Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ"— Sunum transkripti:

1 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANÇ ÇALIŞMALARI SATRANCIN ESASLARI

2 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satranç oyunu, ‘Satranç Tahtası’ diye adlandırılan kare şeklinde bir alan üzerinde iki rakip arasında taşları sırayla oynatılmasıyla oynanır.

3 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satranç tahtasını önümüze koyduğumuzda en alt sağ köşe beyaz renkte olmak zorundadır.

4 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satranç tahtasında a1 karesinden beyazlar dizilmeye başlanılır.

5 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Her zaman ilk önce Beyazlar oynar.

6 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Her iki taraf için de Şah-Mat yapmak mümkün değilse oyun berabere biter.

7 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Her hamle tek elle yapılmalıdır. Hamlemizi yaptıktan sonra hamle yaptığımız elimizle saate basarız .

8 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI “Jadop” Önceden niyetini belli etmek şartıyla ( örneğin ‘düzeltiyorum’ diyerek ) oyuncu bir ya da daha fazla taşı düzeltebilir.

9 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Bir önceki maddede açıklanan durum hariç, sıradaki oyuncu bilerek       a) Birden fazla taşa dokunmuşsa, oynayabileceği ya da yiyebileceği ilk dokunduğu taşı oynamalı ya da yemelidir, ya da       b) İki taraftan da birer taşa dokunmuşsa, dokunduğu kendi taşıyla dokunduğu rakip taşı almalıdır, bu mümkün değilse oynanabilecek ya da yenebilecek ilk dokunduğu taşı oynamalı ya da yemelidir. Hangisine önce dokunduğu belli değilse oyuncunun öncelikle kendi taşı dokunulmuş sayılır.

10 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Dokunulan taşların hiçbiri oynanamıyor ya da yenemiyorsa, oyuncu herhangi bir hamle yapabilir.

11 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satrançta şah, vezir vb.. demek zorunlu değildir.

12 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyun, rakibini kurallara uygun bir hamleyle mat yapan oyuncu tarafından kazanılır. Oyun derhal sona erer.

13 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Rakibi oyunu terk eden oyuncu oyunu kazanır. Oyun derhal sona erer.

14 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI İki taraf oyun sırasında aralarında anlaşırlarsa oyun berabere biter. Oyun derhal sona erer. Bir oyuncu tahta üzerinde bir hamleleri yaptıktan sonra berabere önerebilir. Bu teklifi kendi saatini durdurmadan ( rakibinin saatini çalıştırmadan ) önce yapmalıdır.Bunun haricinde yapılan beraberlik önerileri de geçerlidir, fakat Madde 12.5 de göz önüne alınmalıdır. Beraberlik teklifine ek olarak herhangi bir şart öne sürülemez. Her iki durumda da beraberlik teklifi geri çekilemez ve rakip yanıt verene kadar geçerlidir. Rakip oyuncu bu teklifi kabul edebilir, sözlü olarak veya hamle yaparak reddedebilir, ya da oyun başka bir yolla neticelendirilir. Beraberlik teklifi her iki oyuncu tarafından da notasyon kağıdına ( = ) işareti konarak not edilir.

15 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Belli bir konum tahtada üç defa tekrarlanmış veya yapılacak hamleyle tekrarlanıyorsa oyun berabere yapılabilir Hamlede olan oyuncunun talebi üzerine, eğer aynı konum tahta üzerinde en az üç defa aşağıdaki şekillerde oluşmuşsa ( hamle tekrarı ile oluşması gerekmez ) oyun berabere olur. a) eğer oyuncu notasyon kağıdına önce hamlesini yazmış, hakeme bu hamleyi yapacağını bildirmiş ve bu hamle ile aynı konum oluşacaksa, ya da b) son yapılan hamle ile ortaya çıkan konum tekrarlanıyorsa. (a) ve (b)’deki konumlar, hepsinde de eğer aynı oyuncu hamledeyse, aynı cins ve renkteki taşlar aynı karelerde duruyorsa ve her iki oyuncunun da taşlarının mümkün olan tüm hamleleri aynen varsa, aynı sayılır. Söz konusu konumlardan birinde geçerken alma hakkı varsa veya rok atma hakkı kaybolmuşsa, aynı sayılmaz.

16 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Son 50 hamle her iki oyuncu tarafından da piyon sürmeden ve taş yenmeden geçirilmişse oyun berabere yapılabilir. Hamlede olan oyuncunun talebi üzerine, aşağıdaki durumlardan biri oluşmuşsa oyun berabere biter. hamlesini kağıdına yazmış, hakeme bu hamleyi yapacağını bildirmiş ve bu hamle ile her iki taraf da piyon sürmeden ve taş yemeden son 50 hamleyi geçirmiş olacaksa, ya da son 50 hamle içinde her iki taraf da piyon sürmemiş ve taş yememiş ise

17 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satranç Saati’, aynı anda sadece biri çalışabilecek şekilde birbirine bir mekanizmayla bağlanmış iki göstergeli bir saattir. Satranç Kuralları içinde ‘saat’ bu iki göstergeden biri anlamına gelir. ‘Bayrak Düşmesi’ ise oyuncuya tanınan zamanın bitmesi anlamına gelir.

18 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Saatlerin nereye konacağına hakem karar verir.

19 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Belirtilen saatte beyaz oyuncunun saati çalıştırılarak oyun başlatılır.

20 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyun esnasında başlangıç konumunun yanlış olarak oyuna başlandığı fark edilirse oyun iptal olacak ve yenisi oynanacaktır.

21 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyuncular ters renklerde oyuna başlamışlarsa, hakemin aksi yönde bir kararı olmazsa oyun devam eder.

22 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyun boyunca her oyuncu kendi hamlelerini ve rakibinin hamlelerini, cebirsel notasyonla hamle hamle ve mümkün olduğunca açık ve okunaklı olarak yarışmaya ait notasyon kağıdına yazacaklardır. Bir oyuncu, eğer isterse rakibinin hamlesine, kaydetmeden önce cevap verebilir.Yenisini yapmadan önce öncekini kaydetmek zorundadır. Beraberlik teklifi her iki notasyon kağıdına da kaydedilmelidir.

23 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Notasyon kağıdı istediği an hakeme açık olacaktır.

24 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Notasyon kağıdı turnuva organizasyonunun malıdır.

25 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyunu kazanan oyuncu bir puan alır ( 1 puan ) Kaybeden oyuncu puan alamaz (0 puan ) ve berabere yapan oyuncu yarım puan alır ( ½ puan )

26 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyun süresince oyuncuların not tutmaları, bilgi veya tavsiye kaynaklarına başvurmaları, ya da başka bir tahta üzerinde analiz yapmaları yasaktır. Notasyon kağıdı sadece hamleler, saatlerdeki süreler, beraberlik teklifi ve iddiayla ilgili başka şeyleri not etmek için kullanılacaktır.

27 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyun salonunda oyunlar devam ettiği sürece oyuncuların, ya da seyircilerin analiz yapmaları yasaktır. Oyununu bitirmiş oyuncular seyirci sayılırlar.

28 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Oyuncuların hakemden izin almadan ‘oyun sahasını’ terk etmeleri yasaktır. Oyun sahası, oyun salonu,tuvaletler, dinlenme odaları, oyuncuların hava ve kirli hava almak için çıktıkları yerler ve hakemin belirlediği diğer bölgeler olarak tanımlanır. Hamlede olan oyuncu hakemden izin almadan oyun salonunu terk edemez.

29 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Rakip oyuncuyu herhangi bir şekilde rahatsız etmek veya dikkatini dağıtmak yasaktır, sürekli olarak inatla berabere teklifi de buna dahildir.

30 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANCIN ESASLARI Satranç kurallarına uymayı inatla reddeden oyuncu oyunu kaybeder. Rakibin puanı hakem tarafından belirlenir.


"YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları