Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI : 9968229.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI : 9968229."— Sunum transkripti:

1

2 ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI : 9968229

3 İLKÖĞRETİM HAYAT BİLGİSİ 3

4 ÜNİTE-11 HAREKET VE KUVVET

5 HEDEFLER 1.) Hareket Bilgisi 2.) Kuvvet Bilgisi 3.) Günlük yaşamda hareket ve enerji ilişkisini kavrayabilme 4.) Hareket ve Enerji arasındaki ilişkiyi kavrayabilme 5.) Cisimleri hareket ettirebilme

6 DAVRANIŞLAR 1.)Çevresinde gözlediği hareketli cisimlere örnek verebilme 2.)İtilen, cisimlere kuvvet uygulandığını söyleme-yazma 3.)İnsanların enerjilerini besinlerden sağladığını söyleme -yazma 3.)Çekilen cisimlere kuvvet uygulandığını söyleme-yazma 4.)Kaldırılan cisimlere kuvvet uygulandığını söyleme-yazma

7 HAREKET VE KUVVET B) KUVVET C) ENERJİ A) HAREKET

8 HAREKET Çevremizdeki bazı cisimler hareketli, bazıları da hareketsizdir.Çevremizdeki ağaçların, evlerin, taşların ve birçok cismin hareketsiz olduğunu görürüz.

9 Bazı cisimler zamanla bulundukları yerleri değiştirir. Böyle cisimlere “ hareketli cisimler ” denir. Koşan bir at Uçan bir uçak Koşan bir insan hareket halindedir.

10 Hareketsiz cisimlerden bazıları da hareket edebilir.Ancak bu cisimlerin hareket edebilmeleri için o cisimlere bir kuvvet uygulanması gerekir.

11 Hareketsiz cisimleri hareket ettirebilmek için onları itmek, çekmek yada kaldırmak gerekir.Bu cisimleri ittiğimizde cisim,itme kuvvetimize göre,ittiğimiz yöne doğru hareket eder.Cisimleri çekersek,çektiğimiz yönde hareket eder.

12 Cisimleri kaldırmaya uğraşırsak yine bir kuvvet uygulamamız gerekir. Kaldırdığımız cismin yönü de yukarı doğru olur.

13 Cisimlerin hareket edebilmeleri için mutlaka bir enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerjisi olmayan hiçbir varlık hareket edemez. Cansız varlıklara kuvvet uygulayarak hareket ettirebiliriz.

14 DEĞERLENDİRME 1.Hareketli ve hareketsiz cisim ne demektir? 2.Bir cismin hareketli ya da hareketsiz olduğunu nasıl anlarız? 3.Hareketsiz cisimler nasıl hareket ettirilir? 4.Hareketsiz cisimleri,ittiğimizde,çektiğimizde, kaldırdığımızda hareket yönleri nasıl olur? HAREKET

15 KUVVET Yazı yazarken, çantamızı taşırken bir kuvvet uygularız. Kuvvet ile hareket arasında bir ilişki vardır. Cismi hareket ettiren,hızını ve yönünü veya şeklini değiştiren etkiye “Kuvvet”denir.

16 Duran bir topa ne kadar hızlı vurursak,top o kadar hızlı hareket eder.

17 Bir cismin yer değiştirebilmesi için o cisme bir kuvvet uygulamak gerekir. Bir cismi elimizden bıraktığımızda o cisim yere düşer.Bunun sebebi yer çekimi kuvvetidir.

18 Herhangi bir cisme yer tarafından uygulanan çekim kuvvetine “Ağırlık” denir. Newton Yerçekimi kuvvetini Newton bulmuştur

19 Cisimleri hareket ettirebilmemiz için ona bir kuvvet uygulamamız gerekir. Bu kuvvet cismin büyüklüğüne göre değişir.Büyük kütleli cisimleri hareket ettirebilmemiz için çok fazla kuvvet uygulamamız gerekir.

20 Örneğin bir koltuğu ve bir sandalyeyi yerinden hareket ettirebilmemiz için bir kuvvet uygularız. Koltuğu hareket ettirmek için daha çok kuvvet uygularız.Sandalyeyi hareket ettirmek için ise daha az kuvvet uygularız.

21 İnsanlar cisimleri daha az bir kuvvet harcayarak hareket ettirebilmek için çeşitli makineler kullanır.Makinelerle çok büyük kütleli cisimler bile kaldırılabilir.

22 DEĞERLENDİRME  1.Kuvvet nedir?  2.Yerçekimi kuvveti nedir? KUVVET

23 ENERJİ Günlük hayatımızda bir iş yaparken, ders çalışırken mutlaka enerji harcarız. Enerjiyi yediğimiz besinlerden elde ederiz.Bu nedenle iyi beslenmeliyiz. Enerji veren besinler

24 En büyük enerji kaynağı Güneş ‘tir. Güneş, Dünyamıza ısı ve ışık verir. Evlerimizin ısıtılmasında ve sıcak su elde etmede güneş enerjisinden yararlanırız.

25 Tabiatta çeşitli enerji kaynakları vardır. Bunlar ; 1.) Isı enerjisi 2.) Hareket enerjisi 3.) Elektrik enerjisi Denizlerde yelkenliler rüzgar enerjisi ile hareket eder.

26 Rüzgar enerjisiyle dönen Pervanelerle elektrik enerjisi elde edilir.Yel değirmenleri de rüzgar enerjisiyle çalıştırılır. Akarsu önlerine kurulan barajlar da elektrik enerjisi üretirler.

27 Odun,kömür petrol gibi yanıcı maddeler, yandıklarında ısı enerjisi verirler. Su ve rüzgar da günlük yaşamda kullanılan enerji kaynaklarıdır.

28 Evlerimizdeki pek çok araç elektrik enerjisi ile çalıştırılır. Evlerimizi, okulumuzu, iş yerlerimizi elektrikle aydınlatırız.Çamaşır makinesi, televizyon, buzdolabı, ütü ve radyo da elektrik enerjisiyle çalıştırılır.

29 İnsanlar gereksinimlerini karşılayabilmek için iş yapmak zorundadır.İş yapabilmek için de enerjiye ihtiyaç vardır.Bazı işler az, bazı işler çok enerji gerektirir. İnşaatta çalışan bir işçi daktilo ile yazı yazan bir memurdan daha çok enerji harcar.

30 DEĞERLENDİRME 1. nedir? 2.En büyük enerji kaynağı nedir? 3.İnsanlar vücutlarındaki enerjileri hangi maddelerden sağlarlar? 4.Rüzgar enerjisinden ve suyun hareket enerjisinden nerelerde yararlanırız? 5.Evimizde elektrikle çalışan aletlerin adları nelerdir ? ENERJİ

31 ALIŞTIRMALAR A-1.)Aşağıdaki varlıklardan hangisi bir kuvvete ihtiyaç duymadan hareket eder ? 2.)Yelkenli gemi rüzgar kuvvetinin hangi özelliği ile hareket eder? a.)taş b.)uçurtma c.)itme a.)kaldırma b.)çekme c.)kedi

32 3.)Aşağıdakilerden hangisi cansız bir varlığı harekete geçirir? 4.)Aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisi çevreyi kirletir? a.)kuvvet b.)yiyecek b.) petrol enerjisi a.)elektrik enerjisi c.) rüzgar enerjisi c.)hiçbiri

33 5.)Duran bir cismi hareket ettiren,hareket eden cismi durduran güce ne denir? 6.)İtilen cisim hangi yöne doğru hareket eder? a.)aşağı b.)yukarı c.)ileri b.)engela.)kuvvet c.)enerji

34 1.Sabit bir noktaya göre uzaklığı zaman içinde değişen cisimlere...................cisim denir. 2.Bir cismi hareket ettiren,hızını ve yönünü değiştiren etkiye................denir. 3.Bir cisme yer tarafından uygulanan çekim kuvvetine................denir. 4.Güneş, en büyük...............kaynağıdır. hareketli kuvvet ağırlık enerji ÜNİTE B. Aşağıdaki noktalı yerlere,verilen sözcüklerden uygun olanını yazarak cümleleri tamamlayınız. ( kuvvet,hareketli,enerji,ağırlık )

35


"ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI : 9968229." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları