Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı."— Sunum transkripti:

1 “Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı

2 Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Ülkemizde hergün yaklaşık 100 milyon ekmek yeniyor ve bunun büyük çoğunluğu beyaz undan yapılıyor. Beyaz undan yapılmış ekmek toplum sağlığı açısından büyük tehlikeler taşıyor. Beyaz un, organizmamız tarafından şeker ile aynı derecede muamele görüyor ve şeker hastalığını körüklüyor.

3 Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Şeker hastalığı ilerleyen yaş ile daha da kendini belli ediyor. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetersizliği, böbrek yetersizliği nedenleri arasında ilk sıraya yerleşiyor. Ayrıca beyaz ekmek içine katılan maddeler, sonuç olarak doğal değil ve vücuda zararlı olabiliyor. Lif içermediği için kabızlık ve ileri yaşlarda kolon kanseri riski de oluşuyor.

4 Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Yetmiş milyonluk ülkemizde, 10 milyon üzerinde şeker hastası mevcut. Sağlıksız beslenme koşulları devam ettiği takdirde, bu sayı çok daha artacaktır.

5 Amaç ve Hedef Beyaz undan yapılan ekmek yerine tam buğday undan ekmek yenilmesi toplumda yaygınlaştırılmalıdır. Çünkü, tam buğday unundan yapılan ekmek, uzun süre tokluk sağlıyor. Şişmanlığı ve şeker hastalığını engelliyor. Kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor.

6 Bugünkü Durum Ülkemizde hergün yaklaşık 100 milyon ekmek yeniyor ve bunun büyük çoğunluğu beyaz undan yapılıyor. Şeker hastalığı giderek yaygınlaşıyor ve daha genç nüfusta görülmeye başlanıyor. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetersizliği, diyaliz gibi zor ve pahalı tedaviler gerektiriyor.

7 Nasıl Bu Duruma Gelindi? Un yapımı sırasında, buğdayın lif içeren kısımları ayrılıyor. Elde edilen un, şeker ile aynı glisemik endeks denilen kan şekerini yükseltme özelliğine sahip oluyor. Tadı nedeni ile insanlar “beyaz ekmek bağımlısı” hale geliyorlar.

8 Tıp mensuplarının uyarıları, endüstiriyel bir yapı karşısında etkisiz kalıyor. Tam buğday unu, aslında daha ucuz olması gerekirken daha pahalı satılıyor. Tam buğday unu yapan eski değirmenler artık yok, yeni un fabrikaları da talep az olduğu için bunu üretmiyorlar.

9 Önümüzdeki Seçenekler Toplum bilinci yaratmak. Hükümet, millet meclisi gibi kurumlara durumun önemini anlatarak, tam buğday unu’nun doğal ve ucuz elde edilmesini sağlamak. Çünkü bu sorun ancak devlet iradesi ve köklü girişimler ile gerçekleşebilir.

10 Önerilen Konuyu gündemde tutmak. Tam buğday unu’nun yaygın ve ucuz bulunmasını sağlamak. Beyaz ekmek tüketiminin azalmasını, hatta zorlaştırılmasını gerçekleştirmek.


"“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları