Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
ÖZEL İSİMLERİN YAZIMI 1

2 Özel İsimlerin Yazımı 1 Özel isimler büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1 Özel İsimlerin Yazımı 1 Özel isimler büyük harfle başlar. Özel isim olan sözcükleri ve bu sözcüklerin yazımlarını inceleyelim.

3 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
Kişi ad ve soyadları : Mustafa Kemal Atatürk Takma adlar : Server Bedi (Peyami Safa)

4 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
3) Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvan, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar: Doktor Ahmet Bey Zeynep Hanım Genç Osman Yüzbaşı Cengiz Topel Mustafa Efendi

5 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
4) Akrabalık adı olup lakap, saygı sözcüğü veya unvan olarak kullanılan kelimeler: Hala Sultan, Nene Hatun, Gül Baba, Ali Dayı Not: Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle başlar: Ayşe ablamla Ali abim de geliyor.

6 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
5) Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler: Sayın Başkan, Sayın Vali vb. 6) Mektuplarda ve resmî yazışmalarda hitaplar: Sevgili Arkadaşım, Aziz Dostum vb.

7 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
7) Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri: Uzak Doğu’dan gelen heyeti Vali kabul etti. 8) Hayvanlara verilen özel adlar: Boncuk, Minnoş, Pamuk vb.

8 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
9) Millet, boy, oymak adları: Türk, Alman; Kırgız, Tatar; Hacımusalı, Karakeçili vb. 10) Dil ve lehçe adları: Türkçe, İngilizce; Kazakça, Kırgızca, vb.

9 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
11) Devlet adları: Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 12) Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler: Müslümanlık, Hanefilik Müslüman, Hanefi vb.

10 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
13) Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar: Tanrı, Allah, Cebrail, Zeus, Kibele Not: “Tanrı, Allah, İlah” sözleri özel ad olarak kullanılmadıklarında küçük harfle başlar: Eski Yunan tanrıları.

11 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
14) Gezegen ve yıldız adları: Dünya, Ay, Güneş; Halley Not : Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldıklarında küçük harfle başlar: Teknolojiyi iyi kullanmalıyız, dünya değişiyor.

12 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
15) Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti Doğu mistisizmi vb. Not: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa’nın doğusu Ankara’nın batısı vb.

13 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
16) Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) : Asya, İç Anadolu, İzmir, Turgutlu, Akçaköy, Kızılay vb. Not: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar : Konya ili, Soma ilçesi, Kayalı beldesi, Taflan köyü vb.

14 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
17) Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, İstanbul Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Süveyş Kanalı, Zigana Geçidi

15 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
18) Mahalle, meydan, sokak, bulvar, cadde adlarında geçen mahalle, meydan, sokak, bulvar, cadde kelimeleri büyük harfle başlar: Yunus Emre Mahallesi Zafer Meydanı İnkılap Sokağı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Nene Hatun Caddesi

16 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
ÖZEL İSİMLERİN YAZIMI 1

17 TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.


"TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları