Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ
2010 – 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMALAR SEMİNER KONUSU: EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ HOŞGELDİNİZ

2 Semineri Hazırlayan ve Sunan
H.Arif SİVRİKAYA İ.M.K.B Doğukent İlköğretim Okulu Matematik Öğretmeni M.Rukiye Teknoloji ve Tasarım Bilgisi Öğretmeni

3 Bugün Nelerden Bahsedeceğiz?
Eğitimde Ailenin Rolünün Önemi Okul veli işbirliği Anne Baba tutumları

4 EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Veliler çocukların başarısında okul kadar hatta daha da önemli bir etkiye sahiptir.

5 Çocukların ders başarısını etkileyen en önemli etkenlerden birisi aile ortamı ve tutumdur
Aile ne kadar sağlıklı ve bilinçli ise çocukların başarı düzeyleri o kadar yükselir.

6 Araştırma sonuçları: Ülkemizde yapılan bir araştırma ders başarısı düşük 7-17 yaş grubu çocukların yarısının anne baba ilişkilerinin kötü olduğu,

7 Yarısından fazlasının ise babalarının kendilerine vakit ayıramayacak kadar meşgul oldukları görülmüştür.

8 AİLE BİR TAKIMDIR BAŞARIYI KAZANMADA HER ZAMAN TAKIM RUHU ESASTIR

9 “ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR
“ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR! O, SİZİN EVİNİZDE YAŞIYOR.” D.Cüceloğlu

10 O halde ; Öğrencinin okuldaki başarısı mutlak manada Ailenin çocuğuna bu ortamda destek vermesi ve öğretmenleriyle iyi diyalog içerisinde olmasıyla doğru orantılıdır.

11 Okul- Veli İşbirliği/veli iletişimi

12 *Veliler Eğitim Öğretimin kendilerine dönük her aşamasına dahil edilmeli
Veliler ile diyalog halinde olunmalı. Öğrencinin özel durumları varsa bunlar hakkında mutlaka öğretmenin veliden bilgi alması gerekir. Bunu yaparken suistimale müsade edilmemeli Veliler öğretmenle paylaşımlarını boş saatlerde ya da mutad düzenlenen toplantılarda dile getirmelidir.Ders ortasında bizzat ya da telefonla dersin bölünmemesine dikkat edilmelidir.

13 Öğretmen veli görüşmelerinin konuları şunlar olabilir
Çocuğun gelişim düzeyi ve bireysel farklarını dikkate alan bir okuma öğretimi nasıl olmalıdır? Kazanılmış okuma davranışlarının kalıcılığını sağlamak için yapılması gerekenler. Evde gerçekleştirilecek eğitim etkinlikleri neler olmalıdır?

14 Öğretmen veli görüşmelerinin konuları şunlar olabilir
Yapılması gereken sınıf içi çalışmalar nelerdir? Çoklu öğretim ortamlarından (kütüphane, eğlendirici çocuk yayınlar, televizyon vb.) nasıl yararlanılabilir?

15 Öğretmen veli görüşmelerinin konuları şunlar olabilir
Öğretmen veli görüşmelerinin öğrencinin okul başarısındaki önemi. Öğretmenler velilerle, gönderecekleri mektup, duyuru, broşür ve öğrenciler hakkında geliştirilmiş raporlar yoluyla da iletişim kurabilirler. Ünitelerin tamamlanmasından sonra okullar, düzenli aralıklarla izledikleri eğitim yaklaşımı ve çocuklarının eriştikleri düzey konusunda velilerini aydınlatmak amacıyla kendi el yazılarıyla hazırladıkları çocukların başarılarını takdir eden mektupları velilerine gönderebilirler. Öğretim yılı sonu yazılacak mektuplarda öğretmenler yaz aylarında çocukların izleyecekleri günlük okuma etkinliklerini içeren bir çalışma takvimini de gönderebilirler

16 *Mümkünse velilerin evleri ziyaret edilmeli
Öğrencinin nasıl bir ortamda yaşadığı,Nasıl bir ders çalışma ortamına sahip olunduğu tespit edilir ve bilinirse; veli ,ona göre yönlendirilip çalışma programı sunulabilir

17 Velilerin öğrencinin ders başarı durumunu Sağlıklı ve devamlı takip etmesi sağlanmalı.
Sene başı toplantısında ders takip çizelgeleri bizzat velilere dağıtılarak nasıl takip yapacakları açıkça izah edilmeli

18 Doğru ve Yeterli Kaynak
Öğrencilerin ders kitapları haricinde yararlanacakları kaynakların müfredata ve sınıf seviyesine uygun olanları belirlenerek veli doğru şekilde yönlendirilmeli.

19 olumsuz eleştirilerin onun yanında yapılmaması istenmeli
Çocuğu okula karşı negatif etkileyecek, okulla,öğretmeniyle ve okumakla ilgili olumsuz eleştirilerin onun yanında yapılmaması istenmeli

20 Anne Baba Tutumları

21 Olumsuz Aile Tutumları
Aşırı Koruyucu Tutum Aşırı Baskıcı-Otoriter Tutum Aşırı Hoşgörülü-Tavizkar Tutum

22 Aşırı Koruyucu Tutum Bu ailelerde anne-babalar çocuğa gereğinden fazla özen gösterip onu denetim altında tutarlar. Çocuğun başına kötü şeyler gelir diye kendi başına bir şeyler yapmasına izin vermezler. Çocuğun tüm ihtiyaçları büyükleri tarafından karşılanmaya çalışılır.

23 AŞIRI KORUYUCU ANNE VE BABA TUTUMUNUN ÇOCUK ÜZERİNE ETKİLERİ
Çocuğun aşırı bağımlı,ürkek,çekingen ve güvensiz bir kişilik geliştirmesine neden olur. Çocuğun hatalarının sonucunda yaşayarak öğrenmesine izin verilmez, sorumluluk duygusunun gelişmesi engellenir. Çocuk ileriki yaşamında karar almakta ve uygulamakta zorluk çekeceği gibi yaşama karşı içinde bir korku oluşturur. Çocuğun kişiliği olgunlaşamaz. İnatçı, istediğini tutturan, mantıksız kavgalar çıkaran,çabuk mutsuz olan bir çocuk ve ileride benzer niteliklere sahip bir yetişkin olur. Çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta güçlük çeker.

24 Aşırı Baskıcı-Otoriter Tutum
Otoriter tutumda çocukların kişilik özellikleri, ilgi ve gereksinimleri dikkate alınmamaktadır. Çocuğun istekleri bastırmaya çalışılır. Katı bir disiplin anlayışı vardır.Çocuğa açıklanmada kurallar konulur ve bu kurallara kesinlikle uyması istenir, bu konuda anne-baba asla tartışma kabul etmez.

25 AŞIRI BASKICI VE OTORİTER TUTUMUN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Çocuğun kendine güven duygusu oluşmaz. Yaratıcılık engellenir. Hata yapanlar mutlaka cezalandırılmalıdır görüşünü benimserler. Rutin ve sınırları belli olan iş ve meslekleri seçerler. En küçük bir hatada bile hoşgörüleri olmayabilir. Okul yaşamlarında fazla başarılı olamazlar. Anne-babalarının (veya bir otoritenin)olmadığı ortamlarda kendilerini boşlukta hissederler ve bir otorite bulma arayışı içine girerler.

26 Çocuğunuzun sınırlarını zorlamayın.
Her çocuğun kapasitesi, yetenekleri, ilgileri, farklıdır. Çocuğunuzdan yapabileceklerinden fazlasını beklemek, onlara eğitim hayatları boyunca verebileceğiniz en büyük zarardır.

27 Çocuğunuza sürekli ve çok fazla “ders çalış” demeyin.
Ölçülü miktarlarda yapılan “ders çalış” uyarısı ve takibi, çalışma ortamının da hazır olması çok daha fazla işe yarar. Diğer çocuklarla ders veya başka konularda kıyaslama içine girmeyin.

28 Başkalarıyla kıyaslanan çocuk sevilmediğini düşünür.
Oysa çocuklarımız aileleri tarafından koşulsuz sevilmeye ihtiyaç duyarlar.

29 Dayak ve şiddetten kaçının.
Saldırganlık çocukta ciddi olumsuz sonuçlar doğurur.

30 Aşırı hoşgörülü –Tavizkar tutum
Denetimin düşük, tepkiselliğin yüksek olduğu bir tutumdur. Saldırgan tutumlar dahil çocuğun her tür davranışları hoşgörü ile karşılanır. Davranışlara sınır çekilmez ve yaptırım uygulanmaz. Anne babaların bu aşırı hoşgörülü tutumları çocuğun onlara hükmetmesine ve çok az saygı göstermesine neden olur.Toplumun kendilerine vermediği hakları kendisine veren çocuk içinde bulunduğu grubun veya okulun kurallarına uymada güçlük çeker.

31 İZİNVERİCİ (HOŞGÖRÜLÜ) TUTUMUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Her istediğini yaptırmayı alışkanlık haline getirir. Kural tanımaz. Ev dışındaki kurallarla karşılaşınca hayal kırıklığına uğrar. Her istediği olmadığı için arkadaşlarına uyum sağlamakta güçlük çeker. Anne-babasına hükmeder ve onlara çok az saygı gösterir. Bencil ve şımarık olur. Başkaldırıcı olur ve toplum dışı davranışlar sergiler. Doyumsuz olur.

32 Çocuk için evde düzenli ve kuralların olduğu bir ortam gereklidir.
Aşırı kural koymak da, fazlasıyla kuralsız olmak da çocuğa zarar verir. Çocuk için evde düzenli ve kuralların olduğu bir ortam gereklidir.

33 Günümüzde özellikle Televizyon ve bilgisayar konusunda seçici ve sınırlayıcı olun.
Çok fazla televizyon ve bilgisayara maruz kalan çocuklarda davranış problemleri oluşmaktadır.

34 Olumlu Aile Tutumu Destekleyici Tutum
Bu tutuma sahip anne babalar, çocuklarını herhangi bir karşılık beklemeden içten ve derinden bir duyguyla severler. Çocuklarının davranışlarını ilgi ve anlayışla izleyip , kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yetiştirirler.

35 Çocuğunu kabul eden anne ve baba çocuğun ilgilerini göz önünde bulundurur ve onun yeteneklerini geliştirecek ortam hazırlar. Aileyi ilgilendiren kararlar alınırken çocuğunda fikri alınır.bu ailelerdeki genel görüş “çocukta bizimle yaşıyor ve alacağımız kararlarda onunda söz hakkı olmalıdır.”şeklindedir.

36 Çocuk sınırlar içerisinde özgürdür
Çocuk sınırlar içerisinde özgürdür. Neyi,ne zaman ve ne şekilde yapacağını çok iyi bilir. Aile bireyleri arasında etkili bir iletişim söz konusudur.

37 Unutmayın ki, çocuğunuz birçok davranışınızı örnek alıyor!
Destekleyici tutumu benimseyen aile çocuklarına iyi model olan ailedir. Unutmayın ki, çocuğunuz birçok davranışınızı örnek alıyor!

38 Çocuğunuza sürekli ne söylerseniz öyle olma ihtimallerini arttırırsınız.
Bu olumlular için geçerli olsa da daha çok olumsuz sıfatlar için geçerlidir. Çünkü daima ortada bunu destekleyecek bir sebep vardır.

39 Sevmek ve sevdiğinizi hissettirmek arasında çok büyük fark vardır.
Destekleyici tutumdaki aile çocuğuna sevgisini gösteren ailedir.. Sevmek ve sevdiğinizi hissettirmek arasında çok büyük fark vardır.

40 Ailenin mutluluğu çocuğa psikolojik güven verir.
Aile içi anlaşmazlıklar ve tartışmalar mümkün olduğunca çocuğun yanında yapılmamalıdır. Aile içinde çocuğa karşı tutarsızlıklar olmamalıdır. (Çift yönlü davranış çocuğu yalancılığa ve ikiyüzlülüğe iter.)

41 Asıl önemli olan aranızdaki iletişimdir.
Eğitim ve diplomadan daha önemli bir şey; çocuğunuzla aranızdaki sıcak iletişimin kaybolmamasıdır. Hayat boyu buna ihtiyacınız olacak.

42 Katıldığınız ve sabırla dinlediğiniz için
TEŞEKKÜRLER ...

43 ÇOCUK NEYİ ÖĞRENİR? EĞER BİR ÇOCUK KINANARAK YAŞARSA SUÇLAMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DÜŞMANCA DAVRANIŞLAR İÇİNDE YAŞARSA KAVGA ETMEYİ ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK ALAY EDİLEREK YAŞARSA SIKILGANLIĞI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK UTANÇ İÇİNDE YAŞARSA SUÇLULUK DUYMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DÜŞMANLIKLAR İÇİNDE BÜYÜRSE SALDIRGANLIĞI ÖĞRENİR.

44 EĞER BİR ÇOCUK HOŞGÖRÜYLE YAŞARSA SABIRLI OLMAYI ÖĞRENİR.
EĞER BİR ÇOCUK TEŞVİK EDİLEREK YAŞARSA ÖZGÜVENİ ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DEĞER VERİLEREK YAŞARSA SAYGI DUYMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK EŞİTLİK ORTAMINDA YAŞARSA ADALETİ ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK GÜVEN DUYGUSU İÇİNDE YAŞARSA İNANMAYI ÖĞRENİR.

45 ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR.
EĞER BİR ÇOCUK BEĞENİLEREK YAŞARSA KENDİSİNDEN HOŞLANMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DOSTLUK İÇİNDE YAŞARSA DÜNYADA SEVGİ ARAMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK SEVGİ İÇİNDE BÜYÜRSE GÜVENMEYİ ÖĞRENİR. ÇOCUK AİLENİN, AİLE DE TOPLUMUN ÜRÜNÜDÜR; ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR.


"EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları