Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir."— Sunum transkripti:

1 B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.
Tek.Res. Mustafa PERİZ Yukarıda boyutları verilmiş bir bina üzerine ahşap oturtma beşik çatı yapılacaktır. Binanın her tarafından 40 cm saçak yapılması ön görülmüştür. Çatı eğimi 30 derecedir. İSTENENLER: Çatı Planı Ö: 1/50 A-A Kesiti Ö: 1/50 B-B Kesiti Ö: 1/ Verilmeyenler serbesttir.

2 Saçak çizgisi Bina çizgisi
Tek.Res. Mustafa PERİZ Saçak çizgisi Bina çizgisi İlk olarak bina ve saçak çizgileri, yardımcı çizgi olarak çok silik çizilir.

3 KALKAN DUVARLARIN ÇİZİMİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ KALKAN DUVARLARIN ÇİZİMİ Binanın dar kenarlarına paralel ve duvarın dış kenarıyla bina sınırı aynı olacak şekilde kalkan duvarlar çizilir. ( 20 cm )

4 Tek.Res. Mustafa PERİZ MERTEKLERİN ÇİZİMİ Kalkan duvardan 2.5 cm boşluk bırakarak içeriye ve saçak sınırına ( merteklerin uçları saçak sınırına çakışacak şekilde) ilk mertekler çizilir.

5 Daha iyi görebilmemiz için bir önceki şeklin büyütülmüş hali
Tek.Res. Mustafa PERİZ MERTEKLERİN ÇİZİMİ Daha iyi görebilmemiz için bir önceki şeklin büyütülmüş hali

6 Tek.Res. Mustafa PERİZ Kalkan duvardan 2.5 cm içeriye ve saçak sınırına çizilen merteklerin eksenleri arasındaki mesafe hesaplanır. (Cetvelle ölçülmez çünkü 1/50 ölçekte hassas ölçemezsiniz, hata yaparsınız.) 60 cm den fazla ise kalkan duvardan 2.5 cm boşluk bırakarak dışına bir mertek daha çizilir.

7 Tek.Res. Mustafa PERİZ Kalkan duvardan 2.5 cm içeriye çizilen merteklerin eksenleri arasındaki mesafe hesaplanır. 40 – 60 cm arasında en uygun mertekler arası eksen mesafeleri işaretlenir. ( Bu ara mesafeler işaretlenirken yapım maliyeti, dikmeler arası mesafelerin uygunluğu göz önüne alınır.

8 İşaretlenen yerlerden merteklerin eksenleri geçeçek şekilde çizilir.
Tek.Res. Mustafa PERİZ İşaretlenen yerlerden merteklerin eksenleri geçeçek şekilde çizilir.

9 MAHYA ve DAMLALIK AŞIKLARIN ÇİZİMİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ MAHYA ve DAMLALIK AŞIKLARIN ÇİZİMİ Kesinlikte her çatıda mahya aşığı ve damlalık aşıkları vardır, bu sebeple her çatıda bu aşıklar çizilir. Orta aşıkların çizilip çizilmeyeceği mahya ve damlalık aşıkları arasındaki mesafeyle ilgilidir.

10 Tek.Res. Mustafa PERİZ ORTA AŞIKLARIN ÇİZİMİ Aşıklar arası mesafe yaklaşık 2.5 m olmalıdır. Mahya ve damlalık aşıkları arasındaki mesafe hesaplanır eğer 2.5 m.yi geçiyorsa, burada artık 2.5 m.lik mesafe şartı aranmaz orta aşıklar bu iki aşığın tam ortasına çizilir.

11 DİKME ve GÖĞÜSLEMELERİN GÖSTERİMİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ DİKME ve GÖĞÜSLEMELERİN GÖSTERİMİ Dikmeler kalkan duvarlara en yakın mertekle, orta ve mahya aşıkların kesiştiği noktalardan başlayarak 3 m m arasında yine merteklerle orta ve mahya aşıklarının kesiştiği noktalara bir X işareti koyarak gösterilir. Göğüslemeler ait olduğu yönde dikmeden başlayarak aşık arasında iki dikme arası mesafenin 2/7 si kadar kesik çizgilerle gösterilir.

12 Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali
Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

13 KUŞAKLAMALARIN ÇİZİMİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ KUŞAKLAMALARIN ÇİZİMİ Önce A-A kesiti çizilir. Bu kesitteki kuşaklamanın uçlarından çekilen yardımcı çizgiler ile planda kalkan duvara bitişik dikmenin tek tarafına (çünkü diğer tarafı kalkan duvara bitişiktir), diğer dikmelerin her iki tarafına kuşaklamalar çizilir.

14 Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali
Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

15 Tek.Res. Mustafa PERİZ DİYAGONALİN ÇİZİMİ 5/10, 6/12 lik bu elmanlar, sadece merteklere altından çakıldığı için çatı eğimi düşünülerek çatının tam kenarından değil alttan çakma mesafesi hesaplanarak veya yaklaşık 1m içeriden başlatılmalı.

16 Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali
Tek.Res. Mustafa PERİZ Önceki şekli daha iyi anlayabilmek için bir kısmının büyütülmüş hali

17 Tek.Res. Mustafa PERİZ SON YAPILACAKLAR Ölçümlendirmeler yapılır, kesit çizgileri çizilir, plan adı, ölçeği ve elemanların adı ile ebatları yazılır. ( Çatıyı meydana getiren elemanlar arasına ölçüler eksenden eksene verilir.)

18 BEŞİK ÇATI PLANININ SON HALİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ BEŞİK ÇATI PLANININ SON HALİ


"B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları