Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ"— Sunum transkripti:

1 KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ
HAZIRLAYAN KEREM ÇİFTÇİ 5-K 1549

2 KONULAR KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ SÜRTÜNME KUVVETİ SORULAR KUVVETİ ÖLÇELİM
SÜRTÜNME KUVVETİNİ ÖĞRENELİM SÜRTÜNME KUVVETİ GÜNLÜK YAŞANTIMIZI ETKİLER Mİ ? SORULAR

3 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ Kuvvet;duran cismi hareket ettiren,hareket halindeki bir cismin hızını arttıran,yavaşlatan yada durduran etkidir.Kuvvet,cisimlerin hareket yönünü değiştirebilirken cisimlere şekil vermeyi de sağlayabilir.Kuvvet uygulanan cisimler ,uygulanan kuvvetlerin yönüne ve şiddetine bağlı olarak hareket edebilir ya da konumunu koruyabilir.Kuvveti basit bir şekilde itme yada çekme olarak tanımlayabiliriz ancak hayatımızın her noktasında kuvvetin etkilerinden söz edebiliriz.

4 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ Örneğin;yazı yazarken, çantamızı taşırken, yemek yerken,bisiklet veya motor kullanırken cisimlere kuvvet uygulayabiliriz.

5 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ Kuvvetin birimi Newton’dur.Kuvvet birimi , fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton ‘un adı ile anılır. Newton birimi N ile gösterilir .

6 KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ Kuvvet dinamometre ile ölçülür.Dinamometre esnek maddelerden yapılır.Dinamometrenin esnekliği ,kullanılan maddenin cinsine ,yayın kalın-ince olmasına göre değişir.Dinamometrenin üzerinde yazan değerden büyük ağırlık konursa dinamometre bu ağırlığı ölçemez ve dinamometre bozulur

7 SÜRTÜNME KUVVETİNİ ÖĞRENELİM
Sürtünme kuvveti her zaman hareketin zıt yönünde etki eder.Hem yararlı(yazı yazarız, yürüyebiliriz,fren yapabiliriz,cisimleri tutabiliriz.)Hem zararlı (eşyalar eskir ,enerji kaybederiz.)Sürtünme kuvveti zemine bağlıdır.

8 SÜRTÜNME KUVVETİNİ ÖĞRENELİM
Zemin pürüzlü ise sürtünme kuvveti artar. Toprakta , mermere göre sürtünme daha fazladır.Sürtünme kuvveti cismin ağırlığına bağlıdır. Cismin ağırlığı arttıkça sürtünme kuvveti artar.Bir cismi ancak ona etki eden sürtünmeden fazla kuvvet uygularsak hareket ettirebiliriz.

9 SÜRTÜNME KUVVETİNİ ÖĞRENELİM
Örneğin 5 N ağırlığındaki bir cismi ancak 6 N büyüklüğünde kuvvet uygularsak hareket eder. SÜRTÜNMEYİ AZALTMAK İÇİN ; YAĞ KULLANILABİLİR, ZEMİN PÜRÜZSÜZ YAPILABİLİR, TEKERLEK TAKILABİLİR. SÜRTÜNMEYİ ÇOĞALTMAK İÇİN; ZEMİNE KUM,TUZ DÖKÜLÜR , KIŞIN KALIN TABANLI AYAKKABI GİYMEK OTOMOBİLLERE ZİNCİR TAKMAK

10 SÜRTÜNME KUVVETİ GÜNLÜK YAŞANTIMIZI ETKİLER Mİ ?
MAGLEV TRENİ Bir tren düşleyin,tekerlek leri yok ama neredeyse bir uçak kadar hızlı gidiyor.Hızlı olduğu kadar da sessiz çalışı- yor. Üstelik hava kirliliğine neden olmuyor.İşte bu trenlere MAGLEV adı verilir.Maglev treni , hareket ettiği sürece rayların üzerinde havada asılı durur.

11 SÜRTÜNME KUVVETİ GÜNLÜK YAŞANTIMIZI ETKİLER Mİ?
Bu özellik ,maglev trenlerinin çok hızlı gitmesini de sağlar.Çün- kü tren raylara dokunma- dığından sürtünme kuvveti oluşmaz .Biliyorsunuz sürtünme kuvveti hareket eden nesnelerin hızını azaltır.Diğer yandan ,tren ilerlerken hava , sürtünme kuvveti uygulayarak trenin yavaşlamasına neden olur .Ancak maglev trenlerinin şekli havayla sürtünmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanır.

12 SORULAR DOĞRU CÜMLEYE D, YANLIŞ CÜMLEYE Y YAZINIZ.
(..)Bir dinamometre bütün kuvvetleri ölçemez (..)Otomobil lastiklerine zincir takarak sürtünme kuvveti arttırılır. (..)Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti azalır.

13 SORULAR 2.10 N’luk bir dinamometreyle aşağıdaki ağırlıklardan hangisi ölçülürse dinamometre esnekliğini kaybeder? A)12N B)10N C)8N D)4N


"KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları