Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. Soru 1- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birbirine bağlı aşamalı bir durum görülmektedir. A) Denizlerimiz gün gittikçe önlenemez biçimde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. Soru 1- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birbirine bağlı aşamalı bir durum görülmektedir. A) Denizlerimiz gün gittikçe önlenemez biçimde."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 Soru 1- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birbirine bağlı aşamalı bir durum görülmektedir. A) Denizlerimiz gün gittikçe önlenemez biçimde kirleniyor. B) Ormanların önemi, bir bir kültür sorunu olarak ortaya konmalıdır. C) Yurdumuzda dağ ve yayla turizmi önemini kaybediyor. D) Fabrika atıkları denizleri kirlettiği için balıkçılık da tarihe karışıyor.

3 ÇÖZÜM = ‘‘…………… gün geçtikçe / …………. kirleniyor. CEVAP = A

4 Soru 2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘‘önyargı’’ söz konusudur? A) Haberim var, o gelişmelerden, inanın buna. B) Biliyorum, hoşlanmayacaksın bu söyleyeceklerimden. C) Az önce çıktı; gözlerini silerek, içini çekerek. D) Yer yerinden oynadı, ünlü sanatçı sahneye çıkınca.

5 ÇÖZÜM = Karşısındaki insanın düşüncesi öğrenmeden ‘‘biliyorum’’ demek bir önyargıdır. CEVAP = B

6 Soru 3- Aşağıdakilerden hangisinde, yargı bir koşula bağlanmıştır? A) Seninle yeniden görüşmek beni mutlu etti. B) Kendilerine saygı duyulan insanların pek azı gerçekten saygıya değerdir. C) Güçlü; bağışladığı, başardığı oranda güçlüdür. D) Aralıksız on saat çalışınca yorgun düştü.

7 ÇÖZÜM = Güçlü olmanın koşulu ‘‘bağışlamak’’ ve ‘‘başarmak’’ biçiminde verilmiştir. CEVAP = C

8 Soru 4 – Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘‘bir eylemin en az iki kez yapıldığı’’ kesindir? A) Bu konuyu bir daha tartışmayalım. B) Maçın yorumunu birde senden dinleyelim. C) Konuşması uzadıkça uyuklayanların sayısı da arttı. D) Yine sözünde durmadı, sevgili arkadaşınız Erol.

9 ÇÖZÜM = Maçın yorumunu birde senden dinleyelim. “de” bağlacı eylemin iki kez yapıldığını kanıtlamaz. Maç yorumu yapması istenen kişi hiç konuşmamış olabilir, B seçeneği çeldiricidir. “yine sözünde durmadı” cümlesi bir eylemin en az iki kez yapıldığı kesindir. CEVAP = D

10 Soru 5- Aşağıdakilerden hangisinde yargı, gözlemle birlikte verilmiştir. A) Yol kenarına dizilen ırgatların yüzünden öfke okunuyor. B) Sakin ve huzurlu bir kasabada yaşamayı isterdim. C) Çocuğa sevgi ve hoşgörüyle yaklaşmak gerek. D) Yüreğimi kaplayan bu kuşkundan bir kurtulabilsem…

11 ÇÖZÜM = B, C, D seçeneklerinde gözlem söz konusu değildir. “A” seçeneğinde gözlem ve yargı birlikte verilmiştir. CEVAP = A

12 Soru 6- “Bir sanatçı, kendi ulusunun sanat mirasına sıkı sıkıya bağlandıkça, yaratacağı sanat yapıtı da o oranda özgün olur” Yukarıdaki sanatçının sözleri için aşağıdaki anlam ilişkilerinde hangisi söylenebilir. A) Neden – sonuç ilişkisi vardır. B) Koşul ilişkisi yapılmıştır. C) Aşamalı bir durum ilişkisi vardır. D) Öneri ilişkisi vardır.

13 ÇÖZÜM = “……….. bağlandıkça / …………. özgün olur. koşul (bağlanırsa) Bir sanat yapıtının özgün olmasının koşulu yan cümlede verilmiştir. CEVAP = B

14 Soru 7- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, yargı bir koşula bağlanmıştır? A) Seni gördükçe eski günleri hatırlar hep. B) Yenecek şeylere dikkat ediniz. C) Gelen çocuğu görmediğimi söyledim. D) Her yemekten sonra kahve içer.

15 ÇÖZÜM = Seni gördükçe eski günleri hatırlar hep. (Eski günleri hatırlaması birini görmesi koşuluna bağlıdır.) CEVAP = A

16 Soru 8- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikilem anlamı vardır? A) Yüzünü uzak tut biraz dünya geçiyor olunca görkemiyle göremiyorum. Yüzünü yakın tut biraz dünya geçiyor olunca görkemiyle tat alamıyor. B) Biliyorsun / ben hangi şehirdeysem yalnızlığın başkenti orası. C) Sana gelsem bir uçuruma açılır yolum / Kendime dönsem bir insan ağlar içimde. D) Doğru olan her şeyde, biraz öfke, biraz yılgınlık vardır.

17 ÇÖZÜM = A “kararsızlık” anlamı içermektedir. B seçeneğinde yalnızlık söz konusu. Karşıt bir duyguyu veya düşünce yok. D seçeneğindeki öfke ve yılgınlık ifadeleri ikilem oluşturmaz. C seçeneği ise “sana gelsem, kendime dönsem” ifadesi ile ikilem içinde kalındığını anlatıyor. CEVAP = C

18 Soru 9 - “Selim ileri’nin romanlarında ve öykülerinde kendi ruhunun incelikleri ve bireysel serüveni yer alır.” Yukarıdaki yazarın sözlerine en yakın yargı aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Selim ileride yapıtlarında ruhsal incelikleri anlatır. B) Sanatçı, yapıtlarında gerçekçi olmak zorunda dır. C) İyi bir yazar, yapıtlarında nesnel davranmalıdır. D) Her sanatçı, yapıtlarında gerçekte kendi yaşamını anlatır.

19 ÇÖZÜM = Soruda verilen cümlenin yüklemini ve vurgusunu bulalım: “……… kendi ruhunun incelikleri ve bireysel serüveni yer alır” Cümle vurgusunun benzeri (D) seçeneğinde vardır. “………… gerçekte kendi yaşamını anlatır.” CEVAP = D

20 Soru 10- Aşağıdakilerden hangisinde gerçekleşmemiş bir beklenti söz konusudur? A) Yarın arkadaşlarım beni ziyarete geleceklermiş B) Senin de diğer arkadaşlarım gibi geleceğini sanıyordum. C) Senin gelmeni herkesten çok ben isterim. D) Bu işten bir sonuç çıkmaz.

21 ÇÖZÜM = A seçeneğinde sadece bir beklenti var. C seçeneğinde de yine aynı şekilde bir beklenti söz konusu.D seçeneğinde bir beklenti söz konusu değil. B seçeneğinde beklenti gelmesi ancak bunun gerçekleşmediği görüyoruz. CEVAP = B


"CÜMLEDE ANLAM. Soru 1- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birbirine bağlı aşamalı bir durum görülmektedir. A) Denizlerimiz gün gittikçe önlenemez biçimde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları