Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGANİK KAPLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGANİK KAPLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 ORGANİK KAPLAMALAR

2 ORGANİK KAPLAMALAR Organik kaplamaların en önemli temsilcisi boyalardır. Boyalar, pigment adı verilen çok ince parçacıklarla bunları askıda tutan uygun özellikteki taşıyıcıların karışımından oluşurlar.

3 ORGANİK KAPLAMALAR Genellikle metal oksitler olan pigmentler boyanan metalin yüzeyi ile reaksiyona girerek sağlam tutunan ve zamanla herhangi bir değişikliğe uğramayan tabakalar oluştururlar.

4 ORGANİK KAPLAMALAR Geliştirilmiş çok sayıda boya türleri arasından kullanım alanına en uygun olanı seçmek başarı sağlamanın ilk koşuludur Sıcaklığa sınırlı ölçüde dayançlı olmaları organik kaplamaların kullanımında dikkate alınmalıdır

5 ORGANİK KAPLAMALAR Atmosfere doğrudan bırakılan dış kaplamalar genellikle iki kat halinde uygulanır. Bunlardan birincil (astar) olanın işlevi, kimyasal reaksiyonlarla metal yüzeyini korozyona karşı korumaktır.

6 ORGANİK KAPLAMALAR İkincil (örtü) olanın işlevi ise su ve oksijenin geçisini engellemektir. Ancak organik kaplamalarla iyi sonuç alabilmenin en önde gelen koşulu yüzey hazırlamadır.

7 ORGANİK KAPLAMALAR Yüzey hazırlama işleminin boya ömrü: Boyanan yüzey sıcak haddelemeden arta kalan oksit tabakaları ile kaplı ise boya ömrü (uygulamadan ilk paslanmaya kadar geçen süre) yaklaşık 5 yıl,

8 ORGANİK KAPLAMALAR yüzeyde mevcut pas tabakaları fırça kullanarak elle temizlenmişse 6 yıl, yüzey kimyasal yolla temizlenmişse 8 yıl yüzey kum püskürtme tekniği ile temizlenip kabalaştırılmışsa 11 yıl kabul edilir.

9 ORGANİK KAPLAMALAR Temizlenen yüzeylerin astarlanmasında çinko kaplamadan da yararlanılır. Genellikle daldırma yöntemi ile elde edilen çinko kaplamanın yararı, onarımlarda pastan kurtarma işlemini kolaylaştırması, hatta gereksiz kılmasıdır.

10 ORGANİK KAPLAMALAR Örtü boyanın sağlam tutunması için çinko ile kaplanmış parçalar altı ay süre ile hava koşullarına terk edilirler. Bu süre içinde yüzeyde oluşan çinko karbonat film örtü boyanın tutunma dayancını önemli ölçüde arttırır.

11 ORGANİK KAPLAMALAR Uygulama kolaylığı ve taşınım sırasında engel olunamayan çizilme ve dökülmelerin onarımı yönünden, özellikle çok büyük ve yerinde onarımı gereken çelik yapıların astarlanmasında çinko toz boyası çok elverişlidir.

12 ORGANİK KAPLAMALAR Çinko astar özellikle taşınım koşullarında hayli dayançlı bulunmuştur. Ayrıca onarımları da kolaydır.

13 ORGANİK KAPLAMALAR Ayrıca örtü boyanın sağlam tutunmasını sağlamak için daldırma çinkoda zorunlu görülen önlemler bu defa gereksizdir. Çinko astar üzerine çoğunlukla havada kuruyan yağ veya alki reçineler uygulanır.

14 ORGANİK KAPLAMALAR Boyaların boşluksuz ve sürekli bir tabaka oluşturmaları için en az m kalınlığında olmaları gerekir.

15 ORGANİK KAPLAMALAR Değişen hava koşullarına bırakılmış çelik yapılarda ikisi astar ve ikisi örtü olmak üzere toplam kalınlığı m‘e ulaşan dört kat kaplama uygulanır

16 ORGANİK KAPLAMALAR Keskin köşelerle ağır hava koşullarına doğrudan terkedilen yerlerin boyanması özel itina gerektirir.

17 ORGANİK KAPLAMALAR Zorunlu hallerde köşeler bant kullanarak örtülür.
Boyalar fırça ile veya soğuk ve sıcak püskürtme yöntemleri ile uygulanır

18 ORGANİK KAPLAMALAR Sıcak püskürtme yöntemi;
özellikle nemli havalarda yüzeylerin kurumasını sağlama bakımından öncelikle kullanılır.

19 ORGANİK KAPLAMALAR Şekil 89. Gemi gövdesinin koruyucu boya ile boyanması


"ORGANİK KAPLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları