Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb."— Sunum transkripti:

1 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İSHAL Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

2 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
anne sütü ile beslenme ishali önleyen en iyi ve en etkili korunma yöntemidir ! Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

3 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İshal, dışkının normalden daha fazla su içermesi ve dışkılama sayısının artmasıdır. aynı zamanda sulu dışkılama olarak da adlandırılır. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

4 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Altı aydan küçük bebeklerde dışkılama özellikle inek sütü veya mama ile besleniyorsa sıktır. Anne sütü alan bebeklerin dışkıları kıvam olarak yumuşak ve sayıca da fazladır. Bu ishal olarak değerlendirilmemelidir Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

5 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Türleri: Eğer bir ishal atağı 14 günden kısa sürüyorsa, bu AKUT İSHAL dir, vücutta su ve tuz kaybına yol açabilir. Eğer ishal 14 günden uzun sürüyorsa, bu İNATÇI İSHAL dir. Genellikle beslenme sorunlarına yol açar. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

6 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde ishal daha az görülmektedir . Çocukların ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra uygun ek gıdalarla beraber 2 yaşına kadar emzirmenin sürdürülmesi ; ishale yakalanmalarını ve ishal sonucu “ölümlerini” önler .! Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

7 Mikropların Temizlenmesi veya Uzaklaştırılması
BEDEN ÇEVRE HİJYEN Mikropların Temizlenmesi veya Uzaklaştırılması KULLANILAN SU GIDA MADDELERİ Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

8 İshalli Hastalıkların Sayısını Arttıran Durumlar :
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

9 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimler Anne sütü ile beslenmeyen çocuklar Düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler Biberon ile beslenen çocuklar Beslenme yetersizliği olan çocuklar Aşıları tam yaptırılmamış çocuklar Sağlıklı su temin edilmeyen yerler Karasineklerin yoğun olduğu bölgeler Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

10 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Beden Hijyeni Vücut banyosu;haftada 1-2 kez su ve sabunla yapılmalı Vücut da ki ölü dokular ve mikroplar uzaklaştırılır. Kan dolaşımı hızlanır ve dokular daha iyi beslenir Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

11 YEMEKLERDEN ÖNCE VE SONRA
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

12 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Tuvaletten önce ve sonra Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

13 bebeğimizi beslemeden önce , altını değiştirdikten sonra
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

14 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
ELLERİMİZİ SIK SIK BOL SU VE SABUNLA YIKAYALIM Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

15 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Eller nasıl yıkanmalı?    Daima sabun kullanın,    Bol temiz su kullanın,    Ellerinizin her tarafını (ön, arka, parmak aralıklarını, tırnak içlerini) yıkayın . Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

16 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Tırnak Bakımı ve Hijyeni Uzun ve bakımsız tırnaklar içine mikroplar yerleşir ve hastalık yaparlar. Bebeğimizin, çocuklarımızın ve kendi el, ayak tırnaklarımızı KISA ve KÜT kesmeli, ellerimizi ve ayaklarımızı sık sık yıkamalıyız. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

17 Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin 3 Basit Kural
      Ellerinizi yıkayın       Suyunuzu kaynatın Yiyeceklerinizi iyi pişirin Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

18 Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmanın temel kuralları
   Eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.  Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir.Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. İnsan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların kirlenmemesine dikkat edilmelidir. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

19 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Tuvalet Sonrası Bölge Temizliğini Çocuklarımıza Öğretelim Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

20 Gıda Hijyeni SEBZE VE MEYVELERİ YEMEDEN ÖNCE MUTLAKA YIKAYALIM.
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

21 Ürün bozulmuş olabilir, mikroplar üreyebilir.
Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı sonra doğranmalı Hazır gıdaların imal ve son kullanma tarihleri kontrol edilmeli, son kullanma tarihi geçmiş ürünler kesinlikle kullanılmamalı Çünkü; Ürün bozulmuş olabilir, mikroplar üreyebilir. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

22 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Çocuklara katkı maddesi içeren yiyecekler yedirilmemeli Çocuklara açıkta satılan yiyecekleri satın almamaları ve sakıncaları anlatılmalı Kirli kapların temizliğinde kullanılan deterjan iyice durulanmalı Kullanılan deterjanın miktarının çok az olmasına özen gösterilmeli Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

23 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Su Hijyeni Temiz olmayan su içilmemeli ve kullanılmamalı Temizliğinden şüphe edilen su kaynatılarak içilmeli Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

24 İçme ve kullanma suyunuza dikkat edin!
       Temiz su için ve kullanın.        Suyu temiz tutun.        Güvenli bir şekilde saklayın. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

25 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Çevre Hijyeni Çöpleri açıkta bırakmayın Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dk. tuzlu veya klorlu suda bekletilmeli Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

26 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Tuvaletler kapalı olmalı, temizliği çamaşır suyu ile sık sık yapılmalı Tuvalette temiz su bulunmalı Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

27 Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmanın temel kuralları
       Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir.       Bebekler anne sütü ile beslenmelidir.        Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

28 Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmanın temel kuralları :
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

29 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır.  Açıkta satılan , temizliğinden emin olunmayan gıdalar alınmamalıdır. Kişide karın ağrısı ,ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa hekime başvurulmalıdır Kişiler hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

30 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
       Yiyeceklerinizi hazırlamaya ya da servis yapmaya başlamadan önce ellerinizi yıkayınız.        Tabak ve kaplarınızı sabun ve su ile yıkayınız.        Özellikle üzerinde sebze,meyve kestiğiniz tahtayı mutfak tezgahını su ve sabunla iyice yıkayınız. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

31 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
   Et , balık ve sebzelerinizi tamamen pişiriniz .   Besinleri hazırladıktan sonra hemen tüketiniz . Pişirilen yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmayınız . Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

32 Çocuğunuzda İshal Başlarsa
Beslenmeyi asla kesmeyiniz ! Bebeğinizi emziriyorsanız daha sık ve daha uzun sürelerle emziriniz . Anne sütü dışında gıdalarla besliyorsanız öğün sayısını arttırınız Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

33 6 ay – 5 yaş arası ek gıda alan çocuklarda sindirimi kolay olan :
pirinç çorbası, yoğurt, şeftali ve elma püresi , patates ve havuç püresi, pişmiş yağsız et gibi yiyecekleri özellikle tercih ediniz . Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

34 ölümüne neden olabilir!
DİKKAT! İshal çocuğun vücudundaki su ve tuzu kısa sürede azaltarak ölümüne neden olabilir! Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

35 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Su ve tuz kaybının önlenmesi için bol su, ayran, açık çay, şeftali ve elma suyu gibi sıvı gıdalardan çocuğun alabildiği kadar veriniz Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

36 İshalli Bebeği Ne Zaman Doktora Getirmelisiniz ?
Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

37 VÜCUTTAN SU VE TUZ KAYBI BELİRTİLERİ
Göz kürelerinde çökme Süt çocuklarında bıngıldakta içeri çökme Ağız , dil kuruması Daha seyrek ve koyu idrar yapma Genel görünüm halsiz ve huzursuz Karın cildi gerginliğini kaybetmiş, pörsümüş Uykuya eğilimin artması VEYA Çocuğunuzun ishali 3 günden fazla sürüyorsa Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

38 “Hemen sağlık kuruluşuna başvurunuz!”
Uygun beslenme ve bol sıvı verilmesine rağmen çocukta su ve tuz kaybı belirtilerinin başlamışsa, Bebek ememiyor ya da ağızdan beslenmeyi kesmişse, Dışkıda kan ve mukus görülmüşse, “Hemen sağlık kuruluşuna başvurunuz!” Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

39 İshal kesiciler ve kusmayı durduran ilaçların kullanımı
! İshalli bebeğinize doktora danışmadan asla ilaç başlamayınız. İshal kesiciler ve kusmayı durduran ilaçların kullanımı bebek ve çocuklarda sakıncalıdır. Antibiyotikler, çoğu ishal olgularının tedavisinde etkin değildir. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

40 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İSHALİN EVDE TEDAVİSİ Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

41 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İshal tedavisi ishal nedeniyle kaybedilen su ve tuzları yerine koymayı hedefler. Bu nedenle çocuğunuza ; Ek sıvı verin(çocuğun alabildiği kadar) 2. Beslenmeyi sürdürün Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

42 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
‘İshal sırasında çocukları aç ve susuz bırakmak yanlış ve zararlı bir uygulamadır!’ Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

43 BESLENMESİNİ SÜRDÜRÜN:
Anne sütü alan bebeğinizi daha sık ve uzun süreli emzirin. Bebeğiniz 6 aydan büyük ise her zamanki öğün sayısına bir öğün daha ekleyin. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

44 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Daha sık ve her beslemede daha uzun emzirin Eğer çocuk yalnızca emziriliyorsa, ORS (Aile Hekiminizden ÜCRETSİZ alacağınız şeker-tuz paketi) yada kaynamış su verin! Eğer çocuk yalnızca emzirilmiyorsa aşağıdakilerden beslenmeye ilave edin 1-ORS 2-ÇORBA,AYRAN,AÇIK ÇAY,TAZE MEYVE SUYU,YOĞURT 3-KAYNAMIŞ SOĞUTULMUŞ SU Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

45 ORS veya Ek sıvının verilme şekilleri :
2 yaşa kadar her sulu dışkılamadan sonra ml ( Yarım-bir çay bardağı ) 2 yaş üstü çocuklarda her sulu dışkılamadan sonra ml ( Yarım- bir su bardağı ) Emzirilen ve 4 aylıktan küçük çocuklar önce emzirilmeli, sonra ORS verilmelidir Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

46 Aile Hekiminizden tuz-şeker karışımı (ORS ) verildiğinde :
Fincanla az az, sık sık verilmelidir Eğer çocuk kusarsa, 10 dakika beklendikten sonra yavaş olarak verilmelidir Ek sıvı verilmesi ishal duruncaya kadar sürdürülmelidir Emzirilen ve 4 aylıktan küçük bebekler , önce emzirilmeli, ORS daha sonra verilmelidir Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

47 Anne sütü dışında gıdalarla beslenen çocuklara :
* SIVI GIDALAR (ÇORBA, AYRAN, YOĞURT) * KAYNAMIŞ , ODA ISISINDA SOĞUTULMUŞ SU * PATATES PÜRESİ, ELMA VE ŞEFTALİ PÜRELERİ veriniz. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

48 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
İSHAL Sırasında; ! yağlı besinler, hazır meyve suları, kolalı içecekler gibi çok şeker içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

49 Çocuk iyileştikten sonra da;
bir ay süre ile çocuğun ayına göre önerilen öğünden günde bir öğün fazla beslenmelidir. Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.

50 Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.
Aşağıdaki belirtilerden birinin olması durumunda acilen Aile Hekiminize başvurunuz !!! *Ağızdan beslenememe ya da emememe *Hastalığın ağırlaşması *Ateşlenme , kusma   *Dışkıda kan , mukus *Yeterli sıvı alamama Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb.


"Samsun Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şb." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları