Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2"— Sunum transkripti:

1 Ömer Hayyam Rubailer 11-30 BÖLÜM-2 sevalkemertas@gmail.com
Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir. BÖLÜM-2

2 İçin temiz olmadıksan sonra Hacı hoca olmuşsun, kaç para
İçin temiz olmadıksan sonra Hacı hoca olmuşsun, kaç para! Hırka, tespih, post, seccade güzel; Ama Tanrı kanar mı bunlara? Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

3 Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

4 Felek ne cömert ne aşağılık insanlara
Felek ne cömert ne aşağılık insanlara! Han hamam, dolap değirmen, hep onlara. Kendini satmayan adama ekmek yok: Sen gel de yuh çekme böylesi dünyaya! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

5 Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek
Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek. Damla nasıl inci olur denizde: Sedefler içinde gizlenerek. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

6 Ovada her kızıl lalenin teni Bir padişahın kanıyla beslendi
Ovada her kızıl lalenin teni Bir padişahın kanıyla beslendi. Yerden biten şu mor menekşe yok mu? Bir güzelin yanağındaki bendi. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

7 Mal mülk düşkünleri rahat yüzü görmezler, Bin bir derde düşer, canlarından bezerler. Öyleyken, ne tuhaftır, yine de övünür, Onlar gibi olmayana adam demezler. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

8 Gül verme istersen, diken yeter bize
Gül verme istersen, diken yeter bize. Işık da vermezsen, ateş yeter bize. Hırka, tekke, post most olsa da olur, Kilise çanları bile yeter bize. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

9 Beni özene bezene yaratan kim. Sen. Ne yapacağımı da yazmışın önceden
Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacağımı da yazmışın önceden. Demek günah işleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

10 İnsan bastığı toprağı hor görmemeli: Kim bilir hangi güzeldir, hangi sevgili. duvara koyduğun kerpiç yok mu, kerpiç? Ya bir Şah kafasıdır, ya bir vezir eli! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

11 Hak er geç cimrilerin hakkından gelir; Cehennem ateşleri onlar içindir
Hak er geç cimrilerin hakkından gelir; Cehennem ateşleri onlar içindir. Ne der, dili inciler saçan Muhammet: Cömert gavur cimri müslümandan yeğdir. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

12 Varlığın sırları saklı, benden; Bir düğüm ki ne sen çözebilirsin, ne ben. Bizimki perde arkasında dedi-kodu: Bir indi mi perde, ne sen kalırsın, ne ben. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

13 Bir geldi mi derin ölüm uykusu, Biter bu dünyanın dedi-kodusu
Bir geldi mi derin ölüm uykusu, Biter bu dünyanın dedi-kodusu. Ölenden bir haber bekler insanlar: Ne söylesin? Bilmez ki ne olduğunu! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

14 Yel eser, umutlar savrulur gider; Sensiz, bensiz kalır bağlar bahçeler; Altın gümüş nen varsa harcamaya bak! Ölür gidersin, düşmanın gelir yer. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

15 Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz: İki başımız var, bir tek bedenimiz. Ne kadar dönersem döneyim çevrende: Er geç baş başa verecek değil miyiz? Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

16 Dünyada akla değer veren yok madem, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alsın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

17 Ferman sende, ama güzel yaşamak bizde: Senden ayığız bu sarhoş halimizde. Sen insan kanı içersin, biz üzüm kanı: İnsaf be sultanım, kötülük hangimizde? Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

18 Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama; Senden benden başka düşünen yok, arama! Vazgeç ötelerden, yorma kendini: O var sandığın şey yok mu, o yok arama! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

19 Şu serviyle süsen neden dillere destan
Şu serviyle süsen neden dillere destan? Neden hep onlara benzetilir hür insan? Birinin on dili var, boşboğazlık etmez, Ötekinin yüz eli var el açmaz, ondan! Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

20 Benim halimden haber sorarsan, Bir çift sözüm var sana, yürekten: Sevginle gireceğim toprağa, Sevginle çıkacağım topraktan. Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.

21 Şu dünyada üç beş günlük ömrün var, Nedir bu dükkânlar, bu konaklar
Şu dünyada üç beş günlük ömrün var, Nedir bu dükkânlar, bu konaklar? Ev mi dayanır, bu sel yatağına? Bu rüzgârlı yerde mum mu yanar? Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir. SEVAL


"Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları