Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci."— Sunum transkripti:

1 CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci şartıdır. 2.ci şart; Temel metabolik faaliyetleri gösterebilmektir.

2 CANLILIK 3.Büyüme, Gelişme 4.Üreme, Kalıtım 5. Yaşanılan çevreye tepkide bulunma 6.Kararlı bir iç çevre (Homeostasi) oluşturmak

3 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Her canlının kendine özgü şekli, görünüşü, iç yapı planı vardır. Bütün canlılar genetik bir bilgi içerirler. Bütün canlılar hücrelerden yapılıdır. Uyarı alma yeteneği vardır. Organizasyon ile bütünlük ve uyum sağlarlar Hareket ederler Metabolizmaya sahiptirler Ortama uyum sağlarlar (Homeostasi) NEDİR???? Üreme yeteneğine sahiptirler. Kalıtsal özelliklerini kalıtımla aktarabilirler. Büyürler - Ölürler

4

5 Hücre organelleri ve görevleri

6

7 İnsanda Dolaşım Sistemi 1.Kalp 2.Damarlar 3.Kan

8 Kalbin çalışması nasıldır? Kalbin çalışması Kalbimiz istemsiz kaslarla kasılıp gevşer. Kulakçık ve karıncıkların çalışması birbirine zıt yönderir. Yani, kulakçıklar kasılırken, karıncıklar gevşer. Karıncıklar kasılırken, kulakçıklar gevşer. KALBİN KULAKÇIK VE KARINCIKLARI BİRBİRİNE ZIT ÇALIŞIR.

9 Kan hücreleri ve özellikleri

10

11 Atardamar ve toplar damar arasındaki farkı yazınız.

12 Kan grupları

13 Kan basıncı: kanın atardamar içinde uyguladığı ve onun hareketini sağlayan basınca kan kasıncı (tansiyon ) denir. Kalbin gevşemesi sırasında atardamarlardaki basınca küçük tansiyon, kalbin kasılması ile atardamarda oluşan basınca büyük tansiyon denir. Nabız: Atardamarların kan basıncı ile genişleyip daralmasıdır. Ortalama nasız (Kalp atısı) sayısı dakikada 70 kezdir. Nabız; bilekten, boyun yanındaki atar damarlardan sayıla- Bilir.

14 İnsanda Sindirim

15 Kimyasal ve Mekanik sindirim arasındaki farklar

16 Salgılandığı OrganEnzimin AdıEtkilediği Madde Ağız (tükrük bezleri)AmilazNişasta, glikojen PankreasLaktazNişasta, glikojen İnce bagırsakLaktazLaktoz MidePepsinProtein Bazı enzimler, salgılandığı yer ve etkilediği madde

17

18 4. Mide -Midede proteinlerin kimyasal sindirimi başlar -Besinleri depolar, karıştırır. -Mukus mide duvarını HCl ve pepsin enzimi etkisinden korur -HCl mide ortamını asidik hale getirir -HCl mikropları öldürür -HCl proteinlerin kimyasal sinidirimini kolaylaştırır.

19 İnce Bağırsak - Pankreas ve karaciğerden gelen sindirim enzimleri ince bağırsağa açılır. -İnce bağırsakta kimyasal sindirim tamamlanır. -Sindirim ürünleri kan ve lenf yoluyla emilir. -Villüs ve microvilluslar emilim yüzeyini artırır -Pankreas ve safra sıvıları mideden gelen asitli sıvıyı bazikleştirir.

20 6. Kalın Bağırsak 1.Villüslar yoktur 2.Su ve mineral emilimi olur 3.Atıkları atılıncaya kadar depolar 4.İnce bağırsakla birleştiği bölgeye KÖR BAĞIRSAK denir. 5.Buradaki parmak şeklindeki çıkıntıya apandiks adı verilir. 6.Kalın bağırsakta sindirim olmaz.

21 Sindirim


"CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları