Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANAKART (MOTHERBOARD)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANAKART (MOTHERBOARD)"— Sunum transkripti:

1 ANAKART (MOTHERBOARD)

2 ANAKART (MOTHERBOARD)
Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

3 Anakartın Yapısı ve Çalışması
Anakart Fiberglastan (sert bir plastik türevi) yapılmış, üzerinde bakır yolların bulunduğu; genellikle koyu yeşil bir levhadır. Anakartın temel görevi, üzerinde bulunan birimler ile sonradan takılan birimler arasındaki bağlantıyı sağlamaktır.Bir nevi köprü vazifesi görür.

4 Anakartın Yapısı ve Çalışması
Anakart bütün donanımları veya bağlantı noktalarını üzerinde bulundurur. Üzerinde; Mikroişlemci (CPU) soketi, RAM slotları, Genişleme yuvaları (ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, Chipsetler ( Kuzey-Güney Köprüsü, Giriş-Çıkış Denetçisi gibi.) Donanım kartları (dâhilî (onboard) ekran kartı, ses kartı, ethernet kartı gibi), Veri yolları ve bağlantı noktalarını bulundurur.

5 Anakartın Yapısı ve Çalışması

6 Anakartın Yapısı ve Çalışması

7 Anakartın Yapısı ve Çalışması
Anakart, bilgisayara hangi sistem bileşenlerinin eklenebileceğini ve hızlarının ne olacağını belirleyen temel unsurdur. Anakartlarda dikkat edilmesi gereken hususların başında, kullanılmak istenen CPU (işlemci) ile uyumlu bir yonga seti kullanan bir anakart sahibi olmanız gerekliliği gelir. Her anakart her işlemci ve RAM ile uyumlu değildir.

8 Yonga Seti (Chipset) Yonga setleri (chipsetler) anakart üzerindeki bilgi akışını denetlerler.

9 Yonga Seti (Chipset) Anakart üzerinde pek çok yonga seti bulunur.
En önemlileri : North Bridge (kuzey köprüsü) South Bridge (güney köprüsü)

10 Yonga Seti (Chipset)

11 Kuzey Köprüsü (North Bridge)
İşlemciye yakın olan chipsettir. Kuzey köprüsü yongası temel olarak işlemci ile RAM ve ekran kartı arasındaki yüksek hızlı trafikten sorumludur.

12 Güney Köprüsü (South Bridge)
Güney köprüsü anakartın alt tarafında kalan (işlemciye uzak) chipsettir. Anakart üzerinde genellikle : Giriş-çıkış birimlerinden, Güç yönetiminden, PCI veriyolundan, USB’lerden, Anakarta ait dahili (onboard) özelliklerden (ekran, ses ve ethernet gibi) sorumludur.

13 Yonga Seti (Chipset) Yonga Seti üreticileri: INTEL, AMD, NVDIA SIS,
ALI, VIA

14 Yonga Seti (Chipset)

15 Veri Yolları (BUS) Anakart üzerindeki bileşenlerin birbiriyle veri alışverişini sağlayan yollardır. Dışarıdan bağlanan donanımlarda ise veri yolları uçlarında bulunan slotlar sayesinde bilgi alışverişi sağlamaktadır. Bant Genişliği: Birim zamanda aktarılabilecek veri miktarıdır. Bant genişliği ne kadar büyükse belli bir sürede aktarılabilecek veri miktarı da o kadar büyük olur.

16 Veri Yolları (BUS) ISA (Industry Standart Architecture)
PCI (Peripheral Component Interconnect) AGP (Accelerated graphics port – Hızlandırılmış grafik portu) PCI-X PCI express (PCI-e) IDE- ATA SATA

17 ISA (Industry Standart Architecture)
Eski bir slottur. 8-16 bit veriyoluna sahiptir. Bant genişliği çok düşük olduğundan günümüz anakartlarında kullanılmamaktadır. Tak ve çalıştır özelliği yoktur.

18 ISA (Industry Standart Architecture)

19 PCI (Peripheral Component Interconnect)
Bu veriyolu 64 bitlik olup yılında geliştirilmiştir. 33 veya 66 MHz saat hızlarında çalışır. 33 MHz hızında çalışan PCI veriyolunun kapasitesi 133MB/sn. (mega bayt /saniye)dir. PCI veriyolu tak-çalıştır desteklidir. PCI slotları beyaz renkli olup modem, ses kartı, ağ kartı, TV kartı gibi donanım kartlarının takılması sebebiyle diğer slotlara oranla sayısı fazladır. Onboard (tümleşik) teknolojisinin gelişmesiyle PCI slotlarına bağlanacak donanım kartları sayısı azalmıştır.

20 PCI (Peripheral Component Interconnect)

21 AGP (Accelerated graphics port – Hızlandırılmış grafik portu)
533 MHz veriyolu hızına çıkabilen AGP veriyolu sadece ekran kartlarının takılacağı yuva olarak anakartlarda bulunur. AGP kanalı 32 bit genişliğindedir ve 66 MHz hızında çalışır. Yani toplam bant genişliği 266 MB/sn.dir. Özel bir sinyalleşme metoduyla aynı saat hızında 2, 4 ve 8 katı daha hızlı veri akışının sağlanabildiği 2xAGP, 4xAGP ve 8xAGP modları vardır. 2xAGP'de veri akış hızı 533 MB/sn. olmaktadır.

22 AGP (Accelerated graphics port – Hızlandırılmış grafik portu)

23 PCI-X PCI slotlarından daha fazla bant genişliği sağlarlar.
PCI Express ile karıştırılmamalıdır. Bu iki teknoloji birbiriyle kesinlikle uyumlu değildir.

24 PCI Express PCI yuvalarına göre çok daha hızlı çalışırlar
Veri Yolu genişlikleri daha fazladır. PCI daki gibi paylaşımlı yollar yerine ayrı yollar bulunmaktadır.

25 PCI Express PCI EXPRESS PCI

26 PCI Express

27 IDE-ATA Portu CDRom, DVDRom ve IDE destekli sabit diskleri (eski sabit diskler) bağlamak için kullanılmaktadır. Paralel ATA olarak da adlandırılmaktadırlar. Veriler 40 gözlü kablolar ile iletilmekte ve aynı kablo üstüne birden fazla IDE destekli parça takılabilmektedir.

28 IDE-ATA Portu

29 Sata ve Sata 2 Portları: Veri transfer hızları çok büyük ölçüde artmakla birlikte yeni sürümde sata 2.0 ile 3.0Gb/saniye veya 300MB/saniye veri transferi sağlayabilmektedir. Kullanılan kablo teknolojisi ile kasa içinde daha ergonomik bir kullanım sağlanmaktadır. 4 Pin ile harddisk anakart arasında veri iletişimi sağlanmaktadır. Yakın zamanda sata 3.0 ın çıkması ile birlikte veri transfer hızı 6.0Gb/Saniye düzeyine çıkacaktır.

30 Sata ve Sata 2 Portları:

31 Disket Sürücü Bağlantı Portu
Disket sürücüler bağlanmaktadır. Son derece sınırlı bir transfer hızına sahiptir ve ergonomik olarak kullanışlı değildir. Günümüzde kullanılmamaktadırlar.

32 Distek Sürücü Bağlantı Portu

33 USB Portları Çeşitli çevre birimlerinin anakarta bağlanmasını sağlayan portlardır. Yazıcı , video kamere vb. birçok cihaz bu portları kullanır. Bir anakartın üzerinde ve yanında USB port bulunabilir. Ana kartın üzerinde bulunan USB portlar ara kablolar ile kasanın ön veya yan tarafına uzatılabilir.

34 USB Portları

35 PORTLAR ve KONNEKTÖRLER
Anakart ile kasa dışındaki parçaları birbirine bağlayan portlar PS2 Fare Paralel Port Ses Giriş RJ-45 Network Ses Çıkış PS2 Klavye Mikrofon Giriş VGA Monitor Seri Port USB

36 PS2 Yeşil olana fare, mor olana klavye takılır Konnektör 6 pinlidir.

37 PARALEL PORT Konnektörün ucunda 25 pin bulunur
Yazıcı, tarayıcı vb. parçalar takılır. Hızı 150 KB/sn. dir

38 Ethernet Port Yerel ağlara bağlanmak için kullanılır
10 Mbps veya 100 Mbps hızında bilgi gönderilebilir

39 USB Port Universal Serial Bus
Her türlü cihaz bağlanabilir Seri ve Paralel portlara göre çok hızlıdır 12 Mbps hızında bilgi aktarılabilir USB portları çoğaltılabilir

40 Monitör 15 pin bulunmaktadır
Resim ve görüntü gibi yüksek çözünürlük gerektiren bilgileri göndermek için idealdir.

41 S-Video Port Super Video
Video bilgisini renk ve parlaklık olmak üzere iki farklı sinyale bölerek gönderir. Televizyona görüntü aktarmada kullanılır. Bilgisayar, projeksiyon gibi aletlerde ise S-video iyi bir performans sağlamaz. 4 adet pin vardır.

42 DVI Monitor Port Digital Visual Interface
Çok yüksek kalitede görüntü transferi yapılabilir. DVI bağlantıya sahip monitörler takılabilir.

43 FireWire Port Digital Visual Interface
Kamera, flash disk gibi dijital cihazların bağlantısı için kullanılır USB den sonra çıkmıştır ve ona göre çok hızlıdır

44 Anakart Çeşitleri Anakart üreticilerinin uyması gereken bazı standartlar vardır. Bu standartlara göre anakart boyutları, üzerindeki portların, soketlerin, slotların, panel bağlantı noktalarının ve vidalarının yerleri belirlenmiştir. Bu sayede anakartın kasaya montajı ve donanım kartları eklenmesi sırasında sorun yaşanmamaktadır. Anakartlar aşağıdaki formlara göre üretilir. XT anakartlar AT anakartlar ATX anakartlar ITX anakartlar

45 Anakart Çeşitleri

46 ATX Anakartlar Günümüzde en çok kullanılan anakart formları ATX ve micro ATX standartlarıdır.

47 Anakart Seçimi Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz. Anakartınızın ne tür işlemcileri desteklediği de önemlidir. Farklı firmalara ait farklı işlemciler bulunmaktadır ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahip olduklarından birini destekleyen bir anakartın, diğerini desteklemesi mümkün değildir.

48 Anakart Seçimi Anakart seçilirken dikkat etmeniz gereken diğer bir etken de ne kadar RAM kullanılacağıdır. Anakartı alırken, bugün ihtiyaç duyulan RAM miktarının iki katına kadar destekleyen bir anakart seçilmesi uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapılabilir. Ekran kartı da anakart seçimini etkileyen faktörlerden biridir. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla kullanılmayacaksa anakartla bütünleşik (onboard) bir ekran kartı yeterli olabilir. Ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın alınması daha uygun olacaktır. Bu durumda, seçilecek anakartın bu ekran kartını destekleyip desteklemeyeceği kontrol edilmelidir.

49 Anakart Markaları Asus Gigabyte Asrock Foxconn MSI

50 Gigabyte H61N-D2V DDR3 S GL S1155 ITX Anakart

51 Gigabyte H61N-D2V DDR3 S GL S1155 ITX Anakart - 151,00 TL
Marka: Gigabyte Model: H61N-D2 V/DDR3 1600MHz S GL 16X 1155p Yonga Takımı :Intel H61 Express Chipset Veriyolu Hızı (FSB):- İşlemci Soket Tipi: Intel LGA1155 İşlemci Desteği: LGA1155 Soket Yapıda, Intel Core i7, Intel Core i5, Intel Core i3, Intel Pentium ve Intel Celeron serisi işlemci desteği Bellek Desteği: Çift kanal bellek mimarisi DDR3 1600/1333/1066 MHz ECC olmayan bellek modüllerini destekler Extreme Memory Profile (XMP) bellek modülleri desteği Bellek Hızı : DDR3 1600/1333/1066 MHz Bellek Kapasite : 16 GB sistem belleğine kadar destek veren 2x 1,5V DDR3 DIMM yuva *32bit Windows işletim sistemi sınırlamaları nedeniyle 4GB ve üzeri kapasitelerde bellek monte edildiğinde; gösterilen bellek değeri, 4GB'tan daha az olacaktır. Genişleme Slotları : 1 x PCI Tümleşik ekran kartı :Integrated Graphics Processor: 1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200 Tümleşik ses kartı: 2/4/5.1/7.1-channel Realtek ALC887 codec (Kodlayıcı/Kod Çözücü) HD Ses Desteği Tümleşik ethernet kartı: 1 x Realtek GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit) Arka panel Portlar: 1 x RJ-45 bağlantı noktası

52 Gigabyte H61N-D2V DDR3 S GL S1155 ITX Anakart
Boyut Mini-ITX Uyumlu İşlemciler Pentium G Intel Core i5 Intel Core i3 Intel Core i7 Tümleşik Görüntü Kartı:Var Tümleşik Ağ Kartı:10/100/1000 Mbps Sabit Diskler: 4 x SATA II Raid Desteği: Yok Form Factor; 17.0cm x 17.0cm 

53 Gigabyte H61N-D2V DDR3 S GL S1155 ITX Anakart
Portlar ve Bağlantılar 1xDVI (Monitör Çıkışı) 8 Kanal Ses(7 1) 1 x RJ-45 Ethernet 1 x Seri Port (RS232) 1 x Printer Portu PCI Slot Sayısı : 1 PCI Express x4 Slot Sayı: Yok PCI Express x16 Slot Sayı: Yok PCI Express x1 Slot Sayısı: Yok  1 x DVI-I port 1 x Paralel port bağlantı noktası 1 x PS/2 klavye bağlantı noktası 1 x PS/2 mouse bağlantı noktası 1 x Seri port bağlantı noktası (Com 1) 4 x USB 2.0/1.1 bağlantı noktası 3 x Ses bağlantı noktası (Hat-G/Hat-Ç/Mikrofon) Dahili Portlar :1 x Clear CMOS jumper 2 x USB 2.0/1.1 konnektörü 1 x Sistem fan konnektörü 4 x SATA 3Gb/s konnektörü 1 x Ön panel ses konnektörü 1 x 24-pin ATX ana güç konnektörü 1 x Ön panel konnektörü 1 x CPU Fan konnektörü 1 x 4-pin ATX 12V güç konnektörü

54 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL

55 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL
Marka Gigabyte Ürün Orjinal Kodu GA- Z77X-UD5H Model Z77X-UD5H /DDR3 1600MHz S+V+GL+16X 1155p Yonga Takımı Intel® Z77 Express Chipset Veriyolu Hızı (FSB) - İşlemci Soket Tipi Intel® LGA1155 İşlemci Desteği LGA1155 Soket Yapıda, Intel® Core™ i7, Intel® Core™ i5, Intel® Core™ i3, Intel® Pentium® ve Intel® Celeron® serisi işlemci desteği Bellek Desteği DDR3 Çift kanal bellek mimarisi Bellek Hızı DDR3 2400(OC)/1600/1333/1066 MHz Bellek Kapasite 4 x 1.5V DDR3 DIMM yuva ile 32GB'a kadar bellek desteği *32bit Windows işletim sistemi sınırlamaları nedeniyle 4GB ve üzeri kapasitelerde bellek monte edildiğinde; gösterilen bellek değeri, 4GB'tan daha az olacaktır

56 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL
Genişleme Slotları 1 x PCI Express x16 yuva, x4 modunda çalışır (PCIEX4) The PCIEX4 slot is available only when an Intel 22nm (Ivy Bridge) CPU is installed. * The PCIEX4 slot shares bandwidth with the PCIEX8 and PCIEX16 slots. When the PCIEX4 slot is populated, the PCIEX16 slot will operate at up to x8 mode and the PCIEX8 will operate at up to x4 mode. (The PCIEX16, PCIEX8 and PCIEX4 slots conform to PCI Express 3.0 standard.) * PCIE Gen.3 is dependent on CPU and expansion card compatibility 1 x PCI Express x16 yuva, x8 modunda çalışır (PCIEX8) * PCIEX8 yuva ile PCIEX16 yuva bant genişliğini paylaşır. PCIEX8 yuva kullanıldığında PCIEX16 yuva x8 modunda çalışır. 1 x PCI Express x16 yuva, x16 modunda çalışır (PCIEX16) * Eğer yalnızca tek bir PCI Express grafik kartı kullanılacaksa; optimum performans için bu kartı, PCIEX16 grafik yuvasına taktığınızdan emin olun. 3 x PCI Express x1 slots (All PCI Express x1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.) 1 x PCI Tümleşik ekran Kartı Dahili Grafik Yongasetine Entegre: 1 x DVI-D port, En fazla 1920x1200 çözünürlüğü destekler * * DVI-D bağlantı noktası, herhangi bir çevirici adaptör aracılığı ile D-Sub bağlantı desteği sağlamamaktadır. 1 x DisplayPort, En fazla 2560x1600 çözünürlüğü destekler 1 x HDMI port, En fazla 1920x1200 çözünürlüğü destekler 1 x D-Sub port

57 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL
Tümleşik ses Kartı S/PDIF Çıkış Desteği Realtek ALC898 codec Support for X-Fi Xtreme Fidelity® and EAX® Advanced HD™ 5.0 technologies 2/4/5.1/7.1-kanal HD Ses Desteği Tümleşik ethernet kartı 1 x Intel GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit) (LAN2) 1 x Atheros GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit) (LAN1) Raid desteği Sata RAID 0, 1, 5, ve RAID 10 Arka panel Portlar 2 x USB 2.0/1.0 ports 6 x Ses bağlantı noktası (Merkez/Subwoofer Hoparlör-Ç/Arka Hoparlör-Ç/Yan Hoparlör-Ç/Hat-G/Hat-Ç/Mifrofon-G) 1 x DVI-D bağlantı noktası 1 x D-Sub bağlantı noktası 1 x eSATA 6Gb/s bağlantı noktası 4 x USB 3.0/2.0 bağlantı noktası 2 x RJ-45 bağlantı noktası 1 x DisplayPort bağlantı noktası 1 x HDMI bağlantı noktası 1 x SPDIF çıkışı (optik) 1 x IEEE 1394a bağlantı noktası

58 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL
Dahili Portlar Voltage Measurement Points 1 x Clear CMOS jumper 4 x system fan headers 1 x heatsink LED power connector 2 x USB 2.0/1.1 konnektörü 4 x SATA 3Gb/s konnektörü 1 x Ön panel ses konnektörü 2 x USB 3.0/2.0 konnektörü 1 x 24-pin ATX ana güç konnektörü 5 x SATA 6Gb/s konnekötrü 1 x CMOS Ayarları Sıfırlama Düğmesi 1 x Reset (Yeniden Başlatma) Düğmesi 1 x Power (Güç) Düğmesi 1 x Ön panel konnektörü 1 x CPU Fan konnektörü 1 x 8-pin ATX 12V güç konnektörü 1 x Trusted Platform Module (TPM) konnektörü TPM özeliği, bölgesel kuralların farklılığı nedeniyle opsiyonel olabilir 1 x SPDIF Çıkış konnektörü 1 x BIOS switch 1 x PCIe güç konnektörü 1 x mSATA konnektörü Diğer Özellikler Support for EZ Setup Support for LAN Optimizer (Intelligent optimization network management tool) Support for 3D Power Xpress Recovery2 desteği @BIOS™ desteği EasyTune Desteği * EasyTune yazılımında mevcut işlevler, anakart modeline göre değişebilir. Q-Flash desteği ON/OFF Charge Desteği eXtreme Hard Drive Auto Green Q-Share Desteği Xpress™ Install Hediye Yazılım LucidLogix Virtu MVP * Make sure the monitor cable has been connected to the integrated graphics port on the back panel. Norton Internet Security (OEM versiyonu)

59 Gigabyte GA-Z77X-UD5H WB Ses+LAN+VGA+SATA+DDR3 WF Anakart – 545 TL
Uyumlu İşlemciler Intel® Core i3 Intel Core i7 Intel® Core i5 Tümleşik Görüntü Kartı Var Tümleşik Ağ Kartı 2x 10/100/1000 Mbps Sabit Diskler 5 x SATA III ( 6Gb/s ) 4 x SATA II Raid Desteği Raid 0 Raid 1 Raid 5 Raid 10 Portlar 8 Kanal Ses(7+1) 2 x RJ-45 Ethernet 2 x USB x HDMI 1x DP ( DisplayPort ) 4 x USB xDVI (Monitör Çıkışı) 1 x IEEE-1394 FireWire (4-pin) 1 x VGA (Monitör Çıkışı) PCI Slot Sayısı 1 PCI Express x4 Slot Sayı Yok PCI Express x16 Slot Sayı 3 PCI Express x1 Slot Sayıs

60 Msi A55m-p35 2xddr3 1866m Vga+dvi Fm1 (A55M-P35) - 185,10 TL

61 Msi A55m-p35 2xddr3 1866m Vga+dvi Fm1 (A55M-P35) - 185,10 TL
CPU: FM1 pakette AMD Llano APU Yonga Seti: AMD A55 Yongaseti Bellek: Destekler 1.5 iki tampon belleksiz DIMM Volt DDR3 1066/1333/1600/1866 DRAM, 16GB Max Genişleme Yuvaları: 1 PCI Express Gen2 x16 yuvası  2 PCIE x1 yuvası  1 PCI yuvası On-Board SATA: AMD A55 tarafından 6 SATA 3 Gb / s portu  - 3 GB / sn 'ye kadar depolama ve veri aktarımı destekler  AMD A55 tarafından SATA1 ~ 6 port desteği RAID 0/1/10 modları - Ses: Realtek ALC887 tarafından entegre yonga seti  - Esnek 8-kanal jak algılama ile ses  - Azalia 1.0 Spec ile uyumlu LAN: Realtek PCI-E GbLAN kontrol RTL8111E  Mb / s desteği, 100Mb / s ve 1000Mb / s  - PCI-Express otobüs özellikleri v1.0a Uyum Dahili I / O Bağlantıları: - 1 x ATX 24-pin güç konektörü  - 1 x ATX 4-pin 12V işlemci güç konektörü  - CPU x 1 / System x 2 FAN bağlantıları  - 1 x Ön panel ses bağlantısı  - 1 x Ön panel konnektörü  - 2 x USB 2.0 bağlantı  - 6 x Serial ATA 3 Gb / s bağlantı  - 1 x Seri port konnektörü  - 1 x Paralel port konnektörü  - 1 x Clear CMOS atlama kablosu  - 1 x SPDIF-çıkış konektörü  - 1 x Kasa kapağı durum bilgisi bağlantı Arka Panel I / O Portları: - 1 x PS / 2 klavye  - 1 x PS / 2 fare  - 1 x Grafik Kartı port  - 1 x DVI-D bağlantı noktası  - 6 x USB 2.0 port  - 1 x RJ45 LAN girişi  - 1 x 6 1 ses jakı Boyut: 24.4cm (L) x 21.5cm (W) Micro-ATX Form Factor


"ANAKART (MOTHERBOARD)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları