Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOKAT TİCARET ve SANAYİ ODASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOKAT TİCARET ve SANAYİ ODASI"— Sunum transkripti:

1 TOKAT TİCARET ve SANAYİ ODASI

2 Ticaret yapmadan zenginlik olmaz
Tokat, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan ticaret yolları üzerinde bulunuyor. Bunun içinde tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. (Bakırcılık, dokumacılık, yazmacılık vs.)

3 Tokat’ın sanayisi gelişiyor.
Gıda sanayi , taş ve toprağa dayalı sanayi, orman ürünleri sanayi, kimya sanayi ve son yıllarda tekstil dokuma ve konfeksiyon. İlk 500’de 2 firmamız var. Diren Holding A.Ş. – Adoçim Çimento A.Ş. Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük veteriner ilaçları fabrikası Alke İlaç A.Ş. Tokat’ta… Dünya mermer rezervinin % 6’sı Tokat’ta ama mermer üretim tesislerimiz gelişmiş değil.

4 Hayvancılıkta ilk 10 ilin arasındayız.
Tarım sektörü gelişmiş durumda… Sebze ve meyve üretimi güçlü, Domates üretiminde Türkiye’de ilk üçteyiz, Kiraz üretiminde önemli illerden biriyiz… Kaliteli ürün var ama depolama alt yapımız yok! Elmanın kilosu kışın 2.5 lira, yazın 50 kuruş. “Kaliteli ürün+sağlıklı depolama+ambalajlama+ürün pazarlama” ile çiftçi bugün kazandığının iki katını kazanabilir.

5 Tokat için iki önemli işi acilen bitirmemiz gerekiyor.
Bunlardan birincisi Tokat-Niksar- Ünye arası duble yol. 150 km yolu 3.5 saatte alıyoruz. Ürünlerimizi dağ yolundan limana indirerek para kazanamayız. Ticarette deniz yollarını kullanmak zorundayız. Bu yol denizi Tokat’a getirecek.!! İkincisi havaalanımız. Bu havaalanı Tokat’a yakışmıyor. Büyük uçak inmiyor, İstanbul’a düzenli seferler yapılamıyor. Biz şunu çok iyi biliyoruz… Zor ulaşılan il, kolay büyüyemez. O yüzden hem kara, hem hava, hem de deniz bağlantımızı sağlamamız gerekiyor…

6 Tokat'ın hiçbir yere nasip olmayan tarihi ve turistik değerleri var ama içinde yaşayanlar bile bilmiyor! Değerlerimizi kendimize saklamak, para etmiyor…

7 Yöresel ürünler bakımından çok zenginiz.
Tokatlı olan tek ürün; “Zile Pekmezi.” Tokat Çemeni, Tokat Yaprağı, Kuşburnu, Bez Sucuk, Tokat Kebabı gibi yaklaşık 15 ürünün tescil çalışmaları tüm masrafları Tokat TSO tarafından karşılanmak üzere başlatılmış olup, Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmektedir. Bunların hepsini Tokat’lı olarak tescillememiz lazım!

8 5 Adet Organize Sanayi Bölgemiz Var…

9 Tokat İlindeki Organize Sanayi Bölgeleri
Organize Sanayi Bölgesi Adı Kapladığı Alan (Ha) Parsel Sayısı Tahsis Edilen Tahsise Hazır İşyeri Sayısı İşçi Sayısı Tokat Organize Sanayi Bölgesi 500 162 143  29 104 2.100 Erbaa Organize Sanayi Bölgesi 136 113 25 88 11 1.200 Niksar Organize Sanayi Bölgesi 210 26 2 24 10 Turhal Organize Sanayi Bölgesi 60 38 12 1 150 Zile Organize Sanayi Bölgesi 110 70 18 52 20 TOPLAM 1.016 409 214 176 119 3.480

10 8 Adet Küçük Sanayi Sitemiz Var…

11 TOKAT İLİNDEKİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ
S. NO ADI İŞYERİ SAYISI ÇALIŞAN SAYISI 1 Tokat Küçük Sanayi Sitesi 1.350 5.100 2 Erbaa Küçük Sanayi Sitesi 395 1.000 3 Zile Küçük Sanayi Sitesi 292 500 4 Niksar Küçük Sanayi Sitesi 354 1.100 5 Turhal Küçük Sanayi Sitesi 240 800 6 Tokat Merkez Yazmacılar Küçük Sanayi Sitesi 21 34 7 Tokat Reşadiye K.S.S 88 60 8 Yeşilyurt Küçük Sanayi Sitesi 54 İNŞAAT TOPLAM 2.740 8.594

12 Başarılı il olmanın reçetesi birlik olmak, bir araya gelmek…
Mevlana diyor ki; “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir.” Hemşeriler olarak bir araya gelmeliyiz. Marka şehirler var ve para kazanmayı çok iyi biliyorlar. Öncelikle bir araya gelmişler! (Ortaklık Kültürü)

13 İl Olarak Bedava Para Kazanmanın Yolları
Ortaklık Kültürü (Bizde Yok!) Kurumsallaşma (Bizde Yok!) Farklılaşma & Markalaşma (Bizde Yok!) Yenilikçilik, İcat Çıkarma (Bizde Yok!) ???

14 Paramız var… Kullanamıyoruz ya da kullanmıyoruz..!
Toplam Mevduatımız: 1.3 milyar TL 778 Milyon TL 860 Milyon TL 1.1 Milyar TL Son 3 yılda % 60 arttı… Kaynak: BDDK 14

15 Paramız var ama paramızı üretime çeviremediğimiz için pazara hitap edemiyoruz.
15

16 3 saatlik mesafe içinde 9.4 trilyon $’lık pazar var
hhhhh 3 saatlik mesafe içinde 9.4 trilyon $’lık pazar var 2,6 Trilyon $ 1,2 Trilyon $ 9,4 Trilyon $ 1 saatlik uçuş 2 saatlik uçuş 3 saatlik uçuş Biz bu pazardan ne kadar pay alıyoruz…?

17 Yeni Teşvik Paketi’ne göre 5. Bölgedeyiz

18

19

20 Tokat’ın ticaret ve sanayide nerede olduğunu birbirimize anlatmak yerine, neden geri kaldığımızı sorgulamalıyız.

21 Ne yazıktır ki; yeni teşvik yasasında 5
Ne yazıktır ki; yeni teşvik yasasında 5. Bölgede olmamıza üzüleceğimiz yerde seviniyoruz.

22 Neden bir arada duramıyoruz
Neden bir arada duramıyoruz? Bırakın bir araya gelip ortak girişim yapmayı, ortak bir sosyal organizasyonda bile bir arada değiliz. Bir arabaya verecek TL’miz var ama Tokat’a yapılacak bir yatırıma ortak olacak TL’miz yok nedense(?)

23 Dedikodu; neden kültürümüz haline geldi
Dedikodu; neden kültürümüz haline geldi? İş yapmamız gereken zamanlarda birbirimizi çekiştiriyor, en kıymetli varlığımız zamanımızı birbirimizin dedikodusunu yaparak geçiriyoruz.

24 Neden hala bir lobimiz yok
Neden hala bir lobimiz yok? Siyasetçisine, bürokratına, çalışanına sahip çıkan iller, illeri adına bir şeyleri koparma savaşı verenler, bizlerden çok çok daha ilerideler. Bunu başarmak çok üstün meziyetler taşımayı gerektirmiyor. Sadece önyargılarımızdan kurtulmamız gerek.

25 Tokatlı kurumlarına sahip çıkmıyor, kurumlarımız ise verimli çalışmıyor…

26 Her şey avuçlarımızın içinden uçup gittikten sonra Tokatlı, ya yeni uyanıyor ya da kötü niyetli davranıyor. (Vali Konağı yeri, Eski Hal Arsası gibi…)

27 Gelecek projelerine, Tokat için faydalı projelere nedense herkes hiç düşünmeden OLMAZ diyor. Sanırım herkes bizim bilmediğimiz bir şeyleri biliyor.

28 Turizm anlamında kendimizi tanıtamıyoruz
Turizm anlamında kendimizi tanıtamıyoruz. Turizm adına hiç yapılmamış çalışmalar yapılırken herkes konuyu kendine göre başka yerlere çekmeye çalışıyor.

29 Bir şeyler yapabilmek için el ele vermiyoruz
Bir şeyler yapabilmek için el ele vermiyoruz. Aksine, ne yapılırsa yapılsın itiraz ediyor ve her şeyin altında sürekli bir ÇAPANOĞLU arıyoruz.

30 Hiçbir zaman büyük hesaplar yapmadık; hep küçük şeylerin peşinden koşuyoruz…

31 Yapılan yanlışlıkları düzeltmek yerine, hep üzerlerini örtmeye çalışmışız bugüne kadar! (Siyaseten ve ekonomik bir takım kaygılar ile...) Tokat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 17 arsa gibi.

32 Devlet desteklerinden yeterince faydalanamıyoruz
Devlet desteklerinden yeterince faydalanamıyoruz. İşletme altyapılarımız buna uygun değil ve ölçekleri çok küçük. Hibe içeren programlarda firma adına uygunsuzluk ortaya çıkınca, firmalarımız bunu kişisel olarak görüp siyaset bulaşıyormuş gibi algılıyor. “Bana vermeyecekleri belliydi zaten!” diyerek, kendilerini sorgulamak yerine çamur atıyorlar. Bu nedenle herkes, bir şekilde devletten uzak durmaya çalışıyor.

33

34

35 Hakkıyla çalışanı yerden yere vuruyoruz
Hakkıyla çalışanı yerden yere vuruyoruz. Hemen “Neyi nasıl götürdüğüne dair” yorumlara başlıyoruz. “Sıfır iş, sıfır hata” gerçeğini hemen unutuveriyoruz.

36 Tokat’ın ticaret ve sanayisi, artık Tokatlının elinde değil… Tokat’a yapılacak yatırımları neden Tokatlılar yerine, hala başkalarından bekliyoruz? Tokatlılar olarak bizler bir yerlerden başlamazsak kimsenin gelip Tokat’a bir şeyler yapmayacağını neden görmüyoruz?

37 Toplanıyor, toplanıyor, konuşuyoruz… Ama sadece konuşuyoruz
Toplanıyor, toplanıyor, konuşuyoruz… Ama sadece konuşuyoruz. .. Yapabildiğimiz en güzel şey ne yazık ki toplantılar. O toplantılarda konuşulan konularla ilgili olarak, muhataplarının neler yaptığını daha sonra sorma ihtiyacı bile hissetmiyoruz. Kurumsal hafızamız yok. Yapılanlar dair her şeyi çabuk unutuyoruz.

38 Teşekkürler…


"TOKAT TİCARET ve SANAYİ ODASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları