Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ
BÖLÜM TANITIMI Paydaş Odaklı Eğitim

2 PROFESYONEL HİZMET / MESLEKİ YETERLİLİK
Endüstri Ürünleri Tasarımı Nedir? Endüstri ürünleri tasarımı, tarım ve kimya ürünleri hariç, makine tarafından üretilen, taşınabilir kullanım ürünlerinin yaratılması sürecine verilen addır.  Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun olanlar ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMCISI ünvanı alırlar. Serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi, resmi ve özel kurumların ar-ge ve tasarım bölümleri ile tasarım stüdyoları gibi endüstriyel üretimin tasarım sürecine yönelik olarak konsept ürün, satış noktası donanımı, ürün ambalajı, yapı ürünleri, ev ve kişisel ürünler, yönlendirme ürünleri, elektrikli ev aletleri, yiyecek, aydınlatma ürünleri, ayakkabı ve aksesuar, engelli ve yaşlı ürünleri, takı, tıbbi cihaz, cam ve seramik ürün, araç, spor, hobi ve oyun ürünleri tasarımı vb. mobilya, elektronik ürün, alanlarında çalışabilirler.

3 EĞİTİM Paydaş Odaklı Eğitim
“Paydaş Odaklı Eğitim”; Öğrencilerin kişisel ve toplumsal yeteneklerini geliştirmeyi ön plana çıkaran, öğrencinin davranış örüntülerini kendi yaşantısı yoluyla değiştirip, geliştiren, öğrencinin bireysel, mesleki gelişimi sonucu olgunlaşmasını göstermeyi amaçlatan bir eğitim modelidir. Eğitim sürecinde, öğrenci, öğretim elemanı, yönetim ve veli/aile iletişim, etkileşimi kurmak ve sürdürmek hedeflenmektedir.

4

5 Bölümün İlke ve Hedefleri / Misyon & Vizyon
EĞİTİM Bölümün İlke ve Hedefleri / Misyon & Vizyon Misyon Endüstrilerde üretilen ürünlerin, kullanıcı, üretici ve pazarlamacı paydaşların beklentilerini dikkate alarak tasarımını ve üretimini belirleyen, yaratıcı, girişimci, yenilikçi, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabetçi, nitelikli, çevresel ve sosyal farkındalık sahibi Endüstri Ürünleri Tasarımcıları yetiştirmektir. Vizyon Öğrencilerin kişisel ve toplumsal yeteneklerini geliştirmeyi ön plana çıkaran, öğrencinin davranış örüntülerini kendi yaşantısı yoluyla değiştirip, geliştiren, öğrencinin bireysel, mesleki gelişimi sonucu olgunlaşmasını göstermeyi amaçlatan, düşünen, araştıran, algılayan, problem çözebilen, karar verebilen, donanımlı endüstri ürünleri tasarımcıları yetiştirmektir. Eğitim sürecinde, bu ilkeleri elde etmede öğrenci, öğretim elemanı, yönetim ve veli iletişim, etkileşimi kurmak ve sürdürmek hedeflenir.

6 Mevcut Durum / Ön koşullu dersler
EĞİTİM Mevcut Durum / Ön koşullu dersler

7 Mevcut Durum / Farkımız
EĞİTİM Mevcut Durum / Farkımız ETAK (Türkiye Endüstriyel Tasarım Bölümleri Akademik Konseyi) çalışmaları doğrultusunda Türkiye genelindeki öğretim kurumlarında uygulanan Endüstriyel Tasarım Programlarıyla paralel bir yapı içinde eğitim verilmektedir. Öğretim elemanlarımızın sektörel bağlantıları öğrencilerimiz için hem ufuklarını genişleten, hem de çeşitli projelerin farkına varmalarını sağlayan değerli bir araçtır. Özellikle yarı zamanlı hocalarımız kendi uzmanlık alanlarında mesleki açıdan kendilerini ispat etmiş ve sektörde yer edinmiş uzmanlar arasından seçilmiştir. Akademik ve profesyonel hayatta mesleki duruşları ile öğrencilere örnek teşkil edecek yapıdadırlar. Bu durum, Araştırma-Geliştirme, sektörel bağlantılar açısından yarattığımız fark olarak değerlendirilmektedir.

8 Mevcut Durum / Farkımız
EĞİTİM Mevcut Durum / Farkımız Ulusal ve uluslararası bilimsel projelere, disiplinler arası projelere katılımlar ile öğretim elemanı ve öğrencilerin farklı disiplinlerle işbirliği yaparak proje yapma olanağı tanınmaktadır ve özendirilmektedir. Endüstriyel Tasarım ve Teknoloji Merkezi kurulması hedeflenmiştir. Bu sayede üniversite sanayi işbirliği, Bauhaus ekolünün devamı niteliğindeki usta-çırak ilişkisine bağlı yaparak öğrenme yöntemlerinin geliştirilerek uygulanması amacı ile çalışma yürütülmektedir. TETÖP (Türkiye Endüstriyel Tasarım Öğrencileri Platformu) bilgilerine göre, pek çok eğitim kurumunda bulunmayan öğrenci topluluğumuz kurulmuştur.

9 EĞİTİM Eğitim Kalitesi
Paydaş odaklı eğitim modelimiz, öğrencinin kayıtının yapıldığı andan başlayan, mezuniyet ve mesleki hayata atılması sürecinde de devam eden bir etkileşim-bilgi paylaşımı ile hedeflenen eğitim kalitesini planlayan / tasarlayan / uygulayan ve denetleyerek sürdüren bir yapıdadır. “Toplam kalite yönetimi” temelli bu modelin uygulanmasında mevcut ve talep edilen öğrenci sayımızın göreceli azlığı avantajımız olmaktadır. Kalite ölçütümüz; misyon ve vizyon tanımızda ifade edilmektedir. Mezunlarımızdan alacağımız “geri beslenme” verileriyle gerektiği durumlarda iyileştirme, güncelleştirme yapılarak kalitede sürdürülebilirlik hedeflenmiştir.

10 EĞİTİM Uluslararasılaşma
Bölüm programımızı akredite edecek bir kuruluş yoktur. Henüz ikili anlaşmaya elde edilebilecek üniversiteler arası bir değişim programı yoktur. Ancak, ICSID uluslararası meslek kuruluşunu üye olmak hedeflenmektedir. ICSID : International Council of Societies of Industrial Design – ICSID (Uluslararası Endüstriyel Tasarım Toplulukları Konseyi) kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. Endüstriyel Tasarım mesleğinin çıkarlarını korumak ve tanıtımını yapmak başlıca amacıdır yılında kurulmuştur. 50’den fazla ülkenin üye olduğu ICSID üyelerinin seslerini ve görüşlerini uluslararası platformda duyurabilmeleri için ortak bir ses olarak hizmet eder. Endüstriyel tasarım toplumunun gelişmesinde, öğrenci, profesyonel tasarımcıların tanınmasında uluslararası bir ağ olarak hizmet verir. ICSID’e bireysel üyelik mümkün değildir. ICSID’e profesyonel kuruluşlar, tanıtıcı birlikler, devlet kuruluşları ile eğitim kurumları üye olabilmekte ve böylelikle profesyonel, amatör ve eğitim sürecini içine alan geniş bir ağ olarak hareket edebilmektedir.

11 EĞİTİM Uluslararasılaşma Üyeliğin yararları:
Üye kurum kuruluşların tüm etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmede öncelikli hak sahibi olabiliyor. Geniş bir üye ağının iletişimine eklenerek dünya çapında Endüstriyel Tasarımcılardan haberdar olma imkanı sağlanıyor. Dünya çapında üyelere özel etkinliklere katılmaya hak kazanıyor. Uluslararası görünürlük, tanınabilirlik sağlanıyor. Saygın ICSID web sitesinde duyuruluyor. Bu ve buna benzer pek çok saygın duyuru ve tanıtım imkanları sağlanıyor.

12 EĞİTİM Uluslararasılaşma
Halen Türkiye’den ICSID üyesi olan kurum ve kuruluşlar: Türk Patent Enstitüsü, Arçelik A.Ş., Kale Şirketler Topluluğu, Vestel Elektronik A.Ş., Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu, Industrial Design Fairs / Uluslararası Fuarcılık A.Ş., Teknoloji ve Tasarım Merkezi Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi. Türkiye’de halen Endüstriyel Tasarım eğitimi vermekte olan 22’nin üzerinde üniversite bulunmasına rağmen görüldüğü üzere sadece 4 üniversite ICSID üyeliğine sahiptir. Bu üniversitelerden ITU ve ODTU uzun yıllardan bu yana üye olmakla beraber İzmir Ekonomi Üniversitesi son yılarda üye olmuştur. Özyeğin Üniversitesi’nde ise bölüm yeni kurulmuştur.

13 88 Lisans Öğrencimiz vardır.
ÖĞRENCİLER Mevcut Durum 88 Lisans Öğrencimiz vardır. 1. Sınıf: 43 kişi 2. Sınıf: 22 kişi 3. Sınıf: 14 kişi 4. Sınıf: 9 kişi Yetenek sınavıyla 30 Öğrenci kabul etmekteyiz

14 Mevcut Durum / Kontenjanlar ve Doluluk Oranları (son 2 yıl)
ÖĞRENCİLER Mevcut Durum / Kontenjanlar ve Doluluk Oranları (son 2 yıl) 2012 2013 2014 Kont. Giren Endüstri Ürünleri Tasarımı 10 19 24 (%100 burslu) 3 2 (%50 burslu) 17 8 Yatay Geçiş (Kurum İçi) - Yatay Geçiş (Kurum Dışı) Dikey Geçiş Çift Anadal Endüstri Ürünleri Tasarımı (Toplam) 30 31 29


"ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları