Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM

2 Genel Bakım ve Temizlik
Ağız ve diş sağlığını korumak için, dişler günde iki kez yemeklerden sonra, 3 dakika kadar macun ile kuralına uygun biçimde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

3 Bunun yanında yılda iki kez diş hekimine giderek muayene olmak, sonradan diş sağlığının bozulması nedeniyle yaşanabilecek sıkıntıları önlemeye yetecektir.

4 Tırnakların da haftada bir kez kesilmesi ve sık sık tırnak fırçasıyla fırçalanarak yıkanması uygun olur

5 Ayak sağlığı da önemlidir.
Ayakları sıkan sivri burunlu ayakkabılar giyilmemelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar bedenin duruşu için zorluk çıkarabilir. Bu durum da büyüme ve gelişme çağında yanlış beden duruşunun yerleşmesine neden olabilir.

6 Çorapların da sentetik değil, yünlü ya da pamuklu olması tercih edilmelidir.

7 Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Ergenlikle birlikte hormonların etkisi ile, koltuk altı ve kasık bölgesinde tüylenme başlar.

8 Tüyler, bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara yol açabilir.

9 Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir.
Bu amaçla tıraş etme, kıl dökücü kremler ya da ağda kullanılabilir. Bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve kullanımı önceden çok iyi öğrenilmelidir.

10 Kasık bölgesinin derisi sık sık temizlenerek kurulanmalıdır
Kasık bölgesinin derisi sık sık temizlenerek kurulanmalıdır. Deri asitliğine uygun temizlik maddeleri ile köpürtülerek yıkanan bölge, durulanıp iyice kurulanmalıdır.

11 Hoş olmayan koku ve salgıların giderilmesinin yanında, bu uygulama enfeksiyon gelişme riskini de azaltacaktır.

12 Bu temizlik âdet dönemlerinde de yapılabilir
Bu temizlik âdet dönemlerinde de yapılabilir. Âdet dönemlerinde duş ya da su dökünme şeklinde banyo yapılması yararlıdır.

13 Saçlarda kepeklenme nedir, nasıl önlenir?
Ergenliğin başlamasıyla deride yağ salgısı artar ve saçlarda da yağlanma ve kepeklenme görülebilir

14 En uygun saç yıkama sıklığı, bu dönemden itibaren, haftada kezdir. Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda kepeklenme için ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır. Bunu hekiminiz size önerecektir.

15 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)

16 Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı akne, yağ bezlerinin aşırı yağ salgılaması ve kıl diplerinden giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür iltihaptır.

17 Akne denince, deride görülen siyah noktalar, kırmızı kabartılar, iltihaplı sivilceler ve kistler gibi farklı görünümlü oluşumlar anlaşılır.

18 Aknenin nedeni nedir? Akne oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar.
Bunlar arasında en önemlileri; yaşanan hormonal değişimler, çeşitli mikroorganizmalar,

19 bazı ilaçlar, ruhsal nedenler ve kalıtımsal özelliklerdir

20 Bir diğer önemli etken de, kozmetik maddelerin hatalı kullanımıdır.
Özellikle yağlı kremler, merhemler, pudra gibi deride gözenekleri tıkayıcı maddeler, yağ bezlerinin deriye açıldığı kanalları tıkar ve akne oluşumunu artırabilir.

21 Deride siyah nokta nedir?
Kıl köklerindeki yağ bezi kanallarını çevreleyen hücre tabakasının kalınlaşması derinin üst tabakasında bir tıkaç oluşmasına neden olur.

22 Tıkaç bazen iyice büyür ve kanal ağzına doğru ilerleyerek "siyah nokta" denen gri-siyah renkli görünümü alır. Bu siyah renk kir değildir ve derinin rengini veren maddeye bağlıdır.

23 Sivilceleri sıkmak zararlı mıdır?

24 Siyah noktalar ya da sivilceleri sıkarsak kanalda zedelenme olur ve bakterilerin aşırı üremesine uygun bir ortam oluşur. Bu da bedenin koruyucu sistemini bozar. Sivilcenin sıkılması sonrasında deride iz kalması olasılığı da artar.

25 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?

26 Aknenin ortaya çıkmasını engelleyen ilk ve en etkili önlem; iyi bir deri temizliğidir.

27 Yağlı derinin üzerinden yağlı tabakanın ve bakterilerin uzaklaştırılması anlamına gelen temizlik sırasında, deri ile aynı asitlik özelliğine sahip ürünler kullanılırsa daha az tahrişe yol açılır.

28 Temizlik önlemleri dışındaki akne tedavi yöntemleri için ise hekime başvurulmalıdır

29 Besinlerin akne oluşumuna etkili olmadığı düşünülmektedir; ancak belirli besinlerin akneleri artırdığı fark edildiyse bu yiyecekler yenmemelidir.

30 Sivilcelere limon, pudra, kolonya ve benzeri maddeleri sürmek tedavi edici değildir. Deride tahrişe de yol açabilir. Bu yüzden bu tür maddeleri kullanmanın anlamı yoktur.

31 Ergenlik döneminde erkeklerin de yakındıkları konuların başında ergenlik sivilceleri gelmektedir. Deri bakımının kızlara özgü bir işlem olduğu düşüncesiyle erkekler temizliklerine gerekli özeni göstermeyebilirler

32 İnsanın bedenine gösterdiği özen, kendisine duyduğu saygının da bir göstergesidir

33 Cinsiyeti ne olursa olsun herkes tarafından her yaşta bu özen gösterilmelidir.


"ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları