Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
ÖZEL İSİMLERİN YAZIMI 2

2 Özel İsimlerin Yazımı 2 Özel isimler büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2 Özel İsimlerin Yazımı 2 Özel isimler büyük harfle başlar. Özel isim olan sözcükleri ve bu sözcüklerin yazımlarını incelemeye devam edelim.

3 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
1) Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Galata Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi.

4 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
2) Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır: Çekimler Hisar’da yapılıyor. (Rumeli Hisarı) Gelirken Boğaz’dan geçtik. (İstanbul Boğazı ) Görüşme Köşk’te olacak. (Çankaya Köşkü)

5 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
3) Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türk Dil Kurumu, Çankaya Lisesi, Yeşilay Derneği, Mavi Köşe Bakkaliyesi, Bakanlar Kurulu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Emek İnşaat

6 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
4) Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedilirse büyük harfle başlar: TBMM’de genelde yoğunluk olur ancak bugün Meclis çok sakin. TDK çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaları Kurumun sitesinden takip edebilirsiniz.

7 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
5) Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat; Türk Dili, Varlık; Resmî Gazete, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi, Onuncu Yıl Marşı vb.

8 Millet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tablosu vb.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2 Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Millet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tablosu vb.

9 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
Özel adlarda yer alan kelimelerin ilk harfleri büyükse aradaki bağlaç ve mi soru eki küçük harfle yazılır: Suç ve Ceza, Leyla ile Mecnun Özel adın tamamı büyükse aradaki bağlaç ve mi soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb.

10 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
6) Ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları büyük harfle başlar: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ramazan Bayramı, Miraç Kandili, Öğretmenler Günü, Hıdırellez vb.

11 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
7) Kurultay, bilgi şöleni, çalıştay, açık oturum vb. toplantıların adlarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılır: VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, İletişim Araçlarında Türkçenin Kullanımı Bilgi Şöleni, Karamanlı Türkçesi Araştırmaları Çalıştayı vb.

12 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
8) Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, İlk Çağ, Tanzimat Dönemi, Lale Devri 9) Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Türkçe, Bursalı vb.

13 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
Özel ad kendi anlamı dışında yeni bir anlam kazanmışsa büyük harfle başlamaz: allahlık (saf, zararsız kimse) donkişotluk (gereği yokken kahramanlık göstermeye kalkışma) vb.

14 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
Para birimleri büyük harfle başlamaz: lira, avro, dinar, dolar Özel adlar yerine kullanılan "o" zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz: Asım’ı tanırım, o öyle şeyler yapmaz.

15 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
10) Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Van kedisi

16 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
ÖZEL İSİMLERİN YAZIMI 2

17 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.


"TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları