Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

M. acer.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "M. acer."— Sunum transkripti:

1 m. acer

2 KAZANIM Halojenlerin baslıca doğal bileşiklerinin ad ve formüllerini eşleştirir.

3 Halojenler çok aktif olduklarından doğada bileşikleri halinde bulunurlar. Florun başlıca doğal kaynağı florit mineralindeki CaF2 ve kriyolit mineralindeki Na3AlF6 ‘dır. Klorun en yaygın bileşiği NaCl ‘dür ve deniz suyunda, kaya tuzu yataklarında; brom, deniz suyunda ( yaklaşık 10 – 3 M ) ve yer altı tuz yataklarında; iyot ise deniz suyunda (< 10-6 M), yosunlarda ve şili güherçilesinde bulunur.

4 Halojen Başlıca Doğal Bileşikleri
Flor CaF2 , Na3AlF6 Klor NaCl ( deniz suyunda ve kaya tuzu yataklarında ) Brom Deniz suyunda ( yaklaşık 10 – 3 M ) ve yer altı tuz yataklarında İyot Deniz suyunda ( < 10-6 M ), yosunlarda ve Şili güherçilesinde

5 Halojenlerin elde ediliş yöntemlerini ve kullanım alanlarını açıklar.
KAZANIM Halojenlerin elde ediliş yöntemlerini ve kullanım alanlarını açıklar.

6 Halojenlerin üretimine ilişkin temel yöntem yükseltgenmedir
Halojenlerin üretimine ilişkin temel yöntem yükseltgenmedir. Endüstriyel olarak elektrolit yükseltgenme uygundur. Flor üretimi için sulu elektrolit kullanılamaz. Çünkü su daha düşük potansiyelde yükseltgenir ve üretilen flor su ile hızlı tepkimeye girer. Bu nedenle flor, iletkenliği artırmak için potasyum florür eklenmiş sıvı hidrojen florürün yaklaşık 70 oC ‘ta elektrolizinden elde edilir. Anot: 2 F – → F2(g) e – Katot: 2 H e – → H2(g) Toplam: 2 HF(s) → H2(g) F2(g)

7 Laboratuvarda klor elde etmek için mangan (IV) oksit ve HCl ‘in tepkimesinden yararlanılır.
MnO2(k) HCl(aq) → MnCl4(k) H2O(s) MnCl4(k) → MnCl2(k) Cl2(g) Endüstride klor, kloralkali yöntemi olarak bilinen sulu sodyum klorür çözeltisinin (mutfak tuzu ) elektrolizi yöntemiyle üretilir. 2 NaCl(aq) H2O(s) → 2 NaOH(aq) H2(g) Cl2(g) Bu yöntemde NaOH ve H2 olmak üzere iki faydalı yan ürün oluşur.

8 Laboratuvar koşullarında klor, brom ve iyot; mangan (IV) oksit varlığında alkali halojenürlerin ( NaCl, KBr, KI ) derişik sülfürik asit ile ısıtılmasıyla da elde edilebilirler. 2NaCl + MnO2 + 2H2SO4 → Cl2 + Na2SO4 + MnSO4 + 2H2O 2KBr + MnO2 + 3H2SO4 → Br2 + 2KHSO4 + MnSO4 + 2H2O 2KI + MnO2 + 3H2SO4 → I KHSO4 + MnSO4 + 2H2O

9 KAZANIM Önemli halojen bileşiklerinin özellikleri ile kullanım alanları arasında ilişki kurar.

10 HALOJENLERİN KULLANIM ALANLARI
KULLANIM ALANI Flor Teflon üretimi, Soğutucu akışkanların (kloroflorokarbon, CFC) üretimi, Klor PVC üretimi, kağıt ve tekstil endüstrisinde ağartıcı, suların dezenfekte edilmesi, Brom Yangın söndürücü, Böcek ilacı üretimi, Boya ve İlaç sanayi, Fotoğrafçılıkta İyot Tıpta ve fotoğrafçılıkta, katalizör olarak tepkimelede

11 HALOJEN BİLEŞİKLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Halojen Bileşiği Özelliği Kullanım Alanı HF Cam dahil pek çok malzemeyi aşındırır Cam endüstrisinde Florürler Diş çürümelerini önler Diş macunlarında Teflon Yanmaz, yüksek sıcaklığa dayanır. Mutfak kaplarında Freon Oda şartlarında sıkıştırılarak kolayca sıvılaştırılır. Soğutucularda Klorürler Buzun erime noktasını düşürürler. Buzlanmayı önleyici olarak

12 HALOJEN BİLEŞİKLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Halojen Bileşiği Özelliği Kullanım Alanı HCl Kuvvetli bir asittir. Kimya endüstrisinde HClO, NaClO Renk ağartıcı ve mikrop öldürücüdür. Tekstil, deterjan endüstrisinde PVC Berklik özelliği olan ve kolay yanmayan bir plastiktir. Plastik endüstrisinde KBr Sinir sistemini sakinleştirici etkisi vardır. Tıpta KI, NaI Guatr hastalığı açısından önemlidir.

13 HF, birçok kimyasal tepkimede katalizör olarak kullanılır
HF, birçok kimyasal tepkimede katalizör olarak kullanılır. Aşındırma özelliğine sahip olduğu için cam endüstrisinde de kullanılır. Bunun için cam üzerine yapılan şekil açıkta bırakılır. Diğer tarafları ince bir parafin katmanı ile kaplanır. Cam, HF gazının etkisine bırakılır. HF cama etki ederek camı aşındırır. Daha sonra parafin katman kaldırılır. Aşınan cam saydam olacağından istenen şekil verilmiş olur.

14 PVC’ün kullanım alanları arasında, kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme malzemeleri sayılabilir. HCl, hayvanların kemiklerinden jelatin ve fosfor elde edilmesinde, önemli klorürlerin elde edilmesinde, demir ve çeliklerin pasını almada, kısacası kimya endüstrisinde kullanılan önemli bir bileşiktir. KBr, sinirlere hafif uyuşturucu etki yaptığından ağrı dindirir ve uyku ilaçlarında kullanılır.

15 ÖRNEK:

16 ÖRNEK:

17 ÖRNEK:

18 ÖRNEK:

19 ÖRNEK:

20 ÖRNEK:

21 ÖRNEK:

22 ÖRNEK:

23 ÖRNEK:

24 ÖRNEK:

25 ÖRNEK:

26 ÖRNEK:

27 ÖRNEK:

28 ÖRNEK:

29 ÖRNEK:

30 ÖRNEK:


"M. acer." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları