Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MASTER ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ ve TUR SAN İNŞ. LTD. ŞTİ Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara Bilgisayar Sayısı: 70 + 1 server Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MASTER ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ ve TUR SAN İNŞ. LTD. ŞTİ Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara Bilgisayar Sayısı: 70 + 1 server Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara."— Sunum transkripti:

1 MASTER ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ ve TUR SAN İNŞ. LTD. ŞTİ Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara Bilgisayar Sayısı: 70 + 1 server Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara Bilgisayar Sayısı: 70 + 1 server Ayşe Sümeyye GÜVEN H. Özlem GÜMÜŞTAŞ

2 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş2 Bilgisayarlar veri transferinde 1 gb’lik ethetnetlere sahip.Bilgisayarlar veri transferinde 1 gb’lik ethetnetlere sahip. Buna RJ 45 lerle 8 pinlik kablolarla bağlanıldı.Buna RJ 45 lerle 8 pinlik kablolarla bağlanıldı. Yönetilemeyen switchleri kullanmak istemektedirler.Yönetilemeyen switchleri kullanmak istemektedirler. Yönetilemeyen switchler olduğu için hepsi 100 mb/s’lik bağlantılara sahiptir.Yönetilemeyen switchler olduğu için hepsi 100 mb/s’lik bağlantılara sahiptir. Bunlar yaklaşık 2000$ dır. Şirkette 20$ lık switchler vardır.Bunlar yaklaşık 2000$ dır. Şirkette 20$ lık switchler vardır.

3 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş3 Yönetilemeyen switchler şöyledir; bazı switchler kendine özel yöntemlere sahip. Kendi iç yazılımları vardır. Bu switchler herhangi bi servera ihtiyaç duymadan çalışırlar. Genellikle Cisco buna firma olarak öncüdür. IBM in de yazılımları vardır. Kendi iç yapıları içinde firewalları var. Bazı yönetim kısmını serverdan alıp kendi içinde halledebilen switchlerdir.Yönetilemeyen switchler şöyledir; bazı switchler kendine özel yöntemlere sahip. Kendi iç yazılımları vardır. Bu switchler herhangi bi servera ihtiyaç duymadan çalışırlar. Genellikle Cisco buna firma olarak öncüdür. IBM in de yazılımları vardır. Kendi iç yapıları içinde firewalları var. Bazı yönetim kısmını serverdan alıp kendi içinde halledebilen switchlerdir.

4 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş4 Sınıflarda 14’er tane bilgisayar var.Sınıflarda 14’er tane bilgisayar var. Bu yüzden 16 portluk switchler kullanıyorlar.Bu yüzden 16 portluk switchler kullanıyorlar. 48 portluk switch de var. Bu switch üzerinde hafif bir yönetim mantığı var. Kendi içinde bir firewall ve sınırlamalar var. Kendi kullanıcılarını tanımlayıp sınırlamalar yapabiliyorlar.48 portluk switch de var. Bu switch üzerinde hafif bir yönetim mantığı var. Kendi içinde bir firewall ve sınırlamalar var. Kendi kullanıcılarını tanımlayıp sınırlamalar yapabiliyorlar.

5 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş5 Her Ethernet kartının ve her switchin mac adresi vardır.Her Ethernet kartının ve her switchin mac adresi vardır. Diğer parçalardan kendini ayıran sadece IP adresi değildir.Diğer parçalardan kendini ayıran sadece IP adresi değildir. Bilginin hangi bilgisayara gideceğini kontrol eden mac adresidir. Bilginin hangi bilgisayara gideceğini kontrol eden mac adresidir. Bu mac adresleri sayesinde belli bir saat sınırlamaları dahilinde kullanıcı sınırlamaları yapabiliyorlar.Bu mac adresleri sayesinde belli bir saat sınırlamaları dahilinde kullanıcı sınırlamaları yapabiliyorlar. Bilgisayarların birbirini görmesini, kendi work grupları içerisinde bulunmalarını sağlıyorlar.Bilgisayarların birbirini görmesini, kendi work grupları içerisinde bulunmalarını sağlıyorlar.

6 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş6 Her sınıfın bir work grubu var.Her sınıfın bir work grubu var. Ağ paylaşımı Work grupları arasında kendi içlerinde dosya transferi ve bununla birlikte ağ paylaşımında printerların kullanımını ve dersler için programların kullanımını sağlıyor.Ağ paylaşımı Work grupları arasında kendi içlerinde dosya transferi ve bununla birlikte ağ paylaşımında printerların kullanımını ve dersler için programların kullanımını sağlıyor. Programlar genellikle IPT portu üzerine takılan kilitlerle çalışmakta.Programlar genellikle IPT portu üzerine takılan kilitlerle çalışmakta. Netcad, Probina gibi programlar kilitlerle çalışmakta.Netcad, Probina gibi programlar kilitlerle çalışmakta. Normalde tek kullanıcılı kilitler vardır ama şirket server kilitlerini kullanmaktadır. Her bilgisayara bir tane kilit takmaktansa servera bir kilit atıp, ağ üzerinden bu kilidi diğer bilgisayarlara paylaştırılır.Normalde tek kullanıcılı kilitler vardır ama şirket server kilitlerini kullanmaktadır. Her bilgisayara bir tane kilit takmaktansa servera bir kilit atıp, ağ üzerinden bu kilidi diğer bilgisayarlara paylaştırılır.

7 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş7 Kilidin mantığı program satın alınmış mı diye açılırken kontrol eder.Kilidin mantığı program satın alınmış mı diye açılırken kontrol eder. Crackleme mantığından biraz daha öte güvenliğe sahiptir. Crackleme mantığından biraz daha öte güvenliğe sahiptir. Kilidi diğer bilgisayarlara server üzerinden dağıtmak, serverin şu an en büyük avantajı şirket için.Kilidi diğer bilgisayarlara server üzerinden dağıtmak, serverin şu an en büyük avantajı şirket için. Başka bir avantajı format atılma sürecinde programların her bilgisayara tek tek kurulmasından kurtulmuş olunuyor.Başka bir avantajı format atılma sürecinde programların her bilgisayara tek tek kurulmasından kurtulmuş olunuyor.

8 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş8 Bir bilgisayara her şey(işletim sistemi ve derste kullanılan programlar) kuruluyor ve o bilgisayarın backupı alınıyor.Bir bilgisayara her şey(işletim sistemi ve derste kullanılan programlar) kuruluyor ve o bilgisayarın backupı alınıyor. Servera atılıyor. Ağ kablolama sayesinde tek tek bilgisayarla uğraşmak yerine her bir bilgisayarı tek bir gün içerisinde formatlanmış halde, programlar kurulmuş halde geri döndürülebiliniyor.Servera atılıyor. Ağ kablolama sayesinde tek tek bilgisayarla uğraşmak yerine her bir bilgisayarı tek bir gün içerisinde formatlanmış halde, programlar kurulmuş halde geri döndürülebiliniyor. Dosya paylaşımı da hızlı olmuş oluyor. Printerların kullanımı da rahat oluyor. Dosya paylaşımı da hızlı olmuş oluyor. Printerların kullanımı da rahat oluyor.

9 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş9 70 bilgisayara da kilitlerin dağıtılması basit oluyor.70 bilgisayara da kilitlerin dağıtılması basit oluyor. Böylece erişim zamanları ve erişebildikleri dosyaların tanımlanması kolay olmaktadır.Böylece erişim zamanları ve erişebildikleri dosyaların tanımlanması kolay olmaktadır. Ara birimlerden bir tanesi IPT portudur. 8 bitlik veriyi kısa sürede işleyebilen ve genelde printerlar için kullanılan bir yapıdır. Ara birimlerden bir tanesi IPT portudur. 8 bitlik veriyi kısa sürede işleyebilen ve genelde printerlar için kullanılan bir yapıdır.

10 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş10 Şirkette kablo kanalı vardır.Şirkette kablo kanalı vardır. İçerisinde yedekleme vardır. Fakat tüm hepsi için değildir.İçerisinde yedekleme vardır. Fakat tüm hepsi için değildir. Yedekten 4 uç fazlalık bırakılmıştır. Yedekten 4 uç fazlalık bırakılmıştır. Sınıflarda 14 bilgisayar ver fakat kablo kanalında 18 kablo mevcuttur. Sınıflarda 14 bilgisayar ver fakat kablo kanalında 18 kablo mevcuttur. Kablolar içinden rahat çekilebilir şekilde ve kolay değiştirilebilir şekilde monte edilmiştir.Kablolar içinden rahat çekilebilir şekilde ve kolay değiştirilebilir şekilde monte edilmiştir. Her kablo switche gitmekte, oradan da bilgisayarlara gitmekte. Daha önce kablo kanalı mevcut değildi. Her kablo switche gitmekte, oradan da bilgisayarlara gitmekte. Daha önce kablo kanalı mevcut değildi.

11 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş11 Server kablo maliyetinden kurtulma ve veri transferi açısından tüm bilgisayarların en ortak noktası olan muhasebe odasında kuruludur.Server kablo maliyetinden kurtulma ve veri transferi açısından tüm bilgisayarların en ortak noktası olan muhasebe odasında kuruludur. Kabin içerisinde değildir. Kasa her an açıktır. Aktif olarak kullanılan ve yönetilen bir bilgisayardır.Kabin içerisinde değildir. Kasa her an açıktır. Aktif olarak kullanılan ve yönetilen bir bilgisayardır. Ağ yapısı hiyerarşi topolojisine uygundur. Server içerisinde 2 ethernet kartı mevcuttur. 2 ana kablo ayrılıyor. Sonra da sınıflara ayrılıyor.Ağ yapısı hiyerarşi topolojisine uygundur. Server içerisinde 2 ethernet kartı mevcuttur. 2 ana kablo ayrılıyor. Sonra da sınıflara ayrılıyor.

12 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş12 Modem donanımsal firewalla sahip bir cihaz barındırmakta.Modem donanımsal firewalla sahip bir cihaz barındırmakta. Kendi içerisinde çok fazla ayar gerektirmeyen bir firewallı var. Yazılımsal olarak da serverda bir firewall bulunmakta.Kendi içerisinde çok fazla ayar gerektirmeyen bir firewallı var. Yazılımsal olarak da serverda bir firewall bulunmakta. Modem olarak Zoom x5 4 portlu kablolu ADSL Modem mevcuttur. Çeşitliliği azaltmak açısından 3com markasının 16 portluk switchleri kullanılmaktadır.Modem olarak Zoom x5 4 portlu kablolu ADSL Modem mevcuttur. Çeşitliliği azaltmak açısından 3com markasının 16 portluk switchleri kullanılmaktadır.

13 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş13 Şirket bir çok hata sahip fakat sadece tek bir hat ayrılmış durumda internet bağlantısı için.Şirket bir çok hata sahip fakat sadece tek bir hat ayrılmış durumda internet bağlantısı için. TTnet’in ADSL paketi ile bağlanılıyor. Hattan modeme, modemden ana kontrol yapısı olan servera, serverdan switchlere, switchlerden bilgisayarlara gidilerek bağlantı yolu sağlanmaktadır.TTnet’in ADSL paketi ile bağlanılıyor. Hattan modeme, modemden ana kontrol yapısı olan servera, serverdan switchlere, switchlerden bilgisayarlara gidilerek bağlantı yolu sağlanmaktadır. Basit ve klasik bir yapıdır. Çok fazla güvenli olduğu söylenemez. Serverda işletim sistemi yazılımı olarak Windows server 2003 kullanılmaktadır.Basit ve klasik bir yapıdır. Çok fazla güvenli olduğu söylenemez. Serverda işletim sistemi yazılımı olarak Windows server 2003 kullanılmaktadır.

14 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş14 En çok karşılaşılan problem; sonuçta kablolu olduğu için kablo jacklarında sorun olabiliyor.En çok karşılaşılan problem; sonuçta kablolu olduğu için kablo jacklarında sorun olabiliyor. Temassızlıklarla karşılaşılmaktadır.Temassızlıklarla karşılaşılmaktadır. Daha önceden kablosuz kullanılmıştır fakat yeni çıkmaya başladığı dönemlerde sorunlarla karşılaşılmıştır. Daha önceden kablosuz kullanılmıştır fakat yeni çıkmaya başladığı dönemlerde sorunlarla karşılaşılmıştır.

15 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş15 Şu anda ağ yapısının standardı oturmuş durumdadır. Ip tanımlamaları çok daha hızlı verimli olmaktadır.Şu anda ağ yapısının standardı oturmuş durumdadır. Ip tanımlamaları çok daha hızlı verimli olmaktadır. Her bilgisayarın bulunduğu work grubu belli edilmiştir IP adresleri ile. Her bilgisayarın bulunduğu work grubu belli edilmiştir IP adresleri ile. Ağ bağlantısı şirketin ilk açıldığı günden beri vardır. Fakat sınıfların artmasıyla ağ yapısı değişiklik göstermiştir.Ağ bağlantısı şirketin ilk açıldığı günden beri vardır. Fakat sınıfların artmasıyla ağ yapısı değişiklik göstermiştir.

16 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş16 Bu güne kadar dışarıdan ağ bağlantısına saldırı olmamıştır. İnternet üzerinden gelen bazı virüs, spy ve solucanlar sayesinde saldırılara maruz kalınabiliyor. Tüm bilgisayarlarda virüs programı var. Norton, SpySweeper ve Adaware kullanılan programlardır.Bu güne kadar dışarıdan ağ bağlantısına saldırı olmamıştır. İnternet üzerinden gelen bazı virüs, spy ve solucanlar sayesinde saldırılara maruz kalınabiliyor. Tüm bilgisayarlarda virüs programı var. Norton, SpySweeper ve Adaware kullanılan programlardır. 15 günde bir gerekli olan backupların alınmasıyla korunmaya çalışılmaktadır.15 günde bir gerekli olan backupların alınmasıyla korunmaya çalışılmaktadır.

17 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş17 Serverda sürekli arka tarafta çalışan firewall programı sayesinde ve solucan koruma programları sayesinde güvenlik sağlanmaya çalışılmaktadır.Serverda sürekli arka tarafta çalışan firewall programı sayesinde ve solucan koruma programları sayesinde güvenlik sağlanmaya çalışılmaktadır. Tek sorun dışarıdan gelenlerle değil, öğrencilerden kaynaklanan sorundur. Yönetici ve kullanıcı olmak üzere iki oturum tanımlanmıştır. Öğrencilerden kullanıcı oturumunu kullanmaları istenmektedir.Tek sorun dışarıdan gelenlerle değil, öğrencilerden kaynaklanan sorundur. Yönetici ve kullanıcı olmak üzere iki oturum tanımlanmıştır. Öğrencilerden kullanıcı oturumunu kullanmaları istenmektedir.

18 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş18

19 Ayşe sümeyye Güven-H. Özlem Gümüştaş19.: Teşekkürler :.


"MASTER ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ ve TUR SAN İNŞ. LTD. ŞTİ Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara Bilgisayar Sayısı: 70 + 1 server Selanik Cad. No:26/11 Kızılay/Ankara." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları