Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güneş Enerjisi Sistem Elemanları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güneş Enerjisi Sistem Elemanları"— Sunum transkripti:

1 Güneş Enerjisi Sistem Elemanları
Dündar Gürpınar - KIBTEK Yusuf Avcıoğlu - ASEL Engineering

2 Solar PV Sistem Elemanları
Güneş Paneli Doğru Akım (DC)/Doğru Akım (DC) Çevirici Doğru Akım (DC)/Alternatif Akım (AC) Evirici Akü Gurubu Taşıyıcı Konstrüksiyon

3 Fotovoltaik Hücre: Fotovoltaik kelimesi Yunanca’da ışık anlamına gelen “phos” ve ünlü İtalyan bilim adamı Allesandro Volta’nın soyadı “volta” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Güneş ışığından elektrik üreten malzemelerin genel adıdır. Fotovoltaikler hücreler halinde üretilir, yine hücreler halinde veya değişik oranlarda birleştirilerek modüller haline getirilerek kullanılırlar.

4 Fotovoltaik Hücreler: (Güneş Pilleri)
Güneş Pilleri, yüzeylerine gelen Güneş Işığını doğrudan Elektrik Enerjisine dönüştüren yarı-iletken maddelerdir. Güneş Enerjisinin taşıyıcıları ve yayıcıları olan tanecikli fotonlar, fotovoltaik hücre üzerine düşünce elektrik enerjisine dönüştürülürler. Güneş Pilleri yarı iletken teknolojisi ile üretilmiş Silikon (Deniz Kumu & Kuartz) temelli Statik Sistemlerdir.

5 Fotovoltaik Hücre Üretim Bandı:

6 Fotovoltaik Paneller:
Güneş Pilleri karmaşık ve zorlu bir süreçten geçerek üretilmiş mikro teknoloji ürünü olmalarına karşın zor bozulan dayanıklı malzemelerdir. On yıllar boyunca aynı performansta çalışabilirler.

7 Solar Panel Çeşitleri Çoklu İnce Filim Tek

8 Fotovoltaik Panel Çeşitleri:
Monokristal Panel: Siyah veya Koyu Mavi renktedir. Tek Kristalli, yüksek verimli (%13-%17), uzun ömürlü fakat diğer çeşitlere göre daha pahalıdır. Polikristal Paneller: Genelde yüzeyleri Mavi renkte olur. Verimlilik kapasiteleri (%11-%15), maliyete oranı yüksek (Üretimi daha kolay ve daha ucuz) olduğu için sektörde en çok kullanılan teknolojidir. İnce Film Modüller: Bükülgen Özelliktedir. Verimleri düşük (%6-8) fakat gölge ortamlarda daha iyi enerji üretirler. Düşük malzeme tüketimi ve uygun fiyatları sayesinde geniş yüzeylerin kaplanacağı projelerde seçilirler. (Kırmızı-Kahve)

9 Fotovoltaik Panel Çeşitleri:

10 Panel Verimliliği ve Maliyet Değerlendirmesi

11 Sıcaklık Etkileri %92.3 %84.6 %100

12 Evirici Doğru Akımı (DC), Alternatif Akıma (AC)
dönüştürmede kullanılır.

13 Eviriciler: (İnverter)
Eviriciler 2 ana başlık altında gruplandırılır; 1-Eviriciler Ürettikleri Alternatif Dalga-AC şekline göre üç çeşittir: -Kare Dalga -Sinüs Benzeşimli (Modifiye) -Tam Sinüs Dalga 2-Kullanım alanine göre ise iki türü vardır: -On-Grid (Şebekeye Bağlanabilen) -Off-Grid (Şebekeden Bağımsız Sistemler için)

14 Eviriciler:

15 Aküler: Elde edilen enerjinin depolandığı ünitelerdir. Solar Sistemlerde genelde Stasyoner tip bataryalar kullanılır. Bu bataryalar Araç Akülerinden farklı yapıda olup, Kuru, Jel ve OPZS olanları en yaygın kullanım alanına sahiptir. Kuru bataryalar kısa ömürlü, Jel Bataryalar kullanıma bağlı olarak 2 -5 yıl ömürlü, OPZS olanlar ise 3-10 yıl gibi ömürlere sahiptirler.

16 Akü Türleri Nickel–Cadmium Battery %70-%90 Lithium-ion battery %80-%90
Lead–Acid battery %50–%95 VRLA (GEL ve OPzS) Nickel–metal hydride battery %66

17 Akü Gurubu Önce akü gurubunu nekadarlık bir yükü?nekadar zaman? için besleneceğine karar verilir. Örneğin; 1.8 Kwh günde enerji tüketen bir yükü 3 gün,aküler tam olarak boşalmayacak şekilde beslemek için =3x2x1.8=10.8kwh genelde akü gurubunun voltajı 12/24/48V olarak seçilir 10.8KHh/48V=225Ah akü gurubunun tek bir akü kapasitesi eğer tüm bağlantılar seri yapılmışsa.

18 Akü Bağlantı Modelleri ve Kapasite
Tek Akü Kapasite 12V 80 Ah Seri ve paralel olarak kombinasyon yapıldı. Seri olanlar 6+6=12V Paralel olanlar =240Ah 240 Ah 12V Seri Gerilim Toplanır 12V 80 Ah Paralel Amper Saat lar Toplanır 12V 160 Ah

19 Akü Çeşitleri:

20 Akü Çeşitleri:

21 Taşıyıcı Konstrüksiyon:

22 Taşıyıcı Konstrüksiyon:

23 Taşıyıcı Konstrüksiyon:

24 Taşıyıcı Konstrüksiyon:

25 Taşıyıcı Konstrüksiyon:

26 Mobil Santral

27 Sabit Santral

28 Uygulama Örnekleri:

29 Uygulama Örnekleri:

30 240 AC Senkorizer

31 Güneş Enerjisi Sistemi Çalışma Prensibi:

32 Teşekkürler


"Güneş Enerjisi Sistem Elemanları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları