Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius "— Sunum transkripti:

1

2 Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius 
Yönetim şekli:Parlementer Demokrasi Bağımsızlık günü:11 Mart 1990 Sovyetler Birliğinden ayrılmıştır. Yüzölçümü: km2 Nüfusu: Resmi dili: Litvanca  Dini: Hıristiyanlık  Para birimi: Ruble  Mili marşı: Taustiska Giesme Devlet Başkanı:Dalia Grybauskaite Başbakanı:Andrius Kubilius

3 Coğrafi Konumu ve İklimi
Litvanya Baltık Denizi kıyısında yer alan bir Avrupa devleti.Baltık ülkeleri arasında,Baltık Denizi’ne en az sınırı bulunan ülkedir. Kuzeyinde Letonya, doğusunda Belarus, güneyinde Polonya, batısında Baltık Denizi yer alır. Litvanya'nın iklimi, deniz (ılıman) ve oransal olarak hafif karasal iklim arasındadır. Atlas Okyanusundan gelen hava kütlelerinin etkisi altındadır. Yazlar genelde serin ve yağışlı geçer.

4 Tarih Litvanya tarihi MÖ. 7. yüzyıla dek uzanmaktadır. Bu tarihlerde, Litvan'ların kökeni olarak kabul edilen ilk Baltık kavimleri ortaya çıkmışlardır. 11. yüzyıla kadar, kendi hallerinde kabile hayatı süren bu toplumun ismi, ilk kez 1009 yılında yazılı kaynaklarda Litvanya olarak yer almıştır. (2009 yılında, Vilnius, Avrupa Kültür Başkenti'ydi. Aynı zamanda Litvanya'nın da yılı kutlanıyordu ülke genelinde). Aynı yıl, Gediminas Tepesi'ne (Gedimino Kalnas) ahşaptan bir kalenin inşa edildiği tarihi kaynaklarda yer alır

5 Ekonomi Ülke dört ekonomik bölgeye ayrılmıştır. Doğu Litvanya’da metal işleme, ahşap işleme, genel imalat ve hafif sanayiden meydana gelen bir sanayi sektörü vardır Güney Litvanya’da metal işleme, imalat ve gıda işleme sanayiinden meydana gelen bir sanayisi vardır. Hayvan yetiştiriciliği ve şekerkamışına dayalı tarım yapılır. Ülkenin elektrik üretimini karşılayan hidroelektrik santralleri bu bölgededir. Kuzey Litvanya tarım bölgesidir Batı Litvanya ekonomisi ise gemi yapımı ve tamiratı ile balık işlemeciliğine dayanır. 2010 yılında GSYİH:35,152 milyar dolardır; 2011’de ise 35,937 milyar dolara yükselmiştir. 2011 yılında kişi başına düşen milli gelir 17,185 dolar olarak belirlenmiştir.

6 Eğitim Litvanya’da eğitim politika ve hedeflerini Bilim ve Eğitim Bakanlığı organize eder. Anayasal görev olarak,ülke vatandaşları 10 yıl formal eğitim almak zorundadır,ülkede zorunlu formal eğitim 16 yaşında biter. Litvanya'da varlığı belgelenmiş ilk okul, 1387'de Vilnius'ta bir katedralde kurulmuş. Bu okul,Hristiyanlık temelinde eğitim vermiştir. 1579’da Vilnius üniversitesi kurulmuştur. Vilnius Üniversitesi Kuzey Avrupa’nın en eski üniversitesidir itibariyle, ülkede 15 üniversite, 6 özel enstitü, 16 yüksek okul ve 11 özel yüksek okul bulunmaktadır. Kaunas Teknoloji Üniversitesi Baltık ülkelerinin ve Litvanya'nın en büyük teknik üniversitesidir. Ayrıca, başkentte bulunan Vilnius Üniversitesi ile Türkiye'deki bazı üniversiteler arasında Erasmus anlaşmaları mevcuttur.

7 Siyasi Hayat Litvanya, 11 Mart 1990'da bağımsızlığını yeniden kazandığında, demokratik geleneğini korumuş bir durumdaydı. Bağımsızlığın ilanının ardından 25 Ekim 1992'de yapılan ilk genel seçimlerde, 56.75%'lik bir oyla yeni anayasa kabul edildi. Anayasadaki cumhurbaşkanlığının rolü konusunda derin tartışmalar vardı. Bu sorunun çözümlenmesi için 23 Mayıs 1992'de, anayasa oylamasından ayrı olarak halk oylamasına gidildi. Böylece Litvanya'da oluşturulacak rejimin parlementer sistemi %41'lik bir katılımla belirlendi.Sonuç olarak ülkede, yarı başkanlık sistemi kabul edildi. Litvanya devletinin başında cumhurbaşkanı bulunur. Cumhurbaşkanının seçimlerin ardından dört yıllık görev süresi vardır ve art arda en fazla iki kez cumhurbaşkanlığı yapılabilir. Cumhurbaşkanı göreve devlet töreniyle gelir; temel politik fonksiyonları yabancı devletlerle olan ilişkiler ve ulusal güvenlik olaylarıdır. Cumhurbaşkanı ayrıca başkomutan yetkisine de sahiptir ve Seimas adı verilen parlementonun onayı ile seçilir. Ayrıca , bazı üst düzey devlet görevlilerini ve ülkedeki yargıçları atar.

8 Uluslar arası İlişkiler
Litvanya 18 Eylül 1991'de Birleşmiş Milletler'e üye olmuştur. Bazı uluslar arası örgütlere katılmış ve uluslar arası antlaşmalara imza atmıştır. Güvenlik alanında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve NATO'ya üye olan Litvanya, siyasi olarak Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'ne üye olmuştur. 31 Mayıs 2001'de ise Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmaya hak kazanmıştır. Litvanya ayrıca, OECD ve batılı örgütlere üye olmak istemektedir. Litvanya, altı kıtada 149 ülke ile diplomatik ilişkiler kurmuş ve konsolosluklar açmıştır. Ülkenin ulusal politikası "tek yol özgürlük" ilkesiyle bağdaşırken, ülke komşularıyla sorunlarını silme yoluna gitmiştir.1991'de Polonya'da olan darbenin sonrasında, ülkede başlayan reform hareketleriyle birlikte Litvanya ile Polonya arasında yakınlaşma başlamış; ardından (1994'te) iki ülke arasında bir dostluk antlaşması imzalanmıştır. 1995'te ise Belarus ile bir dostluk antlaşması imzalanmıştır. Litvanya hükümeti, Birleşik Devletler ve diğer Avrupa devletlerinin de katılımıyla Belarus'u ekonomik ve demokratik reformlar yapmaya çağırmıştır.

9 ÖZLEM ÖZEN 100703047 ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ (örgün öğretim)


"Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları