Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cadde kanallarının güzergahı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cadde kanallarının güzergahı"— Sunum transkripti:

1 Cadde kanallarının güzergahı
Bina adalarının sadece bir tarafından geçen cadde kanalları: Eğimli arazide teşkil edilmiş muntazam bina adalarında uygulanır. Kanallar binaların aşağı tarafına döşenir. Bu durumda kanal boyları birinciye nazaran %20-40 azalır.

2 Bina adalarının sadece bir tarafından geçen cadde kanalları

3 Cadde kanallarının güzergahı
 Kadastro adalarından geçen kanallar: Caddelerde genel kanal şebekesi yoksa bahçeli tarzda yapılmış kooperatif evleri veya lojmanlarda bu sistem uygulanabilir. Kanal boyları birinci duruma göre %30-50 oranında azalır. Ancak bu sitemin uygulanabilmesi için her adadaki binaların, kanalların bu şekilde teşkiline uygun tarzda inşa edilmesi gerekir.

4 Kadastro adalarından geçen kanallar

5 Kanalların sayısı ise cadde genişliğine göre tespit edilir.
KANAL ŞEBEKELERİNE AİT ÇEŞİTLİ BİLGİLER Caddede kanalların yeri ve sayısı Cadde kanallarının yol en kesitindeki yeri, cadde altındaki diğer tesislerin yerine bağlıdır. Kanalların sayısı ise cadde genişliğine göre tespit edilir. Genişliği 30 m ye kadar olan caddelerde tek; 30 m den geniş caddelerde iki kanal döşenir.

6 Caddede kanalların yeri ve sayısı
Kanalların çift yapılması halinde kanallar kaldırımlar altında teşkil edilir. Kanal sayısının tek olması halinde; kanal ya bordür taşının dış tarafına, veya trafik şeridinin ortasına yerleştirilir.

7 Dar bir sokağın ortasından geçirilen atıksu kanalı

8 Caddede kanalların yeri ve sayısı
Kullanılmış su kanalları, içme suyu borularına nazaran daha derinde döşenmelidir. İçme suyu borusunun tabanı ile kanalların sırtı arasında en az 30 cm lik bir mesafe bulunmalıdır.

9 Caddede kanalların yeri ve sayısı
Ayrık sistemde, kullanılmış su kanalları ile yağmur suyu kanalları aynı anda inşa edilebildikleri takdirde, her iki kanalın müşterek bir hendek içerisine döşenmesi daha iktisadi olabilirse de işletme güçlükleri oluşabilmektedir. Ayrık sistemde, yağmursuyu kanalları, atıksu kanallarından daha yukarıda teşkil edilir.

10 Kanalların Derinliği Başlangıç kanallarında seçilecek derinlik bütün kanal şebekesinin derinliğini etkiler. Kanalların tesis maliyeti hendek derinliği ile artar. Bunun için kanal derinliği, gereğinden fazla seçilmez.

11 Kanalların Derinliği Kanallar mümkün mertebe minimum derinlikte ve caddelere paralel olarak döşenir. Bina bağlantı borularının eğimi, 1/50 ila 1/100 arasında değişir. Kanalların derinliği, caddedeki bodrum katlarının sularını alacak tarzda seçilir.

12

13

14

15

16 Kanalların Derinliği Bodrum katı bulunmayan bölgelerde başka bir faktör bulunmadıkça, minimum hendek derinliği, donma derinliğine ve trafik yüküne göre tespit edilir.

17 Kanalların Derinliği Küçük çaplı kanallarda bu derinlik, 1-1,5 m olarak seçilebilir. Bina bağlantılarının temiz su borularının altından rahatlıkla cadde kanallarına bağlanabilmesi için bu derinliğin 2 ila 2,5 m civarında olması tavsiye edilir.

18 Kanalların Derinliği Büyük şehirlerde bodrum katlarının kullanılmış sularının alınabilmesi için cadde kanallarının 3-4 m derinlikte döşenmesi gerekebilir. Maksimum kanal derinliği 6 m dir. Ancak az sayıdaki fazla derin bodrumların durumu dikkate alınmaz. Bu binalar sularını kendi tulumbaları ile umumi kanallara vermelidir.


"Cadde kanallarının güzergahı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları