Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HACETTEPE İZCİLİK TOPLULUĞU (HÜİZK) 2013

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HACETTEPE İZCİLİK TOPLULUĞU (HÜİZK) 2013"— Sunum transkripti:

1 HACETTEPE İZCİLİK TOPLULUĞU (HÜİZK) 2013

2 İZCİLİK NEDİR?

3 İzcilik; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini desteklemek amacı güden uluslararası bir hareket.İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir.

4 İZCİ ANDI Tanrıya ve vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlâkça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim.

5 İ Z C İ TÜRESİ 1.      İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar. 2.      İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır. 3.      İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur. 4.      İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir. 5.      İzci, herkese karşı naziktir. 6.      İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur. 7.      İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur. 8.      İzci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür. 9.      İzci, tutumludur. 10.  İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

6 İZCİLİĞİN KISA TARİHİ

7 BADEN  POWELL (1857 – 1941) İzcilik, Robert Baden Powell (B.P.) tarafından başlatılmıştır. B.P. gençliğinde de açık havada olmayı severdi. Arazide bir avcı ya da gözcü gibi davranarak saatler geçirirdi. Kardeşleriyle sahilleri keşif için tekneyle geziye çıkarlar, sırt çantalarına malzemelerini koyarak arazide yürüyüşler yaparlardı. B.P. okulu bitirdikten sonra İngiliz ordusuna katıldı. Hindistan’da ve Güney Afrika’da görev yaptı. Güney Afrika’dayken B.P. Boerlere karşı Mafeking isimli küçük bir kasabanın savunmasını komuta etti.

8 Yedi ay süren kuşatma boyunca, çok az askeri olan B. P
Yedi ay süren kuşatma boyunca, çok az askeri olan B.P. yerli gençleri haberci olarak kullandı. Yardım gelmesiyle B.P. kuşatmadan kurtuldu. Belirli seviyeye ulaşmış liderlerin boynuna taktığı tahta fikri, Şef Dinizulu’ya ait dizili tahtalardan oluşan bir kolyeden türemiştir. B.P., eğitimini tamamlamış ilk liderlere bu kolyenin tahtalarından vermiştir. İngiltere’ye döndüğünde gençlerin spordan başka vakit geçirecek fazla bir şeylerinin olmadığını gördü. Güney Afrika’da öğrendiklerini hatırladı ve bu becerileri gençlere öğretmeye karar verdi.

9 BROWNSEA ADASI B.P. Brownsea Adası’nda, 1907 yazında yeni yöntemlerini denemek için 20 gence ilk kampını düzenledi. Bir haftalık kampta gençlere gezmeyi, kamp yapmayı, tekne kullanmayı, hayat kurtarmayı ve izcilerin günümüzde hâlâ yaptığı daha birçok etkinliği öğretti.

10 ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN İZCİLİK
Kamptan sonra B.P. ordudaki ve Brownsea Adası’ndaki deneyimlerine dayanarak “Erkek Çocuklar İçin İzcilik (Scouting for Boys)”  isimli kitabını yazdı. Ülkedeki binlerce genç kitabı satın aldı ve obalar kurup okudukları faaliyetleri uygulamaya başladı. Obalar yetişkinlerden liderleri olmalarını istedi ve böylece üniteler şekillendirildi. Kızlar da izciliğe katılmak istedi. Kız izci teşkilatı, 1910 yılında B.P.’nin eşi Ola ve Baden Powell tarafından kuruldu ve yönetildi.

11 İLK DÜNYA İZCİ KAMPI (JAMBOREE)
Birinci Dünya İzci Kampı 1920’de Londra’da yapıldı. Sekiz gecelik tüm dünya izcilerinin katıldığı kampta B.P., Dünya İzci Şefi olarak ilan edildi. GILWELL PARK  1919’da İzci Teşkilatına Gilwell Park isimli büyük bir arazi verildi. Bu park o zamandan beri gençler için kamp alanı ve liderler için eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır. B.P. 1929’da baron olduğu zaman Gilwell Lordu Baden Powell olarak anılmayı tercih etti. DÜNYA İZCİLİĞİ  İzcilik hızla yayıldı. Şu anda dünyada 200’den fazla ülkede 28 milyonun üzerinde izci bulunmaktadır.

12 TÜRKİYE’DE İZCİLİK TARİHİ

13 Yurdumuzda izcilik ile ilgili ilk haberler 1908 yıllından itibaren duyulmaya başlamıştır yılında  SAY ve TETEBBU adlı dergide Ragıp Nurettin EGE, izcilikle ilgili yazılar yayınlanmıştır. Yurdumuzda izciliğin ilk uygulayıcıları  Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmenleri Ahmet ve Abdurrahman  ROBENSON kardeşler, Manastır Öğretmen Okulu Müdürü Ethem Nejat Bey ve İttihat Mektebi Müdürü Nafi Atıf KANSU’dur.

14 Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşında izcilerin de cepheye gönderilmesiyle izcilik çalışmaları duraksar. Bu örneklerden biri şöyledir: Babaları Balkan Savaşına katılıp şehit olan Edirne Lisesi izcileri Balıkesir’e nakledilir. Balıkesir’de öğrenim görüp izcilik çalışmaları yaparken Çanakkale Savaşı’na ocak olarak katılırlar ve şehit olurlar. 1915–1916 yıllarında Osmanlı Genç Dernekleri Umum Müfettişi olan Mustafa Kemal verdiği raporda “Yurt savunması bakımından fevkalade önemli olan izcilik faaliyeti, ferdi ve milli eğitim bakımlarından da o nispette önemlidir.” diyerek izcilik çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgular. Savaş nedeniyle izcilik çalışmaları yeniden duraksar. Osmanlı döneminde izcileri en son, izci alayı olarak katıldıkları Kurtuluş Savaşı Sakarya Meydan Muharebesi’nde görüyoruz.

15 Cumhuriyetle birlikte izcilik çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığına, 1969 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlandı. 9 Kasım 1942 yılında ilk resmi talimat yayınlandı. 1 Aralık 1950 tarihinde Dünya İzcilik Teşkilatına üyeliğimiz kabul edildi. Türkiye İzciler Birliği 5 Eylül 1955 tarihinde kuruldu ve 1980 yılına kadar etkin çalışmalarda bulundu. 1987 yılında Türk kız izcileri Dünya Kız İzci Teşkilatına üye oldu.

16 1983 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlıklarının birleştirilmesi ile kurulan “Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı” döneminde de izcilik çalışmaları farklı bir boyut kazandı. 1989 yılında her iki bakanlığın ayrılması ile izcilik  ‘Milli Eğitim’ ve ‘Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ teşkilatlarında ayrı ayrı yürütülmeye başladı. MEB okul içindeki çalışmalarını yaparken Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde 1991 yılında Türkiye İzcilik Federasyonu kuruldu. Dünya İzcilik Teşkilatları bu gelişmeler üzerine Türkiye’de izcilik yapan tek teşkilat olarak Türkiye İzcilik Federasyonunu tanıdı. 2005 yılından itibaren Türkiye İzcilik Federasyonu çok hızlı bir gelişme gösterdi.

17 İZCİ SELAMI

18 Sağ el başparmağının serçe parmak üzerine konması ve diğer üç parmağın bitişik ve dik tutularak omuz hizasına getirilmesiyle verilir. Parmakların anlamları: 1. Tanrıya ve vatana karşı görevleri yerine getirmek. 2. İzcilik türesine uymak. 3. Başkalarına her zaman yardımda bulunmak. 4. Küçüklerin büyüklere olan saygı ve bağlılığı. 5. Büyüklerin küçükleri sevmesi ve koruması. 6. Tüm dünya izcilerinin kardeş olduğu ve kopmaz bir bağ ile birbirlerine kenetlenmesi

19 VE HACETTEPE’DE İZCİLİK 

20 Grubumuz 1987 yılında Sağlık,Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak kuruldu.  26 yıldır izciliğin amaç, türe ve ilkelerini, metodlarini uygulayarak 2013 yılına istek ve coşku ile girmiştir. Grubumuzun Fular Rengi: Zemin mor, kenar şerit rengi ise beyazdır. Fular Renginin Anlamı: Mor renk okulumuzu, beyaz renk ise temiz bir doğayı temsil etmektedir. Grubumuza Üyelik: Hacettepe Üniversitesinde okuyan her öğrenci grubumuza üye olabilir.Tabi ki bu öğrencinin zeki,çevik ve de ahlaklı olması,bunun yanında en önemlisi izciliğe gönül vermiş olmasıdır. Akademik Danışman : Ziya Koruç

21 Biz neler mi yaparız? Haftalık toplantılar Mahalli kamplar
Ortak kamplar Tanışma Etkinlikleri Sosyal projeler Sosyal Aktiviteler Biz neler mi yaparız?

22 Fotoğraflarla Hüizk...  Fotoğraflarla Hüizk... 

23 1987’den bu yana en güzel yolculuklar HÜİZK ile yapıldı 

24 Yıllar geçti ama biz yolda kalmaktan hiç vazgeçmedik!

25 Ayaklardan asılmaksa bizim için ceza değil ödül oldu hep 

26 Bazen günün yorgunluğunu dans ederek attık

27 Bazen romantik yemekler yedik 

28 Bazen ayaklarımız yerden kesildi 

29 Bazen deniz görünce masum Ankara’lıları oynadık.

30 Bazen o yüce ateş karşısında büyülendik kaldık.

31 Bazen tam anlamıyla doğaya ait olmak istedik 

32 Bazen kendimizi fazla kaptırdık 

33 Bazen çok yorulduk.. Bazen çok yorulduk..

34 Bazen çiçek olduk  Bazen çiçek olduk 

35 Bazen yılbaşı sevincini içimizde hiç tutamadık 

36

37

38 Ve biz en güzel anıları beraber biriktirip hep gülümsedik… 

39

40

41

42

43

44

45 YÜRÜ HÜR MAVİLİĞİN BİTTİĞİ YERE KADAR
İZCİ, KAMP YAPTIĞI MÜDDETÇE YAŞAR…

46 HACETTEPE İZCİLİK TOPLULUĞU
(HÜİZK) 2013 YK DAİMA !


"HACETTEPE İZCİLİK TOPLULUĞU (HÜİZK) 2013" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları