Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM Hafta III «Yazılı İletişim: E-posta Kuralları ve CV Yazma»

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM Hafta III «Yazılı İletişim: E-posta Kuralları ve CV Yazma»"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM Hafta III «Yazılı İletişim: E-posta Kuralları ve CV Yazma»
YRD.DOÇ.DR. PINAR SEDEN MERAL

2 Epostayla İletişim

3 E-Postayla İletişim E-posta yoluyla raporlar, mektuplar ve diğer bilgiler bilgisayar yardımıyla istenen alıcıya mesafe tanımadan gönderilir. E-posta mesajı, aynı anda birçok kişiye göndermeye imkan tanır. E-posta ile iletişimin en büyük avantajı hızlı olması ve resmi olmamasıdır.

4 E-Postayla İletişim En Sık Yapılan Hatalar
Yalnızca büyük harf kullanarak yazı yazmayın. Bu karşı tarafa bağırmak anlamına geliyor. Metin içerisinde fazla ünlem kullanmaktan da uzak durmak gerekiyor. Sadece iş ilişkiniz olan birine şiirler, şakalar, virüs uyarıları gibi programlar atmak imajınızı direkt zedeler. Sinirli olduğunuzda sakın bilgisayarın karşısına geçmeyin. Bir süre bekleyin, sakinleşin ve mantık çerçevesinde e-postalar yazın. Gerekiyorsa yazdıklarınızı yanınızdaki bir başka kişiye kontrol ettirin. Mümkün olduğunca kısa yazın, hayat hikâyenizi anlatmaya kalkmayın. Metnin kısa olmasının yanında, öz ve açık ifadeler kullanmak da önemli. Alaycı olmayın! Zeki olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak karşı tarafın şakalarınızdan rahatsız olabileceğini unutmayın.

5 E-Postayla İletişim Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mesajın içeriği de bir hayli önemli. Bu durumda mesajı oluştururken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: En başta mutlaka mesajın neden gönderildiğini güzel bir Türkçe'yle tanımlayın. Nazik olayım derken şirinlik muskası olmayın, gayri ciddi ifadeler ve simgelerden kaçının. Mutlaka postanızı oluştururken muhatabına ismiyle hitap edin.

6 E-Postayla İletişim Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mesajın içeriği de bir hayli önemli. Bu durumda mesajı oluştururken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Empati kurun, mesajı göndermeden önce mutlaka "Bu mesaj bana gelseydi ne düşünürdüm" diye sorgulayın. Mesajı alanın ne düşüneceğini tahmin etmeye çalışın. E-postalarda mesajı kişiselleştirilmeyin ve "ben" sözcüğünü çok fazla kullanmayın. Kullanılmaması gereken bir başka unsur da onaylatma cümleleridir. Kişinin kendisini onaylatmak için kullandığı "... değil mi?" ya da "Siz ne dersiniz?" gibi sorular, iş dünyasında çok şık durmayan cümleler olarak görülmektedir.

7 E-Postayla İletişim Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mesajın içeriği de bir hayli önemli. Bu durumda mesajı oluştururken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: E-postayı gönderdiğiniz adresleri kontrol edin. Çoklu mail gönderirken dikkatli olun. . E-posta ile göndereceğiniz ekleri iliştirmeyi unutmayın, mutlaka kontrol edin. Ekleri iliştirmeyi unutmak, olumsuz izlenim yaratmanın en büyük nedenlerinden biri... Kimliğinizi iyi bir şekilde ortaya koyun. Mail'lerinizin sonuna mutlaka adınız, soyadınız, unvanınız ve iletişim numaralarınızın olduğu bölümü ekleyin. ►Mail adresi edinirken adınızın baş harfi ve soyadınızın bulunduğu kombinasyonları seçin. "Nickname" yani takma isim tarzındaki mail adresleri imajınızı ciddi anlamda zedeler. .

8 CV Hazırlama

9 Cv nedir? / Ne değildir? EVET EVET HAYIR HAYIR EVET EVET HAYIR HAYIR
İş görüşmesine çağrılmak mıdır? CV’de Hayat Hikayesine yer verilebilir mi? İş kapısını Aralamak mıdır? EVET Çok İş değiştirmek ve buna CV’de Yer vermek midir? EVET HAYIR Diğer Kişilerden Farklılık yaratılmasını göstermek midir? HAYIR Hakkınızda İyi Bir İzlenim Yaratmak mıdır? EVET CV’yi el yazısı ile yazabilir mi? EVET CV’de İş Yeri Adresi Mutlaka Olmalı mıdır? HAYIR İşvereninizin sizin hakkınızda edindiği ilk izlenim midir? HAYIR İşverenin İlgisini Çekmek midir? Boy,kilo,çocuk adları,aile bilgileri vs bilgiler CV ‘de olmalı mıdır? EVET Bilgilerimi uzun paragraflar ile anlatılması mıdır? EVET CV Sade ,düzgün ve konu ile alakalı olmalı mıdır? HAYIR HAYIR EVET

10 CV, Niteliklerinizin Becerilerinizin Hedeflerinizin Deneyimlerinizin
Başvurduğunuz konuyla ilgili özelliklerinizin yer aldığı, açık ifadeli ve kolay anlaşılan, okuyan kişiyi etkilemeye yönelik kurallara uygun tasarlanmış bir özettir.

11 Bir CV’nin amacı iş verenin kafasındaki iki soruyu gidermelidir.
Başvuran kişi bu işi başarabilir mi? Şirketimize uyum sağlayabilir mi?

12 İyi Bir CV, Diğer CV’lerden ayrılmalıdır.
Tasarımı ve sunumu ile yüzlercesi arasından fark edilmeyi sağlamalıdır Sade, net, iyi düzenlenmiş ve konuyla ilgili olmalıdır Deneyimleriniz, becerileriniz ve eğitiminizle ilgili önemli noktalara işaret etmelidir

13 İpucu 1 CV’nizin diğerleri arasından sıyrılması için iyi yazılmış bir kapak mektubu eklenmelidir.

14 Sn. Ahmet Yılmaz İnsan Kaynakları Direktörü AAA A. Ş
Sn. Ahmet Yılmaz İnsan Kaynakları Direktörü AAA A.Ş. Kadıköy / İSTANBUL 6 Ekim Sayın Ahmet Yılmaz, 1 Ekim 2001 tarihinde İnsan Kaynakları gazetesinde çıkan ilanınızdaki Pazarlama bölümü ile ilgileniyorum. Pazarlama ve reklam sektörlerinde çeşitli pozisyonlardaki deneyimim var. ilanda belirtilen "tüm pazarlama aktivitelerinin koordinasyonu ve uygulanması"nda farklılık yaratarak değer katabilmem için bana önemli bir avantaj kazandıracağı inancındayım. Dünya çapında tanınan önemli markalar yaratan ve moda sektöründe dinamizmi ile öne çıkan kuruluşunuzda kariyerime devam etmek istiyor, konu ile ilgili cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla, Arzu Çalışkan .

15 CV’de hangi başlıklar yer almalıdır?

16 İsim, , telefon, adres İş/kariyer hedefi Kişisel Bilgiler Aktiviteler ve hobiler Eğitim Bilgisi Bilgisayar Bilgi Düzeyi İş tecrübesi Yabancı Dil Bilgi Düzeyi

17 CV’nin Boyutu Her şeyden önce CV çok uzun veya çok kısa olmamalıdır.
Gerçekte herhangi bir kısıtlama yapılmamasına rağmen CV ideal olarak bir sayfayı geçmemelidir. Bununla beraber genellikle CV’ler bir sayfayı geçmez diye, birçok önemli bilgiyi tek bir sayfaya sığdırmaya çalışmayın. Aynı şekilde bir sayfaya sığabilecek bilgileri gereksiz bir takım bilgilerle ve abartarak uzatmaya çalışmayın. Gereksiz kişisel bilgiler yazmaktan sakının. Akılda kalabilecek nitelikte, anahtar kelimeler kullanmaya dikkat edin.

18 CV’nin Yazımı Günümüzde içeriği rahat anlaşılır ve etkili bir CV hazırlamak ve gerektiğinde değişiklikler yapmak için bilgisayar kullanılmalıdır. Ancak CV’nizin tümünü tek bir karakter kullanarak yazmayı unutmayın. ‘Helvetica’, ‘Arial’, ‘Times New Roman’ ideal olarak kullanabilecek karakterlerdir. CV’niz, 11 ya da 12 punto ile, beyaz ve fazla parlak olmayan, orta veya orta-üstü kalitede kağıt kullanılarak yazılmalıdır. İş ilanında belirtilmemişse dahi, CV’nize vesikalık bir fotoğrafınızı ekleyin. Fotoğrafınızın sizin en doğal halinize yakın olmasına dikkat edin. Referans yazarken dikkatli olunmalıdır. Referanslar, sizin kişiliğiniz ya da çalışma sisteminiz hakkında doğru bilgileri verebilecek kişilerdir. Genelde üç referans yeterlidir. Referans listesine yazılacak kişilerin adını, ünvanını/pozisyonunu, adres ve iş saatleri içinde ulaşılabilecek telefonunu mutlaka yazın.

19 İpucu 2 “İş Görüşmesine gitmeden önce iş için başvurulacak
kurum veya şirket ile istenen iş hakkında bilgi toplayın.”


"İLETİŞİM Hafta III «Yazılı İletişim: E-posta Kuralları ve CV Yazma»" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları