Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)"— Sunum transkripti:

1 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
İSKENDERUN ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) CİHAN DUMAN REHBER ÖĞRETMEN

2 OGES 6, 7 ve 8. sınıf (Üç Sınav)
Sadece 7.ve 8. sınıflarda sınava girenler (İki sınav) Yerleştirme puanı hesaplanırken (yeni hesaplama yöntemine göre); - SBS puanı (Seviye Belirleme Sınavı) ve - YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) Müfredat odaklı (Türkçe, Matematik, Fen ve Tekn., Sosyal B., Din K. ve Ahlak B. ve İngilizce) Tek Puan Türü

3 Sınıf puanlarının (SP)
OGES puanına katkı oranları

4 sınıfta SBS’ye giren öğrenciiçin
Sınıf puanlarının (SP) OGES puanına katkı oranları Sadece 7. ve 8. sınıfta SBS’ye giren öğrenciiçin %40 %60

5 SBS Ortaöğretime geçiş kapsamında Seviye Belirleme Sınavları her yıl Haziran ayında yapılacaktır. 2009 yılı için; 6. sınıflar 13 Haziran 2009 7. sınıflar 07 Haziran 2009 8. sınıflar 06 Haziran 2009 saat 10.00’da Not: Öğrencinin, sınav günü en geç 09:30’da sınav yerinde hazır bulunması gerekir.

6 Seviye Belirleme Sınavı Zorunlu Bir Sınav Mıdır ?
Seviye Belirleme Sınavı, zorunlu bir sınav değildir. Ancak; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara girmesi tavsiye edilmektedir.

7 Öğrenci SBS’ye Girmezse Ne olacak?
Herhangi bir sebeple Seviye Belirleme Sınavına katılamayan öğrencinin sınava girmediği yıla ait Seviye Belirleme Sınavı puanı o yılın en düşük SBS puanı olarak kabul edilecektir. Örneğin: 6.sınıfta sınava girmeyen öğrenci, 7.sınıfta sınava girdiğinde 6.sınıf puanı en düşük puan olarak alınacaktır.

8 ve 8. sınıflarda; Seviye Belirleme Sınavı aynı zamanda PYBS (Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) olarak kabul edilmektedir. Önemli ! Polis kolejlerine de başvurmak isteyen 8. sınıf öğrencileri iki aşamalı değerlendirmeden geçer; I.Aşama: Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonunda hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre Polis Kolejine Giriş Sınavına katılma hakkı kazanır. II. Aşama: Polis Kolejine Giriş Sınavıdır. Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre belirlenen adayların katılacağı ve Ankara Polis Koleji Müdürlüğünce yapılacak olan sınavdır.

9 Özel eğitime muhtaç öğrenciler Seviye Belirleme Sınavlarına girecekler mi?
Özel eğitime muhtaç öğrenciler isterlerse Seviye Belirleme Sınavlarına girebilecektir. Yıl sonu başarı puanlarının 500 tam puana dönüştürülmesi işlemi, kaynaştırma yoluyla veya özel eğitim sınıf/okullarında eğitim gören öğrenciler için diğer öğrencilerden ayrı olarak ve kendi grupları içinde yapılır.

10 Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin sınıf puanı;
Sınıf tekrarı yapılan yıla ait seviye belirleme sınav puanı ile o yıl sonuna ait başarı puanı kullanılarak hesaplanacaktır.

11 Seviye Belirleme Sınavında ;
Soru Sorulacak Dersler Soru Sorulmayacak Dersler Türkçe Matematik Fen Bilgisi Sosyal Bilgiler Din K. ve A.B. İngilizce Müzik Beden Eğitimi Resim İş Tekn. ve Tasarım Seçmeli Dersler Rehberlik Sosyal etkinlikler

12 Seviye Belirleme Sınavında ;
Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş, Tekn. ve Tasarım, Seçmeli Derslerden sınavda sorulmayacaktır. Ancak, bu derslerden alınan notlar yıl sonu başarı puanına etki edeceği için, OGES açısından önemlidir.

13 SORU DAĞIMLARI VE SINAV SÜRESİ
Testin Adı Haftalık Ders Saati 6.Sınıf Soru Sayısı 7.Sınıf 8.Sınıf TÜRKÇE 5 19 21 23 MATEMATİK 4 16 18 20 FEN SOSYAL 3+2 YABANCI DİL 13 17 TOPLAM 22 80 90 100 SÜRE 90 dk 100 dk 120 dk

14 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nden muaf olan öğrenciler;
Sınavda; sosyal bilgiler testi içinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorulan 3 soruyu cevaplamayacaklar. Bu soruların yerine kitapçıkta yer alan diğer/alternatif sosyal bilgiler sorularını cevaplayacaklardır.

15 TESTLER AĞIRLIK KATSAYISI TÜRKÇE 4 MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ 3 SOSYAL BİLGİLER YABANCI DİL 1 TOPLAM 15

16 SEVİYE BELİRLEME SINAVI PUANI (SBS) %70
6., 7. ve 8. sınıflarda Haziran ayı içinde yapılan SBS ’den aldığı puanın %70’i

17 Eeee Bilmiyorum.Telefon hakkımı kullanmak istiyorum.
Yıl sonu başarı puanın katkısı kaçtır?

18 YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) %25
Hesaplama formülü YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) = Yıl sonu başarı notu x Okulun maksimum yıl sonu başarı notu Öğrencinin Yıl Sonu başarı notu: Bu puanın içinde öğrencinin yazılı, sözlü, ödev ve diğer çalışmalarının tamamı yer alacaktır. SBS’de yer almayan Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ile diğer seçmeli derslerden aldığı puanlar burada etkili olacak. Derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının haftalık ders saati toplamına bölümü ile elde edilir. Okulun maksimum yıl sonu başarı notu: Bu puan, sınıf düzeyindeki okul birincisine ait notu ifade etmektedir.

19 DAVRANIŞ PUANI 2008 SBS’de %5 etkisi olan davranış puanı (DP), yeni değişiklikle kaldırılmış ve DP’nin etkisi çıkarıldıktan sonra sınıf puanının hesaplanmasıyla ilgili yeni hesaplama formülü MEB tarafından açıklanmıştır. Bu hesaplamada davranış puanından ortaya çıkan %5’lik açık, SBS sınav puanı ve sınıf puanına katılacak şekilde formüle edildi.

20 Davranış Notu İptal Edildikten Sonra Sınıf Puanının Hesaplama Şekli

21 Davranış Notu İptal Edildikten Sonra Sınıf Puanının Hesaplama Şekli

22 Davranış Notu İptal Edildikten Sonra Sınıf Puanının Hesaplama Şekli

23 SINIF PUANININ HESAPLANMASI
2008 SBS’de uygulanan puanlama sisteminde %5’lik ağırlığa sahip olan “DAVRANIŞ PUANI” uygulaması kaldırılarak, bu oran yeni hesaplama formülüyle SBS puanı ile YBP oranlarına etki edecek şekilde değiştirildi. SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) %70 YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) %25 DAVRANIŞ PUANI (DP) %5

24 Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme İşlemleri
OGES İLE Peki ama biz bu SBS’ye neden hazırlanıyoruz Sürüye uyduk bir kere HER TÜRLÜ ANADOLU LİSELERİNE FEN LİSELERİNE SAĞLIK MESLEK LİSELERİNE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNE ÖĞRETMEN LİSELERİNE SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN MESLEK LİSELERİNE POLİS KOLEJİNE GİRİLEBİLİR

25

26 Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP)
Öğrencinin ortaöğretime yerleştirilmesi için hesaplanan puana OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) denir. 6.7. ve 8. sınıflarda SBS’ye girenler için OYP 6.Sınıf SP’nın %25’i 7.Sınıf SP’nın %35’i 8.Sınıf SP’nın %40’ı 7. ve 8. sınıflarda SBS’ye girenler için OYP 7.Sınıf SP’nın %40’ı 8.Sınıf SP’nın %60’ı

27 Millî Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yerleştirilecektir.
Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarını tercih edebilmek için; Bakanlıkça belirlenen baraj puan düzeyini (160 puanı) geçmiş olmaları şartı aranmaktadır. Öğrenciler, almış oldukları Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarına (OYP) ve yapmış oldukları tercihlere göre Millî Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yerleştirilecektir. Özel yetenek gerektiren liselere (Spor Liseleri ve Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri) öğrenci alımı mevcut sistemdeki şekliyle (bu okullar için belirlenmiş şartlar) devam edecektir.

28 ÇOK ÇALIŞMAK LAZIM,ÇOK!!! İSTEKLİ OLMAK BAŞARININ YARISIDIR.
ÖNEMLİ OLAN ÇOK ÇALIŞMAK DEĞİL, DOĞRU ÇALIŞMAKTIR.

29 Şimdiden Başarılar


"ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları