Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

2 EKİM: Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılmalıdır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Buğdayda minimum çimlenme sıcaklığı 3-5 ºC civarındadır. Buğday mibzerle ve serpme yaparak ekilebilir. Mibzerle ekimde dekara kg. Serpme ekimde kg tohum kullanılmalıdır. Ekimden önce tohum ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. 1 m²deki bitki adedi arasında olmalıdır. Tohum ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası

3 GÜBRELEME: Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre atılmalıdır. Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3’ü ekimle birlikte, 1/3’ü kardeşlenme döneminde 1/3’ü sapa kalkma döneminde verilmelidir. - Taban gübresi olarak en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3’nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26’sını bitkiler alır. Kalan % 74’ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96’sını bitki alır. - Buğdaylarda üst gübre olarak kullanılan gübrelerde gaz olarak havaya uçma en fazla üre gübresinde, ondan sonra ise % 33 Nitratta ve en az ise % 26 Nitrat gübresinde olur.

4 SULAMA:  Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu ve en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma başlangıcı ve süt oluşumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır. Ancak suyun pahalı ve kıt olduğu yer ve durumlarda, bir defa sulamaya olanak verilebiliyorsa sulama başaklanma  başlangıcında yapılmalıdır.

5 HASTALIK VE ZARARLILAR :
Hastalıklar : Bölgemizde en çok rastlanan buğday hastalıkları - Pas hastalıkları (sarı pas,kahverengi pas,kara pas) - Kök ve boğaz çürüklüğü - Septoria- Fusarium - Sürme - Rastık Zararlılar : Bölgemizde en çok rastlanan buğday zararlıları - Ekin kurdu (zoprus) - Süne

6 •Sık ekim yapılmamalıdır. • Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı,
PAS HASTALIKLARI •Sık ekim yapılmamalıdır. • Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı, •Fazla azotlu gübre verilmemeli, • Pasa dayanıklı buğday çeşitleri üretilmeli, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir

7 SEPTORYA(YAPRAK LEKESİ)

8 BUĞDAYDA RASTIK Dayanıklı çeşitlerin ekimine öncelik verilmelidir.
•Rastığın, yaygın ve zararlı olduğu yerlerde kışlık ekimler geç, yazlık ekimler erken, • Ayrıca, yüzeysel ekim yapılmalıdır. Tohum ilaçlama uygulaması

9 Dayanıklı çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir
Dayanıklı çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir. Erkenci çeşitler hastalıklara geçİçi çeşitlerden daha fazla duyarlıdır. • İyi bir toprak işlemesi uygulanmalı, ekim derinliği ve toprak tavı uygun olmalıdır. Ekimden önce topraktaki yeşil bitki ve bitki artıklarını yok etmek amacı ile toprak işlemesi yapılmalı ya da herbisit uygulaması ile ortadan kaldırılmalıdır. İyi bir gübreleme ile bitkide dayanıklılık oluşması sağlanmalıdır KÖK VE BOĞAZ ÇÜRÜKLÜĞÜ

10 SÜNE VE KIMIL ZARARLILARI

11 Tanımı ve Yaşayışı: • Hububatın önemli zararlısıdır.
• Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. • Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir. •Süne yılda bir nesil verir Zararı: •İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir. •Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısıyla başakların dane bağlamasına engel olurlar. Sünenin bu şekildeki zararına “Akbaşak” adı verilmektedir. •Yumurtalardan çıkan Süne yavruları danenin SÜT ve SARI OLUM dönemindeki buğdayla beslenir. Mücadele Yöntemleri: Kültürel Önlemler: • Erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılmalı, • Hububat dışında ürünlere ağırlık verilmeli, (Sulu Tarım) • Tarla iyi hazırlanmalı ve anız yakılmamalı, • Mera alanları tahrip edilmemeli, • Sünenin önemli düşmanları kuşlar olup, bunlar arasında en önemlileri keklik, bıldırcın vb. kuşlardır. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır.

12 ZABRUS

13 Tanımı ve Yaşayışı: • mm boyunda ve 5-8 mm eninde ve parlak siyah renklidir. •Zararlı yılda bir döl verir. Zararlı Olduğu Bitkiler: •Buğday • Arpa • Çavdar • Yulaf Zararı: •Sonbaharda ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler. • İlkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. •m²’ de 3-4 larva olduğunda tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. •Verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur.

14 HASAT VE HARMAN : Buğday biçerdöver, tırpan ve orakla hasat edilebilir. Hasat zamanının seçiminde dane dökme,  üründe su oranı, makinaların çalışabilme durumu göz önüne alınmalıdır. Biçerdöverle yapılan  hasatta danedeki su oranı %13-15 arasında olmalıdır

15 MİRAN TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ TEŞEKKÜR EDERİZ…


"BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları