Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler"— Sunum transkripti:

1 Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler

2 Kimyasal Saldırılarda Kişisel Korunma ve Toplumun Korunması
Toni Leikas Environics

3 Sunum Planı -Neden kimyasal silahlar?
-Kimyasal silah ataklarına karşı önlemler. -Yetkililerin kişisel korunması. -Kimyasal ajanlara karşılık vermede 3 aşamalı uygulama. -Halkın Korunması. -Özet.

4 Neden Kimyasal Silahlar?
-Kimyasal silahlar; çok sayıda potansiyel kayıplara ve kitlesel etkilere neden olur, -Kimyasal silahlar insanları, bitkileri, hayvanları, binaları, yolları ve arazileri etkiler, bunu önlemek kolay değildir, -Kimyasal silahlar; yöneticileri kısıtlayıcı koruyucu ekipman kullanımına ve halkı ise yeni saldırı olabileceği korkusuna zorlar, -Kimyasal silahlar, koruyucu ekipmanı olmayan personelin deri, göz, yutma ve solunum yoluyla alınması sonucunda, ölümüne veya ciddi yaralanmasına neden olur.

5 Kimyasal Silah Saldırılarına Karşı Önlemde Kritik İlk 10 Dakika
-Tehlike yönetiminin başarısında ilk 10 dakika çok önemlidir. -Olay yerinden gelen tüm bilgilere dayalı tahmin ve değerlendirme önemlidir. -Olayın ilk tahmini yapılmalıdır; CBRNE tehlikesi mi? ya da özel bir kimyasal silah saldırısı mı? Kaza mı? Yada topluma ve kamuya karşı işlenmiş bir suç mu? -Tehdit değerlendirmesi; Tehdit yok veya tehdit seviyesi düşük, Orta seviyede tehdit, Yüksek tehdit veya tehdit seviyesi çok yüksek.

6 Yetkililerin Kişisel Korunması
-Fiziksel korunmanın dört seviyesi; Seviye A, B, C ve D. Bu seviyeler; seçilmiş kimyasaldan deri ve solunum sisteminin koruyacak şekilde belirlenir. -Kişisel koruyucu kıyafetler, operasyon personelinin fiziksel ve ruhsal stresini artır. -Her zaman yeni tehlikelerin ortaya çıkma şüphesinden dolayı rüzgara karşı hareket edin. -Bu korunma seviyeleri sürekli kontrol etmeyi gerektirir. Çünkü; yaralı bir operasyon personelinin kurtarılması, kurtarma personeli için ayrıca bir yüktür.

7 Kişisel Korunma Seviyeleri
Seviye A: Solunum ve cildin en yüksek koruma gerektirdiğinde kullanılır. Eldiven, bot ve SCBA (müstakilsolunum cihazı) ile tamamen kaplayan bir kıyafettir. Seviye B: Solunum korumasının yüksek seviyede gerekli olduğu, ancak cilt ve göz korumasının ise daha az düzeyde gerekli olduğu hallerde kullanılır. SCBA’yı tamamen kaplamayan, kimyasala dayanıklı bir elbisedir. Tehlike tespit edilene kadar, ilk girişte düşük seviye için önerilir. Seviye C: Havadaki madde biliniyorsa ve ölçüm başlamışsa. Uygun filtre ve kimyasal ajana dayanıklı elbise ile tam yüz maskesini içerir. Seviye D: Solunum ve cilt korumasını içermez. Tek kullanım tarzı hafif takım elbise, koruma camı, solunum maskesi, eldiven ve galoşu içerir.

8 GAZ ÖLÇÜMÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?
1 2 3 4 Müdahaleciler kendi duyularına güvenemez. Bizim duyularımız yetersiz olduğunda, tespit teknolojileri tamamlayıcı olmaktadır. Dedektörler, bizim gözümüz ve kulağımız oluyor. Risk Bazlı Cevap: Müdahaleciler, kamuyu korurken gereksiz yüksek riskleri önlemek için, gerekli olan en düşük düzeydeki yanıtı vermelidir. Kamuyu korumak için verilen aşırı yanıt, gereksiz endişe ve paniğe neden olur. Müdahalecilerin uygun tespit yöntemi kullanması; düşük seviyede kişisel koruyucu kıyafet kullanmalarını ve halk ile kendilerinin üst düzeyde korunmalarını sağlar.

9 KİMYASAL AJANLARA KARŞILIK VERMEDE 3 AŞAMALI UYGULAMA
1) Olaya neden olabilecek salınım ve nedeni bulun. Sağduyunuzu, araştırma araçlarını ve ipuçlarını kullanın. Bulma-konumlandırma dakika yada saniyeler içinde olmalıdır. 2) Bulunan kimyasal ajan sınıflandırılmalıdır. Sağduyu, sınıflandırma teknolojileri ve ipuçlarını kullanarak tehdit türü ile ilgili genel bir fikir sahibi olunmalıdır. Sınıflandırma dakika yada saniyeler içinde olmalıdır. 3) Kimyasalın belirlenmesi, ileride yapılacak tıbbi müdahale gibi başka işlemler için önemlidir. Tanımlama süresi en fazla 60 saniye ile 15 dakika arasında olmalıdır. Ölçüm cihazları kullanıcı kadar akıllıdır!.. Günümüzdeki ölçüm cihazlarının kimyasal savaş ajanları ve toksik endüstriyel kimyasalları birlikte algılayabilmesi, aynı anda çoklu kullanıma sahip olmaları gerekir.

10 HALKIN KORUNMASI Kimyasal tehlikelerdeki en önemli görev; halkın kirli alana girmesini önlemek ve kirlenmiş alandakilerin kurtarılmasıdır. Olay yeri yöneticisi; tehlikeli bölgeyi ve koruma alanını belirler, koruma düzeyini tanımlar ve tehlike bölgesini izole eder. Tehlike alanının tahmini kabaca büyük bir alan olarak belirlenmesi iyidir. Bu, duruma göre tehlike alanını azaltmak için kolaydır. Mümkün olan en kısa zamanda kimyasal sınıflandırma yapılması, tehlike ve izolasyon alanını azaltır.

11 HALKIN KORUNMASI – TEHLİKELİ BÖLGE TAHMİNİ
Tehlike tahmini ve beklentileri, sadece iyi bir hesaplama ve tahminle yapılır. Tahmin ve gerçeklik arasında bir tutarsızlık örneği: Duman, kaynağın yakınındaki sokaklara yayılabilir ve rüzgarın yönünde dağılabilir. Belirlenen tahliye alanları: Başlangıçta duman, hakim olan rüzgarla görüş açısı yönünde taşınabilir. Duman öncelikle binaların üzerinden dağılabilir, hakim rüzgarla yayılabilir, ama onun merkezi ekseni etrafındaki salınma noktasında olacaktır. Gerçek bir tehdidin tespit edilmesi ve tehlike alanında eş zamanlı olarak belirlemesi için çözümler vardır. Kimyasal olaylar için mobil takip sistemleri vardır.

12 KAMU KORUMA - TEHLİKE YÖNETİMİ
Kablosuz bağlantı ile çoklu kullanım izleme üniteleri olay bölgesinde kurulacak ve tehlike olasılığı tahmini yapacaktır. Olay yeri yöneticisi, tehlike yönetimi yazılımı sayesinde, kirlenme alanını eş zamanlı olarak görecektir. Mobil sistemler; olay yeri yöneticisi için yüksek stres durumlarında doğru kurtarma önlemlerini almak, hayatları kurtarmak, kurtarma görevlilerine insan gücü sağlamak için gerçek bir araçtır. Tehlike ve durum değerlendirmesinin devamı: Ney, neden, nerede, ne zaman ve nasıl? vb. Lojistik, tıbbi müdahale, arındırma, basın bilgilendirmesi, güvenlik şeridi, izolasyon, halk, uzmanlar, kaynaklar…

13 Özet Vatandaşa karşı kimyasal silah kullanımı her zaman ülke çapında acil bir durumdur. İşbirliği, başarının anahtarıdır. Ölçme – Bulma – Sınıflandırma – Tanımlama. Her olayda ve her zaman korunma seviyesinin tanımlanması gerekir. Unutmayın ki; abartılı müdahale halkın paniğine neden olarak tehlikeli olabilir. Kamu koruma önlemleri, gerçek kimyasal saldırılardan önce yürütülmektedir. Profesyonel ve uygun donanımlı birimler ile kimyasal silah saldırısına karşı güvenilir bir savunma oluşturulmalıdır.

14 TEŞEKKÜRLER…


"Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları