Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI"— Sunum transkripti:

1 DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
DERS BİLGİLERİ (4) Elastik Deprem Yüklerinin Belirlenmesi (Spektral İvme Katsayısı) Prof. Adil ALTUNDAL Kasım 2013

2 A (T) SPEKTRAL İVME KATSAYISI
Depremden dolayı meydana gelen taban kesme kuvvetinin hesabı En basit olarak F = m*a olarak yazılabilir. m: Kütle a; ivmedir. Deprem hesabında Yapının Kütlesi W olarak, İvme olarak ise A(T) Spektral ivme katsayısı kullanılmaktadır. Spektral ivme katsayısı A(T) = A0 I S(T) olarak verilmiştir. Depremden dolayı binaya taban seviyesinde tesir eden Elastik Taban Kesme Kuvveti; Vt = W*A(T) olarak hesaplanabilir. A(T) Spektral İvme Katsayısı nedir, nasıl hesaplanır.

3 Vt , Elastik deprem yüküdür, (fe)
Vt , Elastik deprem yüküdür, (fe). Vt azaltma katsayısına bölünerek (ue/uy) Kapasite yükü (gerçek dayanım fy), bulunacaktır.

4 Elastik Deprem Yüklerinin Tanımlanması
A ( T1 ) : Binanın 1. Doğal titreşim periyodu olan T1 e ait Spektral ivme katsayısı, A0 : Etkin yer ivme katsayısı ( Deprem bölgesine göre değişir. )  I : Bina önem katsayısıdır. S ( T1 ) : Binanın 1. Doğal titreşim periyodu olan T1 e ait Spektrum katsayısı,

5

6

7

8 Bina Önem Katsayısı

9

10 S ( T) : Spektrum Katsayısı

11 S (T) : Spektrum Katsayısı:
Yerel zemin koşullarına ( TA , TB ) ve binanın doğal periyodu olan (T) ye bağlı olarak aşağıdaki ifadelerle hesaplanır. S (T1) : 1. Doğal periyoda ait Spektrum Katsayısı: Yerel zemin koşullarına ( TA , TB ) ve binanın 1. doğal periyodu olan (T1) ye bağlı olarak aşağıdaki ifadelerle hesaplanır. S(T) spektrum katsayısının, yapının periyoduna (T) ve yerel zemin periyotları olan TA ve TB ye bağlı olarak hesaplanması ve değişimi aşağıda grafik olarak verilmiştir.

12 S(T) : SPEKTRUM KATSAYISI
Düşey eksende S(T) spektrum katsayısı, Yatay eksende yapının periyodu (T) ve zemin karakteristik periyodu olan TA ve TB

13

14

15


"DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları