Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MODA & TASARIM KÜLTÜR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MODA & TASARIM KÜLTÜR."— Sunum transkripti:

1 MODA & TASARIM KÜLTÜR

2 Hayata Farklı Bir Bakış Açısı
Kadıköy'de en ince ayrıntısına kadar Kızılderili kültürünün izlerini taşıyan bir atölye. Boya kutularıyla dolu çalışma masaları ve havada uçuşan düşünceler. Birbirini tamamlayan eşyalar arasında yaşama farklı bir bakış açısı da sunuluyor. "Toprak insana değil, insan toprağa aittir. Ve bu dünyadaki herşey, bir ailenin fertlerini birbirine bağlayan kan gibi ortaktır ve birbirine bağlıdır. Bu nedenle dünyanın başına gelen her felaket insanoğlunun başına gelmiş sayılır. " Kızılderililerin Şefi Seattle, 1854 yılında kendilerinden toprak satın almak isteyen ABD başkanına yazdığı mektupta böyle sesleniyordu. Yeni dünyanın yerlileri hikayeleriyle halen pek çok insanın ilgisini çekiyor. Tülin Ertürk de onlardan biri. Kadıköy'deki atölyesinde bu kültüre ait pek çok eşya tasarımı yapıyor.

3 Ruhsal yakınlık Tülin Ertürk, MSÜ Tekstil Bölümü mezunu
Ruhsal yakınlık Tülin Ertürk, MSÜ Tekstil Bölümü mezunu. Resim eğitimi de almış, kendi atölyesini açmış. Yaptığı işlerin Kızılderili giysilerine benzediğini fark edince araştırmaya başlamış. "Dikkatimi çeken onların giysileri değil; yaşam felsefeleri, bilgelikleri oldu. Aslında he şeyin bir bütün olduğunun farkındalar. Öldürdükleri hayvanlara bile dualar ediyorlar; acı çekmesinler, kan bir an önce boşalsın diye okların ucuna oluklar yapıyorlar. "Ruhsal bir yakınlık duyduğu Kızılderili kültürünü Türk kültürüne benzetiyor. Kilim desenleri, eski inanışlar, yaşam tarzları, kullanılan kelimeler gibi ortak noktalar olduğunu söylüyor. Aile bağları sağlam olan Kızılderililerin Ertürk'e göre en önemli özellikleri, içlerinden geldiği gibi yaşamaları ve paylaşımcı olmaları.

4 Kızılderili dekorasyonu
Kadıköy'deki mağazada ev tekstilinden aksesuvarlara, giysilerden çanta ve ayakkabılara kadar her türlü eşya bulunuyor. Duvar resimleri, perdeler, masa örtüleri, pançolar, kemerler, küpeler. Kişiye göre tasarımın yanı sıra deri firmalarıyla da çalışılıyor. Hazırladıkları koleksiyonlar yurtdışında satılıyor. Herşeyi bütün olarak kabul eden Kızılderili felsefesine uygun olarak ev de döşüyor. Bu yönde bir talep geldiğinde dekorasyon ve mobilya firmalarıyla ortak çalışmalar yapılıyor.

5 Para değil özgürlük Tekstil, resim ve minyatür sanatçılarının çalıştığı atölyede düşünceler farklı tekniklerle şekilleniyor. Ertürk, atölyesinin kapılarını yaratıcılıklarını geliştiremeyen gençlere açıyor. Onlar özgürce çalışırken, atölye de amatör ruhunu kaybetmemiş oluyor. Ertürk, güneşin doğuşunu görmek için Nemrut Dağı'nın tepesine çıkmaya kararlı. "Yaşamak istiyorum. Para, pul peşinde koşmanın bir anlamı yok. Bu atölyeyi çok aktif bir hale getirebilirim ama özgür bir şekilde yürüsün istiyorum. İşin içine ticaret girdiği zaman endüstrileşiyorsunuz. Türkiye'de tasarımın oturması gerekiyor. Yeni mezun gençler yaratıcılıklarını geliştiremiyorlar."

6 İle TÜRKMEN, KIZILDERİLİ, AMAZONE KÜLTÜRLERİ
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni tekstil mastırı derecesiyle tamamlayan Ertürk’ün hedefi, yok olan kültürlerin yaşatılması için aktarımda bulunmak. Bu aktarımı moda kanalıyla yapmak isteyen sanatçı başlangıç için unutulan Kızılderili kültürünü seçmiş. Kızılderililerin doğaya olan yakınlıkları, geçmişe takılıp kalmamaları, yarınların endişesini bugüne taşımamaları, hayatı anda yaşamaları onu etkileyen unsurlar olmuş. Unutulmaya yüz tutmuş iki kültür daha gelmiş: Türkmenler ve Amazonlar. Hepsinin belli bir felsefesi olan ve en önemlisi de Anadolu kültürleriyle benzerlik taşıyan bu kültürler için hazırladığı koleksiyonlarıyla, insanlara, kültürlerine sahip çıkarak bütünleşmeleri gerektiği mesajını veriyor. ‘Aslında hepimiz biriz. Bu düşünceyi ben sanat yoluyla aktarıyorum. Aktarırken de belgelerle araştırmalar yaparak, aslına uygun kıyafetleri bugünkü tasarımlarla yaşama sokuyorum. Sadece giysi de değil, aksesuar, ev tekstili dekorasyon ürünlerine kadar geniş bir yelpaze sunuyorum koleksiyonlarımla’ diyor. Tülin Ertürk modada sanatı öne çıkartıyor. Kumaş ve deri üstüne resim tekniğini uyguluyor. Kıyafetlerin özelliği de hepsinin birer tane olması ikincisi de yapılırsa aynısının olmaması. Kızılderili koleksiyonu Merve İldeniz tarafından tanıtılan Tülin Ertürk’ün kıyafetlerini ve diğer tasarım ürünlerini Kadıköy’deki ‘Kızılderili Butik’te görmek mümkün.

7 Burası üç katlı eski bir ahşap yapı
Burası üç katlı eski bir ahşap yapı. Beyaz evin kapısından içeri girildiğinde bambaşka bir alemle tanıştığınızı hemen anlıyorsunuz. Önce, başka bir yerde göremeyeceğiniz deriden ipeğe hepsi tek kıyafetler çekiyor ilginizi. Sonra çizmeden kemere, kolyeden envai çeşit deri aksesuarlara takılıyor gözünüz. Hepsinin kendi içinde bir bütünlüğü var. Amazon, Türkmen ya da Kızılderili... Hepsi farklı, hepsi alışılmış kalıpların dışında, özgün ve cesur. Keyfinize keyif katmak için ‘Kızılderili Butik’in kafesinde bir şeyler içerek nefis müzikler dinleyin. Bardağınızı koyduğunuz eski çini masayı , çok beğenirseniz fiyatını sorun. Çünkü bu butikte sadece giysiler değil dolaplar, masalar, kısacası beğendiğiniz her şey satılık. Butiğin giriş katı show room şeklinde düzenlenmiş. Burada antika eşyaların ve Ertürk’ün tasarımlarının satışı yapılıyor. İç taraftaki mekan da kafe olarak düzenlenmiş. Atölye olarak düzenlenen ikinci katta siparişler yapılıyor, kurslar, dersler veriliyor. Üçüncü ihracat bölümünün bulunduğu kat. Tülin Ertürk daha yurtdışı ağırlıklı çalıştığı için bu kattan ürünler pazarlanıyor. Köşkün en alt katı ise yaz ayları için düşünülmüş. Küçük bir havuz etrafında soğuk içeçeklerle serinleyebilir ve daha sonra Tülin Ertürk projesine katılabilirsiniz.

8 Tülin Ertürk’ün aslında yapmak istediği sadece bu üç koleksiyon için kıyafetler tasarlamaktan ibaret değil. Bu bir proje; ama sadece moda ayağı yok bu projenin. Unutulan Amazon, Türkmen ve Kızılderili kültürlerinin harmanlandığı bir belgesel de yer alıyor projenin içinde. Ve çok önemli bir başka boyut daha: Bu araştırmaları, birikimleri genç sanatçılara aktarmak. Bu amaç için de Ertürk Kızılderili Butik’te dersler veriyor.

9

10 BASINDA TÜLİN ERTÜRK

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Tülin Ertürk Amerika’da Kurduğu şirketiyle yeni ufuklara yelken açıyor

22 Tülin Ertürk America Corporation
4901 NW 17th. WAY Suite 406 Fort Lauderdale FLORIDA U.S.A. (954) Phone (954) Fax

23 Tülin Ertürk’ün amacı projeleri çerçevesin de ; Türk Kültürünü, yapmış olduğu Kızılderili, Amazone Kültürleri Sentezi ile Amerika’da geniş kitlelere duyurarak, en iyi şekilde tanıtıp ve yaymaktır. Bu amaçla Amerika’nın Florida eyaletinde kurmuş olduğu “ Tulin Erturk America Corporation” şirketi bu amaca hizmet edecektir. Tülin Ertürk tasarlamış olduğu konsept ile kısa süre de Amerika’nın tüm eyaletlerinde hızla gelişip, büyümeye devam edecektir.

24 Caferağa Mah. Tellazade Sok. No:30/1 Kadıköy İSTANBUL / TÜRKİYE


"MODA & TASARIM KÜLTÜR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları