Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) SESLİ İZLEYİNİZ...

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) SESLİ İZLEYİNİZ..."— Sunum transkripti:

1

2 sevgi.anne@mynet.com

3 ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) SESLİ İZLEYİNİZ...

4 Dr. Mehmet Uhri

5 Ankara’da işim uzamıştı. İstanbul’a dönüş için aldığım biletimi değiştirmem gerekiyordu. Öğle arasında Sıhhiye’deki otobüs yazıhanesine gidip biletimi erteletmek için acele ediyordum.

6 Kalabalıkta koşarken, çarpıştık O YAŞLI ADAMLA... Sendeledi; elindeki büyük sepette bulunan TAHTA KAŞIK, MAŞALAR yola saçıldı... Sanırım Belediye zabıtasından kaçıyordu.

7 Heyecanlanmış, rengi solmuş, nefes nefese kalmıştı. Sakinleşmesi için koluna girip yol kenarındaki banka oturmasını sağladım. Savrulan kaşık ve maşaları toplayıp ben de yanına oturdum.

8 “BIRAKMIYOR ŞU BELEDİYE ZABITALARI ÜÇ KURUŞ PARA KAZANALIM. EVE KATKIMIZ OLSUN” “BIRAKMIYOR ŞU BELEDİYE ZABITALARI ÜÇ KURUŞ PARA KAZANALIM. EVE KATKIMIZ OLSUN” Sepetten dağılanları yerine dizip, bir yandan da diyerek söyleniyordu.

9 Tahta kaşıkları sepete koyarken, yardım etmek istedim. “DUR HELE, ŞİMŞİR VE ARDIÇ OLANLARI DİĞERLERİNE KARIŞTIRMA !” diyerek bana engel oldu. Tahta kaşıkları sepete koyarken, yardım etmek istedim. “DUR HELE, ŞİMŞİR VE ARDIÇ OLANLARI DİĞERLERİNE KARIŞTIRMA !” diyerek bana engel oldu.

10 “Hepsi tahta kaşık işte, ne fark eder ?” “OLUR MU BEYİM ? ŞİMŞİR VE ARDIÇ İLE IHLAMUR, GÜRGEN BİR OLUR MU ?” “ Bilmem... Görsem ağaçlarını bile tanımam herhalde. Ne fark var aralarında ?” “Hepsi tahta kaşık işte, ne fark eder ?” “OLUR MU BEYİM ? ŞİMŞİR VE ARDIÇ İLE IHLAMUR, GÜRGEN BİR OLUR MU ?” “ Bilmem... Görsem ağaçlarını bile tanımam herhalde. Ne fark var aralarında ?” şimşir kaşık

11 “ARDIÇ, ŞİMŞİR SERT AĞAÇTIR. KOLAY BIRAKMAZ KENDİNİ, İŞLEYESİN. ZORDUR ARDIÇTAN KAŞIK ÇIKARMAK. AMA EVLÂDİYELİKTİR, SENELERCE KULLANIRSIN. “ARDIÇ, ŞİMŞİR SERT AĞAÇTIR. KOLAY BIRAKMAZ KENDİNİ, İŞLEYESİN. ZORDUR ARDIÇTAN KAŞIK ÇIKARMAK. AMA EVLÂDİYELİKTİR, SENELERCE KULLANIRSIN.

12 IHLAMUR, GÜRGEN İSE YUMUŞAKTIR, KOLAY İŞLERSİN AMA ÇABUK YUMUŞAR, DAYANMAZ. IHLAMUR, GÜRGEN İSE YUMUŞAKTIR, KOLAY İŞLERSİN AMA ÇABUK YUMUŞAR, DAYANMAZ.

13 Sivas’ın Hafik ilçesinde çiftçilik yaparken sağlık sorunları nedeniyle kızının yanına Ankara’ya yerleşmiş. Evin geçimine katkısı olsun diye, kaşık ve maşa yapıp işportada satıyormuş. SİVAS/Hafik

14 “ARDIÇ KUŞU (*) AĞACINI TERK ETTİ. BİR ARAYA GELMELERİ, ÇOK ZOR ARTIK.” “ARDIÇ KUŞU (*) AĞACINI TERK ETTİ. BİR ARAYA GELMELERİ, ÇOK ZOR ARTIK.” Ardıç ağacının zor bulunduğundan yakındı. Elindeki maşayı eliyle okşayarak, dedi..... Anlamamış gözlerle bakmış olacağım ki, açıklama yapma ihtiyacı duydu: * Halk dilinde “CIRRIK Kuşu, Karatavuk”

15 “BEYİM, ARDIÇ KUŞUNU BİLMEZ ÇOĞUMUZ... ARDIÇ AĞACI, YABANİDİR. ÖYLE TOHUMUNDAN ÜRETEMEZSİN, ÇELİKLEMEYLE DE OLMAZ... AĞACIN ÜREMESİ; MEYVELERİNİN ARDIÇ KUŞU TARAFINDAN YENİLİP, PİSLİĞİ İLE ATILMASINA BAĞLI. AĞACIN TOHUMU, ANCAK O ZAMAN FİLİZLENEBİLİR HALE GELİR...” “BEYİM, ARDIÇ KUŞUNU BİLMEZ ÇOĞUMUZ... ARDIÇ AĞACI, YABANİDİR. ÖYLE TOHUMUNDAN ÜRETEMEZSİN, ÇELİKLEMEYLE DE OLMAZ... AĞACIN ÜREMESİ; MEYVELERİNİN ARDIÇ KUŞU TARAFINDAN YENİLİP, PİSLİĞİ İLE ATILMASINA BAĞLI. AĞACIN TOHUMU, ANCAK O ZAMAN FİLİZLENEBİLİR HALE GELİR...”

16 “Yani bu kuş olmazsa ardıç ağacı üreyemiyor, öyle mi?” “EVET, AYNEN ÖYLE. BUNLAR BİRİ BİRİNE MAHKÛM SEVDALILARDI.” “Yani bu kuş olmazsa ardıç ağacı üreyemiyor, öyle mi?” “EVET, AYNEN ÖYLE. BUNLAR BİRİ BİRİNE MAHKÛM SEVDALILARDI.”

17 “Peki, sonra ne oldu, kuşlar mı azaldı?” “ KUŞLAR AZALMADI, HATTA ÇOĞALDILAR BİLE. AMA ŞEHİRLER BÜYÜDÜKÇE ÇÖPLÜKLERİ DE BÜYÜDÜ. KUŞLAR ARDIÇIN MEYVELERİNİ YEMEKTENSE ÇÖPLÜKTEN BESLENMENİN DAHA KOLAY OLDUĞUNU KEŞFETTİLER.” “Peki, sonra ne oldu, kuşlar mı azaldı?” “ KUŞLAR AZALMADI, HATTA ÇOĞALDILAR BİLE. AMA ŞEHİRLER BÜYÜDÜKÇE ÇÖPLÜKLERİ DE BÜYÜDÜ. KUŞLAR ARDIÇIN MEYVELERİNİ YEMEKTENSE ÇÖPLÜKTEN BESLENMENİN DAHA KOLAY OLDUĞUNU KEŞFETTİLER.”

18 “ARDIÇ KUŞU AĞACINI UNUTTU, ŞİMDİ KENTLERİN, KASABALARIN ÇÖPLÜKLERİNDE YAŞIYORLAR. ARDIÇ AĞAÇLARI İSE KAYBOLUYOR GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDEN.” “ARDIÇ KUŞU AĞACINI UNUTTU, ŞİMDİ KENTLERİN, KASABALARIN ÇÖPLÜKLERİNDE YAŞIYORLAR. ARDIÇ AĞAÇLARI İSE KAYBOLUYOR GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDEN.”

19 “HERKES ARDIÇ KUŞU GİBİ; ZAHMET ÇEKMEKTENSE KOLAY GEÇİNMENİN, KOLAY YAŞAMANIN YOLUNU ARIYOR, ARDINA BAKMIYOR. BU YÜZDEN ŞEHİRLERİ SEÇİYORLAR. BİRAZ PARAN OLSUN, EMEK VERMEDEN YAŞAYIP, GEÇİP GİTMEK MÜMKÜN BU ŞEHİRDE.” “HERKES ARDIÇ KUŞU GİBİ; ZAHMET ÇEKMEKTENSE KOLAY GEÇİNMENİN, KOLAY YAŞAMANIN YOLUNU ARIYOR, ARDINA BAKMIYOR. BU YÜZDEN ŞEHİRLERİ SEÇİYORLAR. BİRAZ PARAN OLSUN, EMEK VERMEDEN YAŞAYIP, GEÇİP GİTMEK MÜMKÜN BU ŞEHİRDE.”

20 “SEVGİ YOK BEYİM, ŞEHİRDE SEVGİ YOK !”............ “SEVGİ YOK BEYİM, ŞEHİRDE SEVGİ YOK !”............ “Ne var bunda, şehirler hep böyle ?” Sustu bir süre. Kafasını sağa sola sallayıp kendi kendine söylendi:

21 Bir süre daha konuşmadan oturduk, o bankta. Ardıç ağacından yapılmış bir çift kaşık satın almak istedim. Gazete kağıdına sarıp uzattı. Söylediği fiyattan fazla para vermek istedim, ederinden fazlasını almadı. İpini omzuna atıp, sepeti kucakladı. Helâlleştik...

22 Ağır adımlarla yürüyerek şehrin kalabalığında gözden kayboldu... Ağır adımlarla yürüyerek şehrin kalabalığında gözden kayboldu.................................

23 sevgi.anne@mynet.com grafik-düzenleme e.nurhan köroğlu Bu anlamlı öykünün yazarı Dr.Mehmet UHRİ’ye teşekkürler... Bu anlamlı öykünün yazarı Dr.Mehmet UHRİ’ye teşekkürler...

24 “ ARDIÇ ” Türkiye'deki ardıç ormanlarının yüzde 92'si niteliğini yitirmiştir. Yüzlerce yıl önce ardıç ormanlarıyla kaplı İç ve Doğu Anadolu'da erozyonu önleyecek orman kurmada kullanılabilecek tek ağaç, ardıçtır. Ardıç ağacı çok az su ile kıraç arazilerde yaşayabilir ve orman yangınlarına karşı da dirençlidir. Tıp, alkollü içki, kozmetik sanayi, inşaat sektörü ve mobilya sanayisi için de çok değerli bir ağaçtır. Ardıç ağacı, rüzgâr, kar ve ses perdesi olarak, yol kenarlarında ve kentlerde de kullanılmaktadır. (Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek özel bir ardıç ağacı yetiştirme yöntemi denemektedir.) “ ARDIÇ ” Türkiye'deki ardıç ormanlarının yüzde 92'si niteliğini yitirmiştir. Yüzlerce yıl önce ardıç ormanlarıyla kaplı İç ve Doğu Anadolu'da erozyonu önleyecek orman kurmada kullanılabilecek tek ağaç, ardıçtır. Ardıç ağacı çok az su ile kıraç arazilerde yaşayabilir ve orman yangınlarına karşı da dirençlidir. Tıp, alkollü içki, kozmetik sanayi, inşaat sektörü ve mobilya sanayisi için de çok değerli bir ağaçtır. Ardıç ağacı, rüzgâr, kar ve ses perdesi olarak, yol kenarlarında ve kentlerde de kullanılmaktadır. (Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek özel bir ardıç ağacı yetiştirme yöntemi denemektedir.)


"ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) ÇOK ANLAMLI BİR ÖYKÜ (alıntı) SESLİ İZLEYİNİZ..." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları