Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;"— Sunum transkripti:

1 1 Okul Kültüründe Değişim

2 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;  Çoklu çözüm modelleri yaratabilme;  Kesin doğruya ulaşabilme becerilerine sahip yaratıcı ve kıvrak düşünen bireylere gereksinim duyulmaktadır. Yarınların problemleri belirsizdir ve bazı beceri grupları tanımsızdır. Yarınların problemleri belirsizdir ve bazı beceri grupları tanımsızdır.  Nasıl öğreneceğini ve bilgiyi nasıl yapılandırabileceğini bilen beyinlere ihtiyaç vardır.  Kaizen için dur durak bilmeyen bir isteğe ihtiyaç vardır. – sürekli iyileştirme – Yaşamboyu öğrenenler – sürekli iyileştirme – Yaşamboyu öğrenenler Dünya pazarı son derece rekabetçidir. Dünya pazarı son derece rekabetçidir.  İnsan zekası ana metadır.

3 3 Kaizen nedir?   Kaizen, Japoncada kai değişim, zen ise daha iyi anlamına gelmektedir.Japoncada Kaizen'in sorunlara yaklaşımı "Hoş Geldiniz Problemler" şeklindedir. Çünkü; Sorun olmayan yerde gelişme de olamaz. Sorunlar, büyük kısmı su altında kalmış potansiyel sorunların su yüzene çıkan kısımlarıdır, su yüksekliği azaldıkça daha çok görünür hale gelirler. Bölümler (Departmanlar) arası engelleri kaldırmak gerekir.

4 4 Paradigma Değişimi Gereklidir Öğrencilerin ‘nasıl’ öğrendiğine ilişkin düşünce Öğrencilerin ‘nasıl’ öğrendiğine ilişkin düşünce  biz nasıl öğretebiliriz yaklaşımından, doğrudan öğretim ile doğrudan öğretim ile bilgileri ezberleterek bilgileri ezberleterek öğrenciye sürekli bilgi yükleyerek öğrenciye sürekli bilgi yükleyerek  öğrencilerin bilgiyi yapılandırma sürecine etkin olarak katıldıkları sorgulamacı yaklaşıma doğru değişmelidir Temel Soruların kullanıldığı Temel Soruların kullanıldığı Proje Temelli Öğrenmenin işe koşulduğu Proje Temelli Öğrenmenin işe koşulduğu

5 5 Paradigma Değişimi Dün Öğretmen – Merkezde, her şeyi bilen Öğretmen – Merkezde, her şeyi bilen Öğrenciler – edilgen dinleyiciler Öğrenciler – edilgen dinleyiciler Ezber Ezber Kapalı uçlu ‘ne’ soruları Kapalı uçlu ‘ne’ soruları Bölünmüş öğretim Bölünmüş öğretim Rekabet odaklı Rekabet odaklı Bugün ve Yarın Öğretmen – Kenarda, yol gösteren Öğretmen – Kenarda, yol gösteren Öğrenci– etkin katılımcılar Öğrenci– etkin katılımcılar Yapılandırma Yapılandırma  Kavramlar, bağlamlar ve bağlantılar Açık uçlu ‘niçin/nasıl’ soruları Açık uçlu ‘niçin/nasıl’ soruları Bütünleşik öğretim Bütünleşik öğretim İşbirliği odaklı İşbirliği odaklı

6 6 Değişimin Başlatılması Değişim bir gecede gerçekleşecek bir şey değildir. Değişim bir gecede gerçekleşecek bir şey değildir.  Kültürler uzun zaman dilimleri içinde gelişir  Küçük adımlarla yaklaşmak gerekir Sınıf iletişimi üzerine odaklanarak başlayın. Sınıf iletişimi üzerine odaklanarak başlayın.

7 7 Sorgulama değişimi başlatacaktır Öğrencilerimizi düşünmeye yöneltecek sorular sormalıyız – Örneğin: Öğrencilerimizi düşünmeye yöneltecek sorular sormalıyız – Örneğin:  Ayşe’nin söyledikleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Söylediklerine katılıyor musunuz yoksa farklı düşüncede olanlar var mı? Niçin?  Farklı bir yanıtı olan var mı?  Yanıtınızın akla yatkın olduğu konusunda herkesi ikna edebilir misiniz?  Bunun tam tersi bir örnek gösterebilir misin?  Bu sonuca nasıl vardınız?  Açıklamak için bir model ya da resim yapabilir misiniz?  Bu her zaman işe yarayacak mı?  Bunu nasıl kanıtlarsın?

8 8 Daha Fazla Soru Örnekler: Örnekler:  Eğer … olursa ne olur? Olmazsa ne olur?  Bir örnek gördün mü?  Niçin bu yaklaşımı tercih ettin?  … ile bu nasıl ilişkilidir?  Niçin bu konuyu öğrenmenin bizim için önemli olduğunu düşünüyorsun?  Anlayamadım … Neyi anlamadınız?  Nasıl yaptın…? Nasıl düşündün?  Nasıl … bilmiyorum? Bana bununla ilgili bildiğin şeyleri anlatır mısın?  … formülünü unuttum bunu nasıl çözebiliriz?  Mehmet, Elife bunu niçin yaptığınızı anlatır mısın? Ahmet, aynı fikirde misin?

9 9 Sınıf Kültürünün Değiştirilmesi: Temel İlkeler Öğretmen ve öğrenciler saygılı dinleyicilerdir; tüm katkılar değerlidir, hatta hatalar bile (Bizler çoğunlukla hatalarımızdan öğreniriz) Öğretmen ve öğrenciler saygılı dinleyicilerdir; tüm katkılar değerlidir, hatta hatalar bile (Bizler çoğunlukla hatalarımızdan öğreniriz) Katılımcılar diğerlerine katkı sağlayarak diğerlerinin düşüncelerini açıklar ve geliştirir Katılımcılar diğerlerine katkı sağlayarak diğerlerinin düşüncelerini açıklar ve geliştirir Herkesin öğrenmesi için herkes sorumluluk alır. Herkesin öğrenmesi için herkes sorumluluk alır.

10 10 Sınıf Kültürünün Değiştirilmesi: Temel İlkeler Bazen öğrenciler akranlarıyla (birebir), küçük gruplarda ve tüm sınıfla birlikte çalışırlar. Bazen öğrenciler akranlarıyla (birebir), küçük gruplarda ve tüm sınıfla birlikte çalışırlar. Bazen diğer araçlarla (oyunlar, araştırma, teknoloji, vb.) öğrenmek daha da kolay olabilir. Bazen diğer araçlarla (oyunlar, araştırma, teknoloji, vb.) öğrenmek daha da kolay olabilir. Bazen doğrudan öğretim en iyi yöntem olabilir; geçerli durumda en iyi yöntemi etkili bir şekilde kullanma gereksinimi – öğrenci ihtiyaçlarının dikkate alınması Bazen doğrudan öğretim en iyi yöntem olabilir; geçerli durumda en iyi yöntemi etkili bir şekilde kullanma gereksinimi – öğrenci ihtiyaçlarının dikkate alınması

11 11 Sınıf Kültürünün Değiştirilmesi : Öğrenciler için Yararları Öğrencilerin farklı düzeylerde öğrenmesine izin verir. Öğrencilerin farklı düzeylerde öğrenmesine izin verir. Öğrenciler Bloom’un Taksonomisindeki üst düzey düşünme becerilerine – analiz, sentez, değerlendirme - erişir Öğrenciler Bloom’un Taksonomisindeki üst düzey düşünme becerilerine – analiz, sentez, değerlendirme - erişir  Öğrenciler örüntüleri, yeterlikleri, ilişkileri keşfeder.  Öğrenciler iletişim ve sorun çözme becerilerini geliştirir. Yaparak öğrendikleri için öğrenme daha eğlenceli bir hale dönüşür. Yaparak öğrendikleri için öğrenme daha eğlenceli bir hale dönüşür. Başarı puanları yükselir. Başarı puanları yükselir.

12 12 Sınıf Kültürünün Değiştirilmesi : Öğretmenler için Yararları Paha biçilemez bir deneyim sağlar. Paha biçilemez bir deneyim sağlar. Öğrencilerin bireysel kavrayışlarını değerlendirmek için ek zaman yaratır. Öğrencilerin bireysel kavrayışlarını değerlendirmek için ek zaman yaratır. Farklı öğretim deneyimleri için fırsatlar yaratır – tüm öğrenciler etkileyici bir şekilde katkı sağlar. Farklı öğretim deneyimleri için fırsatlar yaratır – tüm öğrenciler etkileyici bir şekilde katkı sağlar. Öğretmenler içeriği daha derinlemesine öğrenir. Öğretmenler içeriği daha derinlemesine öğrenir. Öğretme becerilerinin gelişmesi mesleki bir doyum sağlar. Öğretme becerilerinin gelişmesi mesleki bir doyum sağlar. Öğrencilerle etkileşime girmek mutluluk vericidir. Öğrencilerle etkileşime girmek mutluluk vericidir.

13 13 Sonuçlar Küresel ekonominin geleceği bugünün öğretmenlerinin elindedir. Küresel ekonominin geleceği bugünün öğretmenlerinin elindedir. Yarınların çalışanları, karmaşık problemleri rekabetçi bir şekilde işbirliğine dayalı olarak çözebilen ve etkili bir şekilde iletişim kurabilen eleştirel düşünme becerisine sahip bireyler olmalıdır. Yarınların çalışanları, karmaşık problemleri rekabetçi bir şekilde işbirliğine dayalı olarak çözebilen ve etkili bir şekilde iletişim kurabilen eleştirel düşünme becerisine sahip bireyler olmalıdır. Yarının çalışanları için, sınıf kültüründeki paradigma değişimi çok kritik bir role sahiptir. Yarının çalışanları için, sınıf kültüründeki paradigma değişimi çok kritik bir role sahiptir. Çabalarınızı destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz. Çabalarınızı destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz.


"1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları