Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Programın çalıştırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Programın çalıştırılması"— Sunum transkripti:

1

2 Programın çalıştırılması
Başlat (Start) > Programlar (Programs) > Microsoft Office > Microsoft Word 2007 seçeneği seçilir. Eğer Word programı otomatik olarak yeni bir belge açmadı ise; Microsoft Office buton seçeneğine tıklanarak Yeni (New) seçeneği seçilerek boş bir belge oluşturulabilir. Artık yazı yazmaya başlayabiliriz.

3

4 Şeridin üç ana bileşeni vardır.
 Sekmeler. Üst sırada yedil temel sekme vardır. Her biri bir etkinlik alanını temsil eder.  Gruplar. Her sekmenin, birbiriyle ilişkili öğeleri bir arada gösteren birkaç grubu vardır.  Komutlar. Komut bir düğme, bilgi girmek için kutu veya menüdür. Sekmedeki her öğe, kullanıcı etkinliklerine uygun olarak dikkatle seçilmiştir. Örneğin Giriş sekmesi, metin yazı tipini değiştirmek için kullanılan Yazı Tipi grubundaki komutlar gibi, en sık kullandığınız tüm öğeleri içerir: Yazı Tipi, Yazı Tipi Boyutu, Kalın, İtalik, vb.

5

6 İlk bakışta, önceki Word sürümünde olan belirli bir komutu göremeyebilirsiniz. Kaygılanmayın. Bazı grupların sağ alt köşesinde küçük bir çapraz ok vardır. Bu oka İletişim Kutusu Başlatıcısı denir. Onu tıklatırsanız, o grupla ilgili diğer seçenekleri görürsünüz. Bu seçenekler çoğunlukla önceki Word sürümünden tanıyabileceğiniz bir iletişim kutusu biçiminde görünür. Tanıdık görünen bir görev bölmesinin içinde de belirebilirler.

7 İlk bakışta, önceki Word sürümünde olan belirli bir komutu göremeyebilirsiniz. Kaygılanmayın. Bazı grupların sağ alt köşesinde küçük bir çapraz ok vardır. Bu oka İletişim Kutusu Başlatıcısı denir. Onu tıklatırsanız, o grupla ilgili diğer seçenekleri görürsünüz. Bu seçenekler çoğunlukla önceki Word sürümünden tanıyabileceğiniz bir iletişim kutusu biçiminde görünür. Tanıdık görünen bir görev bölmesinin içinde de belirebilirler.

8 Bir resim seçtiğinizde, resimlerle çalışmak için komut gruplarını gösteren ek Resim Araçları sekmesi görüntülenir. Bu yeni Word sürümünde belirli sekmeler yalnızca onlara gereksiniminiz olduğunda görünür. Örneğin, bir resim eklediğinizi düşünelim. Ancak şimdi onunla başka şeyler yapmak istiyorsunuz. Metnin onun etrafında kaydırılma şeklini değiştirmek veya onu kırpmak da isteyebilirsiniz. Bu komutlar nereden bulunur?

9 Bir resim seçtiğinizde, resimlerle çalışmak için komut gruplarını gösteren ek Resim Araçları sekmesi görüntülenir. Bu yeni Word sürümünde belirli sekmeler yalnızca onlara gereksiniminiz olduğunda görünür. Örneğin, bir resim eklediğinizi düşünelim. Ancak şimdi onunla başka şeyler yapmak istiyorsunuz. Metnin onun etrafında kaydırılma şeklini değiştirmek veya onu kırpmak da isteyebilirsiniz. Bu komutlar nereden bulunur?  Resmi seçin.  Resim Araçları sekmesi belirir. Sekmeyi tıklatın.  Resimlerle çalışmak için Resim Stilleri grubu gibi ek gruplar ve komutlar görüntülenir. Resmin dışında bir yeri tıklattığınızda Resim Araçları sekmesi kaybolur ve diğer gruplar geri gelir. Not    Tablolar, çizimler, diyagramlar ve grafikler gibi diğer etkinlik alanları için isteğe bağlı sekmeler görüntülenir.

10 Metin seçip üzerine gittiğinizde Mini araç çubuğu soluk olarak görüntülenir.
Bazı biçimlendirme komutları, yaptığınız her işte kullanılabilmelerini isteyeceğiniz kadar kullanışlıdır. Farenizi sürükleyerek metni seçin, ardından metnin üzerine gidin. Mini araç çubuğu solgun şekilde görünür. Mini araç çubuğunun üzerine giderseniz netleşir ve orada bir biçimlendirme seçeneğini tıklatabilirsiniz.

11 Metin seçip üzerine gittiğinizde Mini araç çubuğu soluk olarak görüntülenir.
Bazı biçimlendirme komutları, yaptığınız her işte kullanılabilmelerini isteyeceğiniz kadar kullanışlıdır. Bir metni hızlı şekilde biçimlendirmek istediğiniz, ancak Sayfa Düzeni sekmesinde çalıştığınızı düşünelim. Biçimlendirme seçeneklerini görmek için Giriş sekmesini tıklatabilirsiniz, ancak bu yöntem daha hızlıdır:  Farenizi sürükleyerek metni seçin, ardından metnin üzerine gidin.  Mini araç çubuğu solgun şekilde görünür. Mini araç çubuğunun üzerine giderseniz netleşir ve orada bir biçimlendirme seçeneğini tıklatabilirsiniz. Mini araç çubuğu biçimlendirme seçenekleri için mükemmeldir, ancak başka tür komutların her zaman kullanılabilmesini isterseniz ne olacak? Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nu kullanın. Hızlı Erişim Araç Çubuğuna nasıl komut eklenir. Hızlı Erişim Araç Çubuğu, Şeridin sağ üst kısmında yer alan küçük alandır. Her gün defalarca kullandığınız öğeleri içerir: Kaydet, Geri Al ve Yeniden. Sık kullandığınız ve hangi sekmede olursanız olun sürekli kullanılabilir durumda kalmasını istediğiniz komutları çubuğa ekleyebilirsiniz.

12 Etkin sekmeyi çift tıklatın
Etkin sekmeyi çift tıklatın. Gruplar kaybolur ve böylece daha fazla alanınız olur. Tüm komutları yeniden görmek istediğinizde, grupları geri getirmek için etkin sekmeyi çift tıklatın.

13 Daha fazla yer açmak üzere grupları gizlemek için etkin sekmeyi çift tıklatın.
Şerit, Word 2007'de her şeyi incelikle merkezileştirilmiş ve kolay bulunur bir şekilde yapar. Ancak bazen, bazı şeyleri bulmanız gerekmez. Yalnızca belgeniz üzerinde çalışmak istersiniz ve bunun için daha fazla alana gereksinim duyarsınız. Bu nedenle, Şerit'i geçici olarak gizlemek, onu kullanmak kadar kolaydır. Nasıl mı? Etkin sekmeyi çift tıklatın. Gruplar kaybolur ve böylece daha fazla alanınız olur. Tüm komutları yeniden görmek istediğinizde, grupları geri getirmek için etkin sekmeyi çift tıklatın.

14 ALT tuşuna basarak Şerit sekmeleri, Microsoft Office Düğmesi ve Hızlı Erişim Araç Çubuğu için Anahtar İpucu işaretlerini görüntüleyin.

15 ALT tuşuna basarak Şerit sekmeleri, Microsoft Office Düğmesi ve Hızlı Erişim Araç Çubuğu için Anahtar İpucu işaretlerini görüntüleyin. Evet klavyeciler, bu sayfa sizler için. CTRL tuşuyla başlayan kısayollar (örneğin kopyalama için CTRL+C veya Başlık 1 için CTRL+ALT+1) önceki Word sürümlerinde olduğu gibi kalmıştır. Öte yandan Şerit tasarımında yeni kısayollar vardır. Neden? Bunun nedeni, bu değişikliğin önceki sürümlere göre iki büyük avantaj sağlamasıdır: Şeritteki düğmelerin her biri için kısayollar. Çoğunlukla daha az sayıda tuş gerektiren kısayollar. Yeni kısayolların yeni bir adı vardır: Tuş İpuçları. ALT tuşuna basarak tüm Şerit sekmeleri, Hızlı Erişim Araç Çubuğu komutları ve Microsoft Office Düğmesi için Tuş İpucu işaretlerini görüntüleyin. Sonra, görüntülemek istediğiniz sekmenin Tuş İpucuna basabilirsiniz; örneğin Giriş sekmesi için G tuşuna basın. Bu, söz konusu sekmedeki komutların tüm Tuş İpuçlarını görüntüler. Sonra, istediğiniz komutun Tuş İpucuna basabilirsiniz.

16 Bir Word belgesinin başlatılacağı yer Microsoft Office Düğmesi'dir.
Düğmeye basıldıktan sonra bir menü belirir. Burada gösterilen bu menünün görünümün, önceki Word sürümlerindeki Dosya menülerine biraz benzediğini fark edebilirsiniz. Menünün solunda, bir dosyayla çalışmak için tüm komutları görürsünüz. Yeni bir belgenin oluşturulduğu veya varolanın açıldığı yer burasıdır. Kaydet ve Farklı Kaydet komutlarınız da buradadır. Menünün sağ tarafında, en son açılan belgeleriniz listelenir. Bilgisayarınızda sık sık üzerinde çalıştığınız bir belgeyi aramak zorunda kalmamanız için, bunlar her zaman uygun bir şekilde görülebilir.

17 Bir Word belgesinin başlatılacağı yer Microsoft Office Düğmesi'dir.
Düğmeye basıldıktan sonra bir menü belirir. Burada gösterilen bu menünün görünümün, önceki Word sürümlerindeki Dosya menülerine biraz benzediğini fark edebilirsiniz. Menünün solunda, bir dosyayla çalışmak için tüm komutları görürsünüz. Yeni bir belgenin oluşturulduğu veya varolanın açıldığı yer burasıdır. Kaydet ve Farklı Kaydet komutlarınız da buradadır. Menünün sağ tarafında, en son açılan belgeleriniz listelenir. Bilgisayarınızda sık sık üzerinde çalıştığınız bir belgeyi aramak zorunda kalmamanız için, bunlar her zaman uygun bir şekilde görülebilir.

18 Belgeyi açıp metninizi yazdıktan sonra, kuşkusuz bu metni biçimlendirmek istersiniz. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda birçok tanıdık biçimlendirme komutu vardır: Kalın, İtalik, Yazı Tipi, vb. Ayrıca burada size kullanışlı gelecek birkaç komut daha bulunur. Paragraf grubunda en beğenilen madde işaretli listeler, numaralandırılmış listeler ve çok düzeyli listeler bulunur. Girintiyi artırıp azaltma ve hizalama komutlarınız da buradadır. Word'de kullanmaya alışık olduğunuz seçenekleri göremiyorsanız, grubun sağ alt köşesindeki küçük çapraz oku (İletişim Kutusu Başlatıcısı) tıklatmayı unutmayın. Örneğin Paragraf grubundaki ok tıklatıldığında, girintiyi artırıp azaltma, tek kalan satırları önleme gibi öğelerle çalışabildiğiniz tanıdık bir iletişim kutusu açılır.

19 Belgeyi açıp metninizi yazdıktan sonra, kuşkusuz bu metni biçimlendirmek istersiniz. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda birçok tanıdık biçimlendirme komutu vardır: Kalın, İtalik, Yazı Tipi, vb. Ayrıca burada size kullanışlı gelecek birkaç komut daha bulunur. Paragraf grubunda en beğenilen madde işaretli listeler, numaralandırılmış listeler ve çok düzeyli listeler bulunur. Girintiyi artırıp azaltma ve hizalama komutlarınız da buradadır. Word'de kullanmaya alışık olduğunuz seçenekleri göremiyorsanız, grubun sağ alt köşesindeki küçük çapraz oku (İletişim Kutusu Başlatıcısı) tıklatmayı unutmayın. Örneğin Paragraf grubundaki ok tıklatıldığında, girintiyi artırıp azaltma, tek kalan satırları önleme gibi öğelerle çalışabildiğiniz tanıdık bir iletişim kutusu açılır.

20 Biçimlendirme için, yalnızca kalın ve italik komutlardan daha güçlü ve etkin bir yaklaşımla ilgilenirseniz, yeni Word'deki stiller hakkında bilgi edinebilirsiniz. Stillerle Giriş sekmesinin Stiller grubunda çalışırsınız:  Hızlı Stiller, hızlı ve kullanımı kolay olan hazır, profesyonel stillerdir; Word'ün bu sürümünde yeni bir görünümleri vardır. En sık kullanılan Hızlı Stiller doğrudan Şerit'te görüntülenir.  Birkaç kullanıma hazır Hızlı Stil daha görmek için bu düğmeyi tıklatın.  Stiller bölmesini açmak için İletişim Kutusu Başlatıcısı'nı tıklatın. Bu bölmede, önceki bir Word sürümünde sizin yapmış olabileceğiniz özel yapılmış stiller bulunur ve yeni stiller oluşturmak veya varolanları değiştirmek için gidilen yer burasıdır. Hızlı stiller belgeniz için daha kullanışlı ve iyi görünümlü araçlardır. Tüm belgelerinizde bu stilleri kullanmak, size, tek tuşla yenilemeler gibi büyük bir avantaj kazandırır.

21 Biçimlendirme için, yalnızca kalın ve italik komutlardan daha güçlü ve etkin bir yaklaşımla ilgilenirseniz, yeni Word'deki stiller hakkında bilgi edinebilirsiniz. Stillerle Giriş sekmesinin Stiller grubunda çalışırsınız:  Hızlı Stiller, hızlı ve kullanımı kolay olan hazır, profesyonel stillerdir; Word'ün bu sürümünde yeni bir görünümleri vardır. En sık kullanılan Hızlı Stiller doğrudan Şerit'te görüntülenir.  Birkaç kullanıma hazır Hızlı Stil daha görmek için bu düğmeyi tıklatın.  Stiller bölmesini açmak için İletişim Kutusu Başlatıcısı'nı tıklatın. Bu bölmede, önceki bir Word sürümünde sizin yapmış olabileceğiniz özel yapılmış stiller bulunur ve yeni stiller oluşturmak veya varolanları değiştirmek için gidilen yer burasıdır. Hızlı stiller belgeniz için daha kullanışlı ve iyi görünümlü araçlardır. Tüm belgelerinizde bu stilleri kullanmak, size, tek tuşla yenilemeler gibi büyük bir avantaj kazandırır.

22 Başka bir yüksek hızlı biçimlendirme komutu, Biçim Boyacısı'dır
Başka bir yüksek hızlı biçimlendirme komutu, Biçim Boyacısı'dır. Giriş sekmesinin en solundaki Pano grubundadır. Biçim Boyacısı hakkında bilginiz yoksa, bir metin bölümünden diğerine biçimlendirme kopyalamanın hızlı bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Biçim Boyacısı'nı kullanmak için, imleci, biçimini kopyalamak istediğiniz metne yerleştirip, sonra Biçim Boyacısı düğmesini tıklatın. Biçimlendirmenizi kopyalayacağınız birden çok yer varsa, açık kalması için Biçim Boyacısı'nı çift tıklatmayı unutmayın. Sonra, yeni biçimle boyamak istediğiniz metni seçin. Kapatmak için, düğmeyi yeniden tıklatın veya ESC tuşuna basın.

23 Başka bir yüksek hızlı biçimlendirme komutu, Biçim Boyacısı'dır
Başka bir yüksek hızlı biçimlendirme komutu, Biçim Boyacısı'dır. Giriş sekmesinin en solundaki Pano grubundadır. Biçim Boyacısı hakkında bilginiz yoksa, bir metin bölümünden diğerine biçimlendirme kopyalamanın hızlı bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Biçim Boyacısı'nı kullanmak için, imleci, biçimini kopyalamak istediğiniz metne yerleştirip, sonra Biçim Boyacısı düğmesini tıklatın. Biçimlendirmenizi kopyalayacağınız birden çok yer varsa, açık kalması için Biçim Boyacısı'nı çift tıklatmayı unutmayın. Sonra, yeni biçimle boyamak istediğiniz metni seçin. Kapatmak için, düğmeyi yeniden tıklatın veya ESC tuşuna basın.

24 Metninizin gücünü ve etkileyiciliğini artırmak için, belgenize resim, küçük resim, grafik veya şekil eklemek isteyebilirsiniz. Bunların eklendiği yer Ekle sekmesidir. Öte yandan bu sekmede bunlardan başka komutlar da vardır. Tablolar ve Köprü komutları da buradadır. Üstelik dahası da vardır (sayfa numaraları, metin kutuları ve WordArt da resimde gösterilmese bile burada kullanımınıza hazırdır).

25 Metninizin gücünü ve etkileyiciliğini artırmak için, belgenize resim, küçük resim, grafik veya şekil eklemek isteyebilirsiniz. Bunların eklendiği yer Ekle sekmesidir. Öte yandan bu sekmede bunlardan başka komutlar da vardır. Tablolar ve Köprü komutları da buradadır. Üstelik dahası da vardır (sayfa numaraları, metin kutuları ve WordArt da resimde gösterilmese bile burada kullanımınıza hazırdır).

26 Bir şeyler ekledikten sonra, ayrıntılarına daha yakından bakmanız gerekebilir. Bu durumda elbette nerede yakınlaştıracağınızı bilmek istersiniz. Sağ alt köşeye bakın. Yakınlaştırmak için kaydırıcıyı sağa, uzaklaştırmak için de sola sürükleyin. İpuçları     Kaydırıcının solundaki yüzde sayısı tıklatıldığında, bir yakınlaştırma yüzdesi belirtebildiğiniz Yakınlaştır iletişim kutusu açılır. Farenizin tekerleği varsa, yakınlaştırmak için CTRL tuşunu basılı tutarak tekerleği ileri doğru, uzaklaştırmak için de geriye doğru döndürebilirsiniz. Görünüm sekmesinde de Yakınlaştır komutları bulabilirsiniz.

27 Bir şeyler ekledikten sonra, ayrıntılarına daha yakından bakmanız gerekebilir. Bu durumda elbette nerede yakınlaştıracağınızı bilmek istersiniz. Sağ alt köşeye bakın. Yakınlaştırmak için kaydırıcıyı sağa, uzaklaştırmak için de sola sürükleyin. İpuçları     Kaydırıcının solundaki yüzde sayısı tıklatıldığında, bir yakınlaştırma yüzdesi belirtebildiğiniz Yakınlaştır iletişim kutusu açılır. Farenizin tekerleği varsa, yakınlaştırmak için CTRL tuşunu basılı tutarak tekerleği ileri doğru, uzaklaştırmak için de geriye doğru döndürebilirsiniz. Görünüm sekmesinde de Yakınlaştır komutları bulabilirsiniz.

28 Yanlış yapmayın; belgenizdeki işin çoğunu bitirince, onu yazdırmadan veya e-postayla göndermeden önce yazımını ve dilbilgisini denetlemek uygun olur. Çalışmanızı gözden geçirmenin bir parçası olduğundan, Yazım ve Dilbilgisi komutu Gözden Geçir sekmesindedir. Yazım Denetimi grubunda en sola doğru bakın.

29 Yanlış yapmayın; belgenizdeki işin çoğunu bitirince, onu yazdırmadan veya e-postayla göndermeden önce yazımını ve dilbilgisini denetlemek uygun olur. Çalışmanızı gözden geçirmenin bir parçası olduğundan, Yazım ve Dilbilgisi komutu Gözden Geçir sekmesindedir. Yazım Denetimi grubunda en sola doğru bakın.

30 Artık yazdırmaya hazırsınız. Gerçekten mi
Artık yazdırmaya hazırsınız. Gerçekten mi? Öncelikle, sayfalarınızın yazıcıda nasıl yerleştirildiğine bakmak akıllıca olur. Size gereken her şey Sayfa Düzeni sekmesindedir. Sayfa Yapısı grubu, Boyut (21 x 29,7 A4 vb.), Yönlendirme (yatay veya dikey) ve Kenar Boşlukları'nı içerir. Kenar boşluğu ayarlarına, bu gruptaki diğer komutlarla aynı düzeyde kolayca erişilebilir.

31 Artık yazdırmaya hazırsınız. Gerçekten mi
Artık yazdırmaya hazırsınız. Gerçekten mi? Öncelikle, sayfalarınızın yazıcıda nasıl yerleştirildiğine bakmak akıllıca olur. Size gereken her şey Sayfa Düzeni sekmesindedir. Sayfa Yapısı grubu, Boyut (8.5 x 11, A4 vb.), Yönlendirme (yatay veya dikey) ve Kenar Boşlukları'nı içerir. Doğru: Kenar boşluğu ayarlarına, bu gruptaki diğer komutlarla aynı düzeyde kolayca erişilebilir. Önceki sürümlerde Dosya menüsüne, Sayfa yapısı'na gitmenin ne kadar uzun sürdüğünü anımsayın. Artık durum değişti.

32 Yazdırma işlemine gerçekten hazır olduğunuzda Microsoft Office Düğmesi'ne dönün. Ancak artık aşağıdaki seçeneklere sahip olduğunuzu unutmayın: “Yazdır” komutunu tıklatırsanız Yazdır iletişim kutusuna ulaşırsınız. Öte yandan bunun yerine Yazdır komutunun sağındaki okun üzerine gelirseniz üç komut görürsünüz: Bildiğiniz eski Yazdır iletişim kutusunu açan Yazdır komutu. Belgenizi hemen yazıcıya gönderen Hızlı Yazdır komutu. Yazdırılan belgenin nasıl görüneceğini gösteren Baskı Önizleme komutu. Bu komutu çok sık kullanıyorsanız, Hızlı Erişim Araç Çubuğuna eklemek isteyebilirsiniz

33 Yazdırma işlemine gerçekten hazır olduğunuzda Microsoft Office Düğmesi'ne dönün. Ancak artık aşağıdaki seçeneklere sahip olduğunuzu unutmayın:  Yazdır komutunu tıklatırsanız Yazdır iletişim kutusuna ulaşırsınız. Öte yandan bunun yerine Yazdır komutunun sağındaki okun üzerine gelirseniz üç komut görürsünüz:  Bildiğiniz eski Yazdır iletişim kutusunu açan Yazdır komutu.  Belgenizi hemen yazıcıya gönderen Hızlı Yazdır komutu.  Yazdırılan belgenin nasıl görüneceğini gösteren Baskı Önizleme komutu. Bu komutu çok sık kullanıyorsanız, Hızlı Erişim Araç Çubuğuna eklemek isteyebilirsiniz

34 Word'de her gün kullanmaya alışık olduğunuz tüm özellikler "Şerit"te yer alır ve bunlar daha önce hiç olmadığı kadar kolay bulunabilir. Ancak, belgelerin üretilmesiyle ilgili olmayan ve Word'ün çalışma şeklini denetleyen geri plandaki ayarlar nerededir? Güvenlik ve kullanıcı bilgileri, yazım kılavuzları ve Otomatik Düzeltme gibi ayarlar nerede bulunur? Word'ün önceki sürümlerinde Araçlar menüsünde Seçenekler'i tıklatıyordunuz. Şimdi, tüm bu ayarlar, Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatarak görüntülediğiniz menüde Word Seçenekleri'ni tıklattığınızda açılan Word Seçenekleri'nin bir parçasıdır.

35 Word 2007'de yeni belge oluşturup kaydettiğinizde, yeni dosya biçimi sizin için otomatik olarak seçilir. Farklı Kaydet iletişim kutusuna daha dikkatli bakarak bundan emin olabilirsiniz. Kayıt türü kutusunda Word Belgesi'nin seçili olmasına dikkat edin. Bu, yeni dosya biçiminin kullanıldığı anlamına gelir.

36 Lab 1 – Uygulama 2

37 Dosya uzantısı Hangi amaçla kullanılır? .docx Makro veya kod içermeyen standart Word belgesi .dotx Makro veya kod içermeyen Word şablonu .docm Makro veya kod içeren Word belgesi .dotm Makro veya kod içeren Word şablonu

38 Word'ün bir belgeyi uyumluluk modunda açıp açmadığını nereden bileceksiniz?
Muhtemelen, eski belgelerinizi Word'ün yeni sürümünde açtığınızda ne olacağını merak ediyorsunuzdur. Word 2007, Word'ü 1.0'dan 2003'e kadar olan önceki sürümlerinde oluşturulmuş tüm dosyaları açar. Word, eski belgeleri uyumluluk modunda açar. Belgenin üst tarafında, dosya adının yanında "(Uyumluluk Modu)"nun göründüğü için, belgenin uyumluluk modunda açıldığını bilirsiniz.

39 Dosyalarınız yeni dosya biçimine nasıl dönüştürülür.
Eski bir belgeyi yeni dosya biçimine dönüştürebilir misiniz? Elbette. Word 2007'de açılan bir belgede önce Microsoft Office Düğmesi'ni, ardından menü üzerindeki Dönüştür komutunu tıklatın.

40 Word'ün yeni sürümünde oluşturulan bir belge nasıl eski dosya biçiminde kaydedilir.
Mete'nin Office 2000 yüklemesini tümüyle güncelleştirmediğini düşünüyorsanız, bu durumda belgenizi e-posta ile arkadaşınıza göndermeden önce eski dosya biçiminde kaydetmek istersiniz. Aşağıdaki işlemleri yapın:  Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatın ve açılan menüde Farklı Kaydet komutunun sonundaki okun üstüne gelin.  Seçenekler listesinde Word biçimi'ni tıklatın. Eski dosya biçimde kaydetmenin bazı özelliklerin kaybolmasına veya değiştirilmesine neden olacağına ilişkin bir uyarı alabilirsiniz. Örneğin belgenizde yeni bir diyagram varsa, Word diyagramın tek, düzenlenemez bir nesnede bir araya getirileceğini bildirir. Mete bu şekilde en azından diyagramı görebilir. Ancak kullandığı Word sürümü söz konusu yeni özellikle nasıl çalışılacağını bilmediğinden bu diyagramı düzenleyemez.

41 ALT BİLGİ , ÜST BİLGİ Üstbilgi ve altbilgiler belgenizin üst ve alt bölümünde çalışan ve belge hakkında önemli arka plan bilgileri sağlayan küçük tanımlayıcılardır. Sayfa numaraları, tarihler, kitap ve bölüm başlıkları ve yazar adı gibi bilgileri içerirler. Bu küçük işaretler belgenizin kullanılabilirliğini artırır ve profesyonel görünmesini sağlar.

42 Ayrıntılara geçmeden önce, üstbilgi ve altbilgi çalışma alanı hakkında bir şeyler söyleyelim. Bu çalışma alanı, belge sayfasının üstünde ve altında özellikle üstbilgi ve altbilgi içeriği için ayrılmış alanları kapsar. Üstbilgi veya altbilgi eklendikten sonra bu alanlar etkin ve düzenlenebilir hale gelir ve resimde gösterildiği gibi kesikli bir çizgi ile işaretlenir. Önemli nokta, üstbilgi ve altbilgi içeriğinin belgenin ana gövdesinden ayrı bir katmanında yer almasıdır. Bunun nedeni üstbilgi ve altbilgilerin belgenizin ana içeriğinden farklı davranış sergilemesidir. Sayfa numarası veya tarih gibi bir üstbilgi veya altbilgi eklediğinizde, bu bilgi her sayfada görünür. Ayrıca, sayfa numaraları birbirini izleyecek ve sayfa sayısı değiştiğinde kendilerini otomatik olarak güncelleştirecek biçimde programlanmıştır.

43 Ayrıntılara geçmeden önce, üstbilgi ve altbilgi çalışma alanı hakkında bir şeyler söyleyelim. Bu çalışma alanı, belge sayfasının üstünde ve altında özellikle üstbilgi ve altbilgi içeriği için ayrılmış alanları kapsar. Üstbilgi veya altbilgi eklendikten sonra bu alanlar etkin ve düzenlenebilir hale gelir ve resimde gösterildiği gibi kesikli bir çizgi ile işaretlenir. Önemli nokta, üstbilgi ve altbilgi içeriğinin belgenin ana gövdesinden ayrı bir katmanında yer almasıdır. Bunun nedeni üstbilgi ve altbilgilerin belgenizin ana içeriğinden farklı davranış sergilemesidir. Sayfa numarası veya tarih gibi bir üstbilgi veya altbilgi eklediğinizde, bu bilgi her sayfada görünür. Ayrıca, sayfa numaraları birbirini izleyecek ve sayfa sayısı değiştiğinde kendilerini otomatik olarak güncelleştirecek biçimde programlanmıştır.

44 Üstbilgiler ve altbilgiler ifadesiyle neyin kastedildiğinden emin değilseniz, bir kitapta sayfaların biçimlendirilmesini düşünün. Normal olarak, kitabın adı bir sayfanın üstünde görünürken, geçerli bölümün başlığı karşı sayfanın üstünde görünür. Her sayfanın altında sayfa numarası vardır. Bu metinsel ayrıntılar üstbilgi ve altbilgidir ve Word belgelerinde de benzer bir uygulamaya sahiptirler. Çoğu zaman, belgenin sonuna kadar sayfa numaraları bulunmasını istersiniz. Diğer bilgiler belge başlığı, yazar ve yazdırma tarihi; şirketinizin adı ve e-posta veya Web adresi; ve belgenin dosya adı ve bulunduğu konumun yolu olabilir.

45

46 Sayfa numaraları en yaygın üstbilgi veya altbilgi türüdür
Sayfa numaraları en yaygın üstbilgi veya altbilgi türüdür. Sayfa numaraları belgelerde gerekli bir öğe olup, kendi düğmesine ve seçenek galerisine sahiptir. Sayfa numaraları eklemek için: Ekle sekmesinin Üstbilgi ve Altbilgi grubunda Sayfa Numarası'nı tıklatın. Numaraların sayfada durmasını istediğiniz konumu seçin (örneğin, sayfanın üstünde veya altında). Ardından, olasılıkların bulunduğu galeriden bir sayfa numarası stili seçin. Sayfa numaraları belgenizin tümüne uygulanır. Ayrıca, belgeye içerik ekler veya silerseniz yeniden numaralandırma yapılacak şekilde otomatik olarak ayarlanır.

47 Sayfa numaraları en yaygın üstbilgi veya altbilgi türüdür
Sayfa numaraları en yaygın üstbilgi veya altbilgi türüdür. Sayfa numaraları belgelerde gerekli bir öğe olup, kendi düğmesine ve seçenek galerisine sahiptir. Sayfa numaraları eklemek için:  Ekle sekmesinin Üstbilgi ve Altbilgi grubunda Sayfa Numarası'nı tıklatın.  Numaraların sayfada durmasını istediğiniz konumu seçin (örneğin, sayfanın üstünde veya altında).  Ardından, olasılıkların bulunduğu galeriden bir sayfa numarası stili seçin. Sayfa numaraları belgenizin tümüne uygulanır. Ayrıca, belgeye içerik ekler veya silerseniz yeniden numaralandırma yapılacak şekilde otomatik olarak ayarlanır.

48 Galerilerde bulunan üstbilgi ve altbilgilerden bazıları tarih için özel metin alanı içerir. Ancak, herhangi bir üstbilgi veya altbilgiye geçerli tarih ve saati ayrı olarak da ekleyebilirsiniz. Bunun için:  Üstbilgi veya altbilgi içinde tarihin görünmesini istediğiniz yeri tıklatın. Bu konumda istemediğiniz bir metin varsa, bu metni seçin.  Ekle grubunda Tarih ve Saat'i tıklatın.  Bir biçim seçin. Yalnızca tarihi, yalnızca saati veya her ikisini birden seçebilirsiniz.  Otomatik Olarak Güncelleştir onay kutusunu işaretleyin

49 Galerilerde bulunan üstbilgi ve altbilgilerden bazıları tarih için özel metin alanı içerir. Ancak, herhangi bir üstbilgi veya altbilgiye geçerli tarih ve saati ayrı olarak da ekleyebilirsiniz. Bunun için:  Üstbilgi veya altbilgi içinde tarihin görünmesini istediğiniz yeri tıklatın. Bu konumda istemediğiniz bir metin varsa, bu metni seçin.  Ekle grubunda Tarih ve Saat'i tıklatın.  Bir biçim seçin. Yalnızca tarihi, yalnızca saati veya her ikisini birden seçebilirsiniz.  Otomatik Olarak Güncelleştir onay kutusunu işaretleyin

50 Belge üstbilgi ve altbilgilerinde bir diğer yaygın gereksinim, belgenin dosya adını ve bulunduğu konumun yol bilgisini eklemektir. Bu bilgileri eklemek için yine alanlar kullanılır. Merak etmeyin; alanlar konusunda özel bir eğitime gerek yoktur. Önce, ekleme noktasını dosya adı ve yolunun görünmesini istediğiniz konuma yerleştirin. Ardından, aşağıdaki basit adımları izleyin:  Ekle grubunda Hızlı Parçalar'ı ve sonra da Alan'ı tıklatın.  Alan iletişim kutusunda, Alan adları'nın altında Dosya Adı'nı tıklatın (kaydırmanız gerekebilir).  Dosya adına yolu ekle onay kutusunu işaretleyip seçin. Dosya Adı alanı, belgeyi taşımanız halinde yol bilgisinin de otomatik olarak güncelleştirilmesi için bir yol sağlar. Bunun nasıl yapıldığını göreceksiniz. Dikkat     Dosyanız için yol bilgisini eklerken açığa vurduğunuz bilgilere dikkat edin. Örneğin, şirketinizin dahili ağındaki bir yolun gösterilmesini istemezsiniz.

51 Belge üstbilgi ve altbilgilerinde bir diğer yaygın gereksinim, belgenin dosya adını ve bulunduğu konumun yol bilgisini eklemektir. Bu bilgileri eklemek için yine alanlar kullanılır. Merak etmeyin; alanlar konusunda özel bir eğitime gerek yoktur. Önce, ekleme noktasını dosya adı ve yolunun görünmesini istediğiniz konuma yerleştirin. Ardından, aşağıdaki basit adımları izleyin:  Ekle grubunda Hızlı Parçalar'ı ve sonra da Alan'ı tıklatın.  Alan iletişim kutusunda, Alan adları'nın altında Dosya Adı'nı tıklatın (kaydırmanız gerekebilir).  Dosya adına yolu ekle onay kutusunu işaretleyip seçin. Dosya Adı alanı, belgeyi taşımanız halinde yol bilgisinin de otomatik olarak güncelleştirilmesi için bir yol sağlar. Bunun nasıl yapıldığını göreceksiniz. Dikkat     Dosyanız için yol bilgisini eklerken açığa vurduğunuz bilgilere dikkat edin. Örneğin, şirketinizin dahili ağındaki bir yolun gösterilmesini istemezsiniz.

52 Bir belge devralabilir ve üstbilgi veya altbilgi içeriğini kaldırmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.
 Örneğin, belge yolu ve dosya adı gibi altbilgilerin artık geçerli olmadığını veya bunları istemediğinizi varsayalım.  Üstbilgi ve Altbilgi grubunda Altbilgi'yi tıklatın.  Altbilgi galerisinin en altında Altbilgiyi Kaldır'ı tıklatın. Böylece altbilgi temizlenir. Sayfa Numarası ve Üstbilgi galerilerinin de galeri menülerinde benzer bir "kaldır" komutu vardır. Not     Özellikle, bilgilerin Üstbilgi, Altbilgi veya Sayfa Numarası galerilerinden değil de, elle eklenmiş olduğu durumlarda bu komut üstbilgiyi veya altbilgiyi kaldırmaz. Dolayısıyla, her zaman altbilgi veya üstbilgiye bakarak silindiğinden emin olun. Silinmemişse, her bir bölümünü tıklatıp seçin ve DELETE tuşuna basın.

53 Bir belge devralabilir ve üstbilgi veya altbilgi içeriğini kaldırmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.
 Örneğin, belge yolu ve dosya adı gibi altbilgilerin artık geçerli olmadığını veya bunları istemediğinizi varsayalım.  Üstbilgi ve Altbilgi grubunda Altbilgi'yi tıklatın.  Altbilgi galerisinin en altında Altbilgiyi Kaldır'ı tıklatın. Böylece altbilgi temizlenir. Sayfa Numarası ve Üstbilgi galerilerinin de galeri menülerinde benzer bir "kaldır" komutu vardır. Not     Özellikle, bilgilerin Üstbilgi, Altbilgi veya Sayfa Numarası galerilerinden değil de, elle eklenmiş olduğu durumlarda bu komut üstbilgiyi veya altbilgiyi kaldırmaz. Dolayısıyla, her zaman altbilgi veya üstbilgiye bakarak silindiğinden emin olun. Silinmemişse, her bir bölümünü tıklatıp seçin ve DELETE tuşuna basın.

54

55 Filigran ve Arkaplan Basılı belgede filigran.
 Web belgesi için renkli arka plan. Hedef kitlenize belgenizin yalnızca bir taslak olduğunu görsel olarak ifade etmek mi istiyorsunuz? Ya da bilgilerin çok gizli olduğunu mu anlatmak istiyorsunuz? Bunu bir filigran kullanarak yapabilirsiniz. Soldaki örnekte filigranın nasıl bir öğe olduğu gösterilmektedir. Filigran insanlara belgeyle ilgili bir şeyler anlatır. Filigranın bir marka türünü göstermesini isterseniz, resim filigranı da kullanabilirsiniz. Filigranlar saydam renkte olduğundan, arka planda durur ve kişinin dikkatinin belge içeriğinden başka bir yöne kaymasına neden olmazlar. Yazdırılacak belgelerde kullanılırlar. Burada, sağda gösterilen bir diğer arka plan türü, yalnızca süsleme amacı taşır ve bir Web sitesine göndereceğiniz belgelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Düz renkler, gradyanlar, desenler, dokular ve hatta resimler de dahil olmak üzere her tür renkli arka planı ekleyebilirsiniz. Buradaki amaç sayfaya canlılık katmak olmakla birlikte, okumayı da güçleştirmek istemeyeceğinizi düşünüyoruz.

56 Burada filigran örnekleri verilmektedir
Burada filigran örnekleri verilmektedir. Metinli filigranlar, Word 2007'deki filigran galerisinde bulunabilecek tipik örneklerdir. Grafikli filigran, bir filigranın, sizin belirttiğiniz bir resmi kullanmak üzere nasıl özelleştirilebileceğini göstermektedir. Filigranı ekledikten sonra, Baskı Düzeni görünümünde, baskı önizlemede veya basılı belge üzerinde görebilirsiniz. Buradan anlaşılacağı üzere, filigranlar basılı belgelerde kullanım amacı taşır ve belgenin Web Düzeni görünümünde (belgeyi Web sitesine gönderdiğinizde kullanılan görünümdür) gösterilmezler.

57 Özel bir filigranda, metin ya da resim kullanabilirsiniz
Özel bir filigranda, metin ya da resim kullanabilirsiniz. Buradaki adımlarda, resim filigranı oluşturma yöntemi anlatılmaktadır.  Sayfa Düzeni sekmesinden Filigran'ı tıklatarak galeriyi açın.  Galerinin en altında Özel Filigran'ı tıklatın.  Resim filigranı'nı tıklatın ve resminizi seçin. Bilgisayarınızdaki herhangi bir resmi veya Microsoft Clip Organizer'daki küçük resimleri kullanabilirsiniz. Bunları ölçeklendirebileceğinizi unutmayın ve belge metninin arka planında belirgin görünmemeleri için rengini soluklaştırmayı seçin.  Sonuçta, aşağıdaki örnekteki gibi bir görünüm elde edebilirsiniz. Özel bir metin filigranı isterseniz, bu resimde gösterilen aynı iletişim kutusundaki listeden metni seçin veya istediğiniz metni yazın. Yazı tipi, boyutu ve rengini seçebilmeye ek olarak, saydamlığı ayarlayabilir ve çapraz veya yatay bir düzen belirleyebilirsiniz.

58 Web belgelerine keskin hatlar ve zenginlik katmak için, buradaki örneklerde gösterildiği gibi renkli bir arka plan kullanın. Düz veya gradyan renkler, dokular, desenler ve resimler kullanılabilir arka planlar arasında yer alır.  İlk örnekte, açık ve koyu yeşil olmak üzere iki renkten oluşan bir gradyan arka plan kullanılmıştır.  İkincisinde, mermer efektli bir doku kullanılmıştır. Dokular için bir diğer seçenek de tahta efektidir.  Sonuncusu, iki renkli elmas deseni örneğidir. Kullanılabilen bazı diğer desenler şerit, nokta ve dama tahtası desenleridir. Ayrıca, bilgisayarınızdaki bir dosyayı kullanarak resim arka planı uygulayabilirsiniz. Ancak, bu resmi arka plan olarak uygulamadan önce, bir resim düzenleyicisi kullanarak rengini soldurmanız gerekir. Arka planlar Sayfa Düzeni sekmesinden eklenir. Belgenizi arka planla birlikte yazdırabilirsiniz, ancak bu işlemi yapmadan önce Word'te uygulamanız gereken bir ayar vardır.

59

60 Kenarlıklar, gölgeler ve süsleyici efektler sadece tatil bültenlerinde kullanılan unsurlar değildir. Word, belgelerinizin görünümünü tüm yıl boyunca süsleyerek değiştirebilmeniz için birçok yol sunar.  Gerek eğlenceli, gerekse işle ilgili ciddi sonuçlar elde etmek için sayfa kenarlıkları uygulayın.  Resimlere, gölge ve yansıma gibi yeni stil efektleri veya basit kenarlıklar ekleyin.  Paragrafları bir bütün olarak arka plan gölgeleri ve kenarlıklarla vurgulayın.  Yeni tablo stilleri arasından seçim yaparak, renkleri ve biçimlendirmeleri anında ekleyin.  Yeni stiller ve dolgu efektleriyle şekillere ustalık katın

61 Bir sayfaya tam veya kısmi kenarlıklar ekleyebilirsiniz
Bir sayfaya tam veya kısmi kenarlıklar ekleyebilirsiniz. Word, iş dünyasından eğlence dünyasına kadar çeşitli alanlarda kullanılabilecek yerleşik sayfa kenarlıkları sunar. Aşağıdakilerden seçim yapabilirsiniz: Genel kenarlık türü (basit kutudan, gölgeli, 3-B veya kendinizin tasarlayacağı özel stile kadar). Çizgi stili, renk ve kalınlık. Sanatsal stil. Belgeniz gayri resmi ise veya özel bir gün, iş durumu ya da tatil ile ilgili ise eğlenceli bir stil seçebilirsiniz. Seçtiğiniz efektlerin nasıl durduğunu görmek için, kenarlık tasarımını önizleme ile görüntüleyebilirsiniz. Sayfa kenarlığını, Sayfa Düzeni sekmesindeki Sayfa Kenarlığı komutunu kullanarak uygulayabilirsiniz.

62

63 Belge içinde, çeşitli öğeler üzerinde kenarlıkları deneyin. Örneğin:
 Resmi öne çıkarmak için kenarlık kullanın.  Kenarlık, önemli bir alıntıyı baskıya hoş bir şekilde yansıtabilir.  Kenarlıklar tablolarda da çok etkili olabilir. Etkili bir görünüm elde etmek isterseniz, her hücreye kenarlık uygulayabilirsiniz. Sayfanın bütününe uygulayabileceğiniz kenarlıklarda olduğu gibi, seçim yapabileceğiniz bir çok kenarlık stili bulunmaktadır. Kenarlık ekleme yöntemleri kenarlığı eklediğiniz öğeye göre değişir. Word 2007, resimler için kenarlıkların yanı sıra yansıma ve gölge gibi efektlerin de aralarında yer aldığı yeni bir resim stilleri kümesi sunar. Resmi seçtikten sonra, Şerit üzerindeki Resim Araçları'nı kullanarak bu stillere erişebilirsiniz. Tablo benzeri diğer grafikler ve metinler için, sayfa kenarlıklarında kullandığınıza benzer kenarlık seçenekleri bulabilirsiniz. Bu seçenekler Sayfa Düzeni sekmesinden açılır.

64

65 Metinleri vurgulamak için gölgelendirme kullanın
Metinleri vurgulamak için gölgelendirme kullanın. Bu örnekler size bir fikir verecektir.  Başlığı ön plana çıkarın.  Bir alıntı stili kullanın ve buna gölgeli arka plan ve kenarlık uygulayın.  Bir listeyi süsleyin. Renkler ve stillerle denemeler yapın ve etkilerini önizlemede görün. Gölgenin, arka planında yer aldığı metnin etkisini yok etmesini değil de, tamamlamasını isteyeceğinizden önizleme özellikle yararlı olacaktır. Gölgelendirme seçeneklerini kenarlık seçenekleriyle aynı konumda bulabilirsiniz: Sayfa Düzeni sekmesinden başlayıp, Sayfa Kenarlıkları'nı tıklatın.

66

67 Bir tabloya uyumlu renkler ve gölge efektleri uygulamak istiyorsanız, yeni tablo stillerinden birini kullanın. Bu stiller, profesyonel sonuçlar sağlamak amacıyla benzersiz birer biçime ve renk kullanımına sahiptir. Tek tek satırlara veya tek tek hücrelere gölge ve kenarlık eklemeye çalışmaktansa, tablo stili kullanmak daha etkili sonuç verir. Resimde, iki tablo stili örneği gösterilmektedir. Bunların her biri, Cumba adlı bir temada bulunan tek bir renk kümesinden yararlanmaktadır. Tablo stilleri, belgede tabloyu seçip Şerit üzerinde bulunan Tablo Araçları'nı kullanarak uygulanır.

68

69 Şekiller (burada gösterilen oklar gibi) Word 2007'de yeni stil seçeneklerine sahiptir. Tablolarda olduğu gibi, daire, ok, metin kutusu ve bunun gibi daha birçok şekle renk ve anında son biçim uygulamak için bütün paket halinde nihai stilleri kullanabilirsiniz. Buradaki oklara üç farklı stil uygulanmıştır. Tablolar ve resimlerde olduğu gibi, şekillerin de kendi araçları vardır. Şekli seçmeniz ve Çizim Araçları ile çalışarak, kenarlık, görünüm ve dolgu türüyle eksiksiz olarak uygulanan bir stil belirlemeniz yeterlidir. Bununla birlikte, dolgu ve kenarlıklarla da istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.

70

71 Metni nasıl vurgularsınız
Metni nasıl vurgularsınız? Çoğunlukla eski alışkanlık olarak kalın ve italik yazı tipi kullanılır ya da belki tüm metin büyük harf olarak kullanılabilir. Ancak, Word metinlerde biraz daha fazla görsel etki yaratan bazı biçimlendirme seçenekleri sunar. Bunlar aşağıdakileri içerir: Belgenin başında veya yeni bölümün başlangıcında kullanılan ilk harfi büyütme efekti. Kabartma, basık ve gölge gibi, harfleri ön plana çıkaran metin efektleri. Başlık veya diğer bir metni çarpıcı ve kalın yapan WordArt biçimlendirmesi.

72

73 Eski zamandan kalma aydınlatılmış bir metni veya bir peri masalının başlangıcını düşünün: Bazen ilk harf büyük yazılarak bölüme başlanır. Modern matbaacılıkta buna ilk harfi büyütme denir. Belgenizin en başından zarif görünmesini istiyorsanız Word'te böyle bir efekt oluşturabilirsiniz. İzlenmesi gereken adımlar basittir: Büyük yapmak istediğiniz harfi seçin ve Ekle sekmesinden Başlangıcı Büyüt'ü tıklatın. Büyük harf bir metin kutusuna yerleştirilir ve bu öğeye istediğiniz biçimlendirmeyi uygulayabilirsiniz. Resimde, kullanmak isteyebileceğiniz farklı yazı tipi örnekleri gösterilmiştir. Yalnızca tek bir harfe başlangıcı büyütme efekti uygulayabilirsiniz. Bir metin bloğunu seçseniz bile, bu efektten yalnızca ilk harf etkilenir. Ayrıca, bir paragrafın yalnızca ilk harfine başlangıcı büyütme efekti uygulanabilir.

74

75 Yazı stili ve renk metninize çok önemli bir etki katmakla birlikte, farklı efektleri kullanarak metninizin görünümüne biraz daha katkıda bulunabilirsiniz. Resimde çeşitli örnekler gösterilmektedir.  Birinci örnek, metni sayfada kabarık olarak gösteren kabartma efektine sahiptir.  İkinci örnek, metindeki düz renk dolgusunu kaldıran anahat efektine sahiptir.  Son örnekte, metni sayfaya gömülmüş gibi gösteren basık efekti kullanılmıştır. Bu üç efekt (kabartma, anahat belirleme ve basık ) ile birliktegölgelendirme (resimde gösterilmemiştir) kullanılarak, basit bir başlığın daha çok bir logo gibi görünmesi sağlanabilir. Daha büyük yazı tipi boyutlarında daha belirgin bir etkiye sahiptirler; bazen kalın veya italik biçimlendirmeyle zenginleştirilirler ve yerinde kullanılmaları daha iyi olur.

76

77 WordArt pek çekingen değildir
WordArt pek çekingen değildir. Metin efektleri işlevlerini incelikle yerine getirirken, WordArt bunun aksine büyük, kalın ve çarpıcıdır. Metinlere, daha çok bir grafikmiş gibi işlem yapar. Resimde bazı örnekler verilmektedir. WordArt'ı oluşturmak için, stil uygulamak istediğiniz metni WortArt düzenleme iletişim kutusuna (Ekle sekmesinden açılır) yazmanız gerekir. WordArt uygulandığında, ilgili metin üzerinde bir resim gibi işlem yapılır. WortArt öğesini tıklatıp seçtiğinizde, çeşitli biçimlendirme seçeneklerinin yer aldığı WordArt Araçları'nı kullanabilirsiniz. Örneğin, metni düzenleyebilir, dolgu rengini veya sözcük anahattını değiştirebilir, farklı bir eğrilik stili uygulayabilir ve gölgeler ekleyebilirsiniz. Çoğu seçenekte, seçimi uygulamadan önce WortArt üzerinde önizlemesini görebilirsiniz.

78

79

80 Arkadaşınıza bir mektup göndermeye hazırlanıyorsunuz ve başlangıcı büyütme ve WordArt gibi metin efektlerini kullanarak biraz görsel etki katmak istiyorsunuz. Bu alıştırma oturumunda bunu yapacağız.

81 Boş bir Word belgesi. Word'ü açtığınızda boş bir belge görürsünüz. Bu bir kağıt sayfaya benzer ekrandaki alanın büyük bölümünü kaplar

82 Siz yazdıkça, Word bazı durumlarda metnin altına dalgalı kırmızı, yeşil veya mavi çizgi ekleyebilir.
Kırmızı alt çizgi     Bu olası bir yazım hatasını veya Word'ün özel ad veya yer adı gibi bir sözcüğü tanımadığını gösterir. Sözcüğü doğru yazarsanız ancak Word tanımazsa, bunu Word'ün sözlüğüne ekleyebilir ve böylece gelecekte bu sözcüğün altını çizmemesini sağlayabilirsiniz. Nasıl yapılacağını alıştırmada göreceksiniz. Yeşil alt çizgi Word dilbilgisinin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor. Mavi alt çizgi     Sözcük doğru yazıldı ancak tümce için doğru sözcük değilmiş gibi görünüyor. Örneğin "yapıt" yazdınız, ancak sözcüğün "yaptı" olması gerekiyor.

83 Belgenin üstünde, Word'ün üst kısmında boydan boya Şerit uzanır
Belgenin üstünde, Word'ün üst kısmında boydan boya Şerit uzanır. Word'e ne yapmak istediğinizi söylemek için Şeritteki düğmeleri ve komutları kullanırsınız. Word yazmaya başlamanızı bekler. Sayfanın sol üst köşesinde yanıp sönen dikey bir çizgi olan ekleme noktası, yazdığınız içeriğin sayfanın neresinde görüneceğini gösterir. Ekleme noktasının solunda ve üstünde yer alan boş alanlar, kursun ilerleyen bölümlerinde üzerinde daha çok duracağımız kenar boşluklarıdır. Şimdi yazmaya başlarsanız, sayfa sol üst köşeden başlayarak dolmaya başlar. Sayfanın en üstünden değil de daha aşağıda bir yerden yazmaya başlamak isterseniz, ekleme noktası istediğiniz konuma gelene kadar klavyenizde ENTER tuşuna basın. Yazdığınız ilk satırın girintili olmasını istiyorsanız, yazmaya başlamadan önce klavyenizde SEKME tuşuna basın. Bu, ekleme noktasını yarım inç sağa taşır. Siz yazdıkça ekleme noktası sağa taşınır. Sayfanın sağ tarafında bir satırın sonuna geldiğinizde yazmaya devam edin. Siz yazdıkça Word sizin için bir sonraki satıra geçer. Yeni bir paragrafa başlamak için ENTER tuşuna basın.

84

85 Kenar boşluklarını değiştirmek için Sayfa Düzeni sekmesinde Kenar Boşlukları düğmesini tıklatın.
Kenar boşlukları, sayfa kenarlarındaki boş alanlardır. Sayfanın üst, alt, sol ve sağ kenarlarında 2,54 cm'lik (1 inç) kenar boşlukları vardır. Bu, belgelerinizin çoğunda kullanabileceğiniz en yaygın kenar boşluğu genişliğidir. Bununla birlikte, farklı kenar boşlukları istiyorsanız bunları nasıl değiştireceğinizi bilmelisiniz (kenar boşluklarını istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz). Çok kısa bir yazı, örneğin yemek tarifi, davet veya şiir yazıyorsanız, farklı kenar boşlukları kullanmak isteyebilirsiniz. Kenar boşluklarını değiştirmek için pencerenin en üstünde yer alan Şeridi kullanın. Sayfa Düzeni sekmesini tıklatın. Sayfa Yapısı grubunda Kenar Boşlukları'nı tıklatın. Her kenar boşluğunun ölçüleriyle birlikte küçük resimler (simgeler) olarak gösterilen farklı kenar boşluğu boyutlarını görürsünüz.

86 Yeni belgenizi kaydetmek için Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatın.
 Ardından Kaydet'i tıklatın. Artık düzgün ayarlanmış bir tümceniz ve olgularla rakamlardan oluşmuş birkaç paragrafınız olabilir ve kedinizin klavyenin üstüne atlamasıyla veya elektrik kesintisi nedeniyle bilgisayarınızın kapanmasıyla bunları kaybetmez sizi üzebilir. Çalışmanızı korumak için kaybetmeniz gerekir ve bunu yapmak için hiçbir zaman çok erken değildir. Pencerenin sol üst köşesindeki Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatın. Sonra Kaydet'i tıklatın. Bir iletişim kutusu açılır. İletişim kutusu, içinde bazı eylemler gerçekleştirdiğiniz daha küçük bir penceredir. Word'e belgeyi bilgisayarınızın neresinde depolamak istediğinizi söylemek için bu kutuyu kullanırsınız. Alıştırmada bu işlemin tam adımlarını öğreneceksiniz. Belgenizi kaydettikten sonra yazmaya devam ediyorsanız, ilerlerken çalışmanızı kaydedin. Belirli aralıklarla pencerenin sol üst köşesinde yer alan Hızlı Erişim Araç Çubuğu'ndaki Kaydet düğmesini tıklatın. Kaydetmek için klavye kısayolunu da kullanabilirsiniz: CTRL+S tuşlarına basın (CTRL tuşunu basılı tutun ve S tuşuna basın). Belgeyle çalışmanızı tamamlayıp çalışmanızı kaydettiğinizde, dosyayı kapatın. Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatın ve ardından Kapat'ı tıklatın.

87

88

89

90

91

92

93 Listeler, belge içinde çok kullanışlı öğelerdir
Listeler, belge içinde çok kullanışlı öğelerdir. Bilgileri özetlemekten daha kolay anlaşılır hale getirmeye kadar, listelerin birçok kullanım alanı vardır. Numaralandırılmış listeler ve madde işaretli listeler kullanılabilir. Sıralı bilgileriniz varsa, mutlaka numaralandırılmış liste kullanılmalıdır. Bilgilerin sırası önemli değilse, madde işaretli liste daha iyi olabilir. Listeler tek veya çok düzeyli olabilir: Tek düzeyli (veya tek katmanlı), listedeki tüm öğelerin aynı hiyerarşi ve girinti düzeyinde olduğu anlamına gelir; çok düzeyli ise, liste içinde liste bulunduğu anlamına gelir.

94

95 Listeyi başlatmanın birden çok yolu vardır, ancak en yaygın kullanılan yöntem listeyi yazarken otomatik olarak oluşturmaktır. Madde işaretli bir liste gerekiyorsa, yıldız işareti (*) yazıp ardından bir boşluk bırakmanız yeterli olur. Yıldız işareti bir madde işaretine dönüşür ve liste başlatılır. Listenizin ilk öğesini yazmayı tamamladığınızda ENTER tuşuna basın; bir sonraki satırda yeni bir madde işareti görüntülenecektir. Numaralandırılmış listeleri otomatik olarak oluşturmak için, bir yazıp ardından nokta koyun (1.). Bu Word 2007'de yeni eklenen bir özelliktir; önceki sürümlerde listenin başlatılması için önce ENTER tuşuna basmanız gerekiyordu. Liste oluşturmayı durdurmanın en kolay yolu ENTER tuşuna iki kez basmaktır. Listenin sonunda ENTER tuşuna her basışınızda yeni bir madde işareti veya numara elde edersiniz, ancak ENTER tuşuna bir kez daha basarsanız son madde işareti veya numara kaybolur ve yeni satırda yeni bir paragrafa başlayabilirsiniz.

96

97 Seçtiğiniz liste türü yanlış mı oldu
Seçtiğiniz liste türü yanlış mı oldu? Madde işaretleriyle başladınız ve şimdi numaraların daha iyi olacağını düşünüyorsunuz (ya da tersi). Üzülmeyin, birinden diğerine kolayca geçilebilir. Listenizin herhangi bir yerini tıklatıp ardından Şeritte Madde İşaretleri veya Numaralandırma düğmesini tıklatmanız yeterlidir. Yeni listelere başlamak için de bu düğmeleri kullanabilirsiniz. Düğmeyi tıklatın ve listenizin ilk öğesini oluşturmak için yazmaya başlayın veya önceden yazdığınız metni seçin ve metnin her paragrafını bir liste öğesine dönüştürmek üzere Madde İşaretleri veya Numaralandırma düğmesini tıklatın.

98

99 Madde işaretinin tasarımını birçok farklı yerleşik tasarımdan biriyle değiştirebilirsiniz. Madde İşareti Kitaplığı'nı görmek için Madde İşaretleri düğmesinin yanındaki oku tıklatmanız yeterli olur.

100

101 Tek bir madde işareti veya numarayı tıklatarak listedeki tüm madde işaretleri veya numaraları seçebilmek, çok düzeyli listelerde çok kullanışlı bir özelliktir. Belirli bir düzeydeki tüm öğeleri görmek istediğinizde, bu düzeydeki öğelerin tümünü seçmek için bunun madde işaretlerinden veya numaralarından birini tıklatın.

102

103 Listelerdeki paragraflarla çalışmak için ipuçları
Numaralandırılmış veya madde işaretli bir liste oluşturduğunuzu ve resimde gösterildiği gibi bazı liste öğelerine alt paragraflar (numarası veya madde işareti olmayan paragraflar) eklemeniz gerektiğini varsayalım. Bu senaryoyu gerçekleştirmenin çeşitli yolları vardır; kullanacağınız yöntem belgenizin durumuna ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Resimde gösterildiği gibi, listedeki bir paragrafın varolan madde işaretini veya numarasını kaldırmak ve metnin girintisini liste öğelerinin kalan bölümüyle aynı olacak şekilde korumak istiyorsanız, silmek istediğiniz madde işaretinin veya numaranın arkasını tıklatın ve GERİ AL tuşuna basın. Bunu izleyen paragraflarınız varsa, SEKME tuşunu veya Girintiyi Artır düğmesini kullanarak bunları girintili yapabilirsiniz. Bu yöntem, paragraflar arasında net bir ayrım olmasını istediğiniz durumlarda da kullanışlıdır (örneğin, belge istatistiklerini izliyor ve toplam paragraf sayısını bilmek istiyor olabilirsiniz). Listedeki bir paragrafın varolan madde işaretini veya numarasını kaldırmak ve metni listenin kalan bölümüyle değil kenar boşluğuyla hizalamak istiyorsanız, kaldırmak istediğiniz madde işaretini veya numarayı tıklatın ve sonra SİL'i tıklatın. Listede alt paragraflar oluşturmak için bir diğer seçenek, her metin bloğunu yalnızca ENTER tuşuna değil ÜST KARAKTER+ENTER tuşlarına basarak bitirmektir. Bu yazılım yoluyla oluşturulan paragraf olarak bilinir; paragraf sonuna benzeyen bir şey oluşturur, ancak bu aslında özgün paragrafın bir sonraki satırdaki devamıdır. Bununla birlikte belge istatistiklerinizde paragraf sayısının doğru olması gerekiyorsa, bu yöntemi kullanmayın. Alt paragraflardan sonra listeye devam etmek için, bir sonraki sayıyı yazıp ardına nokta koyun; liste otomatik olarak devam ettirilir. Numaralandırma düğmesini kullanırsanız, Word'ün ilk listedeki numaraları devam ettirmediğini görürsünüz. Yeniden 1 numarayla başlayan yeni bir liste başlatır ve liste öğesinin yanında Otomatik Düzeltme Seçenekleri düğmesi görüntülenir. Otomatik Düzeltme Seçenekleri düğmesini tıklatın ve ardından Numaralamaya Devam Et'i tıklatın. Yeni liste öğesi listenize katılır. Listeleri yapıştırma Listeyi varolan bir listenin içine veya sonuna yapıştırırsanız, Word otomatik olarak listeleri bir araya getirir ve iki listenin numaralandırması birleştirilir. Bunu değiştirmek için, yapıştırılan metinden hemen sonra gösterilen Yapıştırma Seçenekleri düğmesini tıklatıp Listeyi Birleştirmeden Yapıştır'ı seçebilirsiniz.

104

105 Liste öğelerinizden bazılarında bilgi alt kümeleri bulunması gerekiyorsa ne yapacaksınız? Size çok düzeyli bir liste gerekir. Çok düzeyli listenin içinde, yine birçok düzeyi veya katmanı olabilecek başka listeler bulunur. Tek düzeyli listeler gibi çok düzeyli listeler de madde işaretli veya numaralandırılmış olabilir; ancak fazladan çok düzeyli listelerde numaraları, harfleri ve madde işaretlerini karma olarak kullanabilirsiniz. Bu nedenle, örneğin içinde numaralandırılmış liste bulunan bir düzeyin kendisi madde işaretli olabilir. 

106

107

108 Çok düzeyli listeleri anlamak için liste düzeylerini anlamak gerekir
Çok düzeyli listeleri anlamak için liste düzeylerini anlamak gerekir. Tek düzeyli listede her şey tek bir düzeyde yer alır, ancak bir öğenin altına başka bir liste eklediğinizde ikinci düzeyde bir liste elde edersiniz. Listenin içindeki her yeni liste, yeni bir liste düzeyi oluşturur. Not     Liste düzeylerini göstermek için girintilere güvenmeyin; birkaç dakika içinde göreceğiniz gibi girintileri değiştirebilirsiniz. Belirli bir liste düzeyindeki tüm öğeleri görmek için bu düzeydeki madde işaretlerinden veya numaralardan birini tıklatın; bu düzeyin tüm öğeleri vurgulanır. Aynı tek düzeyli listelerde yaptığınız gibi, çok düzeyli listeyi de yazarak veya Şeritteki komutları kullanarak oluşturun. Bir madde işareti veya numarayla başlayın, ilk öğenizi girin ve ENTER tuşuna basın. Bir sonraki düzeye başlamaya hazır olduğunuzda, Girintiyi Artır düğmesine basın, söz konusu düzeyin ilk öğesini yazın ve ENTER tuşuna basın. Farklı liste düzeyleriyle çalışırken, Şeritteki Girintiyi Artır düğmesini ve Girintiyi Azalt düğmesini kullanarak düzeyler arasında gidip gelebilirsiniz. Ayrıca, tuş vuruşlarını kullanarak da girintiyi artırabilir ve azaltabilirsiniz: Girintiyi artırmak için SEKME tuşuna, azaltmak için ise ÜST KARAKTER+SEKME tuşlarına basın. Alıştırma oturumunda bu yöntemlerin her ikisini de deneyeceksiniz.

109

110 Şkl. 1  Word'deki varsayılan listelerin bazılarında, farklı düzeyler için farklı girintiler yoktur.
Şkl. 2  Herhangi bir listenin düzeyini değiştirmeden girintilerini ayarlamak için, sağ tıklatıp Liste Girintilerini Ayarla komutunu seçebilirsiniz. Liste düzeyinin sol kenar boşluğundan girinti oluşturarak saptandığını düşünmek çok kolaydır. Birçok listede varsayılan davranış bu olsa da, bazılarında farklı düzeyler için farklı girintiler bulunmaz (bkz. Şekil 1). Listenin kenar boşluğuna göre girinti miktarını değiştirmek istiyorsanız, SEKME tuşunu veya Girintiyi Artır düğmesini kullanmayın. Bu, yeni liste düzeyleri oluşturur; dolayısıyla doğru gibi görünse de, yeni bir liste oluşturmayı denediğinizde tüm düzeylerinizin karıştığını görürsünüz. Bunun yerine, listeyi sağ tıklatın ve görüntülenen iletişim kutusunda Liste Girintilerini Ayarla'yı tıklatın. Hem madde işareti veya numaranın hem de metnin girintisini değiştirebilirsiniz.

111

112 Tek düzeyli listelerde olduğu gibi, kullanmak istediğiniz liste tasarımını seçebilirsiniz. Öte yandan, çok düzeyli listeler için fazladan bir özellik daha vardır: Her düzeyi ayrı ayrı, aynı tek katmanlı listelerde yaptığınız gibi tasarlamayı veya tümüne aynı tasarımı uygulamayı seçebilirsiniz. Liste Kitaplığı'nı görüntülemek üzere Çok Düzeyli Liste düğmesini tıklatarak işe başlayın. Bir kez daha, yerleşik listelerden birini seçebilir veya kendi tasarımınızı yapabilirsiniz. Kendi listenizi tasarlamayı seçerseniz Yeni Çok Düzeyli Liste Tanımla'yı tıklatın. Her düzey için istediğiniz özellikleri ayarlamanız gerekecektir. İpucu     Çok düzeyli listelerde madde işaretleri farklı türde numaralar olarak kabul edildiğinden, Bu düzeyin sayı stili listesinde farklı madde işareti tasarımları bulacaksınız. Resimde görebileceğiniz gibi, Yeni Liste Stili Tanımla komutunu kullanarak yeni bir liste stili oluşturma seçeneğiniz de vardır. Aynı liste tasarımını yeniden kullanacağınızı, ancak ileride tasarımda bazı değişiklikler yapmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, bu iyi bir fikir olabilir. Yeni liste stili oluşturulduktan sonra değiştirilebilir ve bu liste stili belgenizde her kullanılışında yaptığınız değişikliklerle güncelleştirilir. Bunu bir kez stil olarak kaydettikten sonra, ikinci kez sıfırdan tasarlamanız gerekmez. Buna karşılık, yeni bir stil tanımlamak yerine yalnızca kitaplığa yeni liste tasarımı eklerseniz, yeni listenin tasarımında değişiklik yapamazsınız.

113 ŞABLONLAR

114 Daha önceden Word ile çalışmış ve Word belgelerini tanıyor olsanız da Word şablonlarını tanımıyor olabilirsiniz. Şablon nedir ve size yararları nelerdir? Şablon, metin, stil ve biçimlendirme gibi içerikleri; kenar boşluğu ve satır aralığı gibi sayfa düzenlerini ve özel renkler, kenarlıklar ve vurgular gibi Word temasında sıkça rastlanan tasarım öğelerini önceden içeren bir belge türüdür. Şablonu çok yararlı bir başlangıç noktası olarak düşünün. Örneğin haftalık iş toplantılarınız varsa ve her seferinde küçük farklı ayrıntılarla sürekli aynı toplantı ajandasını oluşturmanız gerekiyorsa birçok bilgiyi elde bulundurarak işe başlamak işinizi büyük ölçüde hızlandıracaktır.

115 Diyelim ki işinizde sık sık başka bir şirkete faks göndermeniz gerekiyor. Her seferinde faks için bir kapak sayfasına ihtiyacınız var. Zaman harcayarak bu sayfayı her defasında Word'de hazırlayabilirsiniz. Ya da Word'de önceden bulunan bir faks kapak sayfasını kullanabilirsiniz.

116

117 En popüler olanlardan bazıları Ajandalar, Takvimler, El İlanları, Mektuplar ve Özgeçmişler'dir. Bunların her birinde de çok sayıda şablon seçeneği vardır. Resimde ajanda şablonlarından üçü gösterilmektedir.  Bu örnek, ajandayı doldurmanıza yardımcı olan biçimlendirilmiş metin alanları ile basit ve anlaşılırdır.  Ya da isterseniz tamamen bitmiş, usta görünümlü bir örnek metne gidip üzerine yazabilirsiniz.  Bu örnek, karmaşık ajanda tasarımı alanları oluşturmak için renkler ve tablolar kullanarak sayfa düzeni ve biçimlendirmeyi mükemmele ulaştırır. Bilgilerinizi doldurmak istediğiniz ajandayı açmanız yeterlidir.

118

119 Microsoft Office Düğmesi'ni ve ardından Yeni'yi tıklatın.
Word'de mektup, faks, rapor, özgeçmiş ve web günlüğü postaları gibi belge türleri için önceden yüklenmiş 30'dan fazla şablon bulunur. Bunları şu şekilde bulabilirsiniz:  Microsoft Office Düğmesi'ni ve ardından Yeni'yi tıklatın.  Yeni Belge penceresinde Yüklü Şablonlar'ı tıklatın.  Küçük resimlerden birini tıklatarak sağda önizlemesini görün.  İstediğiniz şablonu bulduğunuzda Oluştur'u tıklatın. Şablonu temel alan yeni bir belge açılır ve bu belge üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Office Online Web sitesinden şablonları açma adımları da aynıdır. Animasyonda gösterildiği gibi Yeni Belge penceresini açarsınız ancak bu defa Microsoft Office Online'ın altındaki alana bakmanız gerekir. Sunulan tüm şablonların küçük resimlerini görmek için kategorilerden birini tıklatın. Yüklü şablonlarda olduğu gibi her birinin büyük önizlemesi verilir. Mektup gibi bazı kategorilerin alt kategorileri de vardır  (örneğin, Akademik Mektuplar, İş Mektupları ve Kapak Mektupları). Şablonlardan birini karşıdan yüklemek için küçük resmi seçin ve Karşıdan Yükle'yi tıklatın. İşte oldu. Şablon istediğiniz şeyleri ekleyip kaydetmeniz için bilgisayarınızda yeni bir belge olarak açılır. Özgün şablon değişmeden Office Online'da kalır. Ancak şablonun bir kopyası bilgisayarınıza kaydedilir. Tekrar kullanmak isterseniz yeniden Office Online'a gitmeniz gerekmez. Word'de Şablonlarım içinden şablonu açabilirsiniz. Bunun nasıl olacağını, dersin sonunda uygulama oturumunda göreceksiniz.

120

121 Bir şablonu özel kılan güç, yeni belge olarak kendi kopyasını açmasıdır.
Bir şablonu açtığınızda, seçtiğiniz şablonu temel alan yeni bir belgenin açıldığını daha önce belirtmiştik. Bu da, şablonun kendisini değil gerçekten o şablonun bir kopyasını açtığınız anlamına gelir. İşte şablonun özel gücü budur: kendi kopyasını açması ve içerdiği her şeyi yeni bir belgeye uygulaması. Siz de bu yeni belgede çalışarak şablonda oluşturulmuş her şeyden yararlanabilir, ayrıca istediğiniz şeyleri ekleyip silebilirsiniz. Yeni belge, şablonun kendisi olmadığından, değişiklikleriniz belgeye kaydedilir ve şablon özgün halinde kalır. Bu nedenle bir şablon sınırsız sayıda belgenin tabanı olabilir.

122

123 Şablonların belgelerden farklı davranış biçimine sahip olmasının yanı sıra bunlar aynı zamanda farklı bir dosya türüdür. Word'de birçok dosya kaydettiyseniz, dosya kaydetmek için kullanılabilir dosya türü seçeneklerini de biliyorsunuz demektir. Varsayılan olarak kullanılan standart biçim belge türüdür. Şablon ise farklı bir türdür.  Örnek 1'de gösterildiği gibi: Bir şablon Word Şablonu türünde kaydedilir. Dosya adının sonunda .dotx uzantısı vardır. (Önceki Word sürümlerinde bu uzantı .dot idi.)  Örnek 2'de gösterildiği gibi: Bir belge Word Belgesi türünde kaydedilir. Dosya adının sonunda .docx uzantısı vardır. (Önceki Word sürümlerinde bu uzantı .doc idi.) Bir belgeyi şablon olarak kaydedeceğiniz ve ilk olarak bu adımların ne olduğunu göreceğiniz ikinci derste bu konuyla ilgili daha kapsamlı bilgi edineceksiniz. Şimdilik belge ve şablonların iki farklı dosya türü olduğunu ve birbirinden farklı şekilde davrandıklarını unutmamanız yeterlidir.

124

125 İşte başınıza gelebilecek bir senaryo: Bir müşteriye fatura göndermek için belirli bir belgeyi, bir faturayı tekrar tekrar kullandığınızı düşünün. Temel içerikler aynı kalırken, yapılan işin türü ve tarih gibi belirli ayrıntılar değişebilir. Sizin yapacağınız şey, bir fatura belgesini açmak ve geçersiz kalmış bu bölümleri değiştirip belgeyi yeni bir adla kaydetmek olacaktır. Tanıdık geldi mi? Gerçekte özgün belgenizi şablona dönüştürmediğiniz halde onu şablon olarak kullanırsınız. Neden olmasın? Fatura belgenizi şablona dönüştürerek, çalışmaya başlayacağınız net bir ana belgeniz olacak ve geçerli faturayı hazırlarken zamanı geçmiş içeriği geri almanız gerekmeyecek. Yeni belgede yazmayı kolaylaştıran metin yer tutucuları dahil, faturada daima olmasını istediğiniz her şeyi şablona yerleştirebilirsiniz. Daha sonra bu tek bir şablon dosyasını tüm yeni faturalarınız için temel olarak kullanabilirsiniz.

126

127 Bir fatura belgesi örneğinden yola çıkarak belgeyi şablona dönüştürmenin size kazandıracağı avantajlar şunlardır: Belirli veya en son değişiklikleri bulmak için çeşitli belge sürümlerinde arama yapmanız gerekmez. Hepsi bir şablonda depolanacaktır. Bir şablon, yeni belge olarak kendi kopyasını açtığından, önceki faturalarınızdan birine yanlışlıkla kayıt yapmaktan endişelenmeniz gerekmez. Şablonun içeriğini her bir fatura için istediğiniz bilgileri içerecek şekilde değiştirebilirsiniz. Bu şekilde zamanı geçen bilgileri her zaman silmek zorunda kalmazsınız, bu da zaman kazanmanızı ve sıkıntı yaşamamanızı sağlar. Eski içeriği çıkararak, bir faturayı istenmeyen bilgilerle kaydetme ve yanlışlıkla gönderme riskini azaltırsınız. Şablon, Word'de her zaman diğer tüm şablonlarınızla aynı konumda yer alır.

128

129 İlk olarak şablon oluşturmak için kullanmak istediğiniz belgeyi açın (bu durumda fatura belgesi) veya boş bir belge açın. Daha sonra yapmanız gereken genel işlemler şunlardır:  Aynı kalması gereken içeriği bırakın  (örneğin işletmenizin logosu, adı ve adresi). (Bu öğelerin gerektiğinde şablonda güncelleştirilmesi kolaydır.)  Faturanın tarih alanı için bir Tarih ve Saat komutu ekleyin. Bu, geçerli tarihi yeni belgeye otomatik olarak yerleştirir.  Faturanın gideceği şirket adı ve adresi gibi her faturada değişecek bilgiler için metin yer tutucusu alanlarını bırakın.  Yapılan işin açıklaması, saat sayısı ve toplam maliyet gibi her faturada değişecek alanları boş bırakın

130

131 Şablonun belge dosyasından ayrı olarak kendi dosya türünün olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle bir belgeyi şablon olarak kaydetmek için Word Şablonu adındaki dosya türünü seçin. Ardından bulunup açılmasını kolaylaştırmak için bunu güvenilen şablon olarak kaydedin. Uygulanması gereken adımlar:  Microsoft Office Düğmesi'ni tıklatın, Farklı Kaydet'in üzerine gelin ve Word Şablonu'nu tıklatın.  Farklı Kaydet iletişim kutusunda şablonun kaydedileceği yer olarak Güvenilen Şablonlar'ı tıklatın.  Ardından şablonu adlandırın ve Kaydet'i tıklatın. Windows'u dosya uzantılarını gösterecek şekilde ayarladıysanız, dosya adının sonunda .dotx uzantısı görüntülenir. Bu, Word 2007'deki şablon dosya türünü belirtir. (Bu uzantı, .docx olan belge dosya türünün tersidir.) Güvenilen şablonların önemi     Şablonun Güvenilen Şablonlar'a koyulması, şablonda makrolar ya da başka kodlar yer alsa da o şablonu açmanın güvenli olduğunu Word'e bildirir. Makrolar kötü amaçlı kodlar içerebildiğinden, Word makro içeren belgeleri açmaya karşı temkinlidir. Bilgisayarınızın güvenlik ayarları önerilen düzeydeyse, Word tüm şablon dosyalarını açar ancak içerdiği makroları devre dışı bırakır. Güvenilen Şablonlar klasöründe yer alan şablonlar için Word makroları devre dışı bırakmaz. Dosyaların güvenli olduğunu varsayar, bu nedenle oraya depoladığınız dosyaların güvenilen bir kaynaktan geldiğinden emin olun. Windows Vista kullanıyorsanız, içine kaydedeceğiniz klasörün adı Güvenilen Şablonlar yerine Şablonlar'dır. Ancak bu Word için Güvenilen Şablonlar ile aynı anlama gelir.

132

133 Şablonu Güvenilen Şablonlar'a kaydetmenin başka bir avantajı da Word'ün o şablonun bulunmasını kolaylaştırmasıdır.  Yeni Belge penceresinde Şablonlarım'ı tıklatın.  İstediğiniz şablonu tıklatın  Yeni Oluştur'un altında sağ alt kısımda Belge'nin seçildiğinden emin olun ve Tamam'ı tıklatın. (Word, şablonu doldurup kaydedeceğiniz bir belge olarak açmayı istediğinizi varsaydığından, bu varsayılan ayardır.) İpucu     Şablonu Şablon biçiminde açmak için Yeni penceresinde bir seçenek olduğunu fark edeceksiniz. Bu seçenek, şablonun bir kopyasını şablon olarak açar ve böylece şablonu düzenleyip yeni şablon sürümü olarak kaydedebilirsiniz

134

135 Şablon bilgilerinin önemli olan birkaç bölümü geçersiz kalırsa ne olur
Şablon bilgilerinin önemli olan birkaç bölümü geçersiz kalırsa ne olur? Şirket logonuzu güncelleştirdiğinizi ve şablonda yeni logonun görünmesini istediğinizi varsayın. Şablonu açıp düzenlemenin yolu şudur:  Microsoft Office Düğmesi'ni ve Aç'ı tıklatın.  Güvenilen Şablonlar klasörünü tıklatın.  Şablonu seçin ve Aç'ı tıklatın. Bu durumda şablon kendi kopyasını açmak yerine kendisini açar. Uygulayıp kaydettiğiniz değişikler şablon dosyasına kaydedilir. Şu andan itibaren bu şablonu temel alan yeni bir fatura doldurduğunuzda yeni logonuz görünecektir.

136


"Programın çalıştırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları