Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan."— Sunum transkripti:

1 Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan

2 Araştırma Konusunun Belirlenmesi
araştırma sürecinin çok önemli aşamalarından biridir çok geniş konular seçmeniz bu konuları belirtilen zaman içerisinde ayrıntılı bir şekilde incelemenizi engelleyecektir. “Çevre Vergilerinin Türkiye ve Yurtdışındaki Uygulamalarının Karşılaştırılması” çok geniş, bir dönemde biter mi?

3 Konu Daraltılması “Avrupa Birliğinde Uygulan Karbon Vergilerinin Karbon Salımı Üzerindeki Etkisi” coğrafi bölge bazında (örneğin hangi ülkeler?) zaman bazında (hangi yıllar?) farklı faktörler anlamında (B, C, T, X gibi tüm faktörlerin Y’yi etkilediği düşünülebilir, sizin bunlardan hepsini seçmek yerine B, C ve T sabitken X’in Y üzerindeki etkisini araştırabilirsiniz).

4 Konusunun Belirlenmesi
ilgilendiğiniz konuların bir listesini yapmak faydalı olacaktır merak uyandıran, başarılı olduğunuzu düşündüğünüz sizi heyecanlandıran konular Araştırmanızı dayandıracağınız daha önce yapılmış her hangi bir kaynak veya veri seti yoksa o konuda başarılı bir çalışma yapmanız zor olacaktır. Tam tersi durumda çok istenen bir şey değildir

5 Konuyu Kesinleştirirken Sormamız Gereken Sorular
Araştırma alanımda yeterince birincil veya ikincil veri seti var mı? Bu konuda yeterince kuramsal veya ampirik çalışma yapılmış mı? Bu materyal ve kaynaklara ulaşılabiliyor mu? (örneğin çalışmalar yabancı dilde ise bunlara ulaşabilir miyiz? Dil bakımından zorluk çeker miyiz? ,vs.). araştırmanın bize verilen zaman süresi içerisinde bitirilebilir olup olmadığıdır

6 Konu Seçme Aşamaları Temel Alan Vergi Teorisi Mükellef Davranışları
Alt Alan Mükellef Davranışları Mükellefin Vergisel Davranışlarını Etkileyen Faktörler Vergi oranlarının vergisel davranışlar üzerindeki etkisi Vergi oranlarının kaçırılan vergi üzerindeki etkisi Amaç Vergi oranlarındaki değişmeler kaçırılan vergi miktarını nasıl etkiliyor? Vergi oranlarını azaltarak kaçırılan vergi miktarını azaltmak mümkünmüdür?

7 Araştırma Önerisi ve Geçici Planın Oluşturulması
Belirli sayıda kaynak okuduktan sonra kafamızda araştırmamızın alt başlıkları ve daha alt başlıkları hakkında genel bir taslak oluşacaktır bunun yazıya dökülmesi işimizi kolaylaştıracaktır. Özellikle mezuniyet tezinden önce böyle bir geçici plan hazırlamanız danışman hocanız tarafından istenir.

8 Geçici Plan Oluşturmadaki Amaç
araştırma konusunun ve araştırmana cevaplanmaya çalışılan soruların uygun olup olmadığını görmek, sizin planı oluştururken konunuz hakkında daha ayrıntılı ve somut düşünebilmenizi sağlamak, bir anlamda yol haritası oluşturarak size rehber olmasını sağlamaktır.

9 Araştırma Planı Araştırma planı araştırmanın ilk aşamalarında oluşturulduğu için ve bu aşamadaki bilgi birikimi sınırlı olduğu için araştırma planının sonradan değişmesi gerekebilir. Bu yüzden geçici plan olarak adlandırılmakta ve bu plana körü körüne bağlı kalınmaması gerekmektedir. Araştırma süreci ilerledikçe ilk araştırma sorununun aşırı geniş tutulduğu bu konuda veri eksikliği olduğu veya başka sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumları danışman hocanız ile paylaşarak küçük değişiklikler yapmak mümkündür.

10 Araştırma Teklifi ve Geçici Planda Bulunması Gereken Başlıklar
Arka planda araştırmanın cevaplamaya çalışacağı sorunlar ve bunların niçin önemli olduğu yer almalıdır. Araştırma Sorusu açıkça araştırmanın üzerinde yoğunlaşacağı araştırma problemini belirtmelidir. Literatür taraması kısmın konu ile ilgili daha önce yapılan temel çalışmalar ve bunların hangi bağlamda bizim araştırma konumuz ile ilgili olduğu açıkça ifade edilir.

11 Araştırma Teklifi ve Geçici Planda Bulunması Gereken Başlıklar II
Araştırma Yöntemi ise belki de teklifin en önemli unsurudur, burada hangi kuramsal yaklaşımı ve modeli kullanacağımızı ve hipotezimizi belirtmeliyiz. Ayrıca yapacağımız ampirik çalışma kullanacağımız veri seti gerçekleştireceğimiz ekonometrik analizin detayları da bu kısımda yer almalıdır. Zaman planı kısımda her aşamanın ne kadar süre alabileceğini belirterek yazınız. Bu şekilde belirtilen süre içinde araştırmanın her bölümünün ne zaman sonlandıracağını tahmini olarak hesaplayarak, tüm projenin belirtilen süre içinde bitirilebilmesi bakımından çok önemlidir.

12 Zaman planı Araştırma tahmin edilenden çok daha uzun sürer
Bu konuda Creedy (2008: 22) “Araştırma Projesini planlarken her şeyin tahmin edilenden daha uzun sürdüğü hesaplayarak cömert bir tahminde bulunun, sonra bu süreyi ikiyle çarpın ve üzerine biraz daha zaman ekleyin” diyerek bu hesaplamanın abartılı olmadığını araştırmanın gerçektende de tahmin edilenden çok daha uzun süre aldığını belirtmektedir.

13 Araştırma Teklifi ve Geçici Planda Bulunması Gereken Başlıklar III
Son olarak araştırma teklifinde yer alması gereken bölüm kaynakçadır. Bu zamana kadar okunan ve araştırma ile ilgili olan kaynakçalar bu kısımda sunulur. Araştırmacının henüz okumadığı veya direk olarak araştırması ile ilgili olmayan çalışmalara yer vermemelidir.

14 Araştırma Önerisinin Cevaplaması Gereken Sorular
her araştırma önerisinin Soru 1: Araştırmada hangi konu ve problemler incelenecek? Soru 2: Hangi spesifik sorulara cevap verilmeye çalışılacak? Soru 3: Bu sorulara nasıl cevap verilmeye çalışılacak? Soru 4: Araştırmayı yapmak için yeterli kaynaklara sahip misiniz?


"Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları