Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR KONTROL VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 2013.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR KONTROL VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 2013."— Sunum transkripti:

1 MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR KONTROL VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 2013

2 GRİP HASTALIĞI Soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, mevsimsel, yaygın,bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

3 GRİP HASTALIĞININ CİDDİTETİ • Etkilediği kişi sayısının çokluğu • Hayati sonuçlar doğurabilmesi • İş gücü kaybı • Hastaneye, yoğun bakıma yatış • Ölümler meydana gelebilmektedir.

4 BELİRTİLERİ • Ateş ya da ateş/titreme • Öksürük • Boğaz ağrısı • Burun akıntısı/tıkanıklığı • Baş ve vücut ağrıları • Ciddi halsızlık • Bazen kusma ve ishal (çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmaktadır) • Soğuk algınlığı ve nezle gripten daha hafif seyreder.

5 • Grip virüsü, öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında etrafa saçılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. GRİP NASIL BULAŞIR?

6 • Daha az sıklıkla üzerinde grip virüsü olan bir yüzeye veya eşyaya dokunup daha sonra kendi ağzına, gözlerine ya da burnuna dokunmakla bulaşabilir.

7 Hastalığın Bulaştırıcılık Süresi • Grip hastalığına yakalanıldığında, belirtilerin başlamasından önceki 1 gün ile 5-7 gün sonrası bulaştırıcıdır. • Özellikle küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler hastalığı daha uzun süre bulaştırabilirler.

8 GRİP TEDAVİSİ • Hastalığın tedavisinde doktor kontrolünde antiviral ilaçlar kullanılabilir. • Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. • Ayrıca doktor kontrolünde destekleyici tedavi (ateş düşürücü,vb) de kullanılabilir.

9 GRİP HASTASINA ÖNERİLER • İstirahat (hastalığı bulaştırmamak için insanlarla temastan kaçınmalı) • Bol sıvı tüketimi • Gribin neden olabileceği durumlar için yüksek risk oluşturan hastalıkları olanlar (şeker hastalığı, kalp hastalığı, astım) ve gebeler hekime başvurmalıdır.

10 • Basit cerrahi maske kullanmak hem gribe karşı kendinizi korumada hem de siz hastaysanız sağlıklı insanların hastalanmasına neden olmamak için yardımcıdır. • Ancak tek başına maskeye güvenmeyin, el yıkamak başta olmak üzere diğer koruyucu önlemlere de uyun. MASKE KULLANMAK GEREKLİ MİDİR? Hastalığınızı sağlıklı insanlara bulaştırmamak için de cerrahi maske kullanın.

11 Grip Aşısı • Risk grubunda olan kişiler daha önemli olmak üzere, herkes grip mevsiminde (Eylül-Kasım) grip aşısı olmalıdır.

12 Risk Grubunda Olanlar • 65 yaş üzerindekiler • Kronik solunum yolu hastalıkları olanlar • Kalp hastaları • Metabolik baskılanmış kişiler • Gebeler • Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler

13 Grip Aşısı Kimlere Yapılmamalı ? • Tavuk yumurtasına karşı ciddi alerjisi olan kişiler • Daha önce yapılan grip aşısına karşı ciddi reaksiyon gelişen kişiler • 6 aylıktan küçük bebekler • Ateşli ve orta-ciddi hastalık geçirmekte olan kişiler (bu kişiler grip aşısı yapılmadan önce iyileşmeyi beklemelidirler)

14 MERS-CoV • Orta Doğu Respiratuar Sendromu- Koronavirüs (MERS-CoV) şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bir virüstür.

15 MERS-CoV • Dünya üzerinde 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle MERS-CoV nedeniyle hastalanmış 424 kişi tespit edilmiş ve bunlardan 121 kişi hayatını kaybetmiştir. • Hastaların çoğu (342 kişi) Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.

16 MERS-CoV • İnsandan insana bulaşma • Kuluçka dönemi • Bulaştırıcılık süresi

17 DİKKAT • Hac ve Umre vazifelerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a seyahat eden • MERS-CoV hastalığı görülen ülkeye seyahat eden • Seyahat eden biri ile temas eden

18 DİKKAT • 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) olan vatandaşlarımız bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir.

19 DİKKAT • Bir hekimin muayenesi ve tetikleri sonucunda aniden ortaya çıkan ciddi bir solunum yetmezliği veya akciğer infiltrasyonları denilen MERS-CoV hastalığı açısından şüpheli sayılmaktalar. • Şüpheli sayılan bu vatandaşlarımıza laboratuvar testi yapılmaktadır.

20 • Ülkemizde şüpheli vakalara yapılan testler sonucunda hiçbirinde MERS-CoV tespit edilmemiştir.

21 – Ellerinizi yıkamak sizleri hastalıktan koruyacak en önemli uygulamadır. – İnsanlarla tokalaşma sonrasında, ellerinizin bütün yüzeylerini ve parmak aralarını su ve sabun ile iyice köpürterek yıkamalısınız. – Yıkama süresi en az 20 – 30 saniye olmalıdır. – Su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanın Koruyucu Önlemler

22 • Hasta kişilerle yakın temastan kaçının – Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bulunmasına dikkat edin.

23 – Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının Koruyucu Önlemler

24 • Gözleriniz, burnunuz ve ağzınıza dokunmaktan kaçının • Mikroplar en çok kirli yüzey ve eşyalara temas etmek ile bulaştığından, ellerinizle göz, burun ve ağzınıza dokunmayın ve mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali yüksek olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte edin Koruyucu Önlemler

25 Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda; ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık kağıt mendil ya da mendil bulamadığınızda giysinizin kolu ile kapatın. Kâğıt mendili bir kez kullanın, kullandıktan sonra çöp kutusuna atın ve ellerinizi yıkayın. HASTAYSANIZ ETRAFINIZDAKİ İNSANLARI GRİPTEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

26 HAC VE UMREYE GİDECEKLER İÇİN BESLENME

27 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME • Suudi Arabistan iklimi ve beslenme alışkanlıkları farklı olan bölge olduğundan Hac ve Umre zamanı yetersiz ve düzensiz beslenme sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için yeterli ve dengeli beslenmelidir.

28 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? • Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” denir.

29 TEMEL BESİN GRUPLARI • Süt ve süt ürünleri grubu • Et-yumurta-kurubaklagil grubu • Ekmek ve tahıl grubu • Sebze ve meyve grubu

30 Süt ve süt ürünleri grubu • Kemiklerin gelişmesi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun temel kaynağıdır. • Protein, B vitaminleri, fosfor ve çinko için de iyi kaynaktır.

31 Et-yumurta-kurubaklagil grubu • Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri için iyi kaynaktır. • Balık iyi bir omega 3 kaynağıdır. • Kabuklugiller bağırsakları çalıştıran posa ve E vitamininden de zengindir. • Günde 2 porsiyon tüketilmelidir.

32 Ekmek ve tahıl grubu • B grubu vitaminler (başta B1 vitamini olmak üzere), mineraller, karbonhidratlar, posa ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeni ile sağlık açısından önemli besinlerdir. Tam tahıldan ekmek tercih edilmelidir.

33 Ekmek ve tahıl grubu • Eğer kilo olması gerekenden fazla işe ve daha çok oturarak iş yapılıyorsa bu besinler daha az tüketilmelidir. • Normal vücut ağırlığında olanlar her öğünde 1-3 orta dilim tam tahıllı ekmek ve ya tahıllardan 2-3 porsiyon yemeleri yeterlidir. • Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.

34 Sebze ve meyve grubu • Folik asit, A vitamininin ön öğesi olan karotenler, E, C, B2 vitamini ile kalsiyum, potasiyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler. • Günde en az 5 porsiyon (en az 400 gr) taze meyve sebze tüketilmelidir.

35 TEŞEKKÜRLER


"MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI BULAŞICI HASTALIKLAR KONTROL VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 2013." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları