Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 1 Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 1 Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir."— Sunum transkripti:

1 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 1 Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.

2 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 2 Öğrenmek denilince akla önce okul ve oradaki dersler gelir. Şimdi lütfen öğrenmeyi okul duvarlarının dışına çıkarıp düşününüz! Ve örneğin, en önemli sorunlardan birisi olan “işsizlik” ile “öğrenme” arasındaki yakın bağlantıya bakınız:

3 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 3 İş (istihdam) için altın denklem! İş = Giderilmesi beklenen bir ihtiyaç = ∑ ö ğ renme Kısacası: Bir yerde Işsizlik varsa orada mutlaka şunlar vardır: –Karşılanmayan ihtiyaçlar, –O ihtiyaçları karşılamayı düşünmeyen ya da karşılama becerisine sahip olamayan insanlar.

4 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 4 İş = bir dizi ‘öğrenmek’ Sorular sormayı öğrenmek: Çeşitli uzaklıklardaki ihtiyaçları öğrenmek, O ihtiyaçları gidermenin olası düşük prestijlerine aldırmamayı öğrenmek, İşler arasında kolay-zor farkı gözetmemeyi öğrenmek, Düşük gelir sağlayabilen ihtiyaçlar halinde düşük gelirle -ama yaşam kalitesini çok düşürmeden- yaşayabilmeyi öğrenmek, O bilgi ve becerilerin neler ve nasıl edinileceğini öğrenmek,

5 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 5 İş = bir dizi ‘öğrenmek’ (devam) O bilgi-becerileri öğrenmek, Yaşam alanının sınırlarını genişletebilmeyi öğrenmek, Öğrenmeyi öğrenerek daha tatminkar Işler edinmeyi öğrenmek, Herhangi bir yerde yaşamını sürdürebilmek Için zihinsel zincirlerinden kurtulmayı öğrenmek, Bağımlılıklarını farkedebilmeyi öğrenmek, Kendini değiştirebilmeyi öğrenmek, Risk alabilmeyi öğrenmek.

6 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 6 Peki bir soru! Acaba, benim arzu ettiğim geliri sağlayabilen “ihtiyaçlar”, benim giderebileceğim ve de gidermek isteyebileceğim ihtiyaçlar mı? Örneğin, hasta bakımı bir ihtiyaçtır ama ben o ihtiyacı gidermek istemiyorum (ayrıca, nasıl giderileceğini de bilmiyorum)..

7 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 7 İşte bütün mesele de burada! İşler = ihtiya  lar denklemini unutmayınız. Geliri d ş k insanların genelde ihtiya  ları da d ş k fiyatlıdır. Bu ihtiya  ları gidermek hem ucuzdur hem de  ok sayıda kişi bunları gidermeye taliptir.

8 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 8 Düşük gelirliler az, yüksek gelirliler çok gelir sağlar (size).. Eğer yüksek gelir istiyorsanız yüksek gelirli kesimlere yönelmelisiniz. Bunlar başka şehirlerde hattâ başka ülkelerde bulunabilirler. Nimet / külfet meselesi :-)

9 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 9 Ha bir de “beceri meselesi” var! Yüksek gelirli kesimlerin ihtiyaçları, herkesin sahip olduğu sıradan becerilerin daha fazlasını gerektirir. Siz bunlara sahip olmalısınız. Nasıl mı?

10 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 10 İş geldi “öğrenme”ye dayandı! Yanıt çok net ve de basittir: öğreneceksiniz! Ama bu zaten tüm canlıların en iyi bildiği şeydir. Okullarda, kurslarda, eğitim adı verilen çalışmalarda karşılaşılan zorluklar ise öğrenmek nedeniyle değil, size öğretilmek istenilenlerle sizin ihtiyaçlarınızın aynı olmadığından kaynaklanır.

11 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 11 Daha da genelleştirirsek: Tüm sorunları, çeşitli öğrenmelerin toplamı halinde ifade edebilirsiniz! İster ekonomik ister sosyal tüm sorunlar bir dizi öğrenmenin toplamı halinde ifade edilebilir. İnsan bedenindeki hastalıklar dahi, organlarımızın ve ruhumuzun öğrenemediklerinin toplamıdır.

12 Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 12 Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com www.tinaztitiz.com


"Sep-19-06 / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, 2006 1 Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları