Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir."— Sunum transkripti:

1 Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir. ÇUİ, birden fazla ülkede iş faaliyetleri olan işletmedir. DDY iki şekilde gerçekleşir. 1. Tamamen yeni yatırım yapmak 2. mevcut bir işletmeyi satın almak yada birleşmek

2 DYY Satın almalar; Azınlık hisse(% 49’a kadar)
Çoğunluk hisse(%50-99 arası) ya da Tam sahiplik (%100) Şeklinde olabilir.

3 Dünya Ekonomisinde DDY
DYY akışı: belli bir dönem (bir yıl) boyunca gerçekleşen DDY miktarı. DYY toplamı: belli bir zaman noktasında birikimli toplam dış varlıklar miktarı DYY çıkışı: ülkenin dışına çıkan dış yatırım miktarı DYY girişi: ülkeye giren dış yatırım miktarı

4 DYY’da trendler Son 30 yılda dış yatırım akışında ve birikimli toplamda artışlar olmuştur. Artışın sebepleri çeşitlidir. * ticaret engelleri azalmasına rağmen, işletmeler korumacı baskılardan korkmaktadır. Gelecekte konabilecek engellere karşı bir tedbir olmaktadır.

5 trendler DYY, büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekillenmektedir. Gelişen serbest pazar ekonomilerine doğru yatırımların büyük kısmı akmaktadır.

6 Dvm Ülke hükümetleri yaptıkları anlaşmalarla yatırımları karşılıklı olarak korumak ve teşvik etmek istemektedir. Dünya ekonomisinin küreselleşmesi de DYY hacminin artmasına yol açmaktadır.

7 ÇUİ’ler ve DYY ÇUİ’ler, ulusal ülke pazarlarına girmek ya da bölgesel veya global pazarlara hizmet etmek üzere düşük maliyetli üretim tesisleri kurmak için DYY yapmaktadırlar. Son yıllarda DDY akışlarından en çok faydalanan ülke Çin olmuştur.

8 DYY’ın Yönü Dış yatırımın yönü büyük ölçüde gelişmiş ülkeler arasında olmuştur. Gelişmiş ülkelerin firmaları, diğer gelişmiş pazarlara yatırım yapmıştır. ABD, büyük ve zengin pazarı, dinamik ve tutarlı ekonomisi, ve yatırıma açıklığı nedeniyle DYY için çekici bir Pazar olmuştur.

9 dvm Gelişmiş ülkelerde daha büyük olan DYY oranı ile gelişmekte olan ülkelerdeki DYY oranı artış göstermiştir. Güney ve Doğu Asya ülkeleri ile Çin gibi yükselen ekonomilerde yatırımlar yapılmıştır. Diğer yükselen bölge olan Latin Amerika (Meksika, Brezilya) yatırımları çekmiştir(özelleştirme, liberalleşme gibi reformlarla)

10 Kaynak ülkeler II. Dünya Savaşından bu yana DYY için en büyük kaynak ülke ABD’dir. Onu UK, Hollanda, Fransa, Almanya ve Japonya izlemiştir. arasında bu altı ülke dış yatırımların %60’ını yapmıştır. Bu ülkeler ayrıca dünyanın en büyük ÇUİ’lerine sahiptir.

11 dvm Gelişmiş ülke ekonomileri, büyük şirketlerin doğmasına zemin hazırlamış ve onlara ev sahipliği yapmıştır. Bu ülkeler ayrıca uzun bir ticaret geçmişine sahiptir ve ekonomik büyümelerinde bağları bulunan bu pazarları dikkate alırlar.

12 Yapısı DYY, yeni kurulan bir yatırım şeklinde olabileceği gibi mevcut bir firmayı satın alma ya da birleşme şeklinde de olabilir. Daha çok birleşme ve satın almalar tercih edilmektedir. Gelişmekte olan ülkeler düşünüldüğünde, satın alma ve birleşmeler 1/3 oranında olmaktadır. Bu ülkelerde hedeflenen firma sayısı daha düşük kalmaktadır.


"Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları