Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y"— Sunum transkripti:

1 Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y
İlişkiler ve İletişim Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y K A T E M Kozlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 27 Aralık 2013

2 İlİşkİler ve İLETİŞİM Öğrencilerin Birbirine Davranışı Hitap
Öğretmen – Öğrenci İlişkileri Toplumda Nasıl Hareket Edilir Arkadaşlık İlişkisi Kişiler Arası İletişim Şiddet İlİşkİler ve İLETİŞİM

3 Selam Yola çıkınca her sabah,        Bulutlara selam ver.        Taşlara, kuşlara, atlara, otlara        İnsanlara selam ver.        Ne görürsen selam ver.        Sonra çıkarıp cebinden aynanı        Bir selam da kendine ver.        Hatırın kalmasın el gün yanında        Bu dünyada sen de varsın!        Üleştir dostluğunu varlığınla,        Bir kısmı seni de sarsın. Üstün Dökmen

4 Öğrencilerin Birbirine Davranışı

5

6

7

8

9

10 Hitap

11 Hitap İletişim ağızdan çıkanlar kadar bir şeyi söylerkenki;
• yüz ifadesinin, • jest ve mimiklerin (el, kol hareketleri ve yüzdeki ifade) • bedenin duruşunun, • ses tonunun ve • o andaki duygunun ne olduğudur. Yani başkalarıyla kurulan iletişim, sözlü mesajları olduğu kadar sözsüz mesajları da içerir. Her türlü aile iletişiminde sözlü ve sözsüz mesajlar sürekli olarak kullanılmaktadır.

12 Hitap İletişimin en sağlıklı şekli, söylenmek isteneni imalarda bulunmadan, karşıdakinin kişiliğine saldırmadan, kendi açısından canını sıkanın ne olduğunu anlatarak kurulan, doğrudan, net ve dürüst iletişimdir. Sağlıklı aile yapılarında bu tür sağlıklı ve doğrudan iletişimleri içeren sözlü ve sözsüz mesajlar kullanılmakta, konuşma becerilerine olduğu kadar dinleme becerilerine de dikkat edilmektedir. Kişinin sözel mesajlar kadar sözel olmayanları da tanıması, sağlıklı iletişim konusundaki başarısını arttırır, karşısındakini daha iyi anlamasını, kendisini daha iyi ifade edebilmesini kolaylaştırır, yanlış anlaşmaları azaltır.

13

14 Bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma süreci
iletişim Bizim başkalarını,başkalarının da bizi anlamasına yarayan bir SÜREÇTİR. Düşünme ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alışverişidir. iletişim iletişim Sözcüklerin, resimlerin figürlerin grafiklerin, vb. sembollerin Kullanılarak bilgi, düşünce, duygu ve becerileri aktarılması sürecidir. Fringes iletişimi Organizmanın bir uyarana verdiği ayrımcı bir tepki olarak; Bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma süreci

15 Öğretmen – Öğrenci İlişkileri

16

17

18 Toplumda Nasıl Hareket Edilir?

19

20 Arkadaşlık İlişkileri

21

22 Toplumun Yapı Taşı Aile

23 İletişim her türlü karşılıklı ilişkinin temel faktörüdür
İletişim her türlü karşılıklı ilişkinin temel faktörüdür. Aile içi iletişim, aile üyelerinin her birinin birbirleriyle kurdukları ilişkileri içerir. Aile üyelerinin iletişiminin kalitesi, ailenin sağlığını ve gücünü etkiler.

24 Güçlü ve sağlıklı ailelerin en önemli özelliklerinden biri, sağlıklı iletişim konusundaki yetenekleridir. Sağlıklı aileler birbirleriyle daha açık, daha net, daha sık ve doğrudan iletişime geçerler. Birbirlerinin söylemeye çalıştıklarını dinlerler ve birbirlerini doğru olarak anlarlar. İmalarda bulunmaz, birbirlerine kötü söz sarf etmezler. Birbirlerine saygılı davranırlar. Başarılı bir iletişime sahip olan bir ailede aile bireyleri birbirleriyle duygularını, düşüncelerini, hayallerini, korkularını, ümitlerini, acılarını, sevinçlerini, deneyimlerini ve ihtiyaçlarını paylaşır.

25 Aile bireylerinin tümünün birbirleriyle kurduğu açık ve dürüst bir iletişim son derece değerlidir. Çünkü birbirleriyle etkili ve sağlıklı bir iletişim kurabilmiş bireyler hayattan daha fazla zevk alabilmekte ve kendilerini daha mutlu hissetmektedirler. İletişim denince pek çok kişinin aklına karşılıklı konuşma ve diyaloglar gelmektedir. Oysa iletişim, ne söylendiği, nasıl söylendiği, niçin söylendiği, ne zaman söylendiği, hatta ne söylenmediğidir.

26 Bir ailenin üyelerinin birbirleriyle kurdukları iletişimin kalitesi, aile içi ilişkilerin sağlıklı devamını sağlar. Aile içi iletişim becerileri konusunda bilgi sahibi olmak ve öğrenilenlerin uygulanması, ailenin iletişim kalitesini arttırır. Aile üyeleri kaç yaşında olurlarsa olsunlar, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak, birbirlerinin bilgi ve tecrübelerine başvurarak, birbirlerini anlamaya, birbirlerine destek olmaya, birbirlerinin aynı zamanda arkadaşı olmaya gayret ederek sağlıklı bir iletişim ortamı yaratabilirler.

27 Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin!
Aile üyelerinize sık sık güzel sözler söylemeye, onları cesaretlendirmeye, onurlandırmaya gayret edin. Onlara olan sevginizi, takdir ve beğeninizi ifade etmekten çekinmeyin. Unutmayın ki aile bir birlikteliktir. Biri mutlu olduğunda tümü mutlu olur.

28 Sağlıklı iletişim yapısına sahip aileler: • Hep birlikte zaman geçirmeye önem verirler. • Birbirlerinin arkadaşlıklarından zevk alırlar. • Birbirlerinin iyi ve kötü günlerini paylaşırlar. • Birbirlerinin bireysel ihtiyaçlarına ve isteklerine saygı duyarlar. • Sürekli birbirlerinin hatalarını bulmaya çalışmazlar.

29 Sağlıklı iletişim yapısına sahip aileler: • Aralarındaki çatışmaları olumlu bir şekilde çözmeye gayret ederler. • Birbirlerinin duygularına, hayallerine, fikir ve ideallerine saygı duyarlar. • Birbirlerine imalarda bulunmaz, lafla can yakmaya kalkmazlar. • Birbirlerinin söylediklerini duymak kadar, sözsüz mesajlarını ve beden dillerini de okumaya gayret ederler. • Birbirlerini can kulağıyla dinlerler. • Aralarındaki küskünlükleri fazla uzatmazlar.

30

31 Birleşmiş Milletlerin belgelerinde şiddetin tanımı:
“Fiziksel, cinsel, psikolojik herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu doğuran veya bu sonucu doğurmaya yönelik, özel yaşamda ve kamu yaşamında gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı veya özgürlüğün keyfî biçimde engellenmesidir.”

32 Siyah? Aktif? Beyaz? Pasif? Erkek? Agrasif? Kadın? Kapitalist? Yaşlı? Ateist? Çocuk? Humanist? Zengin? Hayvan?… Fakir?

33

34

35

36

37 Her iki çocuktan birine şiddet uygulanıyor!

38

39

40 Dünyada Her Dört Kadından Biri Aile İçi Şiddete Maruz Kalıyor

41 Bu da beş kardeş…

42

43

44

45

46

47

48

49 Annelerimizin Bardağı

50

51

52 Bilinç altındaki psikolojik şiddet…

53

54 İnsanlar Medya Önünde Sosyal Şiddete Maruz Kalır…

55 Sırt Çevirmeyin!

56 • Şiddetin ilgi çekiciliği:
Bir cinayet haberini ön plana çıkarmayı tercih eder. Bir tecavüz vakasını kadının bedenini teşhir edercesine sunar. Bir mafya dizisini yıllara yayarak yayımlamayı sürdürür.

57

58 Şiddetin Yeri ve Zamanı

59 KONU MANKENİ

60

61

62

63

64

65 Medyada şiddetin göründüğü yerlerden biri de reklamlardır
Medyada şiddetin göründüğü yerlerden biri de reklamlardır. Örneğin bir gofret reklamında savaş, şiddet, silah ve militarizmi çağrıştıracak şekilde “parça tesirli pirinç patlakları”, “uzun menzilli karamel”, “kamufle edici sütlü çikolata” gibi ifadeler kullanılabilmektedir.

66 Ben yemem eşİm yer!

67

68

69

70 Var mı kafanıza takılan?

71 SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…
Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y KATEM Kozlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 27 Aralık 2013


"Araştırma Görevlisi T a m e r Ö Z S O Y" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları