katkı maddeleri;
1,4-dioxane 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol Alkol,izopropil Formaldehit Sodyum hidroksit

13 Kozmetikte `` nano `` tehlikesi
Makyaj malzemelerindeki nano parçacıklar dokulara sızarak insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Dünyada 200 milyar dolar tutarında bir pazara sahip olan kozmetik sanayi,nanoteknolojiden en fazla yararlanan üretim dallarının başında geliyor. Nano parçacıklar normal boyuttaki parçacıklara göre kimyasal,fiziksel ve biyolojik açıdan farklı özelliklere sahiptir.

14 Uzmanlar , anne adaylarını makyaj yaparken dikkatli olmaları konusunda uyarılar da bulunuyo….

15 Hamile kadınların en büyük sıkıntılarından bir tanesi de gebelik sırasında alınan ilaçlar,karşılaşabi lecekleri radyoaktif ışın veren cihazlar Ve kimyasal maddelerdir.Bazı maddeler anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.Bunlar hem fiziksel hemde zihinsel zararlar verebilir ve gelişimini engelleyebilir.

16 Rujlar Rujlar farklı konsantrasyonlarda mumların,yağların ve pigmentlerin karışımıdır. Rujlarda farklı tiplerde renklendiriciler kullanılmaktadır.

17 Arkadaşınızın rujunun rengiyle birlikte uçuğu nu da denemek istermisiniz?

18 Çok yakın arkadaşınız dahi
olsa başkasının ruju kesinlikle kullanılmamalıdır.Şayet rujunu kullandığınız kişinin uçuk gibi bir enfeksiyonu varsa,rujla birlikte onu da denemiş oluruz.

19 Güzelleşmek için göz sağlığınızı kaybetmeyin !!
Göz çevresi yapısı gereği yüzün diğer bölmelerine göre çok daha hassastır.Bu nedenle bu bölgeye daha fazla bakım ve özen göstermeliyiz.

20 Gözler için bilinçli bakım son derece önemlidir
Gözler için bilinçli bakım son derece önemlidir.Kozmetik malzemeler özellikle gece temizlenmediğinde gözlerde tahrişe neden olur. İlk bakışta farkedilmesede sene gibi bir süre sonucunda kişilerde kuru göz,kaşıntı ve yanma gibi şikayetler görülür. Uzun süre rimel sürmüş,gözüne eye liner çekmiş bir kişinin göz kapağını çevirip baktığımızda altında patiküller görürüz ve bu durum göz yaşı salgılayan hücrelerde soruna yol açar,göz yaşının karakterlerinde değişiklikler meydana gelir.

21 SİGARA Selülit riski Dişlerin sararması Dudaklar kırışıyor
Cilt yaşlanıyor Gözleri sarartıyor Nikotin leke yapıyor

22 Sigaranın sayısız zararının yanı sıra cilde de zararı büyüktür
Sigaranın sayısız zararının yanı sıra cilde de zararı büyüktür.Sigara dumanı ve katran cildin ihtiyacı olan oksijeni almasına ve besin emilimine mani olarak kuru ve cansız görünmesine neden olur. Ayrıca sigara tüketimi zararlı serbest radikallerin oluşmasına sebep olarak ciltteki kalojen ve elastin liflerini zayıflatarak cildin zamansız yaşlanmasına neden olur.

23 Fondöten zararlımı ? Fondötenler,her deri rengindeki insanda renk farklılıklarını gizlemek ve renk düzensizliklerini örtmek için kullanılır.

24 Fondöten gibi kozmetik ürünlerde içinde bulunan koku verici ve koruyucu maddeler alerjiye neden olmaktadır. fondöten mikrop yuvasıdır Parmakla sürülen makyaj malzemelerinde,elde biriken tüm bakteri ürünün içine yerleşir ve bu şartlarda bakteriler çok hızlı bir şekilde ürer.

25 Şampuan saçınızın temizlemekten başka ne yapabilir ?
Şamuanların içinde; 1-Dietanolamin ; karaciğer ve böbrek kanserlerinin meydana gelmesinde etkilidir. 2-Propilen glikol ; bir petrol türevidir.Cilde nüfuz ederek,proteini ve hücresel yapıyı zayıflatır.

26 KOZMETİK ÜRÜNLERİNİ DOĞRU KULLANALIM

27 Ürünü kullanmadan önce kullanım talimatlarını ve uyarıları okuyun.
Yeni bir ürün kullanmaya başlamadan önce teste tabi tutmalıyız. Ürünü bi bölgeye uygulayıp 24 saat beklemeliyiz,herhangi bir değişim söz konusu değilse ürünü kullanmalıyız Kozmetik ürünlerini asla bir başkasıyla ortak kullanmayalım. Bakteriler bu ürünler yoluyla kolaylıkla bir insandan başkasına geçebilir. Makyaj yapmadan önce her zaman ellerimizi yıkayalım. Kozmetik ürünlerini yüksek sıcaklıktan ve güneş ışığından korumalıyız. Isı ve ışık ürünün içindeki bakterilerin üremesini engelleyen koruyucu maddelerin bozunmasına yok açar.

28 Ucuz ürün kullanmayın Kullanılacak kozmetik ürününün kalitesi çok önemlidir.Ucuz ham madde ile üretilen kozmetikler,ciltte tahribata neden olur. Güneş ışınlarıyla etkileşerek ciltte hassasiyet yaratabilir Saç ve tırnaklarda değişimler,alerjik egzama gibi sağlık problemlerine de yol açabilir.

29 SONUÇ ; Kozmetikler,hayatımızda hak ettiğinden fazla yer tutmaktadır.Gereksiz kozmetik kullanımı ayrıca israftır. Kozmetik ürünler gerekmedikçe kullanılmamalı, kullanıldığında çok düşük miktarlarda kullanılmalı ve en kısa zamanda yıkanmalıdır. Eğer makyaj ciltte 4 saatten fazla kalırsa cilt gözenekleri tıkanır.Bu yüzden bir makyaj ciltte en fazla 4 saat durmalıdır

30 KAYNAKÇA ; www.google.com www.renks.com www.teknopaylasim.com

31 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜRLER Ayrıca bana yardımcı olan ; Doç.Dr. Hilmi NAMLI & Araş.Gör. Onur TURHAN Hocalarıma katkılarından dolayı teşekkürler.


"Hazırlayan; Ayten ÖZER Danışman; Doç. Dr. Hilmi NAMLI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları