Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?"— Sunum transkripti:

1 DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?
EVDE SUYUMUZU NASIL DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?

2 Evimizde kullandığımız makinelerin ve musluklarımızın tükettiği su miktarını düşürebilmemiz ve sahip olduğumuz suyu tam verimle kullanabilmemiz mümkündür. Peki nasıl???

3 Evimizdeki Su Kullanım Alanları
Diğer Evsel Kullanımlar (temizlik vs.) Tuvaletlerde Kullanımı Mutfak Kullanımı (Gıda Hazırlama) Banyo ve Duşta Kullanımı Musluklarda Kullanımı Bulaşık Yıkama Bahçede Kullanımı Çamaşır Yıkama

4 Öncelikle… Evimize ya da işyerimize su kullanımı yapacak herhangi bir cihaz satın alırken fiyatından önce su tasarrufu yapıp yapmadığına bakalım. Tasarruflu ürünler genellikle diğer klasik ürünlerden daha pahalı olurlar. Fakat tasarruflu ürünlere vereceğimiz para, uzun vadede bize daha fazla kazanç olarak geri döner ve faturalarımızda önemli miktarda düşüş sağlar. Örnek olarak çamaşır ve bulaşık miktarına göre kullanacağı suyu kendi ayarlayan çamaşır ve bulaşık makinelerimizi verebiliriz.

5 Öncelikle… Musluklarımızın su damlatmasını mutlaka önleyelim. Dakikada yaklaşık olarak damla su akıtan bir musluktan ayda litre suyu ziyan edebileceğimizi unutmayalım. Musluğumuz 1 dakikada sadece 1damla su sızdırıyorsa yılda yaklaşık litre suyu boşa akıtmış oluyoruz. Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı aeratörlü (basınçlı) musluk kullanarak su tüketimimizi yarı yarıya düşürebiliriz. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı da değildir.

6 Öncelikle… Evimizdeki su israfının en önemli sebeplerinden biri de borularımızdaki gizli su kaçaklarıdır. Birçok evde gizli su kaçağı olabilir. Bunu tespit edebilmek için bütün muslukları kapatalım ve su sayacımızı okuyalım. Yaklaşık 2 saat kadar su kullanmamaya çalışalım. Geçen bu 2 saat sürenin sonunda su sayacımızı tekrar okuyalım ve herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için önceki okuduğumuz değer ile karşılaştıralım. Arada fark varsa bu, evimizde bir sızıntı olduğuna işaret eder!

7 Hepimizin az da olsa bildiği önlemler ya da su tasarruf metotları elbette ki vardır.
Şimdi bunları tek tek inceleyelim ve hiç vakit kaybetmeden yerimizden kalkıp hemen uygulamaya başlayalım!

8 1. Mutfakta Mutfakta tükettiğimiz su miktarının evde tükettiğimiz toplam suyun %10’unu oluşturduğunu biliyor muydunuz?

9 Suyu, içilebilecek kadar soğutmak için musluğumuzu boşa akıtmak yerine, buzdolabında soğuk su saklayabilir ya da buz kullanabiliriz. Sebze ve meyvelerimizi akan su altında yıkamak yerine su dolu bir kap içerisinde yıkayabilir ve daha sonra kaptaki bu suyu da çiçeklerimizi sulamada değerlendirebiliriz. Kabın yarısına kadar su koyalım. Sebze ve meyvelerimizi bir süre suda beklettikten sonra musluğumuzu yavaşça açalım ve hızlıca yıkayalım.

10 Hem böylece elektrik ve gaz masraflarını da azaltmış oluruz.
Sadece ihtiyaç duyduğumuz kadar su ısıtmaya dikkat edelim. Daha fazlasının işimize yaramayacağını ve boşa gideceğini unutmayalım. Hem böylece elektrik ve gaz masraflarını da azaltmış oluruz.

11 Buzluktan çıkardığımız yiyeceklerimizi gevşetmek ya da donmuş olan gıdalarımızın buzunu eritebilmek için su kullanmaktan kaçınalım. Bu hem sağlıksız bir yöntemdir, hem de fazlasıyla su israfına neden olur. Buzluktan çıkardığımız yiyecekleri akşamdan alt göze koyarak ertesi gün kullanabileceğimiz hale getirebiliriz. Sebzelerimizi haşlarken ya da çoğu yiyeceklerimizi pişirmek için az miktarda su kullanmamız yeterli olacaktır. Böylelikle kendi suyu ile pişen gıdalarımız hem daha besleyici hem de çok daha lezzetli olurlar.

12 Kirli kaplarımızı akar musluk suyu ile yıkamaktan kaçınalım
Kirli kaplarımızı akar musluk suyu ile yıkamaktan kaçınalım. Leğen içerisindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıklarımızın kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapabiliriz. Bulaşıklarımızı elde yıkarken, suyun gerekmediği anlarda musluğumuzu kapatabilir ya da bir leğende köpüğü akıttıktan sonra daha az su ile bulaşıklarımızı durulayabiliriz. Bulaşıklarımızı bu şekilde duruladığımız taktirde günde litre su tasarruf etmiş oluruz.

13 Kirli kaplarımızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatalım ve kirlerini gevşetelim. Böylece makinemizde daha kısa süren ve daha az su kullanan ekonomik yıkama programlarından birini tercih edebiliriz. Bulaşıklarımızı varsa, bulaşık makinemizde yıkayalım. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkanması durumunda litre su kullanılırken, bulaşık makinemiz aynı bulaşığı 12 litre su ile yıkar. Bulaşık makinelerimiz bize bir yılda yaklaşık ton su tasarrufu sağlar.

14 Bulaşık makinelerimizi tam kapasite doluyken çalıştırmaya özen gösterelim. Eğer daha az kapasitelerde dolu iken çalıştıracaksak şayet bu duruma uygun yıkama programı varsa onu kullanmayı tercih edelim.

15 2. Banyo ve Tuvaletlerde Banyo ve tuvaletlerimizde tükettiğimiz su miktarının evimizde tükettiğimiz toplam suyun %70’ini oluşturduğunu biliyor muydunuz?

16 Tuvalet rezervuarlarımızın su depolama kapasitesi 16 litredir
Tuvalet rezervuarlarımızın su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile 1 ayda yaklaşık 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik tuvalet rezervuarı ile su tüketimini 2,5-3 tona düşürebilmemiz mümkündür. Eğer mevcut olan tuvalet rezervuarımız 16 litrelik ise bu durumda iki adet 1.5 litrelik plastik şişeye su doldurup rezervuara koyarak su tüketimimizi %20 oranında azaltabiliriz. Aynı işlemi rezervuarımızın su seviyesini ayarlayarak da gerçekleştirebiliriz. Hem böylece rezervuarımızın aksamlarına da zarar vermemiş oluruz.

17 Bu durumda sızıntıyı bir an evvel tamir edelim ya da ettirelim.
Tuvalet rezervuarımız su sızdırıyor olabilir. Borulardan ve musluklardan sonra evimizdeki su kaçaklarının diğer önemli bir kaynağı da burasıdır. Bu miktar günde 700 litre suya kadar ulaşabilir. Rezervuarımızda sızıntı olup olmadığını kontrol etmek için rezervuara birkaç damla boyalı su ilave edelim. Bu rengi yaklaşık olarak 5-7 dakika içerisinde tuvaletimizde de görürsek sızıntı var demektir. Bu durumda sızıntıyı bir an evvel tamir edelim ya da ettirelim.

18 Banyo yerine duş alarak su tüketimimizi %25 azaltabiliriz
Banyo yerine duş alarak su tüketimimizi %25 azaltabiliriz. Duş alırken harcadığımız su miktarı litre iken banyo yaparken tükettiğimiz su miktarı  litredir. Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika yeterlidir. Böylece duş başına 55 litre su tasarruf edebiliriz. Eğer sıcak suyumuzu tek açma-kapama ile kontrol edebiliyorsak duş esnasında vücudumuzu ve saçımızı sabunlarken veya şampuanlarken suyumuzu boş yere açık bırakmayalım.

19 Mümkün oldukça küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanmayı tercih edelim. Yapılan araştırmalar sonucu yıkanmak için küvet kullandığımız taktirde, duşa göre üç kat daha fazla su tükettiğimiz belirlenmiştir. Duşa girdiğimizde, musluğumuzdan sıcak su gelmesi için beklerken, musluktan boşa akan bu suyu bir kaba alıp çiçeklerimizi sulamak gibi işlemlerde değerlendirebiliriz.

20 Klasik duş başlıkları dakikada ortalama litre su akıtırken ; düşük akımlı yani aeratörlü duş başlıkları dakikada ortalama 9-10 litre su akıtırlar. Böylece 5-6 dakikalık bir duş esnasında litre sıcak su kullanmak yerine litre sıcak su ile aynı işlemi yapabiliriz. 4 kişilik bir aile, günde 3 defa duş yapsa bu şekilde yılda 55 ton su tasarrufu yapabilir. Düşük akımlı yani aeratörlü duş başlıkları kullanarak su tüketimimizi dakikada 10 litreden daha aşağı seviyelere düşürebiliriz. Böylece normal duş başlığına göre %30-40 oranında su tasarrufu sağlayabiliriz.

21 Sık aralıklarla açılıp kapatılan musluklarımız için klasik  musluklar yerine tek hareketle kolayca açılıp kapatılan musluklar kullanarak su tüketimimizi %25 oranında azaltabiliriz. Dişlerimizi fırçalamak yaklaşık 3 dakikalık bir süre alır. Eğer bu esnada musluğumuzu açık bırakırsak her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş oluruz. Günde iki defa diş fırçaladığımızı düşünürsek bu şekilde yılda litre su tüketmiş oluruz. Eğer dişlerimizi fırçaladıktan sonra musluktan akan su yerine bir bardak su ile çalkalarsak yılda 9100 litre su tüketimini önleyebileceğimizi unutmayalım.

22 Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken ve yüzümüzü sabunlarken musluğu kapalı tutarak günde ortalama litre suyu boşa harcamaktan kurtarabiliriz. Tıraş olmak için su kullanımına ihtiyaç duymayan elektronik tıraş makinelerini kullanabiliriz. Bu şekilde hiç su tüketmeden tıraş olabiliriz. Eğer tıraş bıçağı kullanarak tıraş olmayı tercih ediyorsak; tıraş bıçağımızı durulamak için, lavaboda musluğun altına tutmak yerine, tıraş kabı kullanalım.

23 Çamaşırlarımızı mümkün olduğunca çamaşır makinelerinde yıkamaya özen gösterelim. Çamaşır makinelerimiz bize hem su hem enerji hem de zaman açısından tasarruf sağlar. Çamaşır makinelerimizi ekonomik kullanalım. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinelerimizi haftada bir kez bile az kullansak, yılda 9 ton su tasarruf ederiz. Çamaşır makinemizin yük ayarlaması yok ise çamaşırlarımızı mümkün olduğunca biriktirelim ve makinemiz tam dolmadan çalıştırmayalım.

24 3. Temizlik Yaparken Suyla birlikte kullandığımız temizlik maddelerinin miktarlarını kullanım talimatlarına uygun olacak şekilde ayarlamaya dikkat edelim. Gereğinden fazla miktarda kimyasal kullandığımızda durulama için gereğinden fazla su tüketimine neden oluruz. Ayrıca sağlığımız açısından da fazla kimyasal kullanmak tehlikeli olabilir.

25 4. Bahçede Bahçemizi sularken buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşam saatlerini tercih edelim. Güneşin dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde yapılan sulama, hem daha fazla su harcanmasına hem de bitkilerimizin zarar görmesine neden olur.

26 Bahçemizi sularken sadece ihtiyaç duyulan yerleri sulamak için süzgeç veya hortumun ucuna takılan tetikli püskürtücüler ya da fıskiyeler kullanabiliriz. Bahçemiz için bitki ya da çimen seçerken daha az su kullanan, daha az bakıma ihtiyaç duyan ve yaşadığımız yerin iklimine uygun olan çeşitleri tercih edebiliriz. Örneğin kimi çimlerin kuraklığa daha dayanıklı derin kökleri vardır ve diğer tür çimenler kadar sulanmaya ihtiyaç duymazlar. Bitkilerimizin yapraklarını değil, saplarının dibini sulamaya özen gösterelim. Bitkilerimizin yapraklarını sulamak hem boşa su kaybına hem de kurumalarına sebep olabilir.

27 Tüm bitkilerimizin doğru miktarda su almasını sağlamada yardımcı olacağı için benzer sulama ihtiyaçları olan bitkileri bir araya toplayabiliriz.

28 Bahçe toprağımıza çürümüş yaprak ve bitki gibi organik maddeler katabilir ya da toprağımızın üzerine yaprak ve saman örtüsü uygulayabiliriz. Bunlar toprağın nemli kalmasına ve buharlaşmanın %70’e varan ölçüde azalmasına yardımcı olur. Yaya yollarını, araba girişlerini, kaldırımları ve kapı önlerini temizlemek için hortumdan su püskürtmek yerine süpürge kullanalım ya da ıslak bez ile silelim.

29 Bahçemizi sulamak için yağmur kanallarında biriktirebileceğimiz yağmur sularını kullanabiliriz.
Arabamızı yıkarken suyunun çimene akacağı şekilde park edebiliriz. Bu şekilde arabamızı yıkarken çimenlerimizi de sulayıp verimini artırabiliriz, tabi yıkamak için kimyasal temizleyiciler kullanmamak kaydıyla!!! Arabamızı ayda bir kez yıkatmamız yeterlidir. Eğer sık yıkamak gerekiyorsa hortum ve fırça ile değil kova ve süngerle yıkayalım. Arabamızı hortumla yıkamanın yaklaşık 150 lt su harcamayı gerektirdiğini unutmayalım.

30 KAYNAKLAR http://toxmystery.nlm.nih.gov

31 KAYNAKLAR http://www.maviprogram.com http://www.suyla.com


"DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları