Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.fendosyasi.com1. 2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.fendosyasi.com1. 2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir."— Sunum transkripti:

1 www.fendosyasi.com1

2 2

3 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir. Bu sıvıya Lenf Sıvısı denir.Lenfe doku sıvısı da denir.Bunu tekrar kan dolaşımına taşıyan sisteme de LENF SİSTEMİ denir. LENF DOLAŞIMI

4 www.fendosyasi.com4 Lenf ( akkan ) alyuvar bulunmadığından renksizdir. Kan plazmasına göre daha az protein taşır. LENF DOLAŞIMI

5 www.fendosyasi.com5 LENF SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? Lenf sistemimiz,lenf damarları denilen kanallardan oluşur ve vücut dokularımızdan gelen fazla sıvıyı,yani lenf sıvısını kan dolaşımımıza akıtır.

6 www.fendosyasi.com6 LENF SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? Lenf sıvısı lenf damarlarına lenf kılcalları denilen ince damarlı uçlardan süzülerek geçer. Lenf daha sonra lenf düğümleri denilen küçük organlara hareket eder ve kan dolaşımına tekrar katılmadan önce buralarda temizlenirler.

7 www.fendosyasi.com7 LENF YOLLARI Kan damarlarına dönmeyen doku sıvısı,hücreler arasında bulunan küçük lenf kılcallarına akıtılır. Lenf kılcalları birleşerek,kalbe giren büyük damarlara boşalan daha geniş damarları oluştururlar.

8 www.fendosyasi.com8 LENF DOLAŞIMI

9 www.fendosyasi.com9 Lenf Sistemi,lenf damarları ve düğümlerinden meydana gelmiştir. Lenf damarlarında taşınan içinde akyuvar bulunan doku sıvısına da LENF denir.

10 www.fendosyasi.com10 Doku sıvısı çok geçirgen olan lenf kılcallarına kolayca geçer ve lenf damarlarına iletilir.Lenf damarlarında da toplardamarlarda olduğu gibi,kanın geriye dönüşünü önleyen tek yönde kapakçıklar vardır.

11 www.fendosyasi.com11 Lenf düğümleri,lenf damarlarının dolaşım sistemi ile birleştiği yerde bulunan özel hücre kümeleridir. Bu yapılarda akyuvar üretilir. Lenf düğümleri boyun,koltuk altı ve kasıkta fazla bulunur.

12 www.fendosyasi.com12 Lenf damarları,doku sıvısının fazlasını ve proteinleri toplamanın yanı sıra,ince bağırsakta emilen yağ sindirim ürünlerinin ve yağda çözünen vitaminlerin dolaşım sistemine taşınmasında da görevlidir.

13 www.fendosyasi.com13 LENF DÜĞÜMLERİ

14 www.fendosyasi.com14 LENF DÜĞÜMLERİ Lenf düğümleri,lenf damarları denilen tüpler boyunca yerleşmiş olan fasulye biçiminde yapılardır. Vücudun içinde,zararlı bakterileri yok eden veya yakalayan özel hücrelere sahip,yüzlerce lenf düğümü bulunur. Bu şekilde,lenf düğümlerimiz enfeksiyonun yayılmasına karşı bizi savunur.

15 www.fendosyasi.com15 LENF DAMARLARI Lenf sistemi,lenf damarları denen tek yönlü tüplerden oluşan bir sistemdir. Bunlar vücut dokularından gelen ve lenf denen temiz bir sıvıyı toplardamarlardaki kana ulaştırırlar. İnce bağırsaktaki lenf damarları ayrıca besinden emilen yağı da taşır. Bu yağ lenfin süte benzer bir görünüm kazanmasına neden olur.

16 www.fendosyasi.com16

17 www.fendosyasi.com17

18 www.fendosyasi.com18

19 www.fendosyasi.com19

20 www.fendosyasi.com20

21 www.fendosyasi.com21

22 www.fendosyasi.com22

23 www.fendosyasi.com23

24 www.fendosyasi.com24 DALAK Dalak,enfeksiyonla savaşmaya yardım eden büyük bir organdır. Karnın üst sol tarafında yer alır ve kaburgalar tarafından korunur. Temel görevlerinden biri,kanı temizleyen ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardım eden iki hücre çeşidinin, lenfositlerin ve makrofajların ( büyük fagosit hücreleri ) üretilecekleri bir yer sağlamaktır.

25 www.fendosyasi.com25 DALAK Makrofojlar kanı süzerek bakterilerden, artık maddelerden ve eski alyuvar hücrelerinden arıtırlar. Lenfositler,yabancı mikroorganizmaları yok ederler.

26 www.fendosyasi.com26 DALAK

27 www.fendosyasi.com27 DALAK Dalak,lenf sistemimizin en büyük organıdır. Yaklaşık 12 cm uzunluğundadır ve karnın sol tarafında yer almaktadır. Diğer lenf sistemi organlarından farklı olarak dalak,lenf sıvısı ( doku sıvısı ) almaz.

28 www.fendosyasi.com28 DALAK Dalağın en önemli fonksiyonu yabancı maddeleri,ölü kan hücrelerini ve diğer birikmiş atık maddeleri ayırarak kanı temizlemek ve süzmektir. Dalak,ayrıca kanı depolama görevine sahiptir ve yüksek oranda kan içerdiği için mor bir renge sahiptir.

29 www.fendosyasi.com29


"Www.fendosyasi.com1. 2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları