Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN TANECİKLİ YAPISI"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
6. SINIF 3. ÜNİTE

2 Neler Öğreneceğiz? Maddenin Yapı Taşları: Atomlar
Elementler, Bileşikler, Moleküller Fiziksel ve Kimyasal Değişimler Maddenin Halleri ve Tanecikli Yapı

3 1. Maddenin Yapı Taşları: Atomlar
Bütün maddeler göründükleri gibi bütünsel bir yapıya sahip değildirler. Taneciklerden oluşmuşlardır. Madde katı, sıvı ya da gaz olsun tanecikleri arasında boşluklar vardır. Maddelerin sıkışabilme özelliği, tanecikler arasındaki boşluk miktarına bağlıdır. Gaz halindeki maddelerde tanecikler arasındaki boşluk miktarı katı ve sıvılara göre daha fazladır. Bu nedenle gazlar çok daha fazla sıkıştırılabilirler.

4 Maddenin Katı, Sıvı ve Gaz Hali
KATI SIVI GAZ

5 Maddenin Katı Halinin Özellikleri
Maddenin en düzenli halidir. Tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Tanecikler arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır. Sıkıştırılamazlar. Tanecikler yer değiştiremez. Ancak bulundukları yerde titreşim hareketi yaparlar. Belirli bir şekilleri ve hacimleri vardır. Örneğin: Cam, odun, gümüş, buz…

6 Maddenin Sıvı Halinin özellikleri
Katılara göre düzensizdirler. Tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Tanecikleri arasındaki boşluk azdır. Tanecikleri birbiri üzerinde kayarak hareket edebilir. Buda sıvılara akışkanlık özelliğini kazandırır. Belirli bir şekilleri yoktur. Konulduğu kabın şeklini alır. Hacimleri sabittir. Sıkıştırılamazlar.

7 Maddenin Gaz Halinin Özellikleri
Maddenin en düzensiz halidir. Tanecikleri arsındaki boşluklar çok fazladır. Bu nedenle sıkıştırılabilirler. Tanecikler birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Belirli bir şekilleri ve hacimleri yoktur. Akışkandırlar. Bulundukları ortamı tamamen doldururlar.

8 Gazlar sıkıştırılabilir
Çünkü tanecikleri arasındaki boşluklar fazladır

9 ATOM : Küreye benzeyen ve maddenin küçük yapı taşları olan taneciklere atom adı verilir.
Maddenin yapısal özelliklerini araştıran bilim insanları maddeyi oluşturan atomların dizilimler oluşturduğunu fark ettiler. Ve bu dizilimlerin maddeden maddeye farklılık gösterdiğini gördüler.

10 2. Elementler, Bileşikler, Moleküller
Günümüzde bilinen kaç çeşit element vardır? Tuz element midir? Yoksa bileşik midir? Element ve bileşiğin ne farkı vardır? Molekül nedir? Sorularımızın yanıtını bulalım ne dersiniz…

11 Elementler: Eğer bir maddeyi oluşturan atomların hepsi birbirinin aynısı ise bu tür maddelere element denir. Altın, hidrojen, karbon, oksijen birer elementtir. Hiçbir yöntemle başka maddelere ayrışamazlar.

12 Altın elementi altın atomlarından,
Bakır elementi bakır atomlarından, Demir elementi demir atomlarından oluşur. Özetle elementler aynı cins atomlardan oluşan saf maddelerdir.

13 BİLEŞİKLER: İki ve ya daha fazla çeşitle element atomlarının bir araya gelerek oluşturduklar saf maddelere bileşik denir. Su hidrojen (H) ve oksijen (O) elementlerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur.

14 Örneğin;Her gün soframızda kullandığımız Tuz sodyum (Na) ve klor (Cl) elementlerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur.   

15 Günümüzde bilinen 115 element vardır
Günümüzde bilinen 115 element vardır. Altın, Platin gibi birkaç element dışında kalan elementler, doğada bileşikler halinde bulunur. PERYODİK TABLO

16 Moleküller Farklı atomları bir araya getirerek oluşturduğumuz atom gruplarına molekül denir.

17 Bazı moleküller tek çeşit atom içerirken bazıları da farklı tür atomları içerebilir.


"MADDENİN TANECİKLİ YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları