Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKDÖRTGEN Dikdörtgenler prizması şeklindeki cisimlerin yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir. Dikdörtgensel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKDÖRTGEN Dikdörtgenler prizması şeklindeki cisimlerin yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir. Dikdörtgensel."— Sunum transkripti:

1 DİKDÖRTGEN Dikdörtgenler prizması şeklindeki cisimlerin yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir. Dikdörtgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil bir dikdörtgendir.

2 Dikdörtgenin Özellikleri
4 köşesi vardır. 4 kenarı vardır. Geometrik bir şekildir. Karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşittir. Dikdörtgensel bölge Dikdörtgen A B C D Dikdörtgen,köşelerine yazılan büyük harflerle adlandırılır.ABCD dikdörtgeni gibi. kenar köşe

3 Kibrit kutusundan yararlanarak bir dikdörtgen çizelim:
C D Kibrit kutusunun bir yüzeyinin etrafı çizilir. Oluşan şekil bir dikdörtgendir.

4 Matematik defterimizin karelerinden yararlanarak EFGH dikdörtgenini çizelim.
Kareler üzerinde E noktasını işaretleyelim.E noktasından sağa doğru 5 kare sayarak F noktasını işaretleyelim.E ve F noktalarından yukarı doğru üçer kare sayarak H ve G noktalarını işaretleyelim. Noktalar arasını yanda görüldüğü gibi çizerek birleştirelim.Böylece EFGH dikdörtgenini çizmiş oluruz. H G E F

5 Dikdörtgenin Çevre Uzunluğunu Hesaplama
Aşağıdaki ABCD dikdörtgeninin kenarlarının uzunluğunu cetvelle ölçelim: A B C D A B C D AB kenarının uzunluğunu 5 cm, BC kenarının uzunluğunu 3 cm ölçtük.CD kenarının uzunluğunu 5 cm, AD kenarının uzunluğunu3 cm ölçtük. Bu ölçme sonucuna göre;ABCD dikdörtgeninin çevre uzunluğu, =16 cm dir. Dikdörtgenin çevre uzunluğunu bulmak için 4 kenarının uzunluğunu toplarız.

6 ÖRNEK: Kısa kenarı 4 cm,uzun kenarı 6 cm olan dikdörtgenin çevre uzunluğunu bulalım: 6 cm E F G H Dikdörtgende karşılıklı kenarların uzunlukları birbirine eşittir. EH ve FG kenarlarının her biri 4 cm dir. EF ve GH kenarlarının her biri 6 cm dir. 4 cm 4 cm 6 cm EFGH dikdörtgeninin çevresinin uzunluğu; (2 x 4)+(2 x 6) = 8+12=20 cm dir. Başka bir yoldan; (4+6) x 2 =10 x 2=20 cm şeklinde yapabiliriz.

7 SORU: Kısa kenarı 7 cm, uzun kenarı 10 cm olan dikdörtgenin çevre uzunluğu kaç cm dir? A) B) C) D)34

8 ÇÖZÜM: E F G H 10 cm 7 cm Dikdörtgende karşılıklı kenarların uzunlukları birbirine eşittir. EH ve FG kenarlarının her biri 7 cm dir. EF ve GH kenarlarının her biri 10 cm dir. EFGH dikdörtgeninin çevresinin uzunluğu; (2 x 7)+(2 x 10) = 14+20=34 cm dir. Başka bir yoldan; (7+10) x 2 =17 x 2=34 cm şeklinde yapabiliriz.

9 Kare ve Dikdörtgenin Benzer ve Farklı Tarafları
Her ikisi de geometrik şekildir. Her ikisinin de 4 kenarı vardır. Her ikisinin de 4 köşesi vardır. Karenin bütün kenar uzunlukları birbirine eşittir. Dikdörtgenin ise karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşittir


"DİKDÖRTGEN Dikdörtgenler prizması şeklindeki cisimlerin yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir. Dikdörtgensel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları