Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR GİRİŞ BİRİMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR GİRİŞ BİRİMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR GİRİŞ BİRİMLERİ
Hazırlayanlar : Murat İZMİRLİ Lale GÜLAÇAR Resul DEMİR Rabia GÖKÇEK 8. Grup

2 Giriş Birimleri (Input Devices): Bilgisayarlara veri girmekte kullanılan araçlardır. Bunlar ;
Klavye Mouse (Fare) Dizüstü Bilgisayarlar İçin Gösterme Aygıtları Optik Okuyucu Mikrofon Tarayıcı (Scanner) Joystick (Oyun Çubuğu) Kamera CD Room Sürücü Dokunmatik ekranlar Işıklı Kalemler Grafik Tabletler

3 Klavye Üzerinde harf, rakam ve sembolleri içeren
Tuşları bulunduran ve bunlara basıldığında ekranda görüntüleyerek, bilgisayara veri ve komut girişini sağlayan birime “klavye (keyboard)” adı verilir.

4 Klavyenin İç Yapısı Ve Çalışma Prensibi
Klavye, üzerindeki tuşlar aracılığı ile kullanıcının bilgisayara sinyaller göndermesini sağlar. Klavyenin içerisinde, basit bir mikroişlemci ve tampon bellek bulunmaktadır. Bir tuşa basıldığında, tuşun bağlı olduğu elektronik devre harekete geçerek hangi tuşa basıldığını bilgisayara iletir. Bilgisayar da bu bilgiyi işler. Şekil 1.1: Klavyenin iç yapısı

5 Resim 1.2: Klavyenin iç yapısı
Resim 1.3: Klavye işlemcisi

6 Standart Klavye Tuşlarının Görevleri

7 Klavye Çeşitleri Klavyeleri tuşların sıralanışına göre 2’ye ayırabiliriz: a) F klavye: Bilgisayarda F klavye kullanımı Türkçe doküman yazanlar için çok uygundur diyebiliriz. Çünkü F klavyede harfler Türkçe yazım diline uygun olarak sıralandırılmıştır. b) Q klavye: En çok kullanılan klavye modeli Q klavyedir. İngiliz diline göre düzenlenmiştir. Q klavye de kendi içerisinde İngilizce ve Türkçe olmak üzere ikiye ayrılır. Resim 1.4: Klavye Çeşitleri

8 Kasa ile bağlantılarına göre de klavyeleri 2’ye ayırabiliriz:
1. Kablolu klavyeler Kablolu klavyeler kasa ile bağlantısoketlerine göre; 1- AT soketli klavyeler 2- PS/2 soketli klavyeler 3- USB soketli klavyeler olmak üzere 3 gruba ayrılırlar. Günümüzde PS/2 bağlantılı klavyeler çoğunluktadır. Resim 1.5: PS/2 Soket

9 Kablosuz klavyeler kasa ile haberleşmelerine göre 2’ye ayrılır;
Infrared (kızıl ötesi) klavyeler: Bu tür klavyelerde alıcı aygıt ile klavye, tıpkı televizyon kumandalarında olduğu gibi, direk olarak birbirlerini görmek zorundadırlar. Radyo frekanslı klavyeler: Bu tür klavyelerde ise alıcı aygıt ile klavyenin birbirini görme zorunluluğu yoktur. Onlarca metre alan içerisinde birbirleri ile haberleşebilirler. Resim 1.6: Kablosuz klavye

10 Mouse (Fare) Mouse (fare), klavyeden sonra bilgisayarda kullanılan
en yaygın girdi aygıtıdır ve klavyeye nazaran daha basittir. Grafik arabirimi kullanılmaya başlandığından beri fare desteği programlar içine yerleştirilmeye başlanmıştır.

11 Farenin İç Yapısı ve Çalışma Prensibi
Klasik farelerde mekanik parça, farenin altında bir deliğin içerisinde bulunan ve farenin hareketine göre yuvarlanan bir toptur.

12 Resim 1.7: Farenin iç yapıs1

13 Çarklar Işık Yayıcılar (LED)

14 Fare Çeşitleri Fareler bağlantı çeşitlerine göre 3’e ayrılırlar:
1. Seri soketli fareler 2. PS/2 soketli fareler 3. USB Soketli fareler Günümüzde PS/2 bağlantılı fareler çoğunluktadır. Resim 1.8: PS/2 Soket

15 Fareler çalışma sistemine göre 2’ye ayrılır:
1. Standart Fareler: Altında bulunan top yardımı ile ekranda bulunan fare işaretçisini (mouse pointer) hareket ettiren klasik farelerdir. 2. Optik Fareler: Kullanıcıların en çok kullandıkları fare türü olan standart fareler günümüzde yerlerini optik farelere bırakmaktadırlar. Standart fareden farklı olarak altında top bulunmayan, bu optik farelerin çalışma prensibi daha değişiktir. Resim 1.9: Kırmızı LED

16 Kablosuz fareler üç türe ayrılır:
a) Kızılötesi fareler: Bu fareler, bilgisayar ile iletişiminde bir kızılötesi sistem kullanır. Bu tür farelerden günümüzde artık satılmamaktadır. Resim 1.10: Kablosuz fare

17 b) Radyo dalgalı fareler: Kızılötesi farelerden farklı olarak bu fareler iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri kullanırlar. Kablosuz fareler bilgisayara takılı olan alıcı aygıtla iletişim kurmak için kendi içlerinde 2 adet pil bulundururlar. Resim 1.11: Piller

18 c) Bluetooth fareler: Bu fareler, kimi bilgisayarlar ile entegre gelen Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. Resim 1.12: Bluetooth Fareler

19 Dizüstü Bilgisayarlar İçin Gösterme Aygıtları
Dizüstü bilgisayarlarda önceleri giriş birimi olarak mouse gibi bağlanan trackball (iztopu) adı verilen ve kasanın kenarına konumlandırılmış bir aygıt kullanılırdı. Trackball

20 Günümüzdeki dizüstü bilgisayarların çoğunda işaret cihazı olarak klavyenin önünde dokunmaya duyarlı olan Touchpad kullanılmaktadır.

21 Trackpad Bir tür Touchpad çeşitidir.
Apple Şirketinin ürettiği dizüstü bilgisayarlarda touchpad işlevini görür. Çoğunlukla Multi-Touch(Çoklu Dokunma) teknolojisiyle üretilmiştir. Halen satışı devam etmekte olan teknolojik faredir.

22 Optik Okuyucu Optik formlar üzerindeki kodlanan bilgilerin değişik tekniklerle algılanıp bilgisayar üzerine aktarılmasını gerçekleştiren cihazlardır.

23 Mikrofon Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren,
elektroakustik bir cihazdır. Akustik sinyalleri elektrik sinyallerine çevirirler. Bu özelliği ile bir çeşit geçişimci olarak değerlendirirler.

24 Mikrofonların çeşitleri
Dinamik Mikrofon Kondansatör Mikrofon Elektrostatik Kondansatör Mikrofon

25 Dinamik Mikrofon; Şeritli mikrofon tiplerinden olup,manyetik alan içerisinde sesin meydana getirdiği titreşimlerin seride çarpması ile elektriksel işaretlerin meydana gelmesini sağlarlar. Kondansatör (condenser) Mikrofon; Diyafram olarak iki plaka vardır. Ses titreşimleri bu levhalara geldikçe bu levhalar birbirine yakınlaşıp uzaklaşırlar ve böylece değişik titreşimler farklı sesler çıkarır. Elektrostatik (Electret) Kondansator Mikrofon: Diyafram dışında herhangi bir voltaj kaynağına gereksinim duymayan bir mikrofon türüdür. Bunlar çok duyarlıdır.

26 CD-Room Sürücü Bilgi ve verileri, kalıcı olarak
kaydetmeye yarayan elektronik kayıt cihazıdır.

27 Tarayıcı (Scanner) Scanner, resimleri veya dokümanları bilgisayar
ortamına aktarmak için üretilmiş kullanışlı cihazlardan biridir. Günümüzde çoğu renklidir ama istenirse siyah beyaz aktarımda yapabilmek mümkündür.

28

29 Tarayıcı Parametreleri
Çözünürlük: Birimi dpi(dot per inch=inç başına nokta sayısı) ile belirlenir. Bu değer ışık algılayıcı CCD sen sör üzerindeki, algılayıcı nokta sayısını belirler. Tarayıcılarda, çözünürlük arttıkça taranan resim büyür.

30 Renk Derinliği(Bit Derinliği):
Renk derinliği, algılanan ışık seviyesinin beyaz ve siyah arasında kaç farklı renkten birisi olacağını belirler. Renk derinliği ne kadar fazla ise, taranan resim o kadar daha gerçekçi olacaktır.

31 Ara yüz: Verilerin tarandıktan sonra bilgisayara gönderilmesi aşamasında önemlidir. Ara yüzün bant genişliği ne kadar yüksekse aktarım o kadar hızlı gerçekleşir. Günümüzde paralel port, SCSI, USB ve firewire ara yüzüne sahip tarayıcılar bulunmaktadır.

32 JOYSTICK(Oyun Çubuğu)
Türkçe karşılığını bulmak zor olsa da genel olarak eğlence ya da oyun çubuğu olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı üzere yere oturan bir tabakanın üzerinde yukarıya uzanan bir kol ve düğmeler joysticklerin genel fiziksel yapısını oluşturur.

33

34 WEB-CAM (Kamera) Türkçe ‘ye web kamerası şeklinde çevrilen "Web Cam" cihazları, yetenekleri sınırlı bir dijital video kamera olarak tanımlanabilir.

35 Web Kamerası Seçimi Bir web kamerası alacaksanız, öncelikle bu cihazı hangi ortamda ve tam olarak ne amaçla kullanacağınızı belirlemeniz son derece önemlidir.

36 Işıklı Kalem (Light Pen)
Çizgisel (bar) kodları okumada, şekil çizme ve elyazısı yazmada kullanılır.

37 Işıklı Kalem Verileri Bilgisayara Nasıl Aktarır??

38 Veriler 3 şekilde bilgisayar ortamına aktarılır :
Kalem, ekran veya dokunmatik ekran üzerinde gezdirilerek bu işler yapılır. Kursör, kalemin noktalan nereye gelecekse oralara getirilecek şekilde işler yapılır. Kalem ekran üzerinde sadece düğmelere tıklanarak hızlı bir şekilde giriş yapılır.

39 Işıklı Kalemin Çalışma Prensibi
Özel olarak üretilmiş ucunda ışık sinyali bulunan kalem ile monitör üstüne yazı yazılabilir veya şekil çizilebilir. Bunun için ön tarafında ışığa hassas bir fotoelektrik pil (photoelectric celi) bulunur. Özel bir ekrana tutulduğunda ekranın o kısmındaki bilgiyi okur.

40 Işıklı Kalemin Faydaları
Yaptığınız çizimleri bilgisayar ortamına aktarırlar. kalem veya dokunmatik ekran ile ekran üzerinde seçimleri doğrudan doğruya ve doğal olarak yapmak mümkündür. Kalem, ekran ve kursör takiplerinin hepsinin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar Işıklı kalemler kolay kurulurlar(Tak ve kullan ).

41 Işıklı Kalemin Kullanım Alanları
Işıklı Kalemler günümüzde yaygın olarak; Windows CE bilgisayarları, PDA türü küçük bilgisayarlarda Digitizer adlı sayısallaştırıcı tabletlerde kullanılmaktadır.

42 Dokunmatik Ekranlar

43 Bu alandaki teknoloji son hızla gelişirken, ilk dokunmatik ekranın 1974 yılında tanıtıldığını biliyor muydunuz?

44 Son 2-3 yıldır sıkça kullanılmaya başlanan dokunmatik ekranların tarihi 1940'lı yıllara kadar dayanıyor. 1945 ile 1950 yılları arasında özel bazı laboratuarlarda ilk örnekleri geliştirilen dokunmatik ekranlar ticari olarak ilk kez 1975 yılında elektronik bir eğitim sistemi olan PLATO projesinde ortaya çıkmıştı

45 PLATO projesi kapsamında yapılan ilk dokunmatik ekran
Monokromatik plazma ekran karakteristik turuncu bir parıltıya gösterilmiştir. Kızılötesi sensörler bir kullanıcının dokunmatik ekran girişi için kolaylık sağlar.

46 Dokunmatik Ekranların Çalışma Prensibi
Dokunmatik Ekranların Çalışma Prensibi kullanım amaçlarına ve bulunacakları yere göre birkaç farklı çeşitte olabiliyor. Bu tür ekranlarda günümüzde kullanılan üç temel teknoloji mevcut; Kapasitif Dokunmatik Ekranlar Rezistif Dokunmatik Ekranlar Kızılötesi Dokunmatik Ekranlar

47 Rezistif Dokunmatik Ekranlar
Rezistif dokunmatik ekran ortaokuldan bildiğiniz direnç prensiplerini temel alarak geliştirilmiş bir teknoloji. Direncin boyunu ne kadar uzatırsanız direnci o kadar artar, boyunu ne kadar kısaltırsanız direnç de o kadar azalır.

48 Rezistif Dokunmatik Ekranın genel çalışma mantığı

49 Kapasitif Dokunmatik Ekranlar
Kapasitif dokunmatik ekranlar rezistif dokunmatik ekranlara göre biraz daha farklı bir sistemle çalışırlar. Ekranın yapısı aslında daha basittir rezistif ekrana göre, saydam iletkenle kaplı yalıtkan malzeme. Yalıtkan malzemenin cam olması bu ekranı dayanıklı kılar

50 Kapasitif Dokunmatik Ekranın temel çalışma prensibi

51 Kızılötesi (Infrared) Dokunmatik Ekran
Darbe ve çizilme gibi dış etkenlere en dayanıklı dokunmatik ekran tipi kızılötesidir.  Ayrıca bahsettiklerimiz arasında en pahalısı da bu tip dokunmatik ekrandır. Fiziksel güç gerektirmez, nazik bir dokunuş yeterlidir.  İki tipi vardır. Optik Kızılötesi Temelli Dokunmatik Isıya Duyarlı Dokunmatik

52 Dokunmatik Ekranların Karşılaştırılması:

53 Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), FATİH Projesi kapsamında yaklaşık 16 milyon tablet bilgisayar alımı gerçekleştirecek.

54 Grafik Masaları Özel bir kalem kullanarak ekranda yazı ve şekillerin gözükmesini sağlayan küçük kare biçiminde masa.

55 Masa üzerindeki hareketlerin bilgisayara aktarılmasını sağlar
Masa üzerindeki hareketlerin bilgisayara aktarılmasını sağlar. Daha çok masa üstü yayıncılıkta, çizgi film ve karikatür hazırlanmasında kullanılır.


"BİLGİSAYAR GİRİŞ BİRİMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları